Τοποθέτηση ετικέτας: Μαραθώνιος
- Αυτό το θέμα έχει 378 απαντήσεις, 58 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 6 έτη, 3 μήνες πριν από τον χρήστη
Etien.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
14 Νοεμβρίου 2016 στις 15:36 #13665
oldman
Συμμετέχων@Elda Η γνώμη μου είναι ότι σε τίποτε δεν υπάρχουν καθολικές συνταγές, και για τον λόγο αυτό έγραψα ότι στους περισσότερους δρομείς δεν ενδείκνυται να προσπαθήσουν για negative split στην κλασσική. Ο Σωτήρης δεν είναι ο μόνος που το κατάφερε, υπάρχουν και άλλοι. Αν όμως δεις πόσο σπάνιο είναι, καταλαβαίνεις ότι εφόσον επιδιώκει κανείς ισοκατανεμημένη προσπάθεια (πράγμα που είναι νομίζω αυτονόητο για όσους γνωρίζουν τα περί της ενεργειακής κατανάλωσης στον Μαραθώνιο), δε βγαίνει negative split.
Από αυτά που έγραψε ο Σωτήρης θεωρώ πάντως ότι το επιχείρημά μου ενισχύεται. Πρώτον, ο ίδιος λέει ότι στο τέλος είχε πολλές δυνάμεις και έτρεχε σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Επομένως, δεν εξάντλησε τα όριά του.
Δεύτερον, και κυριότερο, ο χρόνος του στο 10-άρι υποδεικνύει ότι μπορεί να πάει όντως καλύτερα, υπό την προϋπόθεση να κάνει και το αντίστοιχο πρόγραμμα προετοιμασίας. Στα Λιοφίλια, μια και τα ανέφερες, προσωπικά έκανα χρόνο 40:00. Χθες έκανα 03:11:05. Στην περίπτωσή μου οι πίνακες του Daniels επαληθεύονται πλήρως.
Τέλος, να πω ότι όλα αυτά ισχύουν για όσους θέλουν να πετύχουν το απολύτως βέλτιστο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπουν και στη διαδικασία να τρέξουν τον περισσότερο αγώνα υποφέροντας! Αν αρχίσουμε τα “πρώτα η υγεία μας”, “κοίτα να το απολαύσεις”, “να είμαστε καλά να τρέχουμε στα γεράματα” και άλλα τέτοια θα πρέπει να τα αναθεωρήσουμε όλα. Δεν απορρίπτω αυτή τη συλλογιστική, απλά διευκρινίζω ότι μιλάω για καθαρά αγωνιστικό τρέξιμο!
14 Νοεμβρίου 2016 στις 15:36 #13666giannislari7
ΣυμμετέχωνNegative Split με 1000 στην κλασσική ή έστω +- το ίδιο με το 1ο μισό. 2ος Κλασσικός Μαραθώνιος για μένα και P.R κατά 14′ , 3.10 και κάτι ψηλά γράψαμε, πιάσαμε το ταβάνι στο αρχικό μας πλάνο και negative split 2 λεπτά. Μεγάλο πράγμα η ψυχολογία και να περνάς κόσμο όσο πλησιάζεις στο στάδιο.
Στα της τροφοδοσίας μου 5 GeL .. 7.5 – 15 – 22.5 – 30 – 35 (καφεϊνη) και 2 Saltstick 12.5 και 25 . Αν άλλαζα κάτι ίσως ανάμεσα στο 22.5 και στο 30 πρόσθετα άλλο ένα GeL και προσπαθούθα να στριμώξω το saltstick κάπου αλλού . Νομίζω πως η ανηφόρες μαζί με τον αέρα με εξαντλήσανε αρκετά. Κομβικό km για μένα το 28 όπου σε ένα μικρό τεστάκι που έκανα με τον εαυτό μου κατάλαβα ότι σήμερα ίσως είναι η μέρα μου και έπεσα μέσα 😀 .
Χαιρετήσαμε και τον @echeltos όσο μπορούσε στο 39 και ανεβήκαμε κ άλλο .. 😀
Kαι του χρόνου και Καλή ξεκούραση σ όλους!14 Νοεμβρίου 2016 στις 15:50 #13668Echetlos
ΣυντονιστήςΉθελα να γράψω για τον καθένα ξεχωριστά αλλά είστε τόσοι πολλοί και μάλλον είναι αδύνατο….
Μπράβο σε όλους σας λοιπόν. Και κυρίως μπράβο για την προετοιμασία που κάνατε, αυτή είναι ο πραγματικός “αγώνας”.
Ο μαραθώνιος σε 3, 4, 5 ώρες θα έχει τελειώσει, αντέχεις να πονέσεις ή να μην λυγίσεις ψυχικά.
Οι 3-4 μήνες προπόνησης όμως, συνοδευόμενοι από πειθαρχία, θυσίες, απογοητεύσεις, αλλάγή της καθημερινότητάς μας κτλ, είναι αυτό που σου “φτιάχνει χαρακτήρα”.
Όσοι λοιπόν δεν πέτυχαν τον στόχο τους χθες, ας θυμούνται ότι τα οφέλη της προετοιμασίας τους είναι κατοχυρωμένα, είναι δικά τους και κανένα χρονόμετρο δεν μπορεί να τους τα πάρει. Θα τα δρέψουν στον επόμενο αγώνα.14 Νοεμβρίου 2016 στις 16:40 #13671Elda
Συμμετέχων@zlioupas σ ευχαριστω για την αναλυση. Κατανοω απολυτα τα οσα λες και εχουν πολυ ενδιαφερον. Και εννοειται πως οταν μιλαμε για ερασιτεχνες επιπεδου 3 ωρων και κατι δεν σκεφτομαστε με τη λογικη του “κοιτα να το απολαυσεις και την υγεια μας να χουμε να τρεχουμε”.
@argyroulisgiannis συγχαρητηρια για το χρονο σου. Μια παρατηρηση σ αυτο που ειπες για τα saltsticks και τα τζελακια. Απο αυτα που εχω διαβασει απο παλιοτερες συζητησεις ειναι πως οχι μονο δεν πειραζει να λαμβανεις μαζι τζελακια και saltsticks αλλα αντιθετα βοηθαει την καλυτερη απορροφηση των ηλεκτρολυτων. Λεω κατι λαθος? Εξαλλου το ενα εχει μονο υδατανθρακες ενω το αλλο μονο ηλεκτρολυτες. Αυτο που δεν κανει να αναμιγνυεις ειναι ισοτονικα με τζελακια. Προσωπικα και στους 8 μαραθωνιους μου ετσι ακριβως τα παιρνω χωρις να ειχα ποτε στομαχικο ή ενεργειακο προβλημα, χθες πχ πηρα saltsticks στο 10, 20, 30 και τζελακια στην εκκινηση και μετα στο 7.5, 15, 20, 25, 30 (με καφεινη).14 Νοεμβρίου 2016 στις 16:57 #13676giannislari7
Συμμετέχων@Elda Σε ευχαριστώ πολύ . Όσο για το θέμα saltstick – GeL δεν ξέρω τι να πιστέψω πολλά έχω ακούσει και έχω διαβάσει . Στους προηγούμενους μαραθωνίους μου (3) έπαιρνα 4 GeL και 4-5 saltick ενδιάμεσα . Με το χτεσινό μου πλάνο αν εξαιρέσουμε το διάστημα της ανηφόρας 20-25 σε συνδιασμό με τον αέρα που ένοιωσα κάπως να εξαντλούμε σ όλο τον υπόλοιπο αγώνα ένοιωθα πολύ καλά από θέμα ενέργειας. Τώρα τι να πω Σύστημα που κερδίζει, δεν αλλάζει… Όσο τρέχουμε θα μαθαίνουμε ! 😉
14 Νοεμβρίου 2016 στις 17:06 #13677Elda
ΣυμμετέχωνΤώρα τι να πω Σύστημα που κερδίζει, δεν αλλάζει…
Nαι, σαφως, απλα επειδη εγραψες πως θα ηθελες να ειχες παρει αλλο ενα saltstick κι αλλο ενα τζελ, γι αυτο το εγραψα, με την εννοια οτι αν τα επαιρνες ταυτοχρονα, το οποιο απ ο,τι ξερω τουλαχιστον, δεν ειναι λαθος, θα μπορουσες να τα κατανειμεις πιο ανετα κατα τη διαρκεια του αγωνα, απο το να προσπαθεις να τα παρεις εναλλαξ και ενδεχομενως να κρατας και το νερο περισσοτερη ωρα για να παρεις κατι αναμεσα στους σταθμους. Για ευκολια το εγραψα, οχι οτι εκανες λαθος, απλα επειδη θα θελες να χες παρει περισσοτερα.
14 Νοεμβρίου 2016 στις 17:16 #13678tazi
Συντονιστής@argyroulisgiannis Αυτο που λες ειναι πολυ σωστο, ενα συστημα που κερδιζει δε το αλλαζεις.
Εχε παντως υποψη σου οτι τα saltsticks δε σου δινουν ενεργεια αλλα μεταλλικα στοιχεια και αλατα τα περισσοτερα απο τα οποια χανονται απο τον ιδρωτα. Σε εναν αγωνα που δε θα ιδρωσεις πολυ ισως και να μη χρειαζονται. Επισης η προσληψη τους ειναι ανεξαρτητη απο αυτη των gel. Μπορεις καλλιστα να τα συνδυασεις οπως πολυ σωστα λεει και η @elda14 Νοεμβρίου 2016 στις 18:13 #13681sigi
Συμμετέχων14 Νοεμβρίου 2016 στις 20:03 #13684Stratos_al
ΣυμμετέχωνΆλλος ένας τερματισμός και για μένα σε 6.42.22
Έκανα μόνο ένα μήνα προετοιμασία, βγαίνοντας από το καράβι, έχοντας τρέξει μέγιστη απόσταση 21 χλμ με πολλά προβλήματα στη μέση μου, που με ακολουθούν. Χθες όμως πέρασα τρέχοντας τα πρώτα 25 χιλιόμετρα χωρίς κανέναν πόνο, χωρίς καμιά αντίδραση αλλά λόγω έλειψης προπόνησης σταμάτησα στις ανηφόρες. Το πήγα έτσι μέχρι το Χίλτον. Εκεί με περίμενε ο Ρίγκο που με συνόδευσε ως την αρχή της Ηρώδου και με “έσπρωξε” να τρέξω το τελευταίο χιλιόμετρο. Νωρίτερα είχα πληροφορηθεί ότι ένας φίλος-αδερφός (ξέρει εκείνος αν μας διαβάζει) είχε τερματίσει επιτυχώς σε καλό χρόνο και έτσι είχα χαρεί. Για την ακρίβεια το τηλεφώνημά του με έκανε να δακρύσω κατεβαίνοντας προς Φειδιπίδου.
Για την απροπονησιά το ήξερα ότι θα μου ήταν δύσκολο αλλά η εμπειρία των προηγούμενων μαραθωνίων νομίζω με έκανε να χειριστώ σωστά τα πράγματα και να κάνω το καλύτερο δυνατό ώστε να μην σακατευτώ.
Συγχαρητήρια σε όλους όσους στάθηκαν στην αφετηρία και σε όσους χάρηκαν το ταξίδι.14 Νοεμβρίου 2016 στις 20:48 #13685spy
Συμμετέχων@Stratos_al: … συγχαρητήρια Στρατο!Εσύ είσαι μαχητης … ήμουν βέβαιος ότι από τη στιγμή που το πήρες απόφαση να σταθείς στην αφετηρία … θα τερματιζες σιγουρα, αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν είχες μυοσκελετικα ενοχλήσεις!
14 Νοεμβρίου 2016 στις 21:44 #13686anastasios
ΣυμμετέχωνΟλα κύλησαν ομαλά και κατ ευχήν.Φέτος,ίσως επειδή δεν ειχα βάλει κάποιο στόχο και είπα ¨”όπως βγεί”,πήγα καλύτερα και απο πέρσυ και απο πρόπερσυ.Λίγο μας δυσκόλεψε ο αέρας στις ανηφόρες αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε και το τέλειο.Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Νικόλα και στα άλλα παιδιά που πιστοί κάθε χρόνο,στο ίδιο σημείο, μας ενθαρύνουν και μας ανεβάζουν αλλά και σε όλους τους εθελοντές , τις μπάντες αλλα και τον απλό κόσμο που σε όλη την διαδρομή δεν σταματάνε να μας χειροκροτάνε και να μας “σπρώχνουν” ειδικά όταν τα πόδια αρχίζουν και φωνάζουν.
Συγχαρητήρια σε όλους,καλή αποκατάσταση και καλή συνέχεια.14 Νοεμβρίου 2016 στις 21:46 #13687anastasios
ΣυμμετέχωνΥ.γ.Πολλά πολλά συγχαρητήρια ειδικά στον Στράτο που με όσα πέρασε τελευταία δέν περίμενα να έμπαινε στην κλασσική.
14 Νοεμβρίου 2016 στις 23:17 #13689xipolitakos
Συμμετέχων14 Νοεμβρίου 2016 στις 23:21 #13690giannislari7
Συμμετέχων14 Νοεμβρίου 2016 στις 23:29 #13694billant
ΣυμμετέχωνO 1oς μου Μαραθώνιος έχει πια περάσσει στο παρελθόν.Τις προηγούμενες τρεις φορές ειχα κατεβει στο 10αρι και ηταν μαλλον μια φυσική δοκιμασια που θα επρεπε να παρω ως απλη συνεχεια της ενασχολησης μου (ως εδώ φυσικά και οχι για υπερ-).
Προετοιμασία από τον Αυγουστο με μικρό όγκο – 3 φορές την εβδομαδα με 2 30αρια LR σε 2h59′ (to ενα στην κλασσικη), 28αρι , 2 25αρια και 2 ημι….Μικρός όγκος με όλα τα απαιτούμενα Lr μου έδιναν την εντυπωση ότι θα προσπαθούσα να προσσεγγίσω το 4.00 με 4.10…. Η τακτική, μάλλον λογική, να περάσω καπου μεταξύ 2:00 και 2:03 τον ημι και να κάνω neg.spit εκμεταλλευόμμενος την κατηφόρα. ….Δεδομενου οτι εχω τρεξει αρκετα 10αρια αυτα τα 2 χρονια με 4:45 ρυθμό, έκρινα ότι 1 10αρι στο 5:30 μου αρκούσε μετα για να πλησιασω το 4ωρο.
Την Παρασκευή παιρνω αδεια για να ξεκουραστω και πηγαινοντας στην Εκθεση η γυναικα μου τηλεφωνει για να παρω την μικρη απο τον σταθμο λογω πυρετου…η αμυγδαλιτιδα λοιπον που εχει η μικρη καιτο 38αρι που κουβαλα μεχρι το Σαββατο βραδυ με κανει να κινουμε με μασκα μεσα στο σπιτι και με ριχνει και ψυχολογικα καθως την ηθελα και κοντα μου στην Ηρωδου Αττικου..Επίσης το στομαχι απο την Παρασκευή ανακατεμενο – κατι που φαινεται να εχουν και αρκετοι αλλοι..
Με καλο υπνο στο ενδιαμεσο και απο το 9o Block/bib 14936 με τροφοδοσια 4 gel και 4 saltsticks, ο αγωνας ξεκινα κανονικα με μονο παρατραγουδο την καθυστερηση των τελευταιων Block Που ανεφεραν και άλλοι…Στην κατηφορα του 16 , βγαζοντας να παρω το 2ο saltstick , βλεπω οτι τα 2 ειχαν πεσει κατω και στην ιδεα να ξεμεινω, το αφηνω για μετα ….παιρνω αντι για αυτου τα gatorade που προσφερει η διοργανωση και μαζι με το νερο και τα 2 gel αφήνω να μου γινει το στομαχι εντελώς σκ..α
Παρόλα αυτα HMI σε 2:03 αλλά τις ανηφορες τις “καταλαβαίνω” περισσότερο απο οσο τις ενοιωθα στο LR και στο 20 και μετα στο alex pack… Απο το 28 και μετα αρχιζει το μαρτυριο….Ο ρυθμός πεφτει , πεφτει πολύ στον Σταυρό (λογικό) αλλα δεν ξαναισορροπει στην κατηφορα και δεν θα ξαναισορροπησει δρομικα μεχρι το τελος….Οτι υπαρχει από την μέση και κάτω ποναει ή ειναι πιασμενο με αποκορύφωμα 4κεφαλους,2κεφαλους και λαγοκνημιαια (ποτε δεν ειχα θεμα) και στα 2 ποδια αναγκαζοντας με να τρεχω και να σταματω για περπατημα και να ξανατρεχω πιο μετα ,κατι ακομα πιο δύσκολο….Χαρακτηριστικο παραδειγμα, λιγο πριν το Πενταγωνο, σταματω να κανω την γνωστη ασκηση τετρακεφαλων με την γαμπα πισω στο αριστερο ποδι που εχω ανεγχειριστο χιαστό , και παθαινω αμεσα κραμπα στον δικεφαλο…συνεχιζω ετσι,αφου κανω και ένα high5 (όχι gel…) με τον @echetlos στην Φειδιππίδου, μεχρι την Ηρωδου Αττικού όπου με περιμενουν γονεις και τελικα ναι …γυναικα και παιδι κουκουλωμένο και κατηφοριζω , προσπαθω, κοιταζοντας το ρολοι να ανεβαινει απειλητικά και να πλησιαζει το 4.20 να κανω ενα τελευταιο sprint για να το αποφυγω.Μαζευω μεσα στο σταδιο όσους βρω μπροστά μου, με κινδυνο να τραυματιστω και χανω τελικα και αυτον τον στοχο με τελικο χρονο 4:20:02
Απολογισμός: αποδεκτο finish για 1ο μαραθωνιο και μαλιστα Αθηνας, εξω απο τους στοχους που ειχα θεσει , ο ογκος πιθανον επαιξε μεγαλυτερο ρολο απο οτι περιμενα….Στο μελλον καλυτερα και συγνωμη για το σεντονι…
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.