Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Λοιπά θέματα / Ι. Βαφειάδης: Προπόνηση Αντοχής Μεγάλων Αποστάσεων

Ι. Βαφειάδης: Προπόνηση Αντοχής Μεγάλων Αποστάσεων

Επισκόπηση 9 δημοσιεύσεων - 31 έως 39 (από 39 συνολικά)
  • Συντάκτης
    cranfield
    Συμμετέχων

Καλημερα, μολις ηρθε με courier!!!

tazi
    Συντονιστής

Το εχω εδω και δεκα μερες περιπου, οσο και αν φαινεται παραξενο δεν εχω βρει ακομα το χρονο να το διαβασω με προσοχη. Φυλλομετρωντας το και ριχνοντας μια ματια στα πρωτα κυριως μερη νομιζω οτι ο Γιαννης παρουσιαζει πολυ ευπεπτα και κατανοητα βασικα στοιχεια της δρομικης φυσιολογιας χωρις να πλατιαζει και να σε κανει να νιωθεις αβολα η να εχεις την αναγκη να πηγαινεις μπρος πισω για να καταλαβαινεις οσα διαβαζεις. Σε οτι αφορα το κομματι πινακες/ρυθμοι/προπονησεις και μονο ξεροντας την προιστορια του coach και τα οσα εχει κατα καιρους εχει μοιραστει μαζι μας νομιζω οτι θα ειναι κατι παραπανω απο σουπερ. Μου αρεσε και πολυ η αφιερωση, να το πω και αυτο…. Thumbs up λοιπον απο εμενα για ενα βιβλιο που ελειπε απο την ελληνικη αγορα και θα σε βοηθησει να καταλαβεις, να προπονηθεις και εν τελει να αγαπησεις ακομα περισσοτερο το τρεξιμο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
    Συμμετέχων

Παιδιά και πάλι σας ευχαριστώ όλους, για τη στήριξη και τα καλά σας λόγια!

geomaz
    Συμμετέχων

Χαααα!! Ιωαννη μην δεινεις σημασια, το σχολιο του Νικου ερχεται σαν συνεχεια αυτου οταν τον ρωτησα εαν εχουν μαλακο πατημα τα novablast ….

Παίζει πάντως να σε είχαν στο μυαλό τους όταν το σχεδίαζαν, Γιώργο. 😉

Επισης με αποκαλει και βιτσιοζο που προτιμω τα παπουτσια με μαλακες σολες χαχαχ!! (οχι τιποτα αλλο θα περναει κανεις απεξω, θα μας ακουσει και θα νομιζει ο ανθρωπος..)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
    Συμμετέχων

@kostasver σε ευχαριστώ πολύ!
    Μεγάλη μου τιμή! 🙂

Το περιμενα πως και πως αυτο το βιβλιο!
    Επιτελους ολες οι προπονητικές συμβουλες που δινει ο Γιαννης,μαζεμενες σε ενα βιβλιο.
    Γιαννη, θα ειναι μεγαλη μου χαρα να χρησιμοποιήσω τα προπονητικα μοντελα σου στη διατριβη μου στο ΠΜΣ που παρακολουθω.
    Καλοταξιδο!

• Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 έτη, 5 μήνες πριν από Echetlos.
    KostasVer
    Συμμετέχων

Γιαννη το βιβλιο ειναι ενας θυσαυρος!Ξεκιναει με τη βασικη θεωρια που πρεπει να εχει ο οποιοσδηποτε που θελει να ασχοληθει με τα αγωνισματα των αποστασεων και καταληγει σε υπεραναλυτικα προγραμματα προπονησης.
    Δυο ερωτησεις εχω:
    1.Γιατι υπολογιζουμε την ενταση των προπονητικων μοναδων σε %Vo2max και οχι σε %HRmax; (Μια απαντηση που θα μπορουσα να δωσω ειναι οτι οι παλμοι αλλαζουν απο μερα σε μερα λογω διαφορων παραγοντων) αλλα αν εγω πχ μια μερα μπορω να αποδώσω στο 90% να εκτελεσω το προγραμμα της διαλλειματικης μου προπονησης ή να κανω κατι πιο ευκολο;
    2.Μπορουμε να το βρουμε το βιβλιο σε scopuw,pubmed κλπ; (για τα References!)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
    Συμμετέχων

@kostasver σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Όσον αφορά την πρώτη σου ερώτηση, η σκέψη σου είναι σωστή.
    Οι καρδιακοί παλμοί είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει μια προπόνηση όσον αφορά το θέμα του ρυθμού ή της ταχύτητας.
    Η καρδιακή συχνότητα μπορεί να βοηθήσει αν απλά σε ενδιαφέρει να κινείσαι σε ένα συγκεκριμένο ευρός και να μην ξεφύγεις από αυτό.
    Όμως η καρδιακή συχνότητα μπορεί να έχει διακυμάνσεις και δεν μπορεί να συμβαδίζει απόλυτα με έναν συγκεκριμένο ρυθμό.
    Η καρδιακή συχνότητα βοηθάει συμπληρωματικά, όταν δουλεύουμε σε μια συγκεκριμένη ένταση-ρυθμό, για να δούμε αν αυτή η ένταση βγαίνει στο effort που θέλουμε.
    Επίσης ένα άλλο πρόβλημα με την καρδιακή συχνότητα είναι όταν δουλεύουμε αναερόβια.
    Εκεί θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι εντελώς άχρηστη.
    Αν για παράδειγμα κάνει κάποιος μια διαλειμματική ή επαναληπτική προπόνηση σε μία ταχύτητα ή ρυθμό που αντιστοιχεί στο 110% της VO2max ή στο 120% της VO2max (εννοώντας πρακτικά 110% ή 120% της vVO2max, της ταχύτητας που αντιστοιχεί στη μέγιστη πρόσληψη), οι παλμοί θα είναι στο 100% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας είτε τρέχει στο 110%, είτε τρέχει στο 120% της VO2max.
    Γενικά για εντάσεις από το 100% της VO2max και πάνω, η καρδιακή συχνότητα φτάνει στο μέγιστο και δεν μπορεί να μεταβληθεί.
    Δηλαδή εάν έχεις για παράδειγμα ρυθμό στο 100% της VO2max 3:30, όταν θε τρέχεις είτε πηγαίνεις με 3:30, είτε με 3:25, είτε με 3:15, είτε με 3:00, η καρδιακή συχνότητα θα είναι στο 100%.
    Εκεί το μόνο που μπορεί να αντικατοπτρίσει κάπως καλύτερα την ένταση της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα.
    Αλλά αυτό είναι κάτι δύσκολο και όχι και τόσο πρακτικό, οπότε το πιο εύκολο είναι η προπόνηση να ορίζεται σε ποσοστά της vVO2max, η οποία είναι μία ταχύτητα η οποία συμπίπτει ακριβώς με την μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου.
    Οπότε ξέροντας αυτή την ταχύτητα μπορούμε στη συνέχεια να υπολογίσουμε τις υπομέγιστες και τις υπερμέγιστες ταχύτητες και να φτιάξουμε τους ιδανικούς ρυθμούς των προπονήσεων.
    Επίσης όταν δουλεύεις με χλμ ή μέτρα, συγκεκριμένους ρυθμούς και διαλείμματα, ξέρεις ότι η προπόνηση που κάνεις έχει μια συγκεκριμένη προγνωστική αγωνιστική απόδοση.
    Για παράδειγμα λες ότι αν μπορώ να κάνω 5×1200 σε Χ ρυθμό και με Ψ διάλειμμα, λογικά θα μπορώ να τρέξω τα 5χλμ σε Α χρόνο.
    Ενώ αν πεις ότι θα κάνω 5 τετράλεπτα στους 180 παλμούς το λεπτό, ναι μεν θα έχεις μια αποτελεσματική επιβάρυνση, αλλά θα είναι μια προπόνηση γενικής φυσικής κατάστασης, χωρίς να είναι ξεκάθαρο που αντιστοιχεί.

Για τη δεύτερη ερώτηση, δυστυχώς το βιβλίο δεν υπάρχει κάπου σε ηλεκτρονική μορφή αν αυτό με ρωτάς.
    Αν χρειάζεσαι κάποιο από τα βιβλία της βιβλιογραφίας μπορεί να το έχω σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά κάποια τα έχω μόνο σε φυσική μορφή.

Kostão
    Συμμετέχων

Πολλά συγχαρητήρια για το βιβλίο σου! Ακριβώς αυτό που περίμενα, σύμφωνα με τα άρθρα που είχες γράψει. Είναι όντως ένα εργαλείο ώστε ο καθένας μας να κατανοήσει τη δομή της προπόνησης και την αναγκαιότητα τις κάθε προπονητικής μονάδας και στη συνέχεια συνειδητά να προετοιμαστεί για την απόστασή του. Καλοτάξιδο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
    Συμμετέχων

@kostao σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε!

Επισκόπηση 9 δημοσιεύσεων - 31 έως 39 (από 39 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.