- Αυτό το θέμα έχει 9 απαντήσεις, 4 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη, 2 μήνες πριν από τον χρήστη
Dkoukou.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
7 Ιουλίου 2018 στις 14:12 #96914
Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΚάτι που έχω παρατηρήσει αρκετές φορές και μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον είναι η διαφορά ανάμεσα στο δρομικό και το βουνίσιο τρέξιμο. Ανεβαίνω κάποιες φορές σε έναν κοντινό λόφο (~30′ καλής ανάβασης) με παρέα ένα φιλό που το κάνει πολύ πιο συχνά, και παρατηρώ ότι έχω +10 παλμούς σε σχέση μ’ αυτόν σε ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής, κι έτσι πολύ εύκολα “σκάω” ενώ αυτός είναι σε θέση να συνεχίσει. Στο δρόμο εντωμεταξύ δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης, κάνω γύρους γύρω του. Στο βουνό όμως συμβαίνει το αντίθετο. Μου κάνει εντύπωση αυτή η κατακόρυφη μείωση του efficiency μου σε ανάβαση και ανώμαλο έδαφος.
7 Ιουλίου 2018 στις 14:59 #96916Dkoukou
ΣυμμετέχωνΤο είπες και μόνος σου-τρέχει σε βουνό πολύ πιο συχνά από εσένα. Η αρχή της εξειδίκευσης στην πράξη. Εγώ προσωπικά θα χαιρόμουν αν πολύ πιο αργος δρομέας από εμένα ήταν σημαντικά ταχύτερος στις ανηφόρες-αυτό σημαίνει ότι έχεις πολύ περιθώριο βελτίωσης σαν δρομεας γενικότερα αν ενσωματώσεις περισσότερες τέτοιες προπονήσεις στο προγραμμα σου.
7 Ιουλίου 2018 στις 15:37 #96918tazi
ΣυντονιστήςΜια απο τα ιδια και εγω στο βουνο,ειχα παει παρεα με εναν γρηγορο και εναν αργο βουνισιο στον Υμηττο. Στο.δρομο τους εχω ανετα και τους δθο, τον δευτερο δε με πατεριτσες οπως θα,ελεγε και ο @spy. Ε λοιπον ο πρωτος εξαφανιστηκε στο τριλεπτο, ο δευτερος στο δεκαλεπτο. Το μονο κοινο που εχουν αυτα τα αθληματα ειναι οτι χρησιμοποιεις τα ποδια σου, τιποτε αλλο☺
7 Ιουλίου 2018 στις 17:58 #96920Sotiris Diamantopoulos
Συμμετέχων@dkoukou όντως σίγουρα αυτό που λες είναι, η αρχή της εξειδίκευσης, απλά δεν πίστευα ότι παίζει τόσο μεγάλη διαφορά το αν είσαι σε ευθεία ή ανηφόρα και σε ομαλό ή ανώμαλο έδαφος. Στο κάτω κάτω, το ένα πόδι βάζεις μπροστά από το άλλο. Έκανα λάθος λοιπόν 🙂
Δεν ξέρω όμως πόσο θα βοηθούσε στη δρομική μου απόδοση αν το έκανα συχνότερα, δεδομένης της αρχής της εξειδίκευσης. Σίγουρα ένιωσα τους γλουτιαίους μου να κάνουν υπερωρίες, αλλά αυτό δουλεύεται και σε hill sprints. Μήπως δηλαδή θα είχα μεγαλύτερο όφελος αν έκανα 30′ στις αντίστοιχες εντάσεις στο γήπεδο ή στο δρόμο;
7 Ιουλίου 2018 στις 18:04 #96922Dkoukou
ΣυμμετέχωνΑυτό φίλε μου το έχει απαντήσει ο Lydiard πολύ πριν από μένα 😉
Σκέψου απλά ότι κάθε Κενυάτης πρωταθλητής έχει πίσω στην πατρίδα του στο Iten και μια αγαπημένη “trademark” ανάβαση σε κάποιον από τους πολυάριθμους λόφους της περιοχής.7 Ιουλίου 2018 στις 20:26 #96924Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΈχεις δίκιο @dkoukou, κι εγώ προσπαθώ να βάζω το τρέξιμο σε λόφους στο πρόγραμμα μου και ας μην είμαι διάσημος Κενυάτης 🙂 (έχω την εντύπωση ότι ο Νίκος @echetlos δεν συμφωνεί ακριβώς). Mάλλον όμως δεν ήμουν αρκετά σαφής σε σχέση με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η διαδρομή είναι περισσότερο technical trail με τα όποια τρεξίματα (3-4 στον αριθμό) να είναι διάρκειας 30-90 sec και με pace στο 8.00-9.00 min/km. Το μέσο pace για τη διαδρομή των 30 λεπτών ήταν 13.41 min/km. Γι’ αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η προσπάθεια μεταφράζεται σε κάτι θετικό στο τρέξιμο. Να πω επίσης ότι η ερώτηση είναι περισσότερο φιλοσοφικού περιεχομένου για μένα, καθώς δεν χρειάζεται να κερδίζω κάτι δρομικά για να παίρνω τα βουνά και τα λαγκάδια.
7 Ιουλίου 2018 στις 21:19 #96926Γιώργος Κ
Συμμετέχωνωτήρη, αναφέρεσαι στο “Αυγό” της Ξάνθης (για να μαθαίνουν και οι άλλοι 🙂 ), το οποίο είναι καθαρά technical trail. Ουδεμιά συγγένεια με αυτό καθ’ εαυτό το τρέξιμο. Το ανεβαίνουμε μόνο για δύναμη στα πόδια και το τάχιστο ανέβασμα παλμών. Μην μπλέκεις με pace στο αυγό, δεν υπάρχει λόγος, εκεί πας για άλλους λόγους. Ο πιο σημαντικός για μένα είναι πνευματικός, και δευτερευόντος αποτελεί ένα τεστ της συνολικής μου κατάστασης με προηγούμενες προπονήσεις. Αν είσαι στο strava ψάξε το segment “Ανάβαση Αυγού” και βρες τους χρόνους των υπολοίπων για να πάρεις μια γεύση. Αν πάλι θέλεις κάτι ακόμη πιο βαρβάτο, ανέβα από το παρατηρητήριο (καθαρή ορεινή ανάβαση, κάψιμο γάμπας στο έπακρο). Το νου σου, έχει οχιές, τυφλίτες, δεντρογαλιές και σαΐτες (δε λέω ότι είναι ζούγκλα, αλλά υπήρξαν συναντήσεις με όλα αυτά).
7 Ιουλίου 2018 στις 21:32 #96928Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΈλα Γιώργο, ναι, στο Αυγό αναφέρομαι :). Οντως, πιο πολύ απολαμβάνω την ανάβαση, χωρίς να σκέφτομαι ότι κάνω κάτι σε workout. Απλά σήμερα, και κανά 2 φορές παλιότερα, προσπαθήσαμε να το πάμε σβέλτα. Το θέμα είναι ότι θα με βρεις στο Strava στα 32.30 λεπτά και το φίλο μου στα 28.30, ενώ στο δρόμο τα πράγματα είναι εντελώς ανάποδα. Και αυτό ακριβώς ήταν η αφορμή για να διαπιστώσω πόσο διαφορετικές είναι οι απαιτήσεις για τρέξιμο στο δρόμο και (technical) trail running.
7 Ιουλίου 2018 στις 21:39 #96930Γιώργος Κ
ΣυμμετέχωνΣε μένα συμβαίνει κάτι ανάλογο. Στα “καλά” μου χρόνια, όταν μπόρεσα να τρέξω 20χλμ στην παραλία Θεσ/νικης, επί θητείας Παπαγεωργόπουλου (για τους παλιότερους εδώ μέσα 🙂 ) 1.29, Στο Αυγό έκανα 28:50, δηλαδή δρομικά δεν ήμουν ανάλογος του βουνού. Μάλλον είναι αυτό που ένας γνωστός προπονητής εδώ το λέει “ιδιοδεκτικότητα”
10 Ιουλίου 2018 στις 19:13 #97002Dkoukou
ΣυμμετέχωνΠαιδια τωρα ειδα τη διαδρομη που αναφερετε, η οποια προφανως ειναι μονο για power hiking στην καλυτερη περιπτωση. Ενταξει, οταν μιλαμε για προπονηση σε βουνο για ασφαλτινους δρομεις δεν αναφερομαστε σε αυτο αλλα σε διαδρομες που μπορεις να τις τρεξεις. Τετοιες διαδρομες προφανως οχι μονο δεν ωφελουν αλλα ζημιωνουν μαλιστα τον ασφαλτινο δρομεα (χανεις σε απολυτη ταχυτητα) αν τις επιχειρουμε συχνα. Οπως ειπε και ο @skull τετοιες αναβασεις μονο για να χαλυβδωσεις χαρακτηρα τις δοκιμαζεις αν δεν σε ενδιαφερει η συμμετοχη σε αγωνες trail.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.