Τοποθέτηση ετικέτας: cadence, Τραυματισμοί, τρέξιμο
- Αυτό το θέμα έχει 16 απαντήσεις, 5 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη, 3 μήνες πριν από τον χρήστη
Echetlos.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
11 Ιουνίου 2018 στις 23:10 #96174
Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΈχει βγει ένα ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο πρόσφατα, το οποίο συνοψίζεται εδώ https://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/article-how-running-gait-increases-injury-risk/ από τον Alex Hutchinson, κι έχει να κάνει με το πώς σχετίζεται ο τρόπος τρεξίματος με τους τραυματισμούς. Εν (ακόμη πιο πολλή) συντομία, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζει η οριζόντια δύναμη που ασκείται στο πόδι όταν προσγειώνεται και φρενάρει στιγμιαία το σώμα, και όχι η κάθετη δύναμη που θα περίμενε κανείς ως πιο λογικό. Η δύναμη αυτή είναι μικρότερη όταν α) το pace είναι πιο αργό η/και β) αυξάνεται ο ρυθμός βημάτων ανά λεπτό (cadence).
11 Ιουνίου 2018 στις 23:48 #96178Echetlos
ΣυντονιστήςΠολύ ενδιαφέρον, υπάρχει μία ακόμη σχετική μελέτη που είχα δει αλλά δεν μπορώ να την βρω με τίποτα.
Παρ’ όλα αυτά, προτιμώ να τραυματιστώ παρά να πάω πιο αργά!12 Ιουνίου 2018 στις 00:11 #96180Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΕπειδή μας ξέρουν εμάς τους δρομείς οι ερευνητές, προτείνουν και τη λύση της αύξησης του cadence. Και βλέποντας κάποια τρεξίματά σου, σε παίρνει να το τσιμπήσεις λίγο. Πχ εγώ κινούμαι στα 170-180 steps/minute στα ελεύθερα τρεξίματα, και στα 180-200 στα κομμάτια (και βλέπουμε πόσο καλά δούλεψε με τον πρόσφατο τραυματισμό μου :p). Ας πούμε ότι είμαι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
12 Ιουνίου 2018 στις 00:16 #96182Echetlos
ΣυντονιστήςΌποτε έχω ασχοληθεί με την ιστορία αύξηση του cadence, νοιώθω πως τρέχω λες και μου ‘χεις δεμένα τα πόδια μεταξύ τους.
Κοντά βηματάκια ποτέ, είναι θέμα αισθητικής! 😛12 Ιουνίου 2018 στις 00:26 #96184Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΧαχαχα
Με 175 spm στο 3.40/km pace είσαι στο άλλο άκρο. Δες και τον συνδρομέα Kipchoge, marathon pace κρατάει με 180-185 spm. Δεν τον λες αντιαισθητικό. (Παραβλέπω τεχνηέντως το γεγονός ότι το marathon pace του κινείται στο 2.50/km)12 Ιουνίου 2018 στις 00:28 #96186Echetlos
ΣυντονιστήςΝαι, το ξέρω. Πιθανώς να έχω μεγάλη αιώρηση ή “χοροπήδημα”, τι να πω…
Πάντως είναι ήδη μικρός ο διασκελισμός, πόσο ακόμη να κλείσει;12 Ιουνίου 2018 στις 00:45 #96190Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΈχεις και κάποιο ύψος, σωστά; Είναι πιθανόν να σχετίζεται αυτό κάπως (αντιστρόφως ανάλογα) με το cadence, μπορεί όμως κι όχι, σύμφωνα με αυτό το άρθρο https://runnersconnect.net/stride-frequency-height/.
Από την άλλη όμως, θα σου πρότεινα να πειραματιστείς (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) σε κάποια ελεύθερα τρεξίματα αυξάνοντας το cadence κατά ένα 5% (πχ να πας στα 170 spm), όχι τόσο για το θέμα των τραυματισμών, όσο για τον έλεγχο της δρομικής οικονομίας. Μία υπόθεση είναι ότι θα μπορούσες να γίνεσαι πιο αποδοτικός σε υψηλότερο cadence. Εννοείται πως μπορεί η υπόθεση να βγει αναληθής.
12 Ιουνίου 2018 στις 08:34 #96192Devil’s Reject
ΣυμμετέχωνSotiris Diamantopoulos χωρίς να θέλω να είμαι αδιάκριτος και χωρίς να σε κάνω κριτική, και επειδή διαβάζω ότι σε ταλαιπωρούν διάφορα θέματα, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως οι τραυματισμοί σου να είναι λόγω του too much too soon, ή πιο συγκεκριμένα too intense all the time? Από όσο διαβάζω και είδα στο strava τα χλμ σου είναι λίγα αλλά κάνεις σχεδόν συνέχεια ένταση. Ίσως να παίζει ρόλο αυτό; Δοκίμασε να αλλάξεις την προπόνηση σου και βάλε πιο χαλαρά χλμ να συνηθίζει το σώμα, και κατά την άποψη μου δεν πρέπει κάθε προπόνηση να είναι αγώνας, ή να περιέχει κομμάτια έστω και μικρά σε ρυθμούς αγώνα και πιο γρήγορους. Φιλικά πάντα.
12 Ιουνίου 2018 στις 09:57 #96194Echetlos
Συντονιστής@sotiris_diamantopoulos Έχω πειραματιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, Σωτήρη.
Όποτε είχα το μυαλό μου εκεί, έβγαινε 180-182. Κι έπρεπε να κοντύνω πολύ τον διασκελισμό μου. Φυσικά όταν ξεχνιόμουν, ξανάπεφτε. Από ένα σημείο και μετά, έπαψα ν’ ασχολούμαι.
Στους δε γρήγορους ρυθμούς, νομίζω ότι είναι ήδη κοντός ο διασκελισμός μου, όπως φαίνεται και στο video.Το θέμα με το “μαγικό” 180 είναι το εξής: ουσιαστικά προέκυψε ως τρόπος ελέγχου του overstriding. Κι είναι λογικό, όσο κονταίνεις το βήμα τόσο πλησιάζεις το ίχνος των ισχίων σου κατά την προσγείωση. Οπότε θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, αν δεν υπάρχει ζήτημα υπερδιασκελισμού, γιατί να πρέπει να “επιβάλεις” στο σώμα σου το 180, πάση θυσία;
Δεν ξέρω… ίσως επειδή ποτέ δεν είχα τραυματισμούς υπέρχρησης, δεν έδωσα ιδιαίτερη βάση.12 Ιουνίου 2018 στις 11:19 #96196Sotiris Diamantopoulos
Συμμετέχων@echetlos, όντως, αυτό έχω καταλάβει κι εγώ, ότι αρκεί να έχεις τέτοιο cadence ώστε να μειώσεις το overstriding. Ακόμη και το ίδιο το “180” δεν είναι τόσο μαγικό, όπως έχει πει ο Daniels, γι’ αυτό κι εγώ έκοψα τον μετρονόμο που είχα όταν ξεκίνησα το τρέξιμο και πλέον πηγαίνω όπως με βολεύει περίπου. Τέλος, ομάδα (ή stride) που κερδίζει (ή δεν τραυματίζει) δεν την αλλάζεις :). Η πρότασή μου είχε περισσότερο πειραματικό χαρακτήρα, και, δη, στον τομέα της οικονομίας (πχ μικρότεροι παλμοί για δεδομένο pace). Σκεφτόμουν να το κάνω κι εγώ πηγαίνοντας από τα ~180 στα ~190. Μπορεί να είναι πατάτα, δεν το συζητάω 🙂
@devilsreject, ευχαριστώ για τα σχόλια, κανένα πρόβλημα εννοείται!
Ξεκάθαρα είναι too much too soon, αυτή είναι η αιτία των περισσότερων δρομικών τραυματισμών εξάλλου. Αυτή είναι η κατανομή των προπονήσεών μου σε ζώνες παλμών από την 1η Μαρτίου αυτού του έτους.
https://www.flickr.com/gp/58652662@N04/p3fV3hΣίγουρα δεν είναι για σεμινάριο η κατανομή αυτή, αλλά δεν είναι και η σίγουρη συνταγή για τον τραυματισμό νομίζω. Σε επίπεδο επιμέρους φόρτισης, γενικά δεν ξέφευγα από τις προτεινόμενες τιμές, δεν έκανα δηλαδή υπερβολικές προπονήσεις σε ένταση. Όντως, σε αρκετές ελεύθερες-εύκολες προπονήσεις θα κάνω και κάτι πιο σβέλτο, αλλά κι εκεί, ένα 400άρι σε 10k pace ή δύο 100άρια sprints δεν είναι κάτι παράλογο. Αν κάπου μπορώ να εντοπίσω το λάθος, είναι α) οι προπονήσεις σε μικρότερη κλίμακα, δηλαδή η απόφαση αν θα πάω για τρέξιμο σήμερα ενώ έχω μια ενόχληση στη γάμπα, ή θα την αφήσω για αύριο ή μεθαύριο που μάλλον θα είμαι καλύτερα, και β) τα λιγότερα long runs που έκανα φέτος. Ξεφεύγουμε όμως από το θέμα του νήματος αυτού, αν θέλεις συνεχίζουμε εδώ http://31958001149.blog.com.gr/forums/topic/περιοστίτιδα-κνήμης-ή-μπορεί-και-όχι/page/2/
12 Ιουνίου 2018 στις 14:20 #96212mashine
ΣυμμετέχωνΔεν έχω μετρήσει ποτέ τον ρυθμό διασκελισμού αλλά ξέρω ότι με μικρό διασκελισμό δεν πρόκειται να αυξήσεις την ταχυτητά σου.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η αύξηση του διασκελισμού στους δρόμους ενώ στο βουνό κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Σίγουρα σε αργούς ρυθμούς είναι προτιμότερο να έχεις περισσότερα βήματα παρά μεγάλο διασκελισμό αφού δεν το σώμα
δεν ακολουθεί τα πόδια προς τα εμπρός.
Με μια διαίρεση προκύπτει ότι για 1΄ στα 300μ για να έχεις 180 πρέπει το το βήμα να είναι στα 1.66μ.12 Ιουνίου 2018 στις 18:11 #96236tazi
ΣυντονιστήςTo basiko gia emena einai to cadence kai i sosti stasi tou somatos. an to proto einai psilo, epitigxanetai me ti parodo tou xronou nomizo kai to deutero me askisi tou kormou, tote briskesai se sosto dromo. An meta peostheseis kai ligi skepsi-proothisi kata ti diarkeia tis aiorisis. tote eisai super giati auto tha auxixei to siaskelismo sou. An omos pas anapoda tote mallon tha xaseis, tha peorgeionesai pio mprosta ara mallon me fterna kai me prospatheia opote tha gineia kai antioikonomikos.
pisteuo prota kormos, meta cadence, pou erxetai me taxitites kalo aerobio kai grigiri papoutsi kai meta feeling stin aioris me dinami sto patima i kai sikoma pros ta piso sto podi diatironta to cadence13 Ιουνίου 2018 στις 23:10 #96266Echetlos
Συντονιστής@sotiris_diamantopoulos Με τσάντισες προχθές νεαρέ και σήμερα έγραψε μέχρι και 234 spm!
13 Ιουνίου 2018 στις 23:18 #96268Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΠώς το έκανες αυτό; Ψάχνω να βρω full effort sprints μου και πάνω από 225 spm δεν βλέπω! Έχεις πιάσει και δυνατό pace βλέπω, αν το gps δεν έχει κάνει λάθος.
13 Ιουνίου 2018 στις 23:36 #96270Echetlos
ΣυντονιστήςΑφού σου είπα, είναι που με τσάντισες! 😛
Ε μην κοιτάς το GPS, δεν “πιάνει” την απόσταση. -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.