- Αυτό το θέμα έχει 1,666 απαντήσεις, 165 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 μήνες, 2 εβδομάδες πριν από τον χρήστη Nikos Pilikas.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
27 Αυγούστου 2021 στις 14:19 #123709cranfieldΣυμμετέχων
Ενδιαφέρον side -(πιθανόν αρκετοί να το γνωρίζετε)- με εξαιρετικά άθρα και αξιολογήσεις https://www.doctorsofrunning.com/
30 Αυγούστου 2021 στις 21:57 #123730389 PAPΣυμμετέχωνΔοκιμασε τα Liberate με τους πάγους από τα Velocity….
30 Αυγούστου 2021 στις 22:00 #123732389 PAPΣυμμετέχωνΔοκιμασε τα Liberate με τους πατους απο τα Velocity …
31 Αυγούστου 2021 στις 09:43 #123737cranfieldΣυμμετέχωνΕνδιαφέρουσα άποψη σχετικά με την ανωτερότητα στην δρομική οικονομία (βάση μετρήσεων) του αφρού PEBAX -(4%-6%)- συγκριτικά με τους άλλους της αγοράς ενώ η επιπλέον συμβολή του carbon plate είναι μόνο 1%.
https://www.doctorsofrunning.com/2020/04/footwear-science-evidenced-based-review.html
31 Αυγούστου 2021 στις 10:08 #123738Nikos PilikasΣυντονιστήςΈτσι δείχνουν να είναι τα πράγματα, παρόλο που ο Benno Nigg έχει άλλη άποψη.
https://bjsm.bmj.com/content/55/9/462Ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με την ανωτερότητα στην δρομική οικονομία (βάση μετρήσεων) του αφρού PEBAX -(4%-6%)- συγκριτικά με τους άλλους της αγοράς ενώ η επιπλέον συμβολή του carbon plate είναι μόνο 1%.
https://www.doctorsofrunning.com/2020/04/footwear-science-evidenced-based-review.html
31 Αυγούστου 2021 στις 10:09 #123739Nikos PilikasΣυντονιστής@poulios_antonis Ίδιοι είναι, Αντώνη.
Δοκιμασε τα Liberate με τους πατους απο τα Velocity …
31 Αυγούστου 2021 στις 16:56 #123740389 PAPΣυμμετέχωνΈχεις δίκιο!!!!Θα τα δοκιμασω με έναν πάτο απο solarboost που ειναι πιο παχύς και σκληρος…ειναι πολυ flexible το Liberate.
1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 10:47 #123743sotosdiamΣυμμετέχωνΈτσι δείχνουν να είναι τα πράγματα, παρόλο που ο Benno Nigg έχει άλλη άποψη.
https://bjsm.bmj.com/content/55/9/462Υπήρχε ένα paper που είχαν σπάσει την πλάκα σε ανεξάρτητα τμήματα, έτσι ώστε να μην λειτουργεί ως ενιαίος μηχανισμός και είχαν βρει πολύ μικρές, πρακτικά ασήμαντες, διαφορές σε σχέση με την ενιαία πλάκα. Από την άλλη ο Nigg με τη Salomon φαντάζομαι δεν έβραζαν ρεβύθια όταν την έψαχναν τη φάση με τις πλάκες. Αυτό το 1% που βγάζει ο Klein στο doctorsofrunning στηρίζεται σε έρευνα του 2006, που λογικά είχαν πιο φλατ πλάκες και όχι τις curved που βλέπουμε τώρα. Οπότε αυτό ίσως δικαιολογεί τις διαφορές.
Κάτι που μου έκανε εντύπωση (ξανα)διαβάζοντας το paper του Nigg (εδώ σε ένα τυχαίο, όχι καθόλα νόμιμο λινκ https://sci-hub.se/10.1136/bjsports-2020-102550) είναι ότι αυτό το teeter-totter effect (εφέ της τραμπάλας ελληνιστί) ασκεί μια δύναμη στο τακούνι, προς τα πάνω πρακτικά. Πιθανολογώ ότι αυτό σηκώνει το heel πιο ψηλά μετά το toe off, με τη σειρά του αυτό οδηγεί σε πιο καλή έκταση ισχύου μπροστά (ψηλά το γόνατο δηλαδή), και αυτό οδηγεί σε καλύτερη δρομική οικονομία, πρακτικά χωρίς effort από την πλευρά του δρομέα. Άντε τώρα να βρούμε τους ερευνητές να κάνουν τις μελέτες. Λάθος phd πήρα γμτ.
- Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 3 έτη, 4 μήνες πριν από sotosdiam. Λόγος: Salomon αντί για Saucony
1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 13:47 #123745Nikos PilikasΣυντονιστής@sotosdiam Είχα (έχω;) στα σκαριά σχετικό άρθρο.
Εδώ είναι η έρευνα με την πλάκα κομμένη σε έξι σημεία: https://osf.io/preprints/sportrxiv/37uzr/1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 14:06 #123746taziΣυντονιστήςΛάθος phd πήρα γμτ.
😂😂1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 17:38 #123749AllexΣυμμετέχωνΜπορεί να είναι άσχετο με τη συζήτηση, αλλά είναι απορία χρόνων.
Όταν μιλάμε για παπούτσια για ελαφρύς δρομείς, πως το προσδιορίζουμε; Εννοώ ποιος θεωρείται ελαφρύς δρομέας;2 Σεπτεμβρίου 2021 στις 00:07 #123762Nikos PilikasΣυντονιστής@allex Καλά κάνεις και την έχεις την απορία. Την ίδια έχω κι εγώ…
Συμπιέζει περισσότερο τον αφρό ο βαρύς; Ε και τι έγινε; Θα κρατήσει λιγότερα χλμ το παπούτσι. Καλύτερα… ευκαιρία να πάρουμε καινούργιο.
Γρηγορότερη και πιο βαθιά συμπίεση, άρα τερματίζει το cushioning και δεν επαρκεί; Δηλαδή αν έχουμε έναν καλά προπονημένο δρομέα 85 κιλών κι έναν μέτρια προπονημένο 75 κιλών, με το ίδιο παπούτσι, ποιος πιστεύεις θα αποδώσει καλύτερα;
Πάμε 2-3 χρόνια πριν, όταν δεν είχαμε τους αφρούς με την μεγάλη επιστροφή ενέργειας. Σε ποια περίπτωση θα είχαμε μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας; Με το βαρύ σώμα και την ψηλή σόλα, όπου που το πόδι θα βυθιζόταν μέσα στον αφρό και θα πάλευε να σηκωθεί ή με την πιο λεπτή σόλα όπου το ground contact θα ήταν πιο άμεσο;
Θα μου πεις βέβαια, ότι βαρύτερο κορμί και απροπόνητο, είναι πιο safe πάνω σε ένα παχύτερο στρώμα αφρού. Ισχύει αλλά ο αρχάριος ή μη προπονημένος, έχει πολύ σημαντικότερα σημεία να προσέξει και να ασχοληθεί, από τα +-5mm σόλας. Κι όταν τα λύσει, το παπούτσι θα είναι δευτερεύον.Η απορρόφηση των κραδασμών γίνεται κατά κύριο λόγο από τους μύες και τους τένοντες. Την προπόνηση, δηλαδή. Κι όπως έλεγε κι ένας διαδικτυακός φίλος από την άλλη άκρη, “it’s not the millimeters, it’s the miles”. Τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά και βοηθητικά, άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο.
Κι όσον αφορά την μετάβαση και προσαρμογή από ένα ψηλότερο παπούτσι σε ένα χαμηλότερο, ποτέ δεν θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάστηκες για να γίνεις δρομέας από μη-δρομέας. Σωστά;
Μπορεί να είναι άσχετο με τη συζήτηση, αλλά είναι απορία χρόνων.
Όταν μιλάμε για παπούτσια για ελαφρύς δρομείς, πως το προσδιορίζουμε; Εννοώ ποιος θεωρείται ελαφρύς δρομέας;2 Σεπτεμβρίου 2021 στις 11:27 #123768AllexΣυμμετέχωνΑκριβώς αυτό. Η προσαρμογή από μη δρομέας σε δρομέας είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία(νοητική και σωματική).
Η απορία μου γεννήθηκε όταν μου παρουσίασαν παπούτσια που ήθελα να αγοράσω, ως παπούτσια για βραχύσωμους και ελαφρείς δρομείς.
Ένας βαρύτερος προπονημένος δρομέας πιστεύω μπορεί να υποστηρίξει ένα σχετικά ελαφρύ παπούτσι.
Απλά μερικές φορές, νομίζω ότι οι περισσότεροι σκέφτονται το σκαρί του δρομέα κάτι μεταξύ Αουιτα και Γκεμπρεσελασιέ.
Πράγμα που στο ερασιτέχνη δρομέα δεν ισχύει.2 Σεπτεμβρίου 2021 στις 12:38 #123770pseirasΣυμμετέχωνO Ιταλός προτείνει για το saucony triumph τα παρακάτω και έχει πέσει διάνα στην δική μου περίπτωση με το συγκεκριμένο παπούτσι.
Runner’s weight: Medium (80 Kg. ) — Medium – Heavy (80-90 Kg.)Στα δικά μου κιλά (70 περίπου) και για τα αργά συνεχόμενα (που για αυτά αγοράστηκαν), +6 min/km η σόλα είναι πολύ σκληρή.
Το παπούτσι έχει γλυκιά συμπίεση και άφθονο pop αλλά για να τα δω πρέπει να πέσω σε ρυθμούς πολύ κάτω απο 6 και σε άλλους είδους προπόνηση όπου έχω καλύτερα παπούτσια και πιο ελαφριά για αυτές τις δουλειές.
Φαντάζομαι ένας 80 plus σε κιλά , θα έπαιρνε τα φουλ χαρακτηριστικά του παπουτσιού ακόμη σε αργούς ρυθμούς.
Το αντίθετο πιστεύω ισχύει και σε 90+ αν προσπαθήσει να τρέξει με έναν πολύ μαλακό αφρό.2 Σεπτεμβρίου 2021 στις 13:24 #123771Nikos PilikasΣυντονιστής@allex Εγώ στα 90 κιλά έκανα LRs με 1400v2. 178γρ παπούτσι και 15mm μπροστά.
Μου άρεσε να τρέχω με τέτοια και έμαθα να τρέχω με τέτοια. Σταδιακά βέβαια, αλλά χωρίς κανένα θέμα.
Και με ένα σωρό μυοσκελετικά προβλήματα κληρονομιά από το μπάσκετ. -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.