Βιταμινη D

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 31 έως 37 (από 37 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Elda
    Συμμετέχων

@steliosg Στελιο, χαιρομαι που το ποστ μου σταθηκε αφορμη για να ελεγξεις τη βιταμινη D και διαπιστωνοντας την ελλειψη της να παρεις συμπληρωμα. Μακαρι να μη χρειαζοταν να το κανω εγω αλλα να μας το ελεγαν οι γιατροι. Ευτυχως τον τελευταιο καιρο ακουω οτι ολο και περισσοτερους γιατρους να τη συστηνουν ως προληπτικη εξεταση. Γελασα με τον τροπο που επιλεγεις τα φαγητα, σα να βλεπω το γιο μου (σχεδον 20 χρονων τωρα), οσπρια, λαδερα, λιπαρα ψαρια και αλλα πολλα δεν εφαγε ποτε του, κριτηριο η εμφανιση και η μυρωδια. Στεγνο κρεας, κοτοπουλο, ρυζι και μακαρονια ολο του το διαιοτολογιο.

Αν δε σου προκαλει αηδια θα μπορουσες να παρεις και μουρουνελαιο μαζι με το συμπληρωμα ή σκετο μουρουνελαιο αν η τιμη της D ειναι σε ικανοποιητικα επιπεδα στις επομενες εξετασεις. To molers tutti frutti που παιρνω εγω πινεται χωρις προβλημα. To καλο με το μουρουνελαιο ειναι οτι θεωρειται τροφη και δεν τιθεται θεμα τοξικοτητας.

Στέλιος
    Συμμετέχων

@elda . Γεια σου Μαρια !

Βλεπω πως τα ιδια πραγματα τρωμε κατά βαση με τον γιο σου. Χαχαχαχα ! 😀
    Για παράδειγμα η χοιρινη μπριζολα πρεπει να είναι καθαρισμενη με χειρουργικη ακριβεια . Mιλαμε για ανοχη στο λιπος μηδενικη ! Κλαασικα στη συνεχεια την πλακωνουμε στο πιπερι,ριγανη και μπαχαρικα για να νοστιμησει !
    Εχω και φοβερη Αδυναμια στα γλυκα . Ειτε σπιτικα, ειτε σουπερμάρκετ, ειτε κανα προφιτερολ από ζαχαροπλαστειο . Δεν είναι να πεσω πανω σε κανα μπισκοτο ή σοκολατα μετα από μεγαλη διαδρομή ! Το εξαφανισα με συνοπτικες διαδικασιες . 😀

Τουλάχιστον αισθάνομαι τυχερος που εχουμε και τα pasta-party εμεις ! Εχω ελπιδες για το μελλον ότι θα μπορεσω να καλυψω ενεργειακα έναν μαραθωνιο ! Δεν θα την παλευα για salmon-party !! 😀 😀 😀

Δυστυχως,όμως, οι τροφες αυτές δεν είναι καλες για την D (και όχι μονο) . Περα από λιγο βουτυρο και κανα ψαρι 1-2 φορες το χρονο, το πιο λιπαρο πραγμα που θα φαω είναι καμμια πιτσα και κανα πιτογυρο.

Θα το σημειωσω για το μουρουνελαιο. Eυχαριστω !

prof
    Συμμετέχων

Λέγεται ότι παρουσιάζεται η έλλειψη βιταμίνης D γιατι τα εργαστήρια μαζεύουν δείγματα και τα μεταφέρουν σε ένα που εναλλάσσεται.
    Η διατήρηση και η μεταφορά των δειγμάτων, καθώς και η αλλαγή των εργαστηρίων επηρεάζει την τιμή της βιταμίνης D

prof
    Συμμετέχων

Επιπλέον κάποιοι πιστεύουν ότι τα ελάχιστα επίπεδα βιταμίνης D που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος είναι ανεβασμένα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πιστέψω.
    Είναι δυνατόν αγρότες ηλικιωμένοι να έχουν έλλειψη βιταμίνης D;

Elda
    Συμμετέχων

@manolis αυτο που λες με τα εργαστηρια δεν το εχω ακουσει αλλα αν ηταν ετσι ολοι οι λαοι θα ειχαν ελλειψη βιταμινης D ή μηπως μονο στην Ελλαδα συμβαινει αυτο με τα δειγματα και τα εργαστηρια? Οι βορειοι λαοι που δεν εκτιθενται πολυ στον ηλιο, παιρνουν τη βιταμινη D που χρειαζονται απο μεγαλες ποσοτητες αγριου σολωμου που καταναλωνουν συχνα. Φιλη μου που μενει στη Σκωτια και την ειδα το καλοκαιρι με τα παιδια της και ηταν ολοι τους ασπροι σαν το γαλα μου ελεγε οτι οι τιμες ολων τους ειναι ανω του 40, ακριβως γιατι τρωνε πολυ σολωμο εκει στη Σκωτια.

Οι ηλικιωμενοι ειναι αλλο κεφαλαιο, εκει ειναι συχνη η ελλειψη βιταμινης D γιατι το νεφρο εχει μειωμενη ικανοτητα να μετατρεψει τη βιταμινη D σε ενεργη μορφη γι αυτο και οι ηλικιωμενοι πρεπι να κανουν τακτικα ελεγχο της D.

prof
    Συμμετέχων

Αυτό με τα εργαστήρια το έχω ακούσει από γιατρούς στην Κρήτη. Μου είπαν ότι επειδή είναι εξειδικευμένη εξέταση μαζεύουν πολλά δείγματα και αλλάζουν εργαστήρια κάθε φορά. Είναι δυνατόν στην Κρήτη σχεδόν όλοι να έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Στέλιος
    Συμμετέχων

Από αυτά που εχω διαβασει τον τελευταιο χρονο εχω καταλαβει πως οντως ισχυει το “παραδοξο” οι νοτιοι λαοι πχ μεσογειακοι να εχουν ελλειψη στην D .
    Παρολα αυτά, νομιζω ότι ειναι λαθος το να λεμε ότι σχεδόν ολοι στην Κρητη εχουν ελλειψη D .

Επισης, απο οσο γνωριζω δεν επηρεάζεται τοσο ευκολα η τιμη της κατά τη μεταφορα και ψυξη/αποψυξη του δειγματος.

http://clinchem.aaccjnls.org/content/51/1/258

Δεν είναι και καμμια εξειδικευμενη εξεταση όπως πχ τα C Complement (CH50-CH100) . Γι’αυτα να συμφωησω ότι είναι δυσκολα και γινονται σε λιγα κεντρα και απαιτεί αμεση ψυξη . Όταν εψαχνα να την κανω, επρεπε να παω συγκεκριμενη μερα & ωρα που το εργαστηριο ειχε προγραμματισμένες παραδοσεις δειγματων προς το κεντρο που θα εκανε τις μετρήσεις.

Αυτό που θα ελεγα εγω ειναι πως η D παλαιοτερα δεν ηταν συνηθισμενη να γινεται και πολλοι δεν την ηξεραν καθολου. Γι’αυτο και πολλοι γιατροι δυσκολα σε εβαζαν να την κανεις (αυτό ισχυει ακομα και τωρα βεβαια) . Οποτε τα τελευταια χρονια που ο κοσμος εχει αρχισει να ψαχνει την D του, είναι λογικα να υπαρχει μια ταση να ακουμε γυρω μας ότι υπαρχει ελλειψη σε αρκετο κοσμο .

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 31 έως 37 (από 37 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.