- Αυτό το θέμα έχει 77 απαντήσεις, 28 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 2 μήνες, 1 εβδομάδα πριν από τον χρήστη
Apostolis Vitzi.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
19 Απριλίου 2016 στις 15:37 #5548
Echetlos
ΣυντονιστήςΜεγάλη συζήτηση…
19 Απριλίου 2016 στις 16:11 #5549xipolitakos
ΣυμμετέχωνΗ αίσθηση που έχει κανείς δεν είναι το ίδιο;
Στον Μ. Αλέξανδρο για δεύτερη φορά μετά από χρόνια φόρεσα ζώνη παλμών και μέχρι τη ΣΙΔΕΝΟΡ έριχνα αρκετές ματιές στους παλμούς.
Μου έκανε όμως πληγή πάλι ενώ είχα αντικαταστήσει τον ιμάντα. 🙁19 Απριλίου 2016 στις 16:21 #5550chamav
ΣυντονιστήςΤεράστια κουβέντα! Προσωπικά, χρησιμοποιώ τους παλμούς τόσο στην προπόνηση όσο και στους αγώνες. Στην προπόνηση ακολουθώ τη μέθοδο του Maffetone (έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές στο παρελθόν για αυτό με πολλούς, @trexantiris για σένα μιλάω) και στους αγώνες χρησιμοποιώ τους παλμούς μου για pacing, γνωρίζοντας πια μετά από αρκετές μετρήσεις πού κινούνται ανάλογα με την απόσταση.
19 Απριλίου 2016 στις 17:36 #5551Ανώνυμος
ΑνενεργόςΘεωρώ ότι για την πλειονότητα ο παλμογράφος αποτελεί μια κατ’εκτίμηση ένδειξη….αν καποιος χρησιμοποιει τον βασικο κανονα 220 -ηλικια τοτε απλα εχει μια ενδειξη…αν ομως κανεις εργομετρηση προπονηθεις με βαση τα αποτελεσματα και με σχεδιο βελτιωσης τοτε ο παλμογραφος αποτελει εργαλειο….ειναι πολυ μεγαλη κουβεντα…..και δεν αναφερομαι καν στην αξιοπισται των παλμογραφων….προσωπικα χρησιμοποιω και θεωρω οτι με βοηθαει….κρατωντας σημειωσεις και κανοντας ιδιες διαδρομες παρατηρω πως μειωνεται ο μεσος ορος παλμων δειγμα προσαρμογης και βελτιωσης….
19 Απριλίου 2016 στις 17:38 #5552Nikos Gal
Συμμετέχωνμετα απο καποιο επιπεδο την ενταση των προπονησεων την οριζω εμπειρικα…οι παλμοι ειναι ενας δεικτης που επηρεαζεται απο την θερμοκρασια, οποτε δεν βασιζομαι πανω τους. Πιο πολυ τους χρησιμοποιω για να ορισω τα διαλλειματα στα Intervals. Σε αγωνες, ενω μεχρι πολυ προσφατα φορουσα παντα ζωνη παλμων, παρατηρησα οτι οταν κοιτουσα τους παλμους μου ειχα την ταση να συγκρατιεμαι και πλεον αποφευγω να φορεσω. Μονο σε αγωνες πολυωρους γιατι εκει οι υπερβολες μπορει να προβουν επικινδυνες
19 Απριλίου 2016 στις 18:31 #5553big-blue
Συμμετέχων@xipolitakos θέλει γάζα (μεταξωτή βάζω εγώ όπως και στις θηλές). Βάζεις 2-3 λωρίδες (χωρίς να καλύπτεις τα ηλεκτρόδια) και τελείωσες με ερεθισμούς
19 Απριλίου 2016 στις 18:36 #5554big-blue
ΣυμμετέχωνΝομίζω (είμαι σίγουρος δηλαδή) πως είναι ξεκάθαρο πως ο παλμογράφος σου δείχνει ακριβώς την κατάσταση που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή συμπεριλαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους (περιβαλλοντικές, διαδρομής, προσωπική κατάσταση, ψυχολογική κτλ). Γι αυτό ακριβώς σε προστατεύει και δε σε αφήνει να μπεις στην αναερόβια ζώνη (εσύ ξέρεις τα όριά σου). Επίσης μπορείς να ελέγξεις μέχρι πόσο κάτω θα πας ώστε να μην τεμπελιάζεις. Αν πας μόνο με το pace σε αγώνες που κάτι έχει πάει στραβά (πχ πολλή ζέστη) ή θα το κάψεις το μηχάνημα ή θα πας περισσότερο αργά απ΄ όσο μπορείς. Δε βρίσκω κανένα λόγο να μη χρησιμοποιείται, εφόσον δουλεύει σωστά.
@trexantiris τι λες;19 Απριλίου 2016 στις 18:44 #5555xipolitakos
Συμμετέχων@big-blue. Ευχαριστώ. Θα το δοκιμάσω γιατί με το body glide δεν έγιναν και πολλά πράγματα. Μεταξωτή ταινία έχω. Αν κατάλαβα καλά την κολλάω στο δέρμα. Σωστά ή στη ζώνη παλμών;
19 Απριλίου 2016 στις 18:51 #5556big-blue
ΣυμμετέχωνΣτο δέρμα. Όντως με το bodyglide δε γίνεται δουλειά. Μεταξωτή γάζα που είναι σαν ταινία σε ρολό. Αντέχει μια χαρά. Απλά όταν περάσει η ώρα τσέκαρέ την αν την έχεις βάλει καλά γιατί μετακινείται η ζώνη. Εγώ βάζω 2 λωρίδες και είμαι οκ
19 Απριλίου 2016 στις 19:11 #5557xipolitakos
ΣυμμετέχωνΣυμφωνώ με @big-blue για τη χρήση της ζώνης παλμών. Από την άλλη θέλω να βλέπω το τρέξιμο σαν κάτι το ευχάριστο χωρίς πολλές έννοιες. Οπότε θα έλεγα ναι στη ζώνη παλμών, σε συγκεκριμένες προπονήσεις, για απόκτηση εμπειρίας πάνω στο θέμα των παλμών και από εκεί και πέρα τρέξιμο με βάση την αίσθηση.
19 Απριλίου 2016 στις 20:27 #5560big-blue
ΣυμμετέχωνΟ κύριος που άνοιξε το θέμα να ανοίξει τα χαρτιά του παρακαλώ!
19 Απριλίου 2016 στις 20:27 #5561tazi
ΣυντονιστήςΜεγαλο και ενδιαφερον θεμα, φανταζομαι και πολλες αποψεις. Εγω απο τη προσφατη εμπειρια μου θασας ελεγα, αναλογα παντα με το επιπεδο σας βεβαια, να ξεκινησετε τη χρηση παλμογραφου.
Παλιοτερα τον χρησιμοποιουσα μονο στους αγωνες, ετσι περισσοτερο για πληροφορια, χωρις να αντλω καποια περισσοτερα στοιχεια. Απλα μου ειχε κανει εντυπωση οταν σε πμπ πριν απο δυο χρονια στο δεκαρι ειχα γραψει 210 με το τελευταιο χιλιομετρο να εχει μεσους 200. Γενικα οταν ζοριζομαι βλεπω το 190+ και σε εργομετρηση το 2012 ειχα φτασει τους 196. Φετος σε εγομετρηση παλι εφτασα τους 194 με το γαλακτικο κατωφλι να βρισκεται στους 174. Με μπουσουλα λοιπον αυτες τις ενδειξεις ετρεξα τον φετινο μαραθωνιο στη Θεσσαλονικη και οπως φανηκε μου βγηκε σε καλο. Ετρεξα με μεσους 165 και τερματισα σε σχετικα καλη κατασταση κανοντας ομως τη πιο καλη και ελεγχομενη κουρσα της ζωης μου, συνδυαζοντας την και με πμπ, αν θελετε διαβαστε το αρθρακι μου για το πρωτο μου σαμπ 3 και θα καταλαβετε.
Σε οτι αφορ αφορα στη προπονηση, απο το Νοεμβρη νομιζω αρχισα να χρησιμοποιω το παλμογραφο καθε φορα που εβγαινα για τρεξιμο. Ετσι ενω αρχικα τα λρ τα εκανα σε ρυθμο 5/510 στους 125/130 παλμους καταλαβα οτι θα μπορουσα χωρις ιδιαιτερο κοστος να τα τσιμπησω λιγο. Τελικα κατεληξα να τα κανω στους 133/137 παλμους με το ρυθμο να βγαινει γυρω στο 440. Επισης γνωριζοντας το γαλακτικο κατωφλι κοιτουσα καποια τεμπο να τα παιζω εκει γυρω η και λιγο πιο κατω. Θυμαμαι χαρακτηριστικα δεκα μερες πριν τομ αγωνα να κανω ενα δυνατο τεμπο 10 χλμ σε 3912 με μεσους 153 και μαχ 166 αν θυμαμαι καλα. Μετα απο αυτη τη προπονηση ειχα νιωσει οτι ειμαι σε πολυ καλη κατασταση και οτι το σαμπ 3 ηταν προ των πυλων εκτος απροοπτου.
Επισης να προσθεσω οτι ενω στην αρχη πουχρησιμοποιουσα τη ζωνη του παλμογραφου, ειχα το χαρακτηριστικο ερευισμο στο στηθος, συντομα αυτο εξαφανιστηκε. Βεβαια στο μαραθωνιο χρησιμοποιησα body glide, δε ξερω αν βοηθησε παντως δεν ειχα κανενα ερεθισμο μετα.
Γενικα λοιπον αναλογα ισως με το τι κυνηγατε και με καποια στοιχεια που γνωριζετε για τον εαυτο σας απο την εργομετρηση, ο παλμογραφος σας δινειτη πληροφορια για το που πρεεπι να κι ηθειτε αναλογα με το ειδος της προπονησης που κανετε.
Εγω παντως πια συχνα πυκνα, ισως οχι καθε φορα θα το χρησιμοποιω19 Απριλίου 2016 στις 22:06 #5564ale
ΣυμμετέχωνΤον τελευταιο χρονο χρησιμοποιω τον παλμογραφο συνεχεια και πιστευω με βοηθησε να κανω pb στον μαραθωνιο.
Τα προηγουμενα χρονια απο το 2009 μεχρι περσι δεν φορουσα ποτε και ετρεχα με την αισθηση. Στις προπονησεις κοιταω αποκλειστικα παλμους και στους αγωνες παλμους σε συναρτηση με το pace.
Νομιζω αμα τον δουλεψεις και μαθεις να προπονησε με παλμογραφο ειτε εισαι αρχαριος ειτε πιο προχωρημενος θα σε βοηθησει.19 Απριλίου 2016 στις 22:08 #5565chamav
ΣυντονιστήςΣυμφωνώ απόλυτα.
Στις προπονησεις κοιταω αποκλειστικα παλμους και στους αγωνες παλμους σε συναρτηση με το pace.
Νομιζω αμα τον δουλεψεις και μαθεις να προπονησε με παλμογραφο ειτε εισαι αρχαριος ειτε πιο προχωρημενος θα σε βοηθησει.19 Απριλίου 2016 στις 22:11 #5566 -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.