Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Διατροφή / καταναλωση ηλεκτρολυτών (saltsticks)-ενεργ.τζελ-μπάρας-ισοτονικών κ.α σε αγώνες

καταναλωση ηλεκτρολυτών (saltsticks)-ενεργ.τζελ-μπάρας-ισοτονικών κ.α σε αγώνες

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 46 έως 53 (από 53 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Kalogeridis
    Συμμετέχων

Μέχρι την άνοιξη , ακολουθούσα την τροφοδοσία ανά 7,5 χλμ μέχρι το 37,5 , συν ένα στην εκκίνηση. Φέτος στο τέστ ημι, λίγο μετά το 30αρι , δοκίμασα ανά 5. Ηλία δεν ήταν placebo. Στον αγώνα για πρώτη φορά είχα σταθερά αυξανόμενη δύναμη μέχρι το τέλος. Ήταν τόσο σαφής η αίσθηση στο τέστ ημιμαραθωνιου ,που δεν είχα άλλη επιλογή από το να το εφαρμόσω και στον αγώνα. Γενικά δεν είμαι καθόλου οικονομικός . Για ιδρώτα δε θες να μιλήσω. Στον μαραθώνιο ίσως και να χάνω κοντά στα 4 λίτρα ιδρώτα καλύπτοντας τα 3 Μαξ με νερό και ισοτονικό. Τις κάψουλες που τις δοκίμασα απευθείας στον αγώνα χωρίς δοκιμή σε προπόνηση, μόνο κερδισμένος πιστεύω ότι βγήκα. Μέχρι την άνοιξη , είχα ταμπλέτες αναβραζουσες . Εκεί η λήψη ήταν περιπέτεια! Βέβαια άλλες οι προσδοκίες μου χρονικά από τον αγώνα σε σχέση με εσένα. Για σένα , νιώθεις στην κόψη και πως το κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Εγώ νιώθω κερδισμένος.

chrisbat
    Συμμετέχων

Πολλοί πάντως παίρνουν μέλι αντί για τζελ σε ειδικές θήκες.
    Αξίζει να ασχοληθεί κανείς;;;
    Πόσους υδατάνθρακες έχει το μέλι σε 32ml;;
    το προτιμάει κανείς; πόσο και πώς το κουβαλάει στους αγώνες;;;

Kalogeridis
    Συμμετέχων

Με το μέλι θα πρέπει να να κάνεις πιο τακτικά τη λήψη του, ίσως και ανα 2,5 χλμ λόγω της ταχύτερης (νομίζω) κατανάλωσης των υδατανθράκων του. Η μεταφορά του όμως είναι εύκολη. Υπάρχει ένα smart pack με καπάκι, αλλά δε ξέρω ποσών γραμμαρίων. Εναλλακτικά είναι το φλασκί σιλικόνης που κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη. Εγώ έχω ένα των 150 ml. αυτό όμως εμένα δε με κάλυπτει ποσοτικά.

Kalogeridis
    Συμμετέχων

Βάζεις και βασιλικό πολτό και είσαι φουλ ντοπε! Μετά το 30 που οι άλλοι παίρνουν τα τζελακια με καφεινη.τωρα είδα πως το μέλι Αττική έχει αυτή τη συσκευασία των 100g στα οποία τα 83 είναι carbo. Όμως δε ξέρω τι σύνθεσης είναι αυτοί οι υδατάνθρακες.

big-blue
    Συμμετέχων

Παναγιώτη και γω παίρνω πολλά, σχεδόν περισσότερα απ´ όσους ακούω, 8 + μπανάνα, αν προλάβω. Πίνω κ μετά το 32,5. Δεν ξέρω αν είναι placebo, προφανώς δεν αξίζει να ρισκάρεις εφόσον το αντέχεις. Και νερό πολύ και αλάτια. Απλά φέτος ένιωσα πως πήγα για φαί κ όχι για αγώνα…

@chrisbat
    το μέλι και τα υπόλοιπα φυσικά τρόφιμα, δεν είναι επεξεργασμένα ή ακόμα κ κατασκευασμένα για αγωνιστικούς σκοπούς. Νομίζω πως έχει κυρίως ταχείας απορρόφησης υδατανθρακες (φρουκτόζη κ γλυκόζη), κάτι που σημαίνει πως θα πάρεις ενέργεια άμεσα αλλά χωρίς διάρκεια. Για βολτίτσα μια χαρά είναι

Konstantinos
    Συμμετέχων

Διαβάζοντας τη συζήτηση, διέκρινα μια συμπάθεια στα gel, στους ανεξάρτητους ηλεκτρολύτες καθώς και τη συμβουλή για αποφυγή των gel με ισοτονικά.
    Και τώρα οι ερωτήσεις του αρχάριου:
    1. Στη σχηματική περιγραφή της διαδρομής του ΑΜΑ, αναφέρει ότι έχει gel, μόνο στο 10 και στο 20. Για τις υπόλοιπες στάσεις τι κάνουμε; κουβαλάμε μαζί μας gel με επιπλέον βάρος; και κατά προτίμηση της εταιρείας που προσφέρεται στη διαδρομή για να μη τα μπερδέψουμε;
    2. Ισοτονικά έχει ανά 5. Αυτό δεν ενισχύει ενεργειακά, σαν το gel; Επίσης, όπου έχει ισοτονικά, προσφέρεται και κάποιο φαγώσιμο (μπανάνα-μπάρα). Ο συνδυασμός τους δεν φτάνει να αντικαταστήσει τα gel;
    3. Γιατί χρησιμοποιούνται επιπλέον ηλεκτρολύτες; Οι ηλεκτρολύτες που προσφέρουν τα ισοτονικά ανά 5, δεν φτάνουν για τον αγώνα;
    4. Για εμάς από το τελευταίο πιθανώς μπλοκ, θα έχει μείνει τίποτα ή θα ψάχνουμε ανοιχτό περίπτερο; 😄

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@konstntinos

1. Δεν ασχολείσαι με τα gels της διοργάνωσης. Έχεις τα δικά σου, όσα χρειάζεσαι και όποτε έχεις προγραμματίσει ότι τα χρειάζεσαι. Υπάρχουν ζώνες με υποδοχές και δεν ενοχλούν καθόλου.

2. Δεν έχει την παραμικρή σχέση η ποσότητα υδατάνθρακα και κυρίως, η απορροφησιμότητά τους, μεταξύ ισοτονικού και gel. Βασίζεσαι μόνο στην δική σου τροφοδοσία και τα ισοτονικά δεν τα αγγίζεις καν. Αλλιώς, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το στομάχι σου να καταλήξει πλυντήριο.

3. Αν έχει ζέστη κι έχεις μεγάλη εφίδρωση, θα έχεις αναπόφευκτα και απώλειες υλεκτρολυτών. Γι’ αυτό χρειάζεται και η σχετική λήψη τους.

4. Τον ΑΜΑ τρέχεις Κων/νε, όχι το 10άρι της Άνω Ραχούλας! 😉

Konstantinos
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
    Παρηγγειλα ήδη τα gel.
    Κρίμα που τόσα λεφτά δώσαμε και δεν θα χαρούμε τίποτα 😄

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 46 έως 53 (από 53 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.