Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Υγεία & Τραυματισμοί / Πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα

Πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα

• Αυτό το θέμα έχει 36 απαντήσεις, 14 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 10 μήνες πριν από τον χρήστη Nikol.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 37 συνολικά)
  • Συντάκτης
    aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

@daedralord όταν πας στον ορθοπεδικό, κάνε τον κόπο να μας γράψεις τί σου είπε.
    Έδώ και κανα μήνα έχω σταματήσει να τρέχω με χαμηλό drop (τρέχω με 10mm), ή παπούτσια χωρίς σοβαρή ενίσχυση στη φτέρνα και έχει σχεδόν εξαφανιστεί ο πόνος και στο δεξί, παρά τα 30ρια LR που έχω αρχίσει να χτυπάω.
    Ξεκίνησα και τις διατάσεις σε γάμπα, μετά το τρέξιμο, μέχρι εκεί που δεν νοιώθω πόνο.

DaedraLord
    Συμμετέχων

Ναι είχα σκοπό να ενημερώσω καθότι μου είπε διάφορα, τα οποία λίγο πολύ τα ξέρουμε.
    Αρχικά, οι ανηφόρες. Το γεγονός ότι είχα ένα υπόβαθρο και από θέμα αντοχής έβγαζα ότι απόσταση ήθελα για πλάκα, με ώθησε στο να ξεκίνησω προετοιμάσια για ορεινό αγώνα με πρώτο τρέξιμο, ούτε καν περπάτημα, 5χλμ και να φτάνω σε μικρό διάστημα να τρέχω 8 και 10χλμ. Και δεν ειναι ότι τρέχω απλά σε ανηφορικό δρόμο. Τα μονοπάτια που παίρνω κάθε φορά είναι απότομα και ολισθηρά, σχεδόν αναρίχησης με αποτέλεμσα να καταπονώ πολύ το γαστροκνήμιο.Κι από ότι μου είπε όλο και συχνότερα πάνε άτομα που βάζουνε απότομα χλμ στο πρόγραμμά τους με αποτέλεσμα να έχουν τραυματισμούς.

Ένα δεύτερο που μου είπε είναι ότι οι περισσότεροι ερασσιτέχνες δρομείς που τον επισκέπτονται, είναι ανυπάκουοι και μπορεί να νιώθουν ενοχλήσεις αλλά τρέχουν. Καλύτερα λοιπόνν να χάσεις μια εβδομάδα παρά κάποιους μήνες.

Τέλος αυτό που μου είπε και δεν θεωρούσα ποτέ σημαντικό, είναι οι διατάσεις πριν την οποιαδήποτε προπόνηση. Είναι τένοντες όωπς αυτός που δεν αιματώνονται εξίσου καλά με άλλους και διατάσεις ή και μαλάξεις βοηθάνε. Εγώ του είπα ότι εχω κόψει γενικά τις διατάσεις και γούσρλωσε τα μάτια.

Για τα παππούτσια τώρα. Συμφωνησαμε ότι η αλλαγή στο drop απαιτεί προσαρμογή. Εγώ από Καγιανο 20 που είχα πήγα σε CMP Atlas Trail. Τα δεύτερα δεν ξέρω τι drop έχουν. Είδα στο μαγαζί, αλλά δεν θυμάμαι τώρα. Καλά όχι ότι το έλαβα υπόψιν μου κιόλας, αφού μου ήταν άνετα στο πόδι και στο τρέξιμο, οπότε είπα πάμε τώρα και βλέπουμε.

Για την θεραπεία μου είπε να βάζω πάγο 3-4 φορέ τη μέρα, ΜΣΑΦ και παυσίπονα, αν και δεν θα τα πάρω τα δεύτερα, αφού αντέχεται ο πόνος. Μετά από 7 μέρες θα με ξαναδει κι αν επιμένει πάω για μαγνητική από ότι κατάλαβα, εναλλακτικά αν με αφήσει μου έχει πει κάποιες ασκήσεις που πρέπει να κάνω για να δυναμώσει η περιοχή, διατάσεις πριν και μετά, και σιγά σιγά επαναφορά για να μην έχω πάλι τα ίδια.

Από δω και κάτω ακολουθεί στο περίπου αυτό που μου είπε για την καθυστέρηση του πόνου, οπότε μην το παρεις τοις μετρητοίς και αν νιώσεις την παραμικρή ενόχληση καλό είναι να πας σε κάποιον ειδικό.
    Ο τραυματισμός ξεκινάει από έξω προς τα μέσα, καθώς ακταπονείται ο τένοντας και το κολλαγόνο που τον δένει. Ο συγκεκριμένος επειδή είναι αρκετά χοντρός, αργεί να δώσει σημάδια γιατί αντέχει, αλλά επειδή δέχεται μεγάλες καταπονήσεις, όσο τραυματίζεται, τόσο περισσότερο καταπονείται σε κάθε επόμενη προπόνηση. Καλό είναι λοιπόν, μόλις νιώθουμε κάτι να γνωρίζουμε ότι έχει ξεκινήσει ήδη κάποιου είδους φλεγμονή και καλό είναι να σταματάμε την άσκηση, να ξεκουραζόμαστε και αν επιμένει να πηγαίνουμε και σε κανέναν γατρό.

tazi
    Συντονιστής

Να μαι κι εγω!!!!, εχει αρχισει να με ενοχλει ο δεξιος αχιλλειος, οχι κατι σημαντικο αλλα το βλεπω να εξελισσεται αν δε σταματησω λιγακι. Το εχω δει αρκετες φορεσ το εργο με αλλους τραυματισμους και δε θελω να τη ξαναπαθω. Ο παλιος ειναι αλλιως.
    Εχω νιωσει ενοχληση στην εξωτερικη πλευρα του δεξιου μου ποδιθ που ετσι και αλλιως ειναι αυτο που ταλαιπωρειται περισσοτερο λογω ελλειψης ισοροπιας και ελαφρας ανισοσκελιας.
    Τωρα με τις ταχυτητες που κανω και σε συνδυασμο με το μαλακο μεν αλλα οχι παντα σταθερο και με λακκουβες τερεν που τρεχω, το ποδι καταπονειται ακομη για να διατηρειται στην ευθεια. Ετσι, φανταζομαι λογικα, να αντιδρα κιολας.
    Πιστευα οτι θα ηταν κατι που απλα θα περνουσε απο μονο του, εχω ξανανιώσει κατι αντιστοιχο στο παρελθον αλλα εφυγε πολυ γρηγορα με ενα απλο μασαζ που εκανα μονος μου. Τωρα ομως επιμενει, χτες μαλιστα που ανεβασα λιγο ρυθμο, με ενοχλησε αρκετα, ακομα και μετα στην αποθεραπεια, οποτε σταματησα αμεσως τη προπονηση και θα περιμενω μεχρι να περασει τελειως.
    Το περιεργο ειναι οτι δε με εχει χαλασει καθολου το γεγονος οτι εχω θεμα, ισως γιατι δε τρεχω με καποιο ιδιαιτερο στοχο, απλα ανεβαζω ρυθμο οσο μου το επιτρεπει το σωμα μου, που οπως φαινεται τσιναει.
    Ετσι και αλλιως το να κανω και λιγη ενδυναμωση θα βοηθησει. Ελπιζω μονο να μην χρειαστει να μεινω πανω απο δυο εβδομαδες εκτος

Ανώνυμος
    Ανενεργός

αχιλλειο κ πελματιαια {μεγαλη ταλαιπωρια) , βρηκα την γιατρεια μου με τα hoka bondi ,clifton ,κανενα αλλο παπουτσι τοση βοηθεια…

tazi
    Συντονιστής

Προχτες το απογευμα βγηκα για ενα εικοσαλεπτο, δε με ενοχλησε καθολου και αναθαρρησα, μετα παγο κλπ, το πρωι ομως ηταν εκει, μικρη ενοχληση μεχρι που ζεσταθηκε το ποδι, σαν τη πελματιαια ακριβως…, μονο που η πελματιαια δε με εμποδισε ποτε να τρεξω. Μου προτειναν και θα το δοκιμασω μαλλον σημερα η αυριο να προσθεσω στους πατους φτερνες σιλικονης, βασικα ετσι ανεβαζεις το ντροπ αυξανοντας ταυτοχρονα το cushioning. Λογικο ακουγεται, για να δουμε. Αν ημουν Ελλαδα θα προχωρουσα σε βελονισμο η prp, νομιζω οτι ειναι ενα και ενα για τη περιπτωση.
    Ειδικα σε εμενα που η ενοχληση ειναι μικρη, αιματωση ζηταω για να παρει τη φλεγμονη.

than
    Συμμετέχων

@tazi Νίκο ασε τα μαντζουνια κ ξεκίνα ενδυνάμωση… Είναι κρίμα δρομέας με το δικό σου καρδιοαναπνευστικο επίπεδο να ταλαιπωρείται από τέτοια χαζοθεματακια. Δεν είσαι κ 150 κιλά να επιβαρυνεσαι, πούπουλο είσαι… Διαφωνείς?

tazi
    Συντονιστής

@thanasiskypraios Μαλλον εχεις δικιο Θαναση, η ενδυναμωση θωρακιζει, ιδιαιτερα ενα αδυναμο σκαρι οπως το δικο μου. Αλλωστε σχεδον παντα το μυικο ειναι που κλαταρει πρωτο, μετα ανεβαινει και πιο πανω. Το ζητημα ειναι οτι δεν εχω το χρονο. Επισης, δε μου αρεσει και πολυ, ενταξει στη Αθηνα τα πραγματα ηταν πιο ευκολα, πεταγομουνα στο γυμναστηριο σε ενα πενταλεπτο με τη μηχανη, εδω ειναι αλλιως

than
    Συμμετέχων

@tazi Με δυο 15λεπτα την εβδομάδα θα δεις μεγαλη διαφορά. Κορμό τη μια φορά(σανίδες κλπ), ποδια την άλλη(καθίσματα, προβολες κλπ). Μετά την προπόνηση κατά προτίμηση. Βρες ένα πάρκο στο λονδινο κ καντα στο γρασίδι(αρκει να μην έχει βρεξει…). Ούτε στρώμα δε χρειάζεται.
    Γυμναστήρια, μπάρες, οργανα κλπ φυσικά κ βοηθάνε αλλά πολλες φορες είναι too much για εμάς, θεωρώ λογω χρόνου, κόστους κλπ.

tazi
    Συντονιστής

Χρονια πολλα σε ολους και σε ολες!!!!

Αγια μερα σημερα και εγω απο την Πεμπτη ειμαι με πατεριτσες.
    Προχωρησα τελικα σε επεμβαση στον αχιλλειο μια και οτιδηποτε αλλο ειχα δοκιμασει, και πιστεψτε με δεν ηταν και λιγα, δεν ειχαν τελικα καποιο μονιμο αποτελεσμα.
    Χωρις να μπω σε πολλες και κουραστικες λςπτομερειες θα σας πω πως το τελευταιο διαστημα οι ενοχλησεις ειχαν πια παρει μονιμο χαρακτηρα και με εμποδιζαν στη καθημερινοτητα. Για τρεξιμο βεβαια ουτη συζητηση.
    Τελικα την Πέμπτη εκανα στην ουσια δυο επεμβασεις, μια με το παραδοσιακο τροπο, νυστερι δλδ, στο κυριως σωμα του τενοντα οπου αφαιρεθηκε ενα τμημα που ηταν προβληματικο και δεν ητανε ορατο σε καμια απο τις δυο μαγνητικες αλλα και στους υπερηχους που ειχαν προηγηθει.
    Η δεύτερη εγινε αρθροσκοπικα οπου αφαιρεθηκε μια υποψία Haglund η οποια ομως ποτε δε με ειχε ενοχλήσει αλλα ενδεχομενως να ειχε σχεση με το χαλασμενο σημειο του τενοντα που βρισκοταν μολις 1,5 εκ πιο πανω.
    Θελω να ελπίζω πως αφου η ολη κατασταση ηρεμησει, να επανελθω σε μια κανονικοτητα και γιατι οχι να αρχισω δειλα δειλα να γυμναζομαι.
    Απο ενα τραυματισμο που ξεκινησε απο το τιποτα, ακολουθωντας πρακτικα ολα οσα θα επρεπε να κανω και δοκιμαζοντας μεσα σε εναμιση σχεδον χρονο σχεδον ολες τις μη επεμβατικες προσεγγισεις εφτασα ως εδω.

@spy
    Θυμασαι oταν πριν χρονια ελεγες ουτε με πατεριτσες…:)

Με πολλες δρομικες και μη ευχες
    Νικος

spy
    Συμμετέχων

@tazi: Νικολή χρόνια πολλά και ο,τι επιθυμείς … !!! Εύχομαι ταχεία ανάρρωση … και γρήγορη επάνοδο σ’αυτο που τόσο πολύ αγαπάς! Αυτό που έλεγα τότε … ισχύει και τώρα ! Εσύ έχεις δώσεις εδώ και πολλά χρόνια τα διαπιστευτήρια σου …! Δεν έχεις να αποδείξεις σε κανέναν τίποτα … ! Χαίρομαι πολύ που αντιμετώπισες το πρόβλημα απολυτα, αφού πρώτα εξηντλησες όλες τις εναλλακτικές… Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα … και θα μπορεις, ανεξαρτήτως επιδόσεων, να κάνεις αυτό που αγαπάς ! Προσωπικά, πιστεύω ότι θα διαπρεπεις και πάλι … αφού η τέχνη … ποτέ δεν ξεχνιέται, κι εσύ την κατέχεις και με το παραπάνω … !!! Περαν όλων αυτών … σου χρωστάω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές και την βοήθεια (δεν ξεχνώ το 10ρι … για κάτω από 45′ στα χαράματα καλοκαιριατικα στο γήπεδο Χαλανδρίου) … πού μου έχεις δώσει όλα αυτά τα χρόνια …!Ψυχολογικα … όσο δύσκολες κι αν είναι οι στιγμές αυτές … ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα … κι αυτό είναι το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση! Καλή επάνοδο σου εύχομαι από καρδιάς …! Πολύ θα χαιρομουν … να μπορούσαμε να ξανατρεχαμε παρέα … αλλά δυστυχώς εγώ είμαι πολύ αργος για σένα !!!

notaSOL
    Συμμετέχων

Σιδερένιος, φίλε… τώρα πρέπει να δείξεις χαρακτήρα… εύχομαι να πάνε όλα καλά! … και θα δεις:θα τρέξεις καλύτερα κι από πριν!

panos66
    Συμμετέχων

Περαστικά Νίκο, γρήγορη αποκατάσταση!

tazi
    Συντονιστής

@notasol Χαχαχα, φιλε ασε με εμενα προς το παρον, θα ξαναγινω δρομικα κοινωνικος οταν μπορεσω να ξανατρεξω. Προς το παρον αναρρωνω. Χτες εκλεισα 5 εβδομαδες απο την επεμβαση η οποια ουτε λιγο ουτε πολυ κρατησε 145 νετ χρονο με τριωρη σχεδον ολικη ναρκωση, και ολο αυτο για 6 ψωροραμματα και λιγη αρθροσκοπηση. Αναγκαστικα λοιπον δηλωνω συγκρατημενα αισιοδοξος. Αν με οσα εχω κανει και τραβηξει δε κανω παγκοσμιο δε θα αξιζει το κοπο….
    Σε χαιρετω και σε ασπαζομαι ……………….. και σε διαβαζω παντα με μεγαλη χαρα, προσμονη και ενδιαφερον ……………….

notaSOL
    Συμμετέχων

…έτσι, net, που σημειώνεις τον χρόνο σου, μου φαίνεται σαν χρόνος ρεκόρ που πρέπει να κατοχυρωθεί!!!
    Εύχομαι να διατηρήσεις έτσι καλή ψυχολογία και σύντομα να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα… τι περιλαμβάνει τώρα το καθημερινό πρόγραμμα; …τι ασκήσεις κάνεις; …για πες , να μαθαίνουμε, αυτό εννοώ…

tazi
    Συντονιστής

Ειναι βλεπεις οι δρομικες καταβολες…, προς το παρον ακομα τιποτα, μου ειπαν για 6 με 8 εβδομαδες καμια ασκηση. Βεβαια λογω περπατηματος το κουραζω λιγο κανω και φυσιοθεραπειες αλλα απο τη Τριτη που παω στη Λοντρα αυτες κοβονται μαχαιρι λογω τσεπης. Υπαρχει αρκετη βελτιωση αλλα αυτο που με εχει ριξει ειναι οτι ενω δεν ποναω ιδιαιτερα εκει που εγινε η τομη, ο τενοντας ανοιχτηκε φετα απο την εσωτερικη μερια του ποδιου και αφιρεθηκε μια κυστη με μπλιαξ συνδετικο ιστο, απο την αντιθετη πλευρα οπου και αρχικα ειχε ξεκινησει το προβλημα νιωθω ενοχλησεις και υπαρχει μικρα αλλα συγκεκριμενο πρηξιμο. Γενικα παντως η ολη περιοχη ειναι αρκετα ερεθισμενη ακομα. Σε αυτο συνηγορει και το γεγονος οτι λιγο παρακατω, μολις 1,5 εκατοστα απο την τομη δλδ, αρθροσκοπικα καθαριστηκε και μια υποψια οιδηματος η οποια ομως ποτε δεν ειχε ενοχλησει αλλα ειχε εντοπιστει και στις δυο μαγνητικες, λιπωμα kager κλπ.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 37 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.