Βιταμινη D

• Αυτό το θέμα έχει 36 απαντήσεις, 15 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη πριν από τον χρήστη Στέλιος.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 37 συνολικά)
  • Συντάκτης
    dimitrissss
    Συμμετέχων

Από βιταμίνες συνήθως παίρνω τις κλασσικές C για το ανοσοποιητικό όταν έχουμε τις εποχές των ιώσεων. Τελευταία μόνο πήρα και ένα σύμπλεγμα βιταμινών. Το προηγούμενο καλοκαίρι αισθανόμουν κούραση, υπνηλία κτλ. Πήρα από γνωστή αλυσίδα ένα σύμπλεγμα βιταμινών και έχω την εντύπωση ότι βοήθησε. Ίσως είναι και placebo effect. Έχει, Α,C, τις Β1, Β2, Β6, D, Ε, φολικό Β12 , vitality complex λέει και κάτι άλλα. Τι να πω!

Elda
    Συμμετέχων

@manolee, πανω κατω οι ιδιες ειναι οι τιμες αναφορας του εργαστηριου σου, αν και απο 10 εως 30 υπαρχει μεγαλη διαφορα, αλλο δηλ. το 11 που ειναι πολυ χαμηλη τιμη και θελει οπωσδηποτε συμπληρωματα, κι αλλο το 29 που εχω εγω που ειναι ενα βημα πριν την επαρκεια και βελτιωνεται με μουρουνελαιο και διατροφη. Τα συμπληρωματα ή το μουρουνελαιο ειναι καλυτερα να τα παιρνει κανεις μαζι με λιπαρα οποτε κατα προτιμηση με το μεσημεριανο γευμα και η ποσοτητα για την τιμη που εχεις ειναι γυρω στα 4000 IU μια φορα τη μερα (εγω σου λεω γενικα τι ισχυει, την ποσοτητα θα σου την πει γιατρος).

prof
    Συμμετέχων

Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνει σε όλο το σώμα;
    Υπάρχει σημείο του σώματος που γίνεται καλύτερα η παραγωγή της D;
    Αν σε χτυπάει ο ήλιος μονο στο κεφάλι και στο πρόσωπο παράγεται η D;

Elda
    Συμμετέχων

@manolis Οσο περισσοτερο δερμα εκτιθεται στον ηλιο και οσο μεγαλυτερη η επιφανεια του δερματος, τοσο περισσοτερη D παραγεται. Ειναι καλυτερα δηλ να εκτεθει στον ηλιο ολη η πλατη παρα μονο το προσωπο και τα χερια. Με οποιοδηποτε σημειο του δερματος εκτιθεται στον ηλιο υπαρχει παραγωγη της D, αλλα οσο πιο μικρη η επιφανεια, τοσο πιο μικρη και η παραγωγη.

Το βασικοτερο βεβαια ειναι η εποχη και η ωρα της ημερας που εκτιθεμεθα στον ηλιο. Το χειμωνα η παραγωγη βιταμινης D ειναι αρκετα μικρη, ενω το καλοκαιρι 15 λεπτα το μεσημερι χωρις αντιηλιακο αρκουν. Επισης οσο πιο ανοιχτοχρωμος ειναι κανεις τοσο περισσοτερη βιταμινη D παραγει και το αντιστροφο. Δες εδω που τα εξηγει πολυ αναλυτικα:

https://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-do-i-get-the-vitamin-d-my-body-needs/

prof
    Συμμετέχων

@Elda Ευχαριστώ

Etien
    Συμμετέχων

@lemonidas1 Λεωνιδα, ο Εχετλος λεει να βαλεις την Μανα σου να φτιαξει εκεινη την ξακουστη πορτοκαλοπιτα της και να του στειλεις ενα κομματακι κ αυτουνου !!! Ακομη εχει την γευση της απο οταν εφαγε …τελευταια !!

Ευχαριστω .

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@Etien Χαχαχα… Αν είχε φιλότιμο, θα είχε στείλει 5 χρόνια που τον παρακαλάω! 😛

Vassilis K
    Συμμετέχων

Παρόμοια εμπειρία είχα και εγώ. Στις προπονήσεις άρχισα να γίνομαι ακόμα πιο αργός απ’ ό,τι είμαι (μόνο με την όπιθεν που δεν πήγαινα).
    Ο προπονητής μου μου είπε να κάνω εξετάσεις για D. Και όντως ήταν στα τάρταρα, κάτω από 10.
    Άρχισα να παίρνω της Health Aid 5000iu, δόση που συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις. Πολύ σύντομα άρχισα να βλέπω διαφορά. Μετά πρέπει να κάνω εξετάσεις για να δούμε πού είμαι και να προσαρμόσουμε τη δόση.
    Θεωρώ την παρακολούθηση βιταμίνων και φεριτίνης απαραίτητη, ιδίως αν νιώθουμε πως “δεν τραβάει”

Ανώνυμος
    Ανενεργός

Η διατροφή σας χρειάζεται λίγο επιπλέον D; Για τους ερευνητές, είναι μια από τις πιο ενοχλητικές ερωτήσεις της διατροφής. “Είναι η άγρια, άγρια ​​δύση,” λέει ο Δρ JoAnn Manson, επικεφαλής της προληπτικής ιατρικής στο Brigham και γυναικείο νοσοκομείο και καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Η έρευνα είναι αναμεμιγμένη για το αν οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D, όπως και για τη χοληστερόλη και αν οι άνθρωποι πρέπει να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με χάπια βιταμίνης D.

Σημαντική περίπτωση: μια μελέτη που μόλις κυκλοφόρησε στην JAMA Internal Medicine έδειξε ότι η βιταμίνη D δεν μείωσε τον κίνδυνο πτώσεων μεταξύ ηλικιωμένου πληθυσμού στη Φινλανδία. Η μελέτη, η οποία συνέκρινε τις επιδράσεις της άσκησης κατά των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στις πτώσεις και τους τραυματισμούς που προέκυψαν, διαπίστωσε ότι η άσκηση έκοψε τις πιθανότητες πιο σοβαρού τραυματισμού από την πτώση κατά το ήμισυ σε σύγκριση με εκείνους που δεν άσκησαν.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η βιταμίνη D δεν αξίζει να πάρει καθόλου. Το Ινστιτούτο Ιατρικής και η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) επανεξέτασαν πρόσφατα όλες τις αποδείξεις σχετικά με τη βιταμίνη D και τις επιπτώσεις στην υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις, η συμπλήρωση D είναι επωφελής-με ορισμένες σημαντικές προειδοποιήσεις. Οι δύο ομάδες αναφέρουν ότι 600 διεθνείς μονάδες (IU) είναι γενικά αρκετές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες και ότι οι υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D δεν παράγουν απαραίτητα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα οφέλη αυτά περιορίζονται στην υγεία των οστών. δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η λήψη βιταμινών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη ή γνωστική υποβάθμιση, όλα τα οφέλη που προτείνονται από μερικές μικρότερες μελέτες.

“Τα περισσότερα δεν είναι απαραιτήτως καλύτερα”, λέει ο Manson, ο οποίος υπηρέτησε στην επιτροπή του ΔΟΜ. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι χειρότερη.”

Η παρακμή της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει στο ασβέστιο στα ούρα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει νεφρικές πέτρες. Εξαιρετικά υψηλές δόσεις – περίπου 10.000 IU την ημέρα – μπορούν να προκαλέσουν εναποθέσεις ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους που προκαλούν καρδιακές προσβολές. Η επιτροπή του ΔΟΜ συνιστά καθημερινά όχι περισσότερες από 4.000 IU βιταμίνης D για να αποφύγει αυτά τα πιθανά προβλήματα.

Elda
    Συμμετέχων

Λοιπον, τα πραγματα ειναι απλα. Ουτε συμπληρωματα ουτε ιδιαιτερη διατροφη. Τρεξτε στο μαραθωνιο του Ναυπλιου χωρις αντιηλιακο κι εχετε εξασφαλισει βιταμινη D για ενα χρονο!!!😄😄

than
    Συμμετέχων

Καλή, χρυσή η Ελλαδίτσα μας με τον ήλιο της, greek summer κλπ, αλλά όσοι θέλετε ρεκόρ, ταξιδέψτε εξωτερικό, Κεντρική Ευρώπη κατά προτίμηση!

Elda
    Συμμετέχων

Τελικα 4 μηνες μετα την προηγουμενη εξεταση, η τιμη μου οχι μονο δεν ανεβηκε αλλα επεσε απο το 29 στο 27! Για 4 μηνες ετρεχα στον ηλιο, εχω μαυρισει ηδη, ετρωγα τροφες πλουσιες σε βιταμινη D κι επαιρνα και 5ml μουρουνελαιο καθημερινα. Συμπληρωμα δεν πηρα γιατι η τιμη δεν ηταν τοσο χαμηλη. Παρολα αυτα βελτιωση δεν ειδα, ισως λογω του τρεξιματος να ειχα και απωλειες, πού να μην τα εκανα και ολα αυτα τι τιμη θα ειχα αραγε. Βεβαια την εποχη αυτη γενικα η τιμη της ειναι στα χαμηλοτερα επιπεδα σε ολους τους ανθρωπους λογω ελλειψης ηλιου, ακομα και στις ηλιολουστες μερες οι ακτινες του δεν ειναι καθετες με αποτελεσμα να γινεται ελαχιστη παραγωγη στο σωμα μας. Αυτο που μας ενδιαφερει ειναι αν το Σεπτεμβριο, μετα την εκθεση μας στον ηλιο το καλοκαιρι, εχει ανεβει στα επιπεδα που πρεπει ωστε να μπορεσει να διατηρηθει εκει ολο το χειμωνα, γι αυτο και συστηνεται γενικα να κανουμε 2 μετρησεις, μια το Σεπτμεβριο να δουμε σε τι επιπεδα βρισκεται μετα το καλοκαιρι και μια το Μαρτιο, μετα το τελος του χειμωνα.

Elda
    Συμμετέχων
    liana
    Συμμετέχων

Ειμαι και εγω στο “κλαμπ”.Εγω το ανακαλυψα παραλληλα με το χασιμοτο.Για καιρο επαιρνα συμπληρωμα και δεν ανεβηκε παρα 1-2 μοναδες.Ειδα θεαματικη ανοδο οταν πλεον εμαθα πως επρεπε να παιρνω την βιταμινη μαζι με γευμα στο οποιο εχει πηγη λιπους (ελαιολαδο καταπροτιμηση) γιατι ειναι λιποδιαλυτη βιταμινη.Γενικοτερα η αυτοανοσια εχει συνδεθει με χαμηλα επιπδα D και B12.Φαυλος κυκλος γενικα η κατασταση.Κατα περιοδους εχω παει και συμπληρωμα 4000 ανα ημερα αλλα και αμπουλα 25000 ανα βδομαδα(βολικο για μενα γιατι ηταν σε φαση που επαιρνα μια σακουλα συμπληρωματα τοτε….)
    Ασχετο αλλα Elda αν δεν επιτρεπεται εδω μπορεις να μου στειλεις πμ σε ποια ομαδα εισαι μπας και βρουμε καμια της προκοπης και οχι απο αυτες που ανεφερες στο πρωτο ποστ??

Στέλιος
    Συμμετέχων

Ας πω την ιστορια μου με την Κυρια “Βιταμινη D” .

Αρχες του 2018 μολις ειχα αρχισει να ξεπερναω τους πρωτους τραυματισμούς/προσαρμογες του αρχαριου . Ηταν ο καιρος να κανω τις απαραίτητες εξετασεις ώστε να είμαι τυπικα ΟΚ για να συνεχισω τις προπονήσεις μου .

Πρωτοδιαβασα ,λοιπον, για την D καποια στιγμη το 2017 από τη Μαρια @elda και ειχα στο μυαλο μου ότι πρεπει να την προσθεσω μεσα στις απαραίτητες αιματολογικες εξετασεις. Ειχα διαβασει για τα συμπτώματα ελλειψης της , αλλα δε μπορουσα να πω με σιγουρια οτι τα συμπτωματα που ειχα εφερναν σε ελλειψη D. Να πω οτι τους προηγουμενους μηνες (και χρονια βασικα θα ελεγα) ειχα μια μονιμη κουραση και ελλειψη ενεργειας. Τον τελευταιο καιρο ειχαν προστεθει και παραλογοι πονοι στα κοκκαλα.

Εκανα τις εξετασεις τον Φεβρουαριο του 2018 . Στις εξετασεις λοιπον το μονο που φανηκε στραβο ηταν η τιμη της D3 …. η οποια ηταν στα 4.4ng/ml !
    Μολις το ειδα ενιωσα μια πολύ μεγαλη ανακουφιση , γιατι όταν εχεις μια αισθηση χρονιας κόπωσης και ελλειψη ενεργειας/ορεξης για φαγητο , δεν ξερεις τι μπορει να σου συμβαινει . Με θυμαμαι απο το 2010 περιπου να νιώθω μια ατονια όταν ξυπνουσα και ελεγα ότι είναι ψυχολογικο. Χρειαζομουν 5-10 λεπτα μεχρι να “ξυπνησω” .

Την επομενη μερα των εξετασεων πηγα και πηρα τις Solgar 4000IU . Θυμαμαι χαρακτηριστικα όταν πηρα το πρωτο χαπι πως ενιωσα αμεσως στα 20-30 λεπτα αργοτερα . Ηταν λες και μου γυρισαν έναν διακοπτη και με φορτισαν με ενεργεια . Αρχισα να πειναω, κατι που τους τελευταίους μηνες ειχε χαθει . Ετρωγα μηχανικα χωρις να πειναω, απλα γιατι επρεπε . Άλλο ένα χαρακτηριστικο που θυμαμαι είναι πως τα τελευταια 6+ χρονια ειχα συχνες εξαψεις το βραδυ στο υπνο μου. Ενιωθα ότι τα ποδια μου επιαναν φωτια ενώ το δωματιο ηταν σταθερα στους 20-22C . Ειχα σχηματισει την αποψη ότι απλα ζεσταίνομαι ευκολα και εβαζα το κλιματιστικο χαμηλα . Υπηρχαν και εποχες μεσα στο χειμωνα που εβαζα το κρυο και οι φιλοι μου γελουσαν :D.

Ελα όμως που όταν το εψαξα λιγο παραπερα (λιγο πριν κανω τις εξετασεις) , διαπιστωσα ότι τα ποδια μου ηταν παγωμενα και παρολα αυτά τα ενιωθα να με καινε . Επινα λιγο νερο το βραδυ και αμεσως εβραζα/ιδρωνα. Το ιδιο και όταν εβγαινα για μια απλη χαλαρη βολτα για περπατημα , οπου και ιδρωνα πανεύκολα.

Ε, να πω ότι το πρωτο βραδυ που πηρα το χαπι καταλαβα ότι κατι ειχε αλλαξει στις εξαψεις. Ηταν πολύ μικροτερες σε ενταση . Φυσικα να πω ότι τη δευτερη νυχτα ειχαν φυγει εντελως. Από τοτε , εξαφανιστηκαν . Εφυγε μια και καλη το πρόβλημα αυτό που με ταλαιπωρουσε επι σχεδόν 7-8 χρονια .

Επισης θυμαμαι την επομενη μερα που ειχα παρει το δευτερο χαπι και καθομουν στο γραφειο . Καποια στιγμη αρχισα να χαμογελαω και να χαζογελαω, γιατι ενιωθα ότι ειχα ξαναζωντανεψει. Απιστευτο συναισθημα ! Επισης ειχα ορεξη για καλαμπουρι και για πειραγμα , που και αυτό το ειχα χασει τα τελευταια χρονια . Ενιωθα ότι “ημουν ζωντανος” !
    Μαλιστα ενιωθα τετοια ενεργεια που τριτη μερα με το χαπι, δεν κρατιομουν για να παω να τρεξω το απόγευμα .

Από αυτό το σημειο και μετα, σιγα σιγα μπορουσα να βαζω 3 προπονήσεις την εβδομαδα … καποιες φορες και μερα παρα μερα .
    Το καλοκαιρι συνεχισα να περνω τη δοση μερα παρα μερα (4000IU) και μπορουσα καποιες φορες να κανω και back to back προπονήσεις. Επιτελους ενοιωθα λιγο πιο φυσιολογικος γιατι εβλεπα προγράμματα προπονήσεων για αρχαριους και μου φαινοντουσαν ότι μπορουσα να τα ακολουθησω !

Από τοτε συνεχιζω μεχρι σημερα και παιρνω μερα παρα μερα 5000IU . Βασικα παιρνω ένα χαπι μετα απο κάθε προπονηση . Μιας και πλεον κανω 4-5 την εβδομαδα, μαζευω περιπου 20000-25000IU ανα εβδομαδα.

Καποια στιγμη μεσα στον Ιουνιο εκανα ένα πειραμα για να δω εάν χρειαζομαι ακομα την D3. Ελεγα, καλοκαιρι είναι … ηλιο εχουμε… με ηλιο βγαινω και τρεχω, οποτε ισως να μην την εχω αναγκη πλεον. Όπως εγραψα παραπανω, ειχα ξεκινησει απο τον Φεβρουαριο να παιρνω μερα παρα μερα απο 4000IU . Αντεξα, λοιπον περιπου 10-15 μερες χωρις χαπι . Καπου εκει διαπιστωσα ότι αρχισα να γινομαι πιο αργος … ότι δε μπορουσα να κρατησω τους παλμους μου ψηλα … και αρχισε να επανέρχεται ενα βαρος στη μεση μου, παρεα με σουρσιμο των ποδιων, ανορεξια καθως και μονιμη κουραση και αργη αποθεραπεια . Αυτά τα συμπτώματα μου ηταν πλεον γνωριμα και καταλαβα αμεσως τι συνεβαινε .

Ξεκινησα ξανα να παιρνω τις D3 και χρειαστηκα περιπου 15-20 μερες για να ερθω στα ισια μου .Από τοτε δεν τις εχω σταματησει, γιατι καταλαβαίνω ότι η ελλειψη μου ηταν πολύ μεγαλη (4.4ng/ml) και ισως χρειαστεί να συνεχισω εφ ορου ζωης αυτή τη δοσολογια.

Γνωρίζω ότι δεν τρωω πολλες απο τις τροφες που εχουν D . Αυτά τα λιπαρα ψαρια πχ ποτε δεν τα ετρωγα και δε μπορω να φαω, ουτε και να τα δω βασικα . Ημουν και είμαι ΠΑΡΑ πολύ δυσκολος με το φαγητο . Από μικρο παιδι του Δημοτικου με θυμαμαι ετσι. Παντα για να δοκιμασω ένα φαγητο η διαδικασια μου ηταν και είναι η εξης : Πρωτα κοιταζω εμφανιση και μετα τη μυρωδια . Εάν περασει αυτά τα τεστ, τοτε μπορω να το δοκιμασω . Διαφορετικα απλα κόβεται .

Όπως και να εχει, τον άλλο μηνα θα προγραμματισω ξανα τις αιματολογικες και θα προσθεσω και μερικες ακομα, για να δω που βρίσκομαι.

Αντε … παλι κατεβατο εγραψα 😀
    ΥΓ. Ελπιζω οι πληροφοριες και οι εμπειριες αυτές να βοηθησουν καποιον ώστε να ταλαιπωρηθεί λιγοτερο απο εμενα.

Φυσικα ένα ευχαριστω στη Μαρια @elda που όπως εγραψα ηταν ο ανθρωπος που μου ανοιξε τα ματια σχετικα με την D . 🙂

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 37 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.