- Αυτό το θέμα έχει 18 απαντήσεις, 5 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη, 11 μήνες πριν από τον χρήστη
Sotiris Diamantopoulos.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
18 Οκτωβρίου 2017 στις 23:58 #59196
Echetlos
ΣυντονιστήςΚατά την γνώμη μου πάντα…
Ξεκινάμε από το πιο ουσιαστικό: είναι ο πρώτο σου ημί, δεν γίνεται να κάνεις τον “τέλειο” αγώνα με το καλημέρα στην απόσταση.
Έχεις ταχύτητα, απ’ ό,τι φαίνεται έχεις ψυχολογία και διάθεση να πιεστείς αλλά ίσως σε προδώσει η έλλειψη χιλιομέτρων.
Και λέω “ίσως”, γιατί τον τελευταίο καιρό διαβάζοντας περισσότερο, τείνω να να αναθεωρήσω σχετικά με την αναγκαιότητα των μεγάλων και αργών όγκων.Στην θέση σου θα έκανα ένα τεστ, το οποίο δεν θα με χρέωνε, θα έπαιρνα την αντιστοιχία του στα 21.1 και θα το πήγαινα 5″-7″ πιο αργά.
Στο 15ο ζυγίζεις την κατάσταση σου και ή ανοιγεις ή μένεις εκεί. Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι η εκτίμησή σου θα είναι σωστή, λόγω απειρίας. Αυτό όμως θα μας το πεις εκ των υστέρων… 😛Αν λοιπόν, όντως ήσουν για πιο γρήγορα, θα πρέπει να είσαι σε θέση να ρίξεις τον ρυθμό κατά ~10″ για τα τελευταία 6Κ και να μαζέψεις 1′ από τα ~2′ που θα έχανες κανονικά με το υποτιθέμενο αργό αρχικό pace. Fair ακούγεται, νομίζω…
Δυιλίζουμε τον κώνοπα αλλά εσύ μας το ζήτησες! 😉
19 Οκτωβρίου 2017 στις 00:19 #59200Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΑυτόν τον καημένο τον κώνωπα τον έχω διυλήσει πολλές φορές σε ένα σωρό θέματα, έχουν να λένε οι φίλοι. Ελπίζω τουλάχιστον να μην καταπίνω την κάμηλο :).
Ελλείψει λοιπόν του “μαγικού” workout που θα μου υποδείκνυε το σωστό pace για το half marathon χωρίς να με σακατέψει, μάλλον καταλήγω σ’ αυτό που προτείνεις. Ξεκινάω κάπως πιο συντηρητικά σε σχέση με την εκτίμηση από το πρόσφατο 10άρι μου, μάλλον κοντά στο 4.40 ή 4.35 επειδή είναι ελαφρώς κατηφορικό το πρώτο μισό. Κάπου στα 15 όπως λες, βλέπω και κρίνω, με την όποια κριτική μου ικανότητα μου μένει μετά από 15χλμ τρεξίματος σ’ αυτό το pace (χθες μάθαινα ότι όσο τρέχεις μειώνεται η οξυγόνωση του εγκεφάλου, εκτός κι αν είσαι Κενυάτης ή από εκεί γύρω τέλος πάντων – από Βέροια κατάγομαι, μακριά πέφτει η Κένυα).
Ειδικά στα τελευταία 6-7 χιλιόμετρα λέω να χρησιμοποιήσω το heart rate ως πυξίδα. Με lactate threshold γύρω στα 175bpm, έχω λογικά τον ημί στα 170 (το οποίο μέχρι τα 10χλμ περίπου μου δίνει 4.20-4.30 pace). Ελπίζω λοιπόν με την πιο συντηρητική προσέγγιση στην αρχή να είμαι πιο κάπως πιο χαμηλά, και στο τελευταίο 1/3 εφόσον βαστάω να το πάω στα 170-175.
Εντωμεταξύ, επειδή με πιάνει το πειραματικό μου δαιμόνιο, θα κάνω και κάποια παραλλαγή από αυτά τα workouts που συζητήσαμε με τον Νίκο Μπουλούκο, για να κρίνω εκ των υστέρων αν βγαίνει κανένα συμπέρασμα. Αν δεν υπάρχει αυτό το μαγικό workout, ήρθε η ώρα να το εφεύρουμε (τρέμετε Daniels και Salazar) 🙂
Εννοείται θα ενημερώσω όταν έχω κάτι.19 Οκτωβρίου 2017 στις 23:57 #59264Kostão
ΣυμμετέχωνΚαι μια που είναι κατηφορικός ο αγώνας σου στην αρχή, μην παρασυρθείς από τους άλλους και ξεκινήσεις πολύ γρήγορα, βάλε φρένο στα πρώτα 2 χλμ.
20 Οκτωβρίου 2017 στις 01:13 #59268Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΈχεις δίκιο @kostao, γενικά το προσέχω στους αγώνες μου, αλλά τώρα λόγω πιο αργού pace σε σχέση με τα 5 και 10χλμ θέλει ακόμη πιο πολλή προσοχή γιατί μου είναι εύκολο να πάω πιο γρήγορα.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.