- Αυτό το θέμα έχει 1,026 απαντήσεις, 58 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 6 έτη, 7 μήνες πριν από τον χρήστη
tzatzikis90.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
7 Φεβρουαρίου 2018 στις 22:16 #65726
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΣυμμετέχωνΚαλησπέρες! 5×1200 με ανηφόρα σήμερα στην προπόνηση του Outrun στο 3:35-3:25 ρυθμό.
7 Φεβρουαρίου 2018 στις 23:48 #65728big-blue
Συμμετέχων@thanasiskypraios θεωρώ πως ήταν υπερβολικό το 3Χ5 στο κατώφλι (ήταν κατώφλι;) εκτός αν κάνεις 150Κ/βδομάδα. Επίσης τα 3′ είναι πολύ μικρό διάλειμμα για ένα τέτοιο workout διάρκειας 21′. Λογικό να έχεις καταβολιστεί εντελώς την επόμενη. Κάπου στο 3:15 θες για Ναύπλιο ε;
8 Φεβρουαρίου 2018 στις 09:14 #65750Devil’s Reject
ΣυμμετέχωνΔυνατές προπονήσεις Ιωάννης Βαφειάδης!!
8 Φεβρουαρίου 2018 στις 09:33 #65754than
Συμμετέχων@big-blue Καλημέρα Ηλία, μπορείς και να έχεις δίκιο, αλλά ακολουθώ πρόγραμμα οπότε … I stick to the plan!
Το κατώφλι μου είναι γύρω στο 4:08-4:10, και το πρόγραμμα έλεγε ρυθμό 4:15-4:20.
150 χλμ/εβδομάδα σίγουρα δεν κάνω, ο μεγαλύτερος εβδομαδιαίος όγκος βγαίνει περίπου στα 95 χλμ.
Όντως, στο Ναύπλιο στοχεύω σε χρόνο 3:15.8 Φεβρουαρίου 2018 στις 09:43 #65758Nikos Pilikas
Συντονιστής@thanasiskypraios Προφανώς ο Ηλίας το υπολογίζει ως ποσοστό επί του συνολικού εβδομαδιαίου όγκου (πάντα κατά Daniels, υποθέτω), Θανάση.
Πάντως κι εγώ το θεωρώ “κλασικό” workout σε προετοιμασία μαραθωνίου, με αυτό το rest μάλιστα, αρκεί ο αθλητής να μπορεί να το υποστηρίξει (όπως εσύ).
Εννοείται πως δεν είναι πάνω στο κατώφλι, δε θα μπορούσε άλλωστε νομίζω.8 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:03 #65760than
Συμμετέχων@echetlos Η αλήθεια είναι ότι κάτι μου θύμιζε η συγκεκριμένη προπόνηση και σκάβοντας στο αρχείο που κρατάω, βρήκα ότι ακριβώς το ίδιο workout (με προσαρμοσμένους ρυθμούς προφανώς) το κάνω σε κάθε προετοιμασία (από το ’11), περίπου 1 μήνα πριν το μαραθώνιο, με άλλον προπονητή τότε. Άρα όντως θεωρείται “κλασικό”.
8 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:30 #65762Elda
ΣυμμετέχωνΕννοείται πως δεν είναι πάνω στο κατώφλι, δε θα μπορούσε άλλωστε νομίζω.
Μη νομιζεις, θα το κανει ο @kalogeridis στο κατωφλι!
8 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:36 #65764savinio
Συμμετέχων@thanasiskypraios, @echetlos 2 ερωτήσεις για να μαθαίνουμε και εμείς οι νεότεροι στο άθλημα. Στην προετοιμασία μαραθωνίου τα 3χ5km είναι το max αυτού του είδους προπόνησης, ή ανεβαίνει και στο 4χ5km ή στο 3χ6km κτλ? Φίλος που έχει κάνει 3:03 στον ΑΜΑ το φτάνει μέχρι και 3χ8km και σίγουρα κάνει και 2χ10km προς το τέλος της προετοιμασίας. Ο ρυθμός που τα τρέχει είναι 20-30sec πιο γρήγορα από τον αγώνα. Η δεύτερη ερώτηση είανι αν η προπόνηση αυτή είναι το tempo της εβδομάδας. Ευχαριστώ.
8 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:50 #65766big-blue
ΣυμμετέχωνΚαλημέρα.
Εννοείται, μιλάω ”κατά” Daniels. Αφού μας τα έχει κάνει φραγκοδίφραγκα:)
Εγώ δεν καταλαβαίνω, αφού αυτός ο ρυθμός δεν είναι ούτε κατώφλι, ούτε MP, ούτε Half Marathon Pace, τι νόημα έχει;8 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:14 #65768than
Συμμετέχων@big-blue https://runnersconnect.net/tempo-intervals/?_ga=2.177363107.767157010.1517812603-1737575069.1513147152
@skaratatis Δεν νομίζω να υπάρχει μόνο μία απάντηση σε αυτό. Το κάθε πρόγραμμα εξαρτάται από τη φιλοσοφία του προπονητή, το επίπεδο του δρομέα κ.ά.
Επίσης, δεν έχει νόημα να αναλύουμε κάθε workout μεμονωμένα, πάντα παίζει ρόλο το σύνολο των προπονήσεων μέσα στην εβδομάδα, η κλιμάκωσή τους κ.ο.κ. Για παράδειγμα, εγώ έκανα τα 3*5 χλμ (ναι, ήταν το tempo της εβδομάδας) αλλά σκοπός δεν ήταν να με “διαλύσει”, επειδή το ΣΚ θα κάνω συνολικά 55 χλμ, 20 “γρήγορα αερόβια” το Σάββατο και 35 επιταχυνόμενα την Κυριακή!
Πριν 3 εβδομάδες, έκανα τα 2*10 χλμ που αναφέρεις, πάλι στο 4:15-4:20. Μεγαλύτερο όγκο σε tempo intervals δεν έχω κάνει, αλλά δεν αποκλείω να υπάρχει.
Ελπίζω να βοήθησα κάπως.8 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:35 #65770big-blue
ΣυμμετέχωνΘάνο δες τι λέει εδώ:
the main benefit to tempo intervals is the opportunity to run either longer at threshold pace or to run faster than threshold pace while still maintaining a high overall volumeΝομίζω πως κάποιο λάθος έχεις κάνει σχετικά με τον ρυθμό και ταλαιπωρείσαι. Εδώ σου λέει ή στο κατώφλι (εγώ αυτό θα έλεγα αλλά με μεγαλύτερα διαστήματα αποκατάστασης και λιγότερο χλμ όγκο) ή σε γρηγορότερο ρυθμό.
Τι λέτε οι σχετικοί;
Πιστεύω πως τον τελικό στόχο τον έχεις άνετα, εδώ τον είχα εγώ που δε σε φτάνω σε ταχύτητα, αρκεί να μην πας ψόφιος στην αφετηρία.
8 Φεβρουαρίου 2018 στις 12:40 #65776ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
Συμμετέχων@devilsreject Ναι, καλά πάει μέχρι στιγμής. Τον Οκτώβριο του 2017 ξεκίνησα ξανά προπόνηση, μετά από 1 χρόνο αποχής. Οπότε ευχαριστημένος είμαι για το μικρό αυτό διάστημα.
8 Φεβρουαρίου 2018 στις 13:27 #65780than
Συμμετέχων@big-blue Ηλία έχεις δίκιο και με έβαλες να ξαναδιαβάσω κάποια άρθρα που έχω κρατήσει…
Δες και εδώ: https://runnersconnect.net/training-with-thresholds-in-the-right-zone/
Μάλλον τα 3*5 χλμ που έκανα εντάσσονται στον 2ο τύπο από τους 3 που περιγράφει.
Αν έχω καταλάβει καλά, υπάρχουν 3 κατώφλια (αναερόβιο, γαλακτικό, αερόβιο). Οι ρυθμοί που παίζουν σε αυτά είναι κοντά μεταξύ τους αλλά δεν συμπίπτουν.
Η συγκεκριμένη προπόνηση ζητάει 3*5 χλμ στο γαλακτικό κατώφλι (δηλ. στο ρυθμό που αρχίζει να συσσωρεύεται το γαλακτικό οξύ –> ρυθμό σε αγώνα 10 μιλίων ή ημιμαραθωνίου) που σε εμένα συμπίπτει με το 4:10 – 4:15.
Άλλες tempo προπονήσεις γίνονται στο αναερόβιο κατώφλι (δηλ. στο ρυθμό που πλέον συσσωρεύεται το γαλακτικό οξύ –> ρυθμός που θα άντεχες για μία ώρα –> ελαφρώς γρηγορότερο από το γαλακτικό κατώφλι).
Όπως καταλαβαίνεις, μπάχαλο… Και δυστυχώς (ή ευτυχώς) εμείς που δεν κατέχουμε την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση στην προπονητική, προσπαθούμε μέσω άρθρων, απόψεων κλπ να βγάλουμε άκρη…. Για αυτό το λόγο θεωρώ απαραίτητο το να έχει κάποιος προπονητή και να μην λειτουργεί αυτοβούλως.8 Φεβρουαρίου 2018 στις 13:57 #65782manolee
ΣυμμετέχωνΘανάση ,επειδή κι εγω κάνω στο RC αυτες τις προπονησεις , 3×5 και 2χ10 , o ρυθμός είναι ο ρυθμός HM που έχουμε και στα 2χ10 είναι ανάμεσα σε Ρυθμό ημί και full Marathon
Tα τέμπο γενικά που έχει στο RC δεν είναι τέμπο γαλακτικού (αυτά τα δουέύει σε interval 3K η 2Κ ή μικρότερα με μικρό rest) αλλά πιο κοντά στο ΜP και είναι βέβαια πιο μεγάλα8 Φεβρουαρίου 2018 στις 16:45 #65804ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
Συμμετέχων@thanasiskypraios Δύο κατώφλια υπάρχουν στην ουσία. Αναερόβιο και αερόβιο. Αναερόβιο ή γαλακτικό κατώφλι είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα.
Το αναερόβιο μπορεί να το δεις γραμμένο και ως γαλακτικό κατώφλι, καρδιακό κατώφλι και αναπνευστικό κατώφλι. Ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει με την παράμετρο που λαμβάνουμε υπόψιν. Γαλακτικό το αναφέρουμε όταν αρχίζει και αυξάνεται απότομα το γαλακτικό οξύ και συσσωρεύεται στο αίμα. Καρδιακό όταν αρχίζει η απότομη, μη γραμμική αύξηση των καρδιακών παλμών. Αναπνευστικό όταν ο ρυθμός του πνευμονικού αερισμού αυξάνεται απότομα. Επειδή όλα αυτά συμβαίνουν συγχρόνως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι παραπάνω χαρακτηρισμοί αντιστοιχούν στο αναερόβιο κατώφλι. -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.