Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Προπόνηση / προπόνηση βουνού – ρυθμός/απόσταση/επαναλλήψεις διαλειμματικών κ.α

προπόνηση βουνού – ρυθμός/απόσταση/επαναλλήψεις διαλειμματικών κ.α

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 31 έως 41 (από 41 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

@chrisbat
    Συγχαρητήρια Χρήστο και καλό κουράγιο για την συνέχεια.
    Ο Όλυμπος είναι πιο σκληρός, επειδή έχει πιο σκληρό υπέδαφος, τόσο στην ανάβαση όσο και στην κατάβαση, οπότε θα τον προσεγγίσεις διαφορετικά. Προσπάθησε να βρεις καμιά δύσκολη ανηφόρα (όπου θα αναγκαστείς να κάνεις βήματα τύπου step, παρά δρομικές ανηφόρες) για να δουλέψει και η γάμπα όπως θα δουλέψει στον Όλυμπο.
    Καλή δύναμη!!!

chrisbat
    Συμμετέχων

@skull ευχαριστώ πολύ.
    Ο Όλυμπος μπορεί να είναι πιο σκληρός σαν τερέν αλλά το προφίλ του ίσως μου ταιριάξει καλύτερα. Ανεβαίνεις και μετά κατεβαίνεις, όχι όπως το Μέτσοβο που είναι συνεχές ανεβοκατέβασμα και σε διαλύει.
    Με ένα καλό ρυθμό στο ανέβασμα, όχι πιεστικό, προφυλάσσοντας τα πόδια όσο μπορώ θεωρώ θα τα καταφέρω καλύτερα.
    Την προπονητική ανηφόρα την έχω (1000μ υψομετρική σε 6χλμ) και θα την τιμήσω ιδιαιτέρως.

Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

@chrisbat
    Χρήστο, να σου επιστήσω την προσοχή σε κάτι. Η δυσκολία του Ολύμπου δεν έγκειται στην ανηφόρα ή στην μετέπειτα κατηφόρα του, αλλά στον Ενιπέα, εκεί πέφτουν κορμιά. Εκεί έχεις το συνεχόμενο ανεβοκατέβασμα που είχες και στο Μέτσοβο, ενίοτε με “καλές ” κλίσεις (που θα χτυπήσουν στα γόνατά σου). Ξέχνα την ανηφόρα και την κατηφόρα, αυτά τα δυο θα βγουν, ο αγώνας ξεκινάει από τα Πριόνια και μετά (να ελπίζεις μην έχει κάψα εκείνη την ημέρα, διότι θα πιάσει και η υγρασία στο φαράγγι και θα πολλαπλασιάσει την δυσκολία).
    Καλή προετοιμασία

Elda
    Συμμετέχων

Συγχαρητηρια κι απο μενα Χρηστο για τον αγωνα σου, ζορικη η αρκουδα των 40χλμ. Του χρονου καλα να μαι αν εχω ορεξη μπορει να δοκιμασω το 20αρι μια και οι αγωνες γινονται σε νεκρη δρομικα περιοδο. Δεν ξερω αν τις εχεις δει αλλα υπαρχουν φωτο στο fb απο την ομαδα shooting therapy, τις ειδα και ζηλεψα.

Μια απορια σετικα με κατι που ανεφερε ο Γιωργος @skull,

Προσπάθησε να βρεις καμιά δύσκολη ανηφόρα (όπου θα αναγκαστείς να κάνεις βήματα τύπου step, παρά δρομικές ανηφόρες) για να δουλέψει και η γάμπα όπως θα δουλέψει στον Όλυμπο.

στο 24αρι στη Μαλακασα που ετρεξα πριν 10 μερες, για τις 3 επομενες μερες ημουν παντου πιασμενη ειδικα τετρακεφαλοι, οπισθιοι μηριαιοι, πλατη, τρικεφαλοι(!), αλλα ΔΕΝ ημουν καθολου πιασμενη σε γαμπες, κατι που μου ειχε κανει ιδιαιτερη εντυπωση. Να εχει να κανει με το γεγονος οτι τρεχω με 4αρι drop και παταω midfoot και οι γαμπες μου εχουν δυναμωσει πολυ? Πραγματικα μου εκανε τεραστια εντυπωση γιατι ειδικα φετος και πριν αλλα και μετα το μαραθωνιο εκανα συστηματικα ενδυναμωση και παρολα αυτα το πιασιμο στους τετρακεφαλους ηταν απιστευτο, ημουν οπως μετα τον πρωτο μου μαραθωνιο, δεν μπορουσα να κατεβω σκαλες για τις επομενες 2 μερες, οι γαμπες ομως μια χαρα!

Εντιτ για να συμπληρωσω οτι 4 μερες μετα τον αγωνα συναντησα την πρωτη νικητρια που ηταν μελος της ομαδας που πηγαμε παρεα στη Μαλακασα, η οποια χωρις να εχει κανει πολλους βουνισιους αγωνες εχει σαφως περισσοτερη εμπειρια απο μενα, κυριως απο προπονησεις και μου ελεγε πως ειναι πιασμενες οι γαμπες της!!!

thesalos
    Συμμετέχων

χρηστο με τον χρονο του μετσοβου που γραφεις, κατα την γνωμη μου στον ολυμπο, θα αγωνιστεις οριακα για τερματισμο εντος 10ωρου
    το μετσοβο ειναι πιο ευκολο πιστευω. να εχεις κατα νου τον ενιππεα.οσο πλησιαζζεις προς το λιτοχωρο τοσο πιο δυσκολο γινεται το μονοπατι.επειδη θα εισαι πολλες ωρες σε δυσκολο μονοπατι μην βασιστεις μονο σε ζελεδακια,δοκιμασε στις προπονησεις και στερεα τροφη.ο καιρος στο μετσοβο τον μαιο ειναι δροσερος,στον ολυμπο στην ημερομηνια του αγωνα οχι και τοσο,και θελεις αρκετη ωρα μεχρι να βγεις ψηλα,λιγο πριν την πετροστρουγκα,για να καταλαβεις δροσια.προσοχη στην αρχη στην ασφαλτο,μην θεωρησης οτι 6.30 το πρωι θα εχει δροσουλα αν φυγεις με το 2 γκρουπ

Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

@elda
    θα σου μιλήσω εμπειρικά…
    έχει διαφορά το πάτημα όταν η ανηφόρα είναι χωμάτινη ή πέτρινη. Επίσης από κάποια κλίση και έπειτα αντί να πατάς με όλο το πέλμα αρχίζεις και πατάς αναγκαστικά με το μπροστινό τμήμα του, που σημαίνει ότι ξαφνικά η γάμπα, από λίγη συμμετοχή στην κίνηση αποκτά μεγάλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανηφόρα του Μετσόβου πριν το χιονοδρομικό, όπου η γάμπα συμμετάσχει λιγότερο στην κίνηση, ενώ η ανηφόρα από το χιονοδρομικό έως την κορυφή έχει τέτοια κλίση, που πατάς στις μύτες. Επίσης, μια πέτρινη ανηφόρα σε αναγκάζει να πατάς μύτες, άρα δουλειά για γάμπα. Τέτοια ανηφόρα είναι το Ανάθεμα (μετά την Πετρόστρουγκα).
    Η αναφορά βέβαια για την γάμπα έχει να κάνει με “σχετικά” αρχάριους, καθώς (και πάλι εμπειρικά) η γάμπα είναι από τα πιο γυμνασμένα τμήματα του ποδιού και δύσκολα χάνει την δύναμή της, ενώ τετρακέφαλοι, μηριαίοι είναι πιο “τεμπέληδες”.
    Να φανταστείς @elda ότι μικρές αλλαγές αν κάνω σε ανηφορικά intervals (μήκος ή διάρκεια) και οι τετρακέφαλοί μου πιάνονται.

Ant2004
    Συμμετέχων

Καλησπέρα
    Να σας μεταφέρω και εγώ τις εμπειρίες μου από τον αγώνα ως αρκετά αρχάριος για βουνό και δρόμο.
    Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τρέξιμο από πέρυσι τον Μάιο, και η μεγαλύτερη διαδρομή που έιχα τρέξει μέχρι και την ουρσα ήταν ημιμαραθώνιος. Προπόνηση σε βουνό να πατήσω χώμα δεν έκανα ποτέ μου.
    Σχεδόν όλες οι προπονήσεις μου βγήκαν σε γήπεδο.
    Παρόλα αυτά ήθελα πολύ να τρέξω τον συγκεκριμένο αγώνα με τα 41! Παρηγγειλα τα ALTRA Olympus 3.0 και επειδή δεν είχα την ευκαιρία να τα στρώσω τα φόρεσα κατευθείαν στον αγώνα.
    Να ανοίξω μια παρένθεση και να σας πω δυο λόγια για το παπούτσι. Για μενα ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!! Άνετο και ξεκούραστο δεν με κούρασε πουθενά. Στην κατηφόρα με φουλ λάσπη γραπωνε σαν βεντούζα απίστευτη εμπιστοσύνη να κινηθώ πιο γρήγορα από τις δυνάμεις που δεν μου περίσσευαν.
    Και τώρα ο αγώνας … καταπληκτικό κλίμα! Όλοι προσγειωμένοι χωρίς ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πνεύμα.
    Στο όγδοο χιλιόμετρο ήθελα να τα παρατήσω νόμιζα ότι ήδη είχα τρέξει 21km!!
    Δυο τρεις που με προσπέρασαν με εμψύχωναν να συνεχίσω, ήταν ότι χρειαζόμουν.
    Τελικά κατάφερα να τερματίσω στις 6:46 ώρες. Ο Σελέτης στις 3:50…. μηχανή;ρομπότ; Άνθρωπος; Απίστευτος!!
    Μια λέξη μου έρχεται να πω για τον αγώνα αν και ανταμειφτικος έφαγα ξύλο! Πολύ ξύλο!!

Elda
    Συμμετέχων

@antonis2013, συγχαρητηρια για τον τερματισμο σου! Οταν λες δεν ειχες τρεξει μεγαλυτερη αποσταση περα απο ημι εννοεις σε δρομο ή σε βουνο? Γιατι στους κανονισμους του αγωνα στα 40 αναφερει οτι “Για συμμετοχή στον αγώνα Ursa Trail 40χλμ. πρέπει να έχουν τρέξει την τελευταία διετία δύο αγώνες βουνού άνω των 20χλμ. ή έναν άνω των 30χλμ.” Κι εφοσον σου αρεσει το βουνο γιατι δεν εκανες προπονησεις βουνου? Απλη απορια απο εμενα που επισης τωρα ανακαλυπτω τα βουνα αλλα οποτε μπορω (βασικα οποτε βρισκω παρεα) δε χανω ευκαιρια να προπονηθω στο χωμα. Ειναι εντελως αλλο αθλημα και μονο με τη συνεχη προπονηση μπορει να βελτιωθει κανεις.

Ant2004
    Συμμετέχων

@elda ούτε σε δρόμο ούτε σε βουνό!
    Για την συμμετοχή είναι ακριβώς όπως τα γραφεις. Να φανταστείς πήγα με την ψυχή στο στόμα. Σκέφτηκα πως αν μου ζητήσουν χαρτιά από άλλους αγώνες απλώς θα πω δεν έχω. Το πολύ πολύ σκέφτηκα να ζητήσω να τρέξω την επομένη τα 21km.
    Πήγα λοιπόν πρωί πρωί και δεν μου ζήτησαν κάτι. Έτσι έτρεξα κανονικά.
    Το ερώτημα σου εύλογο… γιατί δεν τρέχω σε βουνό.
    Μετά από αυτήν την εμπειρία σίγουρα θα το βάλω στο πρόγραμμα. Αλλα μέχρι τώρα δίσταζα πρώτον γιατί το γήπεδο είναι δίπλα μου. Δεύτερον δεν έχω ιδέα από τα μονοπάτια του Πηλίου.
    Τριτον δεν είχα trail παπούτσια. Κρίμα που δεν έχουμε review από χώματινα.
    Τεταρτον δεν είχα πολλές ώρες να αφιερώσω.
    Σιγά σιγά όμως θα εγκλιματιστώ. Επόμενος στόχος μου είναι η γέφυρα ΡΙΟ Αντιρρίου.
    Πάντως γενικότερα είναι μεγάλη αλήθεια αυτό που είπες!! Εντελώς άλλου είδους προπόνηση.
    Εδώ να φανταστεις έβλεπα στο YouTube βιντεάκια πως να κατηφορίζω σωστά….😁

Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

@antonis2013 έτσι, για να χωθώ και εγώ στην κουβέντα, έχει κάποιες αναφορές για παπούτσια στην ενότητα “Συζητήσεις- Παπούτσια”. Στο go-run είμαστε μειοψηφία οι βουνίσιοι, οπότε σπανίζουν οι αναφορές σε βουνίσια παπούτσια. Ρώτα όμως και θα μάθεις.

@echetlos
    Βλέπεις Νίκο, ο κόσμος “διψάει” για reviews trail παπουτσιών, κάνε κάτι 🙂
    Πάντως Αντώνη, πες μου σε τι υπέδαφος τρέχεις σε βουνό, για ποιους αγώνες ενδιαφέρεσαι και θα σου πω από την πλευρά μου ό,τι γνωρίζω.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@skull Πολύ ευχαρίστως, Γιώργο αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα… δεν έχω πατήσει καν μονοπάτι στη ζωή μου!
    Όποιος όμως θέλει να γράψει ένα review, καλοδεχούμενο.

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 31 έως 41 (από 41 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.