Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Παπούτσια / Σκόρπιες σκέψεις περί παπουτσιών – 2

Σκόρπιες σκέψεις περί παπουτσιών – 2

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 586 έως 600 (από 1,670 συνολικά)
  • Συντάκτης
    aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

Καλησπέρα, έχωντας “λιώσει” και τα 2 (Turbo και Epic), αν θέλετε τη γνώμη μου, το Turbo είναι για πιο σβέλτα τρεξίματα.
    Το Turbo, ακόμα και σε μαύρο, δέν νομίζω ότι ειναι για casual.
    Πέρα από το “επιθετικό” look του, που δεν δένει με εμφάνιση παπουτσιού εργασίας, το χαραμίζεις κιολας..
    Άρα θα πρότεινα Epic (για εμφάνιση, τιμή, χρήση) εκτός κι αν τα τρεξίματά σου θα ειναι κάτω από 4/km, οπότε πήγενε Turbo

@petransfhp
    προσωπικά ειμαι στο ίδιο νούμερο σε Turbo και VF (44). Αν τα βρείς -30% έκπτωση μήν το σκεύτεσαι… χτύπα τα. Δεν υπάρχουν τέτοιες εκπτώσεις στα VF. Αραιά και που βλέπω μέχρι -10%. Και τα Turbo πάντως μπορείς να τα βρείς με μεγάλη έκπτωση, αρκετά κάτω από 150€

petransfhp
    Συμμετέχων

@aristidi Τα Turbo τα ειχα χτυπησει σε πολυ καλή τιμη στα 125€. Θα περιμένω για τα VF εαν παιξει καμια καλή έκπτωση τουλαχιστον 30% να τα χτυπήσω. Μιας και βγαίνει το next%.

Εχεις γράψει καπου τις εντυπώσεις σου για το VF?

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

@petransfhp σου βγάζω το καπέλο για τα 125€! Καταπληκτική τιμή!

Όσον αφορά τα VF, για την ακρίβεια τα VF Flyknit, τα άρθρα με τις κριτικές του Νίκου είναι ακριβώς straight to the point.
    Το κρίσιμο σημείο είναι αν σου ταιρειάξει στο στυλ τρεξίματός σου η ενσωματωμένη πλάκα.
    Αν την έχεις ήδη δοκιμάσει π.χ. στο ZF και ειναι ΟΚ τότε θα λατρέψεις τα VF.
    Εμένα με βόλεψαν απίστευτα τα ZF και VF διότι τα πήρα σε μια περίοδο που είχα πρόβλημα στον αχίλλειο και ήθελα αγωνιστικό παπούτσι με μεγάλο drop και αρκετή ενίσχυση.
    Τώρα είμαι ΟΚ και όταν τα εναλλάσσω με άλλα αγωνιστικά η αίσθηση που μου δίνουν είναι ότι λογω του αυξημένου bounce με ωθούν σε μεγαλύτερο stride length αλλά και μεγαλύτερο ground contact time (αυτό επιβεβαιώνεται και απο τα running dynamics του ρολογιού).
    Προφανώς ειναι μόνο για αγώνα, αλλά εξαρτάται από την απόσταση: Για αγωνιστικό Ημι και Μαραθώνιο τα θεωρώ ιδανικά και τα προτιμώ. Για 10ρι δέν ξέρω αν δίνουν κάτι παραπάνω, ενώ για μικρότερες αποστάσεις δεν θα τα φορούσα. Στα θετικά τους είναι και η μικρότερη καταπόνηση που νοιώθεις στα πόδια κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα (ακόμα ένας λόγος που σε μεγαλύτερες αποστάσεις ειναι στο στοιχείο τους).
    Τέλος, λόγω του flyknit και του αυξημένου πάχους της σόλας πισω, έχουν θέματα ευστάθειας σε κλειστές στροφές. Αυτό όμως θα το νοιώσεις μόνο αν κάνεις γρήγορα κοματια σε στίβο (κακώς αν το χαραμίζεις εκεί το παπούτσι) ή αν κατέβεις σε αγώνες δρόμου 5-10km σε διαδρομές με κλειστές στροφές, που πηγαίνεις “σκοτωμένος” και πρέπει να στρίψεις απότομα 90ο.

Αν καταφέρεις και βρείς το -30% χτύπα τα… Τα next% θα είναι ακόμα πιο ακριβά, και αποκλείται να βρεθούν στην αρχή με έκπτωση, οπότε δεν είναι ακόμα για εμάς

Γιάννης Μπ.
    Συμμετέχων
    Devil’s Reject
    Συμμετέχων

Αν κάθεσε και μετράς το ground contact time και όταν φοράς τα vaporfly όντως βλέπεις μεγαλύτερη τιμή τότε κάτι κάνεις λάθος. Το Ground Contact Time εξ όσων γνωρίζω όσο πιο γρήγορα πας τόσο μικρότερο είναι. Στην ουσία είναι ο χρόνος που περνάει κάποιος σε επαφή με το έδαφος και όσο πιο λίγο χρόνο περνάς στο έδαφος τόσο πιο γρήγορο είναι το pace σου. Έχει άμεση σχέση με το vertical oscillation και το cadence και φυσικά το pace.

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

Το pace βγαίνει από την εξίσωση. Συγκρίνω για το ίδιο γρήγορο pace το VF με κάποιο άλλο αγωνιστικό π.χ. takumi.
    Στο VF το σώμα μου οδηγείται σε μεγαλύτερο stride length και μικρότερο cadence (προφανώς αφού ειναι ίδιο το pace).
    Επίσης, στο VF μεγαλύτερο GCT και μεγαλύτερο Vertical Oscillation, πιθανότατα λόγω του πιο συμπιεστού υλικού και της πλάκας (απλές αρχές της Φυσικής).
    Όλα αυτά είναι υποκειμενικά και όπως έγραψα κάποιον μπορεί να τον βολέψουν, και κάποιον όχι. Εμένα με βόλεψαν από Ημι και πάνω

petransfhp
    Συμμετέχων

Μου φένεται λίγο παράδοξο οτι το VF σε έχει βολέψει απο Ημιμαραθώνιο και πανω. Φυσιολογικά θα έπρεπε να σε βοηθήσει πολύ και στο 10αρι αλλα και στο 5αρι γιατί εκεί οι ταχύτητες ειναι πολύ πιο υψηλές. Δηλαδή άλλο να πηγαίνεις με 4:30 και άλλο να πηγαίνεις με 3:30 το χιλιόμετρο, εκεί βλέπεις τα χαρίσματα του παπουτσιού και πόσο πολύ σε βοηθάει να κινηθείς απλώνοντας πόδι μπροστά και να δουλέψεις την προσγείωση στο μπροστινό μέρος του πέλματος.
    Να νιώσεις δηλαδή λιγο pro 😁.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Πολλοί έχουν δει μεγαλύτερο χρόνο επαφής με το έδαφος, φορώντας το VF.
    Προφανώς δικαιολογείται από την επιπλέον συμπίεση του πολύ μαλακού αφρού.

Σε σχέση με αυτό που λέει ο Πέτρος, θα συμφωνήσω.
    Το έχω φορέσει σε tempo και cruise intervals και η διαφορά ήταν αισθητή. Θεωρώ ότι και σε 10άρι θα δουλέψουν, παρόλο που μπορεί να σε παρασύρουν.

Devil’s Reject
    Συμμετέχων

Θα επιμείνω. Αυτό που περιγράφεις πιο πολύ ακούγεται σαν over-striding και μεγαλύτερο ‘φρενάρισμα’ λόγω του ότι ανοίγεις τον βηματισμό περισσότερο από όσο πρέπει και πιθανότατα πατάς με τη φτέρνα δημιουργώντας περισσότερο ground contact time. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνεις φρεναριστός. Το ότι ανεβαίνει το vertical oscillation δεν σημαίνει ότι είναι και καλό επίσης ιδίως όταν ανεβαίνει το ground contact time. Και δεν νομίζω ότι φταίει ο αφρός που ανεβαίνει το vertical oscillation. Αλλάζουν τα running dynamics σου και όπως σου εξήγησα πιο πριν, πιο πολύ φρεναριστά πας αν ισχύει έτσι όπως περιγράφεις τα running dynamics σου. Αν και όλοι δεν είμαστε ίδιοι θα σου φέρω ένα παράδειγμα από δικά μου statistics. Στον τελευταίο μου αγώνα με vaporfly το avg ground contact time 198ms με μεγαλύτερο νούμερο το 218ms (σε ανηφορικό τμήμα) και μικρότερο το 174 ms (σε ευθεία, 176 σε κατηφόρα), το avg vertical oscillation ήταν 7.5cm κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στο ζέσταμα το avg ground contact time ήταν 244ms, το avg vertical oscillation 7.4cm πάλι με Vaporfly. Δεν γίνεται να λες ότι μεγαλώνει το ground contact time σου και πας πιο γρήγορα. Όσον αφορά το παπούτσι ταπεινή μου άποψη είναι ότι το vaporfly δεν είναι για εμάς τους κοινούς θνητούς. Το παπούτσι είναι για πολύ πολύ γρήγορα paces και όχι για ‘hobby jogging paces’.. Ναι το παπούτσι είναι αρκετά μαλακό και κατάλληλο για μαραθώνιο όπου θεωρητικά τα πόδια σου είναι πιο φρέσκα προς το τέλος λογικά του αφρού και του cushioning, αλλά θεωρητικά και κάποιο άλλο παπούτσι με αρκετό cushioning θα σου προσέφερε τα ίδια χαρακτηριστικά όπου τα πόδια σου δεν θα ήταν τόσο πιασμένα στο τέλος μετά τον αγώνα.

ΜΑΝΩΛΗΣ
    Συμμετέχων

Να ρωτήσω σχετικά με το Nike com gr γιατί βλέπω και παίζουν κάτι χαμηλές τιμές όπως για παράδειγμα το παπούτσι zoom fly flyknit στα 110 € την στιγμή που δεν το έχω βρει κάτω από 150€.
    Είναι ελληνικό μαγαζί, μπορείς να κάνεις παραγγελία τηλεφωνικά ή online και να πληρώσεις αντικαταβολή;
    Βλέπω ότι το συγκεκριμένο παπούτσι βγαίνει και σε μαύρο και οπτικά τουλάχιστον μου αρέσει περισσότερο από το react γιαυτό έχω αρχίσει να το γλυκοκοιτάζω. 🙂

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

@devilsreject Ναί αυτό που περιγράφεις συμβαίνει αναφορικά με το φτέρνισμα.
    Να σου δώσω και εγώ συγκεκριμένα νούμερα για να είμαι πιο κατανοητός.
    Ημι Αθήνας με Takumi Sen 3, pace 4:28/km, Stride 1.27m, Cadence 176, GCT 252ms, Vertical Oscillation 8.4cm
    Ημι Αθήνας με VF, pace 4:23/km, Stride 1.32m, Cadence 172, GCT 267ms, Vertical Oscillation 9.4cm
    Παρότι με το VF πήγαινα έστω και λίγο πιο γρήγορα συνέβη αυτό που έγραψα παραπάνω.
    Κοίτα πόσο μικρότερο GCT και V.O. είχα με τα Takumi. To 252ms (Takumi σε Ήμι) ειναι μικρότερο ακόμα και από το GCT των VF σε ρυθμό 10ριού (περίπου 4:00/km).
    Καλά, το V.O. 9.4cm είναι λες και κάνω τραμπολίνο…
    Εσύ συγκρίνεις το ίδιο παπούτσι (VF) σε διαφορετικά paces. Εγώ συγκρίνω περίπου ίδια paces με διαφορετικά racing παπουτσια.
    Έχεις κάποια τέτοια σύγκριση και εσύ να δούμε? Θα έχει ενδιαφέρον.
    Έκανα πρόσφατα προπονητικά 1000ρια στο 3:35 με Takumi και έχω Running Dynamics. Θα τα κάνω σε πρώτη ευκαιρία και με VF να δώ και εκεί τη σύγκριση, πιο κοντά στο ρυθμό που είναι σχεδιασμένα δηλαδή.

Αν συγκρίνω το VF με τον εαυτό του, προφανώς στο 10ρι μου το GCT είναι μικρότερο από Ημι, το οποίο με τη σειρά του ειναι μικρότερο από Μαραρθώνιο.
    Και όντως δέν είναι παπούτσι για κοινούς θνητούς και το pace μας. Επιπρόσθετα, ίσως και αυτό να θέλει την προσαρμογή του, ειδικά αν λόγω κόστους το φοράμε μόνο σε αγώνες αραιά και που.

ΥΓ. Με 3:35/km στο VF (Flyknit) σίγουρα δέν θα είμαι άνετος πάνω στη στροφή (180ο) στη διαδρομή που κάνω τα 1000ρια, μπροστά από το τοίχος εθνών του ΟΑΚΑ
    ΥΓ2 @nikman όλα τα nike και εγώ από το online κατάστημα τα παίρνω. Νομίζω μόνο πιστωτική δέχονται και ερχονται με courier από εξωτερικό (Ολανδία νομίζω)

xpanosx
    Συμμετέχων

@nikman Δέχεται και αντικαταβολή η nike. Χρησιμοποίησα αυτόν τον τρόπο πριν 10 μέρες.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Προσωπικά διαφωνώ 100% με το ότι τα VF δεν κάνουν για τον μέσο ερασιτέχνη.
    Από την στιγμή μάλιστα που η έρευνα έδειξε ότι οι πιο αργοί δρομείς ωφελούνται περισσότερο από τους πιο γρήγορους, είναι δεδομένο ότι το παπούτσι έχει πολύ μεγάλο εύρος σε “επίπεδο ικανότητας”.

Πιθανώς να συμφωνήσω στο ότι απαιτεί κάπως πιο δρομικό form, αφού η προσγείωση τέρμα πίσω το κάνει πολύ ασταθές αλλά και πάλι, δεν ξέρω αυτό πόσο αφαιρεί σε θέμα efficiency. Ακυρώνει ή απλά μειώνει το όποιο όφελος;

Σχετικά με αυτό που έγραψε ο φίλος @devilsreject, ότι δηλαδή ξεκούραστα πόδια θα έχεις με οποιονδήποπτε μαλακό αφρό, από εμπειρία και μόνο, θα διαφωνήσω επίσης. Η διαφορά στην κόπωση είναι σημαντική κι αυτό το διαπιστώνεις ακόμη και με το Turbo. Θεωρώ ότι είναι θέμα ZoomX και όχι απλά softness.

Και τέλος, θα διαφωνήσω και με τον @aristidi για το αν κάνει και για μικρότερες αποστάσεις, αφού μία άλλη έρευνα έδειξε ότι το VF ήταν αποδοτικότερο άκομη και συγκρινόμενο με spikes (5λεπτα trials μέχρι 18Km/h).

ΜΑΝΩΛΗΣ
    Συμμετέχων

@Xpanosx Πράγματι δέχεται αντικαταβολή και μόλις το παρήγγειλα, thanks!
    Θα τα παραλάβω μέχρι 3 Ιουνίου χωρίς επιπλέον χρέωση. Ίδωμεν, πενήντα ευρώ πάντως είναι μια σημαντική διαφορά.

Γιάννης Μπ.
    Συμμετέχων

@ΜΑΝΩΛΗΣ και αν αποφασίσεις ότι δεν σου αρέσουν ή το νούμερο δεν είναι σωστό μέσα σε 30 ημέρες, τα στέλνεις πίσω χωρίς χρέωση και ας τα έχεις φορέσει!!!! Nike είναι αυτή!!!

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 586 έως 600 (από 1,670 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.