- Αυτό το θέμα έχει 77 απαντήσεις, 28 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 1 έτος, 7 μήνες πριν από τον χρήστη Apostolis Vitzi.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
19 Απριλίου 2016 στις 22:16 #5567Nikos PilikasΣυντονιστής
Δεν χρησιμοποιώ παλμογραφο, ούτε και θα χρησιμοποιήσω ποτέ. Ξέρω πλέον βάσει αίσθησης αν είμαι στον ρυθμό που πρέπει. Έτσι έμαθα να τρέχω κι έτσι έμαθε κι ο προπονητής μου να με καθοδηγεί.
Όταν π.χ. το πρόγραμμα μου έχει αργό τρέξιμο σε 4:50 – 5:10, αυτό σημαίνει πως εντός αυτών των 20″ θα βρω τον ρυθμό που τρέχω αερόβια. Και τον βρίσκω σχεδόν αμέσως, το ξέρω πια, με έχω μάθει. Ε, όταν βγω με τον Αύγουστο με 30+ και 75% υγρασία, θα γυροφέρνω στο 5:00 – 5:10, δεν χρειάζομαι τον παλμογράφο να μου πει ότι κάτω από εκεί θα έχουμε θεματάκι.
Επίσης, λόγω χαρακτήρα η παρακολούθηση των παλμών θα με άγχωνε υπερβολικά.
Εν ολίγοις, όπως έχει μάθει ο καθένας κι ό,τι εμπιστεύεται…19 Απριλίου 2016 στις 22:38 #5568aleΣυμμετέχωνΝικο εννοειται οτι με την ζεστη οι παλμοι σου θα ανεβουν ή σε διαδρομη με κλισεις, αλλα ο παλμογραφος δεν ειναι μονο για να βλεπεις μην ξεφυγουν προς τα πανω οι παλμοι ειναι και για να δεις αν ανεβαινουν οσο πρεπει.
Παραδειγμα: τον Οκτωβρη ετρεξα μαραθωνιο με 163παλμους μ.ο και πηγε καλα, τον Μαρτη ετρεξα στο 20αρι του ΣΔΥΑ και δεν μπορουσα να ανεβω απο τους 160παλμους με τιποτα, πηγα χαλια εννοειται αλλα το οτι δεν ανεβασα παλμους κατι λεει… Οτι ημουν κουρασμενος!!
Εχει πολλα πραγματα να αναλυσεις.
Βεβαια επειδη ειναι το χομπι μας ο καθενας κανει οτι του αρεσει και θεωρει σωστοτερο.19 Απριλίου 2016 στις 22:42 #5569SkakinenΣυμμετέχωνΕπίσης δεν χρησιμοποιώ παλμογράφο. Κάποτε χρησιμοποιούσα αλλά είχα διαπιστώσει ότι ουκ ολίγες φορές άλλο έλεγαν τα νούμερα και άλλο η αίσθηση. Κατέληξα λοιπόν ότι η αίσθηση και ο βαθμός προσπάθειας είναι πιο αντικειμενικοί δείκτες για να τους λαμβάνω υπ’όψιν.
Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η ένδειξη που βλέπουμε κάθε φορά είναι σωστή όσον αφορά τον εξοπλισμό, η καρδιακή συχνότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: άγχος, έλλειψη ύπνου, αφυδάτωση, θερμοκρασία περιβάλλοντος, καφεΐνη.19 Απριλίου 2016 στις 23:04 #5571EldaΣυμμετέχωνΚατέληξα λοιπόν ότι η αίσθηση και ο βαθμός προσπάθειας είναι πιο αντικειμενικοί δείκτες για να τους λαμβάνω υπ’όψιν.
Συμφωνω σ αυτο, αλλα απο την αλλη βρισκω ιδιαιτερα χρησιμο να δω και σε τι παλμους κυμαινομαι οταν τρεχω με την ιδια αισθηση σε πιο γρηγορο pace σε σχεση με προηγουμενη προπονηση. Πιο πολυ τον παλμογραφο τον θελω να τον μελεταω μετα την προπονηση, ως ερμηνευτη- ας το πουμε ετσι -της αισθησης που εχω οταν τρεχω. Οταν εκανα προπονησεις σε MP, θεωρουσα απαραιτητο να φοραω παλμογραφο ωστε να κανω συγκρισεις στη συνεχεια βασει παλμων των διαφορων προπονησεων μου. Πώς θα καταλαβαινα οτι οντως ειχα αρκετη βελτιωση μεσα σε ενα πολυ μικρο χρονικο διαστημα αν δεν εβλεπα οτι στην ιδια ταχυτητα ειχα πολυ λιγοτερους παλμους σε σχεση με αλλες προπονησεις? Γιατι η αισθηση ειναι ενδειξη, οι παλμοι ομως (μετα απο συνεχεις καταγραφες) ειναι αποδειξη.
Οσο για τη ζωνη μου, την εχω απο το 2009, οταν ειχα αγορασει το πρωτο μου Garmnin το forerunner 50 και εχει αποδειχτει σκυλι, δουλευει αψογα ακομα και τοα χρονια μετα. Πληγες μου κανει σπανια, μονο αν δε σταθει καλα και τη μετακινω την ωρα που τρεχω.
19 Απριλίου 2016 στις 23:10 #5572Nikos PilikasΣυντονιστήςΣτην κλασσική του ’13, με έπεισε ο εργομέτρης να φορέσω παλμογράφο. Ήταν η πρώτη κι η τελευταία φορά που το έκανα.
“Αν δεις πάνω από 158 παλμούς στις ανηφόρες, τελείωσες, πάει, ψάξε την σκούπα!” Τρεις μέρες τον έβλεπα στον ύπνο μου…
Ακολούθησα τα λεγόμενά του και πήγαινα κάνοντας jogging. 158 κι ας ένοιωθα πως δεν κινούμαι.
Κάποια στιγμή ξεχάστηκα και μετά από λίγα λεπτά που τον ξανακοίταξα, έδειχνε 162-164.
Ο ρυθμός ήταν ελαφρώς πιο γρήγορος αλλά και πάλι υπερβολικά αργός. Έφτασα Αγ. Παρασκευή και νόμιζα ότι είχα τρέξει 15χλμ. Δυναμικό βάδην!
Για να μην μακρυγορώ, πήγε στράφι όλος ο αγώνας αφού επέλεξα να ακολουθήσω μια ένδειξη στην οποία ποτέ δεν είχα βασιστεί μέχρι τότε και όχι την αίσθησή μου, που την ήξερα και με ήξερε.
Μεγάλο μου λάθος επίσης, το ότι δεν το είχα συζητήσει με τον coach.
Γι’ αυτό ξαναλέω, όπως έχει μάθει κανείς…19 Απριλίου 2016 στις 23:19 #5573EldaΣυμμετέχωνΓια να μην μακρυγορώ, πήγε στράφι όλος ο αγώνας αφού επέλεξα να ακολουθήσω μια ένδειξη στην οποία ποτέ δεν είχα βασιστεί μέχρι τότε και όχι την αίσθησή μου, που την ήξερα και με ήξερε.
E ναι, αφου δεν ειχες ιδεα απο παλμους, σαφως δεν επρεπε να βασιστεις σ αυτους. Τους παλμους σου τους μαθαινεις μετα απο συνεχεις προπονησεις και καταγραφες. Δεν πας να τρεξεις αγωνα βασιζομενος σε παλμους χωρις να τους εχεις χρησιμοποιησει και μελετησει σε προπονησεις. Γιατι εννοειται πως αν δουλευεις με παλμογραφο δεν τον κοιτας μονο την ωρα που τρεχεις αλλα κυριως μετα. Αν εχεις κανει πολλα τρεξιματα σε MP φορωντας παλμογραφο σε διαφορες καιρικες συνθηκες, ανηφορες, κατηφορες κλπ, ΞΕΡΕΙΣ που πρεπει να κινηθεις.
19 Απριλίου 2016 στις 23:48 #5575KalogeridisΣυμμετέχωνΤαυτιζομαι απόλυτα με τον Διονύση και τη Μαρία!
20 Απριλίου 2016 στις 00:04 #5577big-blueΣυμμετέχωνΨηλέ θα με σκάσεις. Μπαίνω στα αποτελέσματα του ΚΜΑ 2013 να δω τον αγώνα σου!
20 Απριλίου 2016 στις 00:09 #5579big-blueΣυμμετέχων🙂
Όπως είδα στα γρήγορα τα περάσματά σου και όπως τα λες, ή έπαθες κάτι μετα το 30 ή είναι ανεξήγητο αφού λες πως ήσουν χαλαρός έως εκεί κ δεν αδειασες.
Θα έπρεπε να είναι το ταχύτερό σου δεκάρι το τελευταίο. Εκτος αν σε είχαν πιάσει τα νεύρα σου, κάτι που δεν το αποκλείω (κάτι θυμίζει απ´ τον πρόσφατο αγώνα μου στη Σαλονίκη…) και ήσουν για να τα παρατήσεις κ δεν το πάλεψες καθόλου…20 Απριλίου 2016 στις 00:13 #5581dimitrissssΣυμμετέχωνΠαλμογράφο άρχισα να χρησιμοποιώ το 2013 με τον best value for money, δηλαδή αυτόν των Lidl. Λίγο πριν τον πρώτο μου μαραθώνιο στην Κλασική το 2013 με συμβούλεψε έμπειρος δρομέας να τρέξω με παλμογράφο και να έχω τους 150 παλμούς σαν όριο. Θυμάμαι επειδή τότε είχε ρολόι GPS Nike χωρίς ζώνη παρήγγειλα εσπευσμένα μια της Polar που συνεργαζόταν με το εν λόγω ρολόι. Από τότε χρησιμοποιώ παλμογράφο σε όλους τους αγώνες αρχικά για καταγραφή και στα μεγάλα (μαραθώνιοι) για να μην ξεφύγω. Στους μαραθώνιους τον κοιτάω συχνά, στα δεκάρια μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους αφού από το 1ο χλμ πάω στα “κόκκινα”. Σε προπονήσεις τον χρησιμοποιούσα μόνο σε διαλειμματικές και long run για καταγραφή και στο long run υποτίθεται για να μην ξεφύγω από τη ζώνη καύσης λίπους. Τους τελευταίους μήνες τον χρησιμοποιώ σε όλα τα τρεξίματα πλην γυμναστηρίου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Μεγαλέκο τον φορούσα και όταν έτρεχα στο διάδρομο, παρότι έχει ο διάδρομος χειρολαβές με αισθητήρες για μέτρηση καρδιακού παλμού. Παρεμπιπτόντως παλμογράφος ρολογιού και διαδρόμου έχουν πάντα μόνο ένα παλμό διαφορά στις ενδείξεις άρα και τα 2 μηχανήματα είναι καλά.
Πριν το Μεγαλέκο έκανα πρώτη φορά εργομέτρηση στην αρχή της προετοιμασίας. Ο εργομέτρης μου έδωσε ρυθμό μαραθωνίου 144. Ξεκίνησα τον αγώνα με το βλέμμα να ψάχνει το 144. Τελικά ήμουν γύρω στο 150. Μετά το 32 άρχισα να τρέχω συνεχώς με ρυθμό κάτω από 5:00 και με παλμούς πάνω από 160 έως 172, αφού κάποια στιγμή φοβήθηκα ότι το παραξήλωσα και θα μείνω στο 41ο χιλιόμετρο. Τελικά τελείωσα με 155 μέσο όρο, 11 παλμούς πάνω από την εργομέτρηση.
Τελικά πιστεύω ότι σαν εργαλείο καταγραφής και συμβουλής ο παλμογράφος είναι χρήσιμος. Από εκεί και πέρα μεγάλο ρόλο παίζει η προσωπική πείρα και αίσθηση του καθενός. Επίσης παίζει ρόλο και το προφίλ της διαδρομής, αν έχει ανηφόρες ή όχι.
Τέλος είμαι από αυτούς που δεν τους ενοχλεί καθόλου. Ούτε ή ζώνη της Polar, ούτε της Suunto μου έχουν προκαλέσει ερεθισμούς. Ειδικά ο νέος της Suunto είναι και πολύ μικρός. Έχω παρατηρήσει πάντως ότι μετά από κάποια ώρα το μείγμα Body Glide και ιδρώτα δημιουργεί κάποια παροδική απώλεια επαφής.20 Απριλίου 2016 στις 00:36 #5585Nikos PilikasΣυντονιστής@big-blue Αφού τα έχουμε πει τόσες φορές, ρε φίλε…
Καθώς ήμουν εντελώς ξεκούραστος στο τέλος του Σταυρού και σε μια προσπάθεια να σώσω ό,τι σώζεται, με το που βγαίνω στην κατηφόρα, αρχίζω και βαράω κατευθείαν. 4:30 και κάτω. Αφού με βλέπει ο coach και μου φωνάζει “κόψε, όχι ακόμα…”.
Ε, μετά από 2χλμ πήρα τους τετρακεφάλους στο χέρι… και έκοψα, όπως μου είπε!
Κι η πλάκα ήταν πως σε όσους έτρεχαν πρώτη φορά κλασσική, τους συμβούλευα να ανοίξουν πολύ προσεκτικά με το που πιάσουν την κατηφόρα. Κι εγώ, μέσα σε λίγα μέτρα, πήγα από το 5:30 στο <4:30...20 Απριλίου 2016 στις 01:08 #5588big-blueΣυμμετέχωνOk δε θυμόμουν τη χρονιά. Πάντως αν δεν το έκανες αυτο κ άνοιγες σταδιακά θα πήγαινες σούπερ. Τέλος πάντων, ειναι τα χρήσιμα παθήματα που λέγαμε…
20 Απριλίου 2016 στις 08:42 #5603EldaΣυμμετέχωνΤέλος πάντων, ειναι τα χρήσιμα παθήματα που λέγαμε…
Toσο χρησιμα μαλιστα που δεν ξανατρεξε μαραθωνιο εκτοτε!!!! 😛
20 Απριλίου 2016 στις 08:51 #5605Nikos PilikasΣυντονιστήςΣτο μέλλον… το μακρινό…
20 Απριλίου 2016 στις 11:46 #5634big-blueΣυμμετέχωνΈτσι! Άσε το θηρίο να περιμένει, ωριμάζει;)
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.