- Αυτό το θέμα έχει 226 απαντήσεις, 61 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 εβδομάδες, 4 ημέρες πριν από τον χρήστη Kalogeridis.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
31 Μαρτίου 2018 στις 17:56 #93384geovich84Συμμετέχων
Καλησπέρα. Ενόψη του 1ου μου ημιμαραθωνίου στον Ποσειδώνιο στις 22/4 αύριο θα κάνω μια προπόνηση για δοκιμή των συμπληρωμάτων ενέργειας που θα χρησιμοπιήσω κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έχω πάρει τα isogel της high5 και saltsticκs. Υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσω; Τα isogel όντως πίνονται χωρίς νερό; Η προπόνηση θα είναι ένα 20άρι(θα μου πάρει λίγο λιγότερο από δύο ώρες) αύριο το πρωί και θέλω να δοκιμασώ όσο το δυνατόν τις συνθήκες του αγώνα. Τι προτείνετε να φάω το πρωί και πόση ώρα πριν τη προπόνηση;
31 Μαρτίου 2018 στις 18:05 #93386Nikos PilikasΣυντονιστής@george_vichos Γιώργο, εκτός της περίπτωσης του να είσαι υπερβολικά ενεργοβόρος, αν έχεις κάνει μια σωστή υδατανθράκωση, το γλυκογόνο σού φτάνει για τα 21.1. Άντε να πεις ότι παίρνεις 1 gel κάπου στο 12ο χλμ, καλού κακού…
11 Ιουνίου 2018 στις 18:35 #96156chrisbatΣυμμετέχωνθα ηθελα την αποψη των πιο εμπειρων
τρέχω κυριως ημιμαραθωνιους σε βουνα απο 1200 εως 1500 υψομετρικα κοντα στις 3:30 ώρες αλλα και σε δρομους κοντα στις 2:00.
πέρνω όσα λιγότερα τζελάκια μπορώ γιατι μου πέφτουν βαριά και προσπαθώ κυριως στα βουνα να την βγαζω με τις τροφοδοσιες των αγωνων .
δηλαδή, στο δρόμο πέρνω ένα τζελ πριν την εναρξη και 2 μέσα στον αγωνα ανα 45λ ενω έχει προηγηθει πρωινό με δημητριακα βρώμης, μέλι και καμια μπάρα με σουπερ φουντς.
στα βουνά πέρνω το ιδιο πρωινο, ενα τζελ πριν την εναρξη και μέσα στον αγωνα…
κάθε 45λ τροφοδοσια ισοτονικων ή νερου με σοκολατα ή αποξηραμενα φρουτα ή αλμυρους καρπους-τσιπς με κοκα κολα κτλ και 2 τζελ
ανα 1ωρα & 10λ περιπου με λιγο νερο.Σε 2 μαραθωνιους που εχω δοκιμασει με την ιδια τακτικη τα πραγματα ηταν δυσκολα!!
ενω στον δρομο τον εβγαλα με σταθερο τεμπο και πονο στις 5ωρες, στο βουνο δεν μπορεσα και εγκατελειψα στο 23ο χλμ σε αγωνα με πάνω απο 2500υψομετρικα!!!σιγουρα για μενα το 80% παιζει ρόλο η προπονηση αλλα πως μπορω να βελτιώσω και αυτο το κομματι με σωστοτερη διατροφη;;
οι τροφες των αγωνων και τα ισοτονικα μας δινουν τιποτα ή ειναι καλυτερα να πίνεις μονο τζελ και ηλεκτρολυτες;;11 Ιουνίου 2018 στις 21:35 #96162chamavΣυντονιστήςΧρήστο, σε μεγάλους αγώνες διάρκειας πάνω από 5 ώρες παίρνω εναλλάξ με τα τζελάκια και στερεά τροφή. Μπάρες, παστέλια, μπανάνες. Προσωπικά, αν και τα πρώτα χρόνια δεν είχα κανένα πρόβλημα με τα τζελάκια, έχω αρχίσει πια να τα σιχαίνομαι και τείνω να παίρνω μόνο στερεά τροφή.
Η σωστή πάντως ενυδάτωση με νερό και ηλεκτρολύτες, καθώς επίσης και η συνεχής πρόσληψη υδατανθράκων και πιθανά ολίγων πρωτεϊνών και λιπών, για να διατηρούν μια ισορροπία στο στομάχι είναι πολύ σημαντική σε μεγάλους αγώνες.11 Ιουνίου 2018 στις 22:33 #96164chrisbatΣυμμετέχωνδηλαδη η στερεες τροφες έχουν την ιδια απορροφηση και δίνουν στον οργανισμό σου τα ίδια στοιχεια που πέρνεις και απο τα τζελ;;
νερο και ηλεκτρολυτες επίσης εναλαξ τους παίρνεις;11 Ιουνίου 2018 στις 22:43 #96168Nikos PilikasΣυντονιστής@chrisbat Όχι βέβαια, Χρήστο.
Τα gels είναι φτιαγμένα για την τάχιστη απορρόφηση από τον οργανισμό.
Επίσης, για να πάρεις την ίδια ποσότητα υδατανθράκων από “γρήγορη” στερεά τροφή, θα πρέπει π.χ. να φας μια ολόκληρη μπανάνα.
Έχεις ψαχτεί καθόλου με πιο υδαρή gels;11 Ιουνίου 2018 στις 23:32 #96176Γιώργος ΚΣυμμετέχωνΣυγκρίνεις ανόμοια πράγματα φίλε chrisbat. Στο δρόμο οι συνθήκες είναι σταθερές, οπότε και η κατανάλωση ενέργειας είναι ομαλή. Στο βουνό δεν έχεις τον ίδιο ρυθμό κάθε μια ώρα, οπότε δεν καταναλώνεις με την ώρα, αλλά με τα χιλιόμετρα σε συνδυασμό με τις κλίσεις. Θέλει μεγαλύτερη εξοικείωση με το περιβάλλον και με τα σημάδια του σώματός σου (εφίδρωση, αναπνοή κ.α). Θέλει πιο πολλούς πειραματισμούς.
13 Ιουνίου 2018 στις 00:55 #96240chrisbatΣυμμετέχωνEchetlos ποια υδαρη εννοείς;
τα high5; ναι και μετά τα 3 χάλασε ο αγώνας μου από τις ενοχλήσεις στο στομάχι. έχεις άλλα;
Εσύ που προτιμάς τις στερεές τι ποσότητες παίρνεις;;;13 Ιουνίου 2018 στις 01:01 #96242chrisbatΣυμμετέχωνΓιώργο Κ συμφωνώ μαζί σου. Δεν ήθελα να μακριγορησω και έδωσα παράδειγμα κατά μέσο όρο.
Όταν έχεις θέμα με τις ανάσες μπορείς να βοηθηθείς από gel;;13 Ιουνίου 2018 στις 18:42 #96254Γιώργος ΚΣυμμετέχωνΌχι, στις ανάσες δεν βοηθάει το gel. To gel θα σε βοηθήσει στην αναπλήρωση υδατανθράκων. Στις ανάσες βοηθάνε οι διαλειμματικές σε ευθεία ή σε ανηφόρα.
13 Ιουνίου 2018 στις 19:30 #96256chrisbatΣυμμετέχωνΆρα είναι θέμα προπόνησης
13 Ιουνίου 2018 στις 22:27 #96260Nikos PilikasΣυντονιστής29 Οκτωβρίου 2018 στις 15:08 #101144harris_vakΣυμμετέχωνΕγώ στον μαραθώνιο παίρνω τα high5 από το 5οχλμ και μετά ανά 5 μέχρι το 35.Συνολο 7.Στα 25-30-35 με καφεινη. Επίσης saltsticks στο 12,5-17,5-22,5-27,5-32,5. Στοχο έχω γύρω στο 3.15
29 Οκτωβρίου 2018 στις 16:25 #101152vasilis larΣυμμετέχωνΕδώ και αρκετά χρόνια τα τζελάκια για μένα έχουν γίνει παρελθόν και έχουν αντικατασταθεί από καλύτερα προϊόντα για την ενέργεια που χρειάζομαι….καταρχήν για τους δρομείς που τρέχουν με σπασμένα τα φρένα, αλλά και γενικά για όλους, το κορυφαίο είναι το μέλι, μπορεί κάποιος να το έχει μαζί του σε αγώνα η προπόνηση μια που κυκλοφορεί σε ατομική συσκευασία smartpack 100gr. με καπάκι που βιδώνει, όποιος το δοκιμάσει δεν το αλλάζει……από εκεί και πέρα υπάρχουν οι χουρμάδες τα ξερά σύκα και οι σταφίδες τα οποία με λίγο νεράκι είναι super!!….σε όλα αυτά προσθέτω φυσικά και την μπανάνα.
7 Νοεμβρίου 2018 στις 23:10 #101566chrisbatΣυμμετέχωνvasillis lar δηλαδή όλα αυτα τα κουβαλάς μαζί σου;;
τι ποσότητες πέρνεις απο καθε τι και ανα πόσα χλμ;; -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.