Αρχική / Αξιολογήσεις / Saucony Breakthru 3

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Saucony Breakthru 3

Saucony Breakthru 3

Κατηγορία: Performance trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 247γρ. – 8mm drop (25/17mm)

Λανσάροντας αρχικά το Breakthru, η Saucony θέλησε να προσθέσει στην γκάμα της ένα μοντέλο κάπου ανάμεσα στα Ride και Kinvara. Μία πιο performance πρόταση αλλά στα 8mm drop.
Το Breakthru τελικά έμοιαζε με ένα πιο σκληρό Ride 8, κάτι που προέκυπτε απλά και μόνο από τα χαμηλότερα ύψη της σόλας, με τα υλικά να παραμένουν τα ίδια. Η διαφορά στο βάρος ήταν μάλλον μικρή, ενώ και το επάνω μέρος του είχε την ίδια αίσθηση με του δημοφιλούς trainer της εταιρείας.
Το νέο μοντέλο, αν και δεν ήταν κακό παπούτσι, αφενός δεν προσέφερε κάτι ξεχωριστό και αφετέρου, έμοιαζε να παλεύει να “στριμωχτεί” ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις της Saucony. Γι’ αυτό και τελικά η απήχηση του στο κοινό δεν ήταν η αναμενόμενη.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ασχολήθηκα καν με το V2, ενώ κατά τύχη έπεσα κι επάνω στο V3. Ευτυχώς…

Επάνω μέρος

Η πρώτη έκδοση είχε πολλά χοντρά συνθετικά overlays και ραφές, με την δεύτερη να είναι πιο ραφιναρισμένη αλλά και πάλι υπήρχε ένας συνωστισμός. Στο Breakthru 3, η Saucony πάει στο εντελώς αντίθετο άκρο.
Ένα ενιαίο κομμάτι engineered mesh, χωρίς καθόλου ραφές και μια απαλή εσωτερική φόδρα που ενώνεται με την γλώσσα (bootie construction). Δεν υπάρχουν καθόλου δομικά στοιχεία, πέραν του μεγάλου logo, με τον προφυλακτήρα δαχτύλων να υπάρχει μόνο για να δίνει σχήμα στο toe box.

Πολύ μαλακό και εύκαμπτο το ύφασμα, όπως και η επένδυσή του. Ελάχιστος ο εσωτερικός προφυλακτήρας.

Η γλώσσα έχει ελαφρύ αφρώδες (δεν χρειάζεται και παραπάνω), όπως κι η περιοχή γύρω από τον αστράγαλο.
Οι θηλειές απ’ όπου περνούν τα κορδόνια, ενώνονται εσωτερικά με την σόλα με φαρδιές λωρίδες υφάσματος, έτσι ώστε να κρατούν καλύτερα το μεσαίο τμήμα του ποδιού.

Η φόδρα είναι ραμμένη με την γλώσσα. Οι θηλειές των κορδονιών ενώνονται εσωτερικά με λωρίδες υφάσματος για καλύτερη συγκράτηση του midfoot.

Γενικότερα, το upper του νέου Breakthru είναι λιτό και απέριττο, χωρίς μπιχλιμπίδια και εξεζητημένες λύσεις. Θυμίζει αγωνιστικά μοντέλα του παρελθόντος με το χαμηλό προφίλ και τις “καθαρές” γραμμές του.
Όλη η δουλειά για την συγκράτηση του ποδιού γίνεται από την σφιχτή του εφαρμογή και τον τρόπο που το αγκαλιάζει. Η εφαρμογή του μπροστά είναι ελαφρώς στενή και λίγο “μυτερή” στο τελείωμά του. Παρ’ όλα αυτά, το engineered mesh έχει αρκετό αέρα σαν υλικό και ακολουθεί την κίνηση του ποδιού. Επίσης, η εσωτερική επένδυση είναι πολύ μαλακή, οπότε η τελική αίσθηση καθώς τρέχεις, είναι αυτή ενός πιο άνετου toe box.
Στο midfoot και την φτέρνα, το Breakthru είναι αρκετά σφιχτό αλλά και πάλι δε το νιώθεις περιοριστικό. Τόσο το επαρκές αφρώδες σε γλώσσα και κολάρο, όσο και η σχεδίαση του δεσίματος (παχύτερα οβάλ κορδόνια, εντελώς διαφορετικά από τα συνήθη λεπτά και flat της Saucony) δημιουργούν τελικά ένα περιβάλλον “σίγουρο” αλλά και ευχάριστο.

Η επιλογή θηλειών αντί τρυπών για τα κορδόνια. Δένουν σωστά και χωρίς καμμία πίεση.

Ασχέτως ρυθμού ή στροφών, το παπούτσι ακολουθεί τις κινήσεις του ποδιού χωρίς πρόβλημα, ακόμη και σε πολύ γρήγορα κομμάτια σε στίβο. Μου θύμισε αρκετά τα πρώτα Kinvara, όταν το επάνω μέρος του αποτελείτο μόνο από τα πλέον απαραίτητα στοιχεία, δίνοντας μια ελευθερία κίνησης και χαμηλό βάρος.
Βέβαια, όπως τα περισσότερα performance μοντέλα, δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενο αν έχετε φαρδύ πέλμα, οπότε σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσετε πριν την αγορά.
Κάποιοι επίσης ίσως το βρουν ελαφρώς μακρύ, λόγω της μυτερής γραμμής μπροστά όμως, δεν θα πρότεινα να κατέβετε σε νούμερο.

Σόλα και πάτημα

Η βασική διαφορά του νέου μοντέλου από τα προηγούμενα, έχει να κάνει με την χρήση του υλικού Everun. Όπως και σε άλλα μοντέλα της Saucony, μία στρώση 3mm θερμοπλαστικής πολυουρεθάνης (TPU) έχει τοποθετηθεί επάνω από τον EVA αφρό. Αυτό είναι που αλλάζει και το πάτημα του Breakthru.

Ακριβώς κάτω από τον αφαιρούμενο πάτο βρίσκονται 3mm Everun.

Από κάτω, εξακολουθεί να υπάρχει ένας συνδυασμός σκληρού και μαλακού λαστίχου σε όλα τα σημεία επαφής με το έδαφος, με τις ενδιάμεσες αυλακώσεις όμως να είναι βαθύτερες και πιο φαρδιές. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ευκαμψία στην σόλα αλλά και την δυνατότητα να συμπιέζεται πιο εύκολα, άρα και μια πιο μαλακή αίσθηση.

To Breakthru είναι ένα αρκετά γρήγορο παπούτσι αλλά και “πολιτισμένο” συγχρόνως. Δουλεύει άνετα ως προπονητικό, με το Everun να δίνει μια αρχική αίσθηση απορροφητικότητας, παρά τα μόλις 3mm του. Ιδίως κάτω από την φτέρνα, το cushioning είναι αρκετό, εκτός ίσως αν μιλάμε για πολύ μεγάλα τρεξίματα. Βέβαια, παίζει ρόλο και σε τι έχει συνηθίσει ή αρέσκεται κανείς.
Όπως και να ‘χει όμως, πρόκειται για ένα καθαρά performance μοντέλο και έτσι πρέπει να κριθεί. Είτε το δουλέψεις σε tempo προπονήσεις είτε σε διαλειμματικές, θα σε πάει όμορφα και γρήγορα. Επίσης, το “αποτύπωμα” της σόλας μπροστά είναι ιδιαίτερα φαρδύ, με αποτέλεσμα το Breakthru να είναι και πολύ σταθερό κατά την απογείωση, όσο δυνατά και να πατήσεις. Αυτό αντισταθμίζει εν μέρει και την σχετικά μειωμένη αίσθηση του εδάφους σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, λόγω των 17mm της σόλας μπροστά.
Όσον αφορά το βάρος του, ενώ είναι στον μέσο όρο της κατηγορίας, στον δρόμο μοιάζει ελαφρύτερο απ’ όσο στα χαρτιά.

Μυτερό σχήμα στο toe box. Διακρίνεται επίσης το φαρδύ footprint της σόλας για σταθερότερο toe off.

Για να έχετε μια εικόνα του πατήματός του, θα έλεγα ότι είναι κάτι ανάμεσα σε Brooks Launch και Adidas Boston. Πιο κοντά στο πρώτο σε αργούς ρυθμούς, ενώ πλησιάζει το δεύτερο όταν ανεβάσεις ταχύτητα.
Σε σχέση με το Kinvara 8, το Breakthru έχει ελαφρώς πιο σφιχτό cushioning. Αυτό οφείλεται κυρίως στην χρήση λαστίχου καθ’ όλο το μήκος της εξώσολας, όταν στο Kinvara μεγάλο μέρος της αποτελείται από σκέτο αφρό.

Συμπέρασμα

Με την τρίτη έκδοση του Breakthru, η Saucony κατάφερε να φτιάξει ένα παπούτσι, το οποίο έχει ξεκάθαρη και συγκεκριμένη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα μοντέλα της.
Γρήγορο αλλά και προστατευτικό, με ένα upper που κλειδώνει το πόδι, θεωρώ πως είναι από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία των performance/lightweight trainers, παρότι δεν έχει τύχει της προσοχής που του αξίζει από το ευρύτερο κοινό.
Αναλόγως των προτιμήσεων του καθενός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αγωνιστικό μέχρι και καθαρά προπονητικό. Επίσης, είναι μία εναλλακτική πρόταση αντί του Kinvara, σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να πάει στα 4mm drop.
.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

25 Σχόλια

  1. Μπράβο guru, πάντα εξαιρετικός!

  2. Ευχαριστουμε για μια ακομη εξαιρετικη αναλυση! Θα μου το συνεστηνες? Τα βλεπω σε καλη τιμη στο sportsshoes. Στην παρουσα φαση εναλλασσω kinvara 6 και ride 9, και τα 2 εχουν λιγα χλμ. αλλα σκοπευω να κανω αγορες.

  3. @thanassispriskos Να ‘σαι καλά, Θανασάρα! 🙂

    @Elda Κι εμείς ευχαριστούμε που μας διαβάζετε! 😛 😀
    Κοίτα Μαρία, σε επίπεδο cushioning είναι σαν τα Kinvara 6, πάνω κάτω. Μπροστά μόνο είναι μια ιδέα πιο σφιχτά σαν πάτημα.
    Εξαρτάται και τι ψάχνεις, βέβαια (πέρα από το κίνητρο να ξαναρχίσεις το τρέξιμο.. 😛 ).

  4. Kαλε ξαναρχισα ηδη, μεχρι τωρα εχω κανει 103χλμ μεσα στο Νοεμβριο. Χελωνισια βεβαια, αλλα οκ, θα το βρω. Γι αυτο σκεφτομουν να τα δοκιμασω ως αντικαταστατη των kinvara οταν φορτωσουν αρκετα χλμ, εγω πανω απο 700-800 δεν τα κραταω. (ειδες το τυμπανο? μου εδωσε κι εμενα boost!!! 😛 )

  5. Βεβαίως να τα δοκιμάσεις, άλλωστε ποτέ δεν φορούσες πολύ cushioned παπούτσια.

  6. Τι μας έκανε πάλι ο άνθρωπος…

    Μόλις διάβασα την πρόταση:
    ” Για να έχετε μια εικόνα του πατήματός του, θα έλεγα ότι είναι κάτι ανάμεσα σε Brooks Launch και Adidas Boston”
    χωρίς να τα έχω δοκιμάσει μάλλον πρέπει να τα κοιτάξω σύντομα καθώς Launch & Boston είναι για εμένα τα ιδανικά σε πάτημα και αντοχή…

    Εξαιρετική κριτική όπως πάντα!!!

  7. @cranfield Σ’ ευχαριστώ, Γιάννη!
    Με το ζόρι κρατιέμαι να μην το πάρω (μου το δάνεισε φίλος για το τεστ) αλλά στην κατηγορία αυτή κι εγώ δεν ξέρω πόσα ζευγάρια έχω.
    Απ’ όσο θυμάμαι τις επιλογές σου στα παπούτσια, όντως πρέπει να το τσεκάρεις.

  8. Εξαιρετική η ανάλυση όπως όλες άλλωστε. Σε σχέση με το Launch και όσον αφορά στο toe box είναι πιο στενό ή λόγω του ενιαίου mesh γίνεται πιο φαρδύ (κάτι που υποψιάζομαι ότι θα γίνει και με το Launch 5 από ότι είδα στην έκθεση);

  9. @yannisv Σαν σχεδίαση, αρκετά πιο στενό, Γιάννη.
    Τόσο το ύφασμα όμως, όσο και ο υποτυπώδης προφυλακτήρας (εν αντιθέσει με του Launch), δίνουν παραπάνω αέρα απ’ όσο φαίνεται αρχικά.
    Παρ’ όλα αυτά, δεν είμαι βέβαιος ότι εσένα θα σου αρκεί… 😉

  10. @echetlos Γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν αναφέρεσαι μόνο στο αν είναι στενό (αλλά και στο cushioning και καλά κάνεις αν μαντεύω σωστά 🙂 )
    Για να είμαι ειλικρινής το σκεφτόμουν για την κόρη μου σαν αντικαταστάτη του Pegasus 33 και μια και το πρώτο της προπονητικό παπούτσι ήταν η πρώτη έκδοση του Breakthrough.
    Εγώ μάλλον θα περιμένω το Launch 5….

  11. Όχι, στην εφαρμογή αναφέρομαι μόνο, επειδή ξέρω ότι έχεις φαρδύ πόδι, Γιάννη.
    Για το cushioning γενικότερα, είναι γνωστή η θέση μου. Αν ΠΡΟΤΙΜΑΣ ένα πιο σκληρό πάτημα, κατά πάσα πιθανότητα το σώμα θα προσαρμοστεί σε αυτό που του ζητάς, αργά ή γρήγορα.
    Εσύ πριν δυο χρόνια έτρεχες με stability γαιδούρια και τώρα φοράς το Launch στους μαραθωνίους χωρίς κανένα πρόβλημα. Κι έχεις και τα κιλάκια σου για δρομέας…
    Ναι, να το πάρει η μικρή, δεν το συζητάμε.

  12. Eνημερωτικα απ ο,τι ειδα μολις τωρα το runnerstore τα εχει μιση τιμη, 67,50 ευρω σε 41, 42.5, 44 και 46. Τα γυναικεια δεν τα εχει καθολου δυστυχως.

  13. Καλησπέρα. Αυτή τη στιγμή έχω 2 ζευγάρια Ride 9, αν και το ένα θα παραδώσει το πνεύμα σε λίγο. Είμαι ανάμεσα σε Breakthru 3, Zealot 3, Ride 10. Και με σειρά προτεραιότητας όπως τα ανέφερα. Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε λίγο; Και σχετικά με το μέγεθος εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις θα ήθελα να μάθω.

  14. @takisvergiris Καλησπέρα, Τάκη.
    Αν θες αντικαταστάτη του R9, πας στο 10 που είναι και βελτιωμένη έκδοση.
    Αν ψάχνεις πιο γρήγορο παπούτσι, ξεκάθαρα το Breakthru. Εξαρτάται όμως και πώς θα το δουλέψεις. Αν για παράδειγμα, η χρήση του είναι 20% up tempo προπονήσεις και 80% αργά ελεύθερα, τότε όχι, πήγαινε στο Ride. Εκτός αν θέλεις ένα πιο σφιχτό πάτημα γενικότερα.
    Το Zealot 3 δεν το έχω δοκιμάσει.
    Και τα δύο είναι true to size, παίρνεις ό,τι και στο R9. Απλά το Breakthru έχει σχετικά στενή γραμμή, όπως περιγράφεται και στο review, οπότε είναι και θέμα ποδιού.

  15. @echetlos Νικόλα ευχαριστώ.
    @Elda Μαρία ευχαριστώ (καθυστερημένα) για την πληροφορία. Μου ήρθε μήνυμα και σκόπευα να το τσεκάρω στο συγκεκριμένο κατάστημα. Αν και η μικρή έχει σχετικά μεγάλο πόδι νομίζω ότι θα πρέπει να της βρω το γυναικείο.

  16. Έτρεξα με την πρώτη του έκδοση,πάρα πολύ καλό παπούτσι όπως και τα υπόλοιπα της εταιρείας.Για μία ακόμα φορά εξαιρετικά άρθρα!!!!

  17. @akismar Να ‘σαι καλά, Ακη. 🙂
    Αν σου άρεσε η πρώτη έκδοση, θα ενθουσιαστείς με την τρίτη.

  18. 2 πρώτες προπονήσεις μαζί του σε 200άρια και 400άρια και έχουμε:

    — Ιδανική εφαρμογή όπου σφίγγεις το upper, δένεις τα κορδόνια και δεν ξανά ασχολείσαι. Κλειδώνει πραγματικά επάνω στο πόδι γρήγορα και εύκολα.
    — Απόλυτα υπάκουο στις εντολές που του δίνεις. Κατευθύνεται εκεί που θες, όπως θες, καθώς να αποκλίνει καθόλου. Το κάνει γρήγορα και σταθερά

    Το μόνο που μου δημιουργεί θέμα (φαντάζομαι λόγω προσαρμογών) είναι η επιβάρυνση που δέχονται πλέον οι δύο αχίλλειοι και που οφείλονται προφανώς όχι μόνο στα 8mm drop αλλά και στα χαμηλά ύψη της σόλας συνολικά. Θέλω να πιστεύω ότι με το χρόνο που θα τους δώσω θα συνηθίσω και θα συνεχίσω να κάνω τις γρήγορες προπονήσεις μαζί του.

  19. @roberto4carlos βάλτο και σε κανά easy καμιά φορά, ίσα για να το συνηθίσεις, προτού πας στα γρήγορα κομμάτια.

  20. @roberto4carlos Λίγο δύσκολο η χρέωση των αχιλλείων να οφείλεται σε αυτά που λες.
    α) Από το 10άρι drop του Launch στο 8άρι του Breakthru, είναι πολύ μικρή διαφορά. Αν συνυπολογίσεις ότι το Brooks έχει και πιο μαλακή φτέρνα, άρα το δυναμικό drop μειώνεται περισσότερο απ’ όσο στο Saucony, τελικά σχεδόν στα ίδια καταλήγεις.
    β) Τα χαμηλότερα ύψη της σόλας δεν επηρεάζουν την θέση που “τοποθετείται” το πέλμα σου, άρα και η αντίστοιχη έκταση του αχιλλείου. 8mm είναι 8mm, είτε σε 30/22 είτε σε 25/17 σόλα.

    Πιθανώς να έχουν σφίξει οι γάμπες σου από το σκληρότερο πάτημα και κατ’ επέκταση να έχει επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο κι ο τένοντας.
    Κάνε κι αυτό που είπε ο Θανάσης, βαλ’ το σε κάποια μικρότερα easy. Εκεί συνηθίζουμε ένα παπούτσι.

  21. Όταν μιλάω για τον αχίλλειο, αναφέρομαι στο σημείο που ενώνεται με την φτέρνα . Εκείνο το σημείο με ενόχλησε. Μάλλον το πιο σκληρό πάτημα είναι που κάνει την διαφορά!

  22. Απλά να συμπληρώσω ότι σε βρεμένο έδαφος, σπινιάρουν (ιδίως στην μύτη κατά τη φάση της απογείωσης) και νομίζω ότι δεν ενδείκνυται σε αντίστοιχες συνθήκες.

  23. Geia sou niko me tis uperoxes parousiasreis sou! Perimenw me anipomonisia th nea aksiologhsh sou gia to breakthru 4! Exw sth katoxh mou to breakthru 3 me 900 xm k me entypwsiase h anthektikothta tou me vash ta liga grammaria pou diathetei.grigoro ameso k sugxronos aporofitiko montelo!

  24. @xaris21 Γεια σου Χάρη!
    Δε νομίζω να υπάρξει κάποια παρουσίαση του V4. Δείχνει αρκετά διαφορετικό από το προηγούμενο και μάλλον είναι κιόλας.
    Τίποτα δεν αποκλείεται πάντως…

  25. Προσωπικά, το V4 που δοκίμασα μόνο σε διάδρομο και για 1-2 λεπτά μου φάνηκε λιγότερο σπιρτόζο και “ζωντανό” από το V4. Ενώ με το V3 με το που το δοκίμασα σε διάδρομο ήθελα αμέσως να βγω να τρέξω, το V4 δεν μου προκάλεσε κανένα ενθουσιασμό. Το έβγαλα αμέσως!

Αφήστε μια απάντηση