- Αυτό το θέμα έχει 136 απαντήσεις, 45 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 2 έτη, 1 μήνα πριν από τον χρήστη GeorgeKap.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
16 Νοεμβρίου 2022 στις 10:22 #127370EldaΣυμμετέχων
Kαλημερα σε ολους. Αν και δεν ετρεχα φετος οποτε δεν εχω αποψη για τις καιρικες συνθηκες εκ των εσω, ας πω κι εγω τη γνωμη μου επι του θεματος.
Κατ αρχην το θεωρω παραλογο να λετε οτι ο μαραθωνιος δεν πρεπει να γινεται το Νοεμβριο επειδη εχει ζεστη. Μα ολο το καλοκαιρι σε τι εχετε προπονηθει, σε κρυο? Σε τι θερμοκρασιες τρεχατε? Ο,τι ωρα και να κανατε τα LR σας τον Αυγουστο δεν μπορει να μην τρεξατε τουλαχιστον σε 25αρια, να μην πω και 30αρια. Το σωμα εχει προσαρμοστει σε τετοιες θερμοκρασιες απ ολη την περιοδο της προετοιμασιας. Ειδικα τα τελευταια LR του Οκτωβριου ΠΡΕΠΕΙ να γινονται πιο αργα πχ 9-12 για να συνηθιζει ο οργανισμος στις ωρες του αγωνα. Ας μην ξεχναμε οτι την τελευταια Κυριακη του Οκτωβριου παει και η ωρα πισω οποτε βρισκεται κανεις να τρεχει μια ωρα πιο αργα (και πιο ζεστα συνηθως) απ ο,τι εχει συνηθισει. Εκεινη την Κυριακη λοιπον πρεπει το LR να ξεκινησει μεταξυ 8 με 9, οχι πιο νωρις, το ιδιο και τις προηγουμενες αυτου του μηνα.
Για σκεφτειτε τους μαραθωνιους που γινονται την ανοιξη. Σε τι καιρικες συνθηκες προπονουμαστε ολο το χειμωνα? Κρυο, συννεφια, χιονια ενδεχομενως. Θερμοκρασιες που σπανια θα ξεπερασουν τους 15 βαθμους και ξαφνικα μπορει να βρεθουμε το Μαρτιο στο Ναυπλιο ή τον Απριλιο στη Θεσσαλονικη (να μη πω για Χανια ή Ροδο) να τρεχουμε μαραθωνιο σε θερμοκρασιες ανω των 25 βαθμων, ακομα και 30 (Νικο θυμασαι βεβαια το Μεγαλεκο του 2013 που λαχταρουσαμε να περασουμε κατω απο τις γεφυρες για λιγη σκια). Ενας οργανισμος μαθημενος να τρεχει στο κρυο βγαινει ξαφνικα να κανει 42χλμ σε φουλ ζεστη, αυτο κι αν ειναι παραλογο. Οποτε ο ΑΜΑ του Νοεμβριου με προπονησεις μεσα στο καλοκαιρι μου φαινεται εντελως φυσιολογικο.
Παμε στα στραβα τωρα. Προσωπικα μετα απο 12 μαραθωνιους εκ των οποιων οι 5 στην κλασικη εχω να πω οτι 9 στις 10 φορες τα προβληματα συμβαινουν οταν καποιος ξεκιναει πιο γρηγορα απο αυτο που μπορει να δωσει ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Οχι αυτο που ειχε βασει προπονησης, οχι αυτο που του εδιναν οι οποιοι πινακες, οχι αυτο που υπολογισε ο προπονητης του βασει του ημι που εκανε ενα μηνα πριν, αλλα αυτο που εχει εκεινη τη συγκεκριμενη μερα. Γιατι οκ, μπορει να εκανες εναν ημι στο 1.45, αυτο δε σημαινει οτι εχεις εξασφαλισμενο εναν μαραθωνιο στο 3.45, μπορει εκεινη τη μερα να ηταν ολα τελεια, εσυ στην καλυτερη σου φορμα, οι καιρικες συνθηκες αψογες κλπ. Σημερα, ΤΩΡΑ που τρεχεις πώς εισαι? Εισαι ξεκουραστος, εχεις υδατανθρακωθει σωστα? Η αισθηση ποια ειναι? Οι παλμοι τι λενε? Για μενα ο παλμογραφος ειναι μεγαλο εργαλειο, καποιοι οπως εγραψε κι ο skatsavos πιο πανω εχουν μαθει να δουλευουν με την αισθηση και μπραβο τους, εγω προτιμω με τον παλμογραφο αν και οπου χρειαστηκε πηγα και με την αισθηση. Το 2019 στον ΑΜΑ ξεκινησαμε με βροχη για 200μ, γιναμε μουσκεμα, μετα εβγαλε ηλιο και νιωθαμε σα σε χαμαμ, οι παλμοι μου ηταν πολυ υψηλοι για το συγκεκριμενο pace και ειπα κοψε γιατι δε θα βγει και οντως πηγα αρκετα αργα τα πρωτα 10χλμ και σιγα σιγα επεσαν και οι παλμοι και καταφερα να βγαλω αξιοπρεπως τις ανηφορες και να κανω για πρωτη φορα negative split στην κλασικη και ρεκορ διαδρομης. Αν ειχα αγνοησει παλμους και πηγαινα απλα βασει του ρυθμου που ειχα στις προπονησεις εννοειται θα ειχα καρφωσει.
Ειδικα για την Κυριακη που μας περασε πιστευω πως τη μεγαλη ζημια την εκανε η υγρασια. Ηταν μια υγρασια υπουλη, τα sites εδιναν βορια (αλλα εδιναν και υγρασια που περναγε ομως απρατηρητη). Οταν εφυγα απο το σπιτι μου στις 10 το πρωι το αυτοκινητο μου ηταν ακομη μουσκεμα, η υγρασια ηταν στο φουλ ολη νυχτα. Αυτο σε συνδυασμο με τον ηλιο σημαινει αυξημενους παλμους και οποιος δεν το ειδε ωστε να μειωσει το ρυθμο του σιγουρα το πληρωσε πιο μετα.
Παιδες, αυτη ειναι η κλασικη. Οπως τα λεει ο φιλος Συρος-κατασκοπος πιο πανω. Ο ΑΜΑ θελει τακτικη, αν δεν εχεις τακτικη την οποια πρεπει να μπορεις να προσαρμοζεις και στις εκαστοτε καιρικες συνθηκες εισαι χαμενος.
Συγχαρητηρια σε ολους για την προσπαθεια σας, καλη αποκατασταση και παμε γι αλλα!
16 Νοεμβρίου 2022 στις 12:08 #127371savinioΣυμμετέχωνΚαλημέρα και από εμένα και συγχαρητήρια σε όλους του δρομείς.
Ας πω και εγώ την τραυματική εμπειρία μου. Μετα από 5 μαραθωνίους με ρεκόρ στον περυσινό ΑΜΑ το 3:12:48 ξεκίνησα την προετοιμασία αρχές Σεπτεμβρίου μιας και ο Covid στα μέσα Ιουλίου με κράτησε περίπου 1,5 μήνα με ελάχιστες προπονήσεις. Σιγά σιγά άρχισα να ανεβαίνω με τα long run να αποτελούν το πιο δύσκολο κομμάτι μιας και ο οργανισμός δεν μπορούσε να ανταποκριθεί πολύ καλά.
Πολύ καλή υδατανθράκωση και μηδενικό άγχος μιας και αφού δεν πήγαινα για PB είτε 3:17 είτε 3:20 είτε 3:25 έκανα σκοπός μου ήταν να χαρώ τον αγώνα. Αποφασίσαμε με 2 φίλους να ξεκινήσουμε μαζί τον αγώνα μιας και τα περάσματά μας ήταν τα ίδια για το πρώτο 10αρι. Ξεκίνημα του αγώνα ενθουσιασμός και μετά από 3-4χμ η πρώτη συζήτηση που κάναμε ήταν πως η μέρα θα είναι πολύ δύσκολή και η ζέστη με την υγρασία θα μας ρουφήξει. Παρένθεση εδώ χωρίς να βάζω σαν δικαιολογία τον καιρό (έχω τρέξει 5-6 μαραθωνίους και άλλες φορές είχε ζέστη) στο πρώτο 10αρι πραγματικά ένιωθα πως ψηνόμουν. Πρώτο μεγάλο λάθος ήταν πως παρόλο που ο ρυθμός μας ήταν συντηρητικός (4:45) πιστεύω πως έπρεπε άμεσα να πέσουμε στο 5:00-5:15.
Πρώτο 10αρι πέρασμα 47:30 και συμφωνούμε να πάμε έτσι συντηρητικά μέχρι τον ημι. Φτάνουμε στο 21 και η αίσθηση μου είναι αρκετά καλή. Πέρασμα 1:40:40 και σίγουρα είμαστε σχετικά κοντά στο πλάνο. Σε εκείνο το σημείο ο ένας της παρέας ανοίγει τον ρυθμό του και μετά από ένα χμ ο δεύτερος παθαίνει την πρώτη κράμπα και σταματάει. Συνεχίζω μόνος και στην ανηφόρα του 25 νιώθω ένα συναίσθημα απόλυτης ματαιότητας για το εγχείρημα και αρχίζω να περπατάω. Προσπαθώ να διαχειριστώ τα συναισθήματα της απογοήτευσης, του γιατί ασχολούμαι με το τρέξιμο και γιατί η οικογένειά μου με περιμένει να τερματίσω και πρέπει να βρω τρόπο να φτάσω στο Καλλιμάρμαρο. Παρόμοια συναισθήματα είχα να νιώσω από τον πρώτο μου μαραθώνιο το 2017 αλλά στο 31χμ.
Και μετά αρχίζουν τα τραγελαφικά. Επειδή η μπλούζα μου έγραφε από πίσω το όνομα μου κάθε τόσο περνούσε και κάποιος-α δρομέας και μου έλεγε πάμε Σάββα. Εκει ξεκινούσα έτρεχα μαζί του 1-2 χμ ξανά περπάτημα. Μέχρι που σκέφτηκα πως αν περάσει κάποιος φίλος με ποδήλατο να με πάρει και αφού φτάσω κάτω να πάω στη διοργάνωση για να ακυρωθώ (μην γελάτε). Να μην τα πολυλογώ περπατούσα 50-100 μέτρα έτρεχα 1-2 χμ στο 5:10. Κάπως έτσι έφτασα στον τερματισμό σε 3:45. Σημείωση πως έπαιρνα κανονικά τζελάκια κάθε 5χμ συν τα saltsticks και νερό σε κάθε σταθμό.
Πραγματικά δεν θα είχα πρόβλημα να έφτανα και σε 4 ώρες αλλά να είχα έστω και ένα θετικό συναίσθημα ή να χαιρόμουν που έτρεξα τον αγώνα.
Αναζητώντας πιο ψύχραιμα τις αιτίες σίγουρα ήταν λάθος διαχείρησης του ρυθμού στο πρώτο 10αρι παρόλο που είχα αντιληφθεί την δυσκολία του καιρού της Κυριακής. Δεύτερο λάθος ήταν πως ίσως υπερεκτίμησα τις δυνάμεις μου. Θυμήθηκα τα λόγια φίλου πως ο μαραθώνιος μπορεί πάντα να σε ταπεινώνει αν δεν τον σεβαστείς όπως πρέπει.
Το μόνο που δεν μπορώ να εξηγήσω είανι το πόσο γρήγορα χτύπησα τοίχο. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω με τίποτα το να σταματήσω στο 25. Σκέφτομαι ότι ίσως να έχω φτάσει σε ένα ταβάνι και ότι μέχρι εδώ είμαι.
Προς το παρόν θα ασχοληθώ μόνο με μικρότερες αποστάσεις και πιο πολύ για την χαρά της προπόνησης.
Συγνώμη αν σας κούρασα.
16 Νοεμβρίου 2022 στις 12:18 #127372StefanosMΣυμμετέχωνΓενικά συμφωνώ με την Έλντα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πάνω από το 60% δεν φόραγε καπέλο. Ειδικά αυτοί που έχουν στόχο άνω από 4 ώρες θα έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε. Μαζί με γυαλιά.Προσωπικά έχω πάντα καπέλο στο σακίδιο μου ακόμα και στα 5 χλμ. Και όταν κάνει ζέστη το βρέχω με νερό σε κάθε σταθμό.
16 Νοεμβρίου 2022 στις 12:59 #127373anton#georgΣυμμετέχωνΚαλησπέρα σε όλους! Πρωτος μου μαραθώνιος και μολις ειδα απο την αφετηρία οτι ξεκίνησε η ζέστη λεω αστους ρυθμους και πήγαινε με την αίσθηση. Οποτε εκανα χρονο 3-4 λεπτα πιο αργα απο αυτο που ειχα υπολογίσει. Ευτυχώς δεν έπαθα κάποια κράμπα και θεωρω αυτο οφείλεται στα εξής. Καλη προετοιμασία, σωστή τροφοδοσία (αρκετο νερο, 6 saltstick(εκ των οποιων τα 2 στον σταυρο λογω ζεστης) + 6 gels, σωστός ρυθμός με βάση την αίσθηση και το σημαντικότερο 1 εβδομάδα πριν καθε βραδυ μαγνήσιο (solumag forte, έπαιρνα και πιο πριν μετα τις προπονήσεις). Δυστυχώς, την πάτησα και εγω με την ζεστη μιας και τα long τα εκανα 7 το πρωι στον υμηττό. Μπορει τον αυγουστο να τα εκανα στην ζέστη αργα το απογευμα ΑΛΛΑ μετα ξεσυνηθισε το σώμα. Το σημαντικότερο είναι οτι ευχαριστήθηκα τον αγώνα!
16 Νοεμβρίου 2022 στις 15:09 #127374Nikos PilikasΣυντονιστής@skatsavos Μάλλον δεν τα διετύπωσα σωστά και δεν έγινε κατανοητό αυτό που ήθελα να επισημάνω.
Δεν είπα ότι τα παπούτσια είχαν αρνητική επίδραση. Το αντίθετο… (ισχύει όμως πως το να καταλήξεις σε jogging ή περπάτημα με το κάθε Vaporfly, δυσχεραίνει μία ήδη δύσκολη κατάσταση).Αναφερόμενος λοιπόν κυρίως σε δρομείς που έτρεξαν πρώτη φορά την κλασική πέρυσι, θεωρώ ότι ο πολύ καλός καιρός, αλλά και η ευκολία των super shoes, τους έδωσε έναν καλό αγώνα το 2021 και τους έστησε φέτος στην εκκίνηση με μία αίσθηση υπεραισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Βρέθηκαν “άψητοι” και ανυποψίαστοι στις νέες συνθήκες και ένα μεγάλο ποσοστό τους, απέτυχε να τις διαχειριστεί.
Για να το πω αλλιώς, η ταπεινότητα που απαιτεί ο συγκεκριμένος αγώνας, “παθαίνεται” (και μαθαίνεται). Αν λοιπόν την πρώτη σου φορά εκεί, βγεις σχεδόν ατσαλάκωτος, θα την φας κατακέφαλα όταν την επομένη κληθείς να αντιμετωπίσεις κακό καιρό. Όταν τα παπούτσια σε έβγαλαν καθαρό σε όλον τον περσινό αγώνα ή έκανες όλα τα LRs σου με αυτά και ποτέ δεν ένοιωσες τα πόδια να σφίγγουν και να βαραίνουν, ε δεν μπορείς να ξέρεις πώς είναι να σε ισοπεδώνει ένας μαραθώνιος. Την τρίτη φορά όμως θα το ξέρεις.
Τα παπούτσια λοιπόν, συνετέλεσαν στην περσινή καλή κατάσταση των περισσοτέρων δρομέων και την, εν τέλει, άγνοια κινδύνου και εφησυχασμό. Αυτό εννοούσα, τίποτα περισσότερο.
Έχοντας συζητήσει με δεκάδες (μην πω εκατοντάδες) “περσινούς” δρομείς, άκουσα πολλές φορές το “έλα μωρέ, δεν ήταν κι έτσι όπως τα περιγράφατε ο ΑΜΑ”. Αυτό λέει πολλά, νομίζω.
- Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 έτη, 2 μήνες πριν από Nikos Pilikas.
16 Νοεμβρίου 2022 στις 15:57 #127376Nikos PilikasΣυντονιστής@Elda Φυσικά και το θυμάμαι το 2013 στην Θεσσαλονίκη, Μαρία. Με 28 βαθμούς είχαμε τερματίσει και τον ήλιο φάτσα για 41Κ.
Ήμουν με τον Παναγιώτη (pankok) στο πούλμαν για Πέλλα κι 7 παρά κατεβάζω ασυναίσθητα το σκιάδιο. Μόλις το συνειδητοποιώ, τον κοιτάζω, με κοιτάζει κι αυτός και μου λέει “πόσο πιο αργά λες;” Κι αμέσως συμφωνήσαμε ο ρυθμός αγώνα να πάει 10″ – 15″ πάνω. Τερμάτισα κι αν μου έλεγες να γυρίσω στην Πέλλα, θα το έκανα.Βέβαια, είχε προηγηθεί μία ηχηρότατη σφαλιάρα στον ΚΜΑ του ’12 (ο πρώτος μου), όπου είχα κατέβει με στυλ “θα τα γαμήσω όλα”. Ακόμη την βλέπω εκείνη την ημέρα στον ύπνο μου και πετάγομαι όρθιος!
16 Νοεμβρίου 2022 στις 16:04 #127377dpap147ΣυμμετέχωνRespect….
16 Νοεμβρίου 2022 στις 16:08 #127378dpap147ΣυμμετέχωνΑναφέρομαι στο πόστ του Savinio.
16 Νοεμβρίου 2022 στις 16:50 #127379aRiSTiDiSΣυμμετέχωνΑστέρια να σας δώσω και εγώ μια γρήγορη αναφορά:
Το “πάνω” όριο ήταν το περσινό 3:08, μιας και ήξερα (προπονήσεις) ότι αεροβικά ήμουν χειρότερα από πέρσι. Το οποίο πολύ γρήγορα αναθερωρήθηκε σε 3:15 όταν φάνηκε ότι δεν θα έχει συνεφιά/βροχη. Στα μισά κατάλαβα ότι και αυτό είναι ανέφικτο και έκοψα κι άλλο, οπότε τερμάτισα σε 3:23. Ίσως ήμουν λίγο “τυχερός” γιατί ξέροντας ότι δεν είμαι σε καλή κατάσταση δεν πίεσα πολύ πάνω από τις δυνάμεις μου μέχρι το 31km. Πριν τον αγώνα ήμουν σε ανοδική τροχιά (είχα φτάσει στο 95-98% της περσινής κατάστασης), οπότε συνεχίζω για να φτάσω εκεί που ήμουν πέρσι (από πλευράς αερόβιας αντοχής) ώστε το 2023 να επανέλθω σε αγωνιστικούς ρυθμούς.
@echetlos
To 2019 ήταν 16.4K δρομείς, το 2021 7.5K (αθροιστικά σε 2 αγώνες) και φέτος 12.6K.
Δεν νομίζω να ήταν πολλοί (από τους 7.5Κ) που να έτρεξαν πρώτη φορά το 2021. Δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Το 2019 δεν θεωρώ ότι είχε άσχημες συνθήκες (έβρεχε και σε κάποια τμήματα).
Άπό το 2018 όμως, όντως έχουν περάσει 4 χρονια, αρκετά για να “ξέχάσουμε” πόσο ζόρικος ειναι ο ΑΜΑ τις ζέστες του!
@elda
Δεν ειναι παραλογο να λεεί κάποιος ότι πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα ο αγώνας. Ειδικά εφόσον συνεχίζουμε και γυρνάμε σε χειμερινή ώρα, το οποίο υποτίθεται δε θα γινόταν το 2022, άρα θα τρέχαμε με “ηλιακή” ώρα 8 και οχι 9! Αντιθέτως είναι απολύτως λογικό, διότι και για τους δρομείς είναι μικρότερη η καταπόνηση και για την πόλη ειναι καλύτερα (δίνονται οι δρόμοι 1 ώρα νωρίτερα στην κυκλοφορία)! Επίσης, σε όποιον πάει να κάνει LR Οκτωβρίου 9:00-12:00 στην κλασική διαδρομή, του εύχομαι καλή τύχη με τα αυτοκίνητα.
@skatsavos
Παρότι σε Ημι και 10ρι δεν κοιτάζω ποτε ρολόι, το δε HR το βγάζω και από τις ενδείξεις για να μην με επηρρεάζει, στο Μαραθώνιο, ειδικά στο 1ο μισό, πρέπει να κοιτάς το ρολόι σου (αναφορικά με το HR κυρίως, όχι υποχρεωτικά το Pace), όπως ακριβώς συμβουλεύει η Μαρία. Ο προπονητής ίσως εννοούσε το pace. Μπορεί η αίσθηση να είναι καλή, αλλά το HR να ειναι λίγο “τσιμημένο”, πιθανότατα και η κατανάλωση, και αυτό θα το πληρώσεις στο 2ο μισό.ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Πολύ χάρηκα που κατάφερα να σας δώ (εστίασα στους 2 Νίκους!!!) μετά από τόσα χρόνια! Μου είχε κάνει “ιδιαίτερο” ο Στέλιος τηλεφωνικά, και μου εξήγησε ακριβώς το σημείο. Τόσα χρόνια σας έψαχνα στην στροφή μετά το Ντυνάν (2 στροφές πριν) και δεν έβρισκα κανέναν!
16 Νοεμβρίου 2022 στις 16:59 #127380EldaΣυμμετέχων@Skaratatis Σαββα, κατ αρχην συγχαρητηρια για αλλο ενα τερματισμο στη κλασικη εστω και αρκετα εκτος στοχου. Πολυ χαρηκα που σε ειδα στο γνωστο σημειο αν και χωρις να κοιταξω το χρονο φαινοταν οτι δε σου εβγαινε οπως ηθελες.
Στα του αγωνα τωρα, η περιγραφη σου μου θυμισε πολυ τη δικη μου απο το Ναυπλιο το 2018. Αν εχεις ορεξη ριξε μια ματια
εδώ καθως και στην επομενη σελιδα. Οσον αφορα τον τοιχο στο 25, το μυαλο σου τον βρηκε, οχι το σωμα σου. Οπως κι εγω στο Ναυπλιο ετσι κι εσυ στον ΑΜΑ αδειασε το μυαλο σου, αυτο δεν ηθελε να συνεχισει, οχι το σωμα σου. Συμβαινουν αυτα οταν βγαινεις εκτος στοχου, ειδικα οταν εισαι δρομεας κινητρων. Μη σε παιρνει απο κατω, μια εμπειρια ηταν κι αυτη, εγω χαιρομαι που την εζησα στο Ναυπλιο και για να την ξορκισω πηγα κι ετρεξα ακριβως 4 εβδ μετα στο Μεγαλεκο κανοντας ενα οριακο sub 4 ετσι για το ονορε! Καλη ξεκουραση σε σωμα και μυαλο (πολυ σημαντικο και αυτο) και καποια στιγμη θα σου ξαναρθει η ορεξη και για μεγαλυτερες αποστασεις.16 Νοεμβρίου 2022 στις 17:33 #127381aRiSTiDiSΣυμμετέχωνΚαλή αποκατάσταση Σάββα!
“πόνεσα” διαβάζοντας την περιγραφή σου!
Πολυ σωστά λες να δείς την χαρά της προπόνησης, και ο χρόνος/σώμα σου θα αποφασίσουν16 Νοεμβρίου 2022 στις 18:06 #127382AlkisΣυμμετέχωνElda.
Αν έχεις τρέξει κάποιο μαραθώνιο στο εξωτερικό θα καταλάβαινεις ότι το παράλογο είναι να τρέχουμε με τόση ζέστη.
Υπάρχουν πολιτείες στην Αμερική που ξεκινούν νύχτα στις 5 ώρα ακριβώς για να μπορέσουν οι δρομείς να μην πάθουν θερμοπληξία.
Τέλος πάντων αυτή είναι η άποψη μου και δεν προσπαθώ να την επιβάλλω σε κανένα, αυτό είναι και το νόημα μιας κοινότητας,ο καθένας να προσεγγίζει και να αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάποια θέματα από τον άλλο.16 Νοεμβρίου 2022 στις 18:30 #127383EldaΣυμμετέχων@alkis73 δεν ξερω τι θερμοκρασιες εχει στις πολιτειες αυτες που ξεκινουν οι αγωνες στις 5 το πρωι, αλλα ξερω οτι στην Ελλαδα ολο το καλοκαιρι τρεχουμε στους 25 εως 35 βαθμους, οποτε μονο ζεστο δε θα μπορουσα ν αποκαλεσω εναν καιρο με μεγιστη θερμοκρασια τους 20 βαθμους. Οταν καποιος εχει προπονηθει σε ζεστες μερες το σωμα εχει κανει τις προσαρμογες του με φυσικο επακολουθο μολις η θερμοκρασια πεσει λιγο, εκεινος να πεταει. Οκ, 20 βαθμοι μπορει να μην ειναι ο ιδανικος καιρος για ρεκορ αλλα ουτε ζεστο (για τα ελληνικα δεδομενα) τον λες ουτε βεβαια επικινδυνο, δεν παθαινει κανεις θερμοπληξια στους 20 βαθμους, αν τωρα καποιος δεν ενυδατωνεται καθολου μπορει να παθει αφυδατωση αλλα αυτο μπορει να συμβει και σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες . Για μενα κακος κι επικινδυνος ειναι ο καιρος που εχει βροχες και κεραυνους σε συνδυασμο με κοντρα ανεμο, καιρος στον οποιο απλα δεν μπορεις να τρεξεις με λιγα λογια.
- Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 έτη, 2 μήνες πριν από Elda.
16 Νοεμβρίου 2022 στις 19:08 #127385stratusΣυμμετέχωνΟύπς πετάχτηκα και εγω.
Θα φάω βρίσιμο αλλά θα τα γράψω.
Οταν ο εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού βγαίνει πάνω από 15 λεπτά παραπάνω ,τότε 100% φταίει η προπόνηση ,εκτός αν υπάρξει τραυματισμός κατα τη διάρκεια του αγώνα .
Διαβάζω μα έκανα τα long run μου και βγήκαν μια χαρά ,θελω να ρωτήσω ποσά από αυτά είχαν μέσα marathon pace ;Το να κανείς long run σε ρυθμό χελώνας δε σου προσφέρει τιποτα ,απλά σε κάνει fit ,όπως λέει ο Canova.
Υπάρχει μια μόδα τον τελευταία χρόνια ότι ο μαραθώνιος δε θέλει πολλά χλμ και υπάρχουν και εδω προπονητές που το υποστηρίζουν ,φέρνοντας παραδείγματα ότι δικοί τους αθλητές έκαναν 3 ώρες και κάτω με τις προπονήσεις .Συγγνώμη αλλά αυτοί είναι οι εξαιρέσεις και θα έκαναν πολύ λιγότερο αν έτρεχαν περισσότερα.Σε γειτονικό φόρουμ ένας έλεγε για τον αδελφό του ότι με 3 προπονήσεις έκανε 2.40 ,αλλά προφανώς αυτό δεν ο κανόνας.
Δεν είναι χαζοί οι επαγγελματίες που τρέχουν τόσα χλμ.Ύπαρχου μυϊκές προσαρμογές που δεν μπορούν να αποκτηθούν παρά μόνο με αρκετά χλμ.Ξεχάστε τις αηδίες περί junk miles ,διότι πολλές φορές τρίζουν τα Κόκκαλα του lydiard .
Πάμε τώρα στο τάπερ.Έχεις τον άλλο που τρέχει 45-50 χλμ την εβδομάδα ,για 8 εβδομάδες και θέλει να κάνει 3 εβδομάδες τάπερ για να ξεκουραστεί .Μελέτη στην Αμερική έδειξε ότι το 60-65% των ερασιτεχνών δρομέων πάει στο Μαραθώνιο με υπερβολικό τάπερ κοινώς φλατ εντελώς.
Προπόνηση στις κατηφόρες ποιος κάνει;Μάλλον 2-3 οι υπόλοιποι εστιάζουν στις ανηφόρες και συνήθως λάθος .Οι ανηφόρες πρέπει να γίνονται γρήγορα στο τέλος μιας μεγάλης προπόνησης.
Ο καιρός τώρα. Εχω τρέξει 12 μαραθώνιους και σε κανένα από αυτόν με καλό καιρό και και 5 αυτούς στο εξωτερικό .Στη Βοστωνη ξεκινήσαμε με 25 βαθμούς και 95% υγρασία ,αλλά υπήρχαν παρά πολλοί δρομείς που έκαναν προσωπικό ρεκόρ .
Σε όσους από αυτούς απέτυχα,έφταιγε η προπόνηση μου ,εκτος από ένα που έπαθα θλάση στη διάρκεια του αγώνα.
Κοιτάξτε λοιπόν την προπόνηση σας και Αφηστε τα καιρικά και τα αλλά .
Συντομεύσεις δεν υπάρχουν ,όσο και να το διαφημίζουν κάποιοι.16 Νοεμβρίου 2022 στις 19:12 #127386AlkisΣυμμετέχωνElda
Μετά από 23 μαραθώνιους έχω σχηματίσει μια δική μου άποψη για το τι είναι επώδυνο και τι ανώδυνο για ένα δρομέα.
Δεν συμφωνούμε αλλά δεν πειράζει 😁 -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.