Strava και διαφορετικά ρολόγια

• Αυτό το θέμα έχει 7 απαντήσεις, 6 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη πριν από τον χρήστη mashine.
Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

Γύρισα από έναν ορεινό αγώνα και είχα την ευκαιρία να κάνω μια μικρή σύγκριση ρολογιών.
    Για να μην κουράζω με λεπτομέρειες:
    Xiaomi Amazfit: το ρολόι έγραψε 1765 μέτρα ανάβασης και 30,6km, στο strava συμφωνεί στην απόσταση, αλλά στην υψομετρική το βγάζει 1840 μέτρα
    Polar M400: ανάβαση 1440 μέτρα (what???) και 30,42km, στο strava συμφωνεί η απόσταση, η υψομετρική “εκτινάσσεται” στα 1780 μέτρα
    Garmin FR 235: δεδομένα μόνο από strava: ανάβαση 1700 μέτρα, απόσταση 30,6km
    Garmin fenix 3: 29.97km, 1684 μέτρα ανάβασης
    Garmin forerunner 35: 30.25km, 1770 μέτρα ανάβασης
    Suunto 9: 30.78km, 1770 μέτρα ανάβασης

Και τα επίσημα δεδομένα του αγώνα: απόσταση 30km και ανάβαση 1900 μέτρα

υ.γ. κατανάλωση μπαταρίας: polar 90% !!!! amazfit 35%
    σημειώνω επίσης ότι το amazfit έχει πιο πολλές προπονήσεις και συνολικά είναι πιο παλιό από το polar.
    γενικά έχω προσέξει ότι τα ίδια μοντέλα κατέγραψαν ίδια δεδομένα, άλλα μοντέλα τις ίδιας μάρκας έχουν αποκλείσεις, ενώ διαφορετικές μάρκες έχουν ελαφρός μεγαλύτερες αποκλείσεις.
    η μόνη μου απορία μου είναι, πως στο καλό βγάζει το polar τέτοια διαφορά στην μέτρηση από το ρολόι όσον αφορά την υψομετρική

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Πολλά θέματα είναι at play εδώ. Πρώτον, το Strava κάνει το δικό του processing των αρχείων και βγάζει τη δική του απόσταση και τα δικά του υψομετρικά. Για τα υψομετρικά, συγκεκριμένα, σίγουρα χρησιμοποιούν gps υψόμετρο (είτε αυτό που μετράει το ρολόι, ή, και μάλλον πιθανότερο, αυτό που προκύπτει μετά από τη δική τους επεξεργασία του gps σήματος). Πάνω σ’αυτό κάνουν elevation correction με βάση τις gps συντεταγμένες. Έτσι, αν το δικό μου ρολόι έχει γράψει 30χλμ με 2000μ υψομετρική, και το δικό σου έχει το ίδιο ακριβώς στίγμα gps, άρα 30χλμ, αλλά με 1500μ υψομετρική, πιθανότατα το strava θα μας δείξει να έχουμε την ίδια υψομετρική, όση έχει προκύψει από την επεξεργασία του σήματος και το elevation correction.
    Δεύτερον από όλα τα devices που αναφέρεις, μόνο το Fenix 3 και το Suunto 9 έχουν δικό τους βαρόμετρο, οπότε μετρούν τα υψομετρικά ανεξάρτητα από το gps signal. Το πρόβλημα είναι ότι πληροφορίες γι’ αυτά έχεις μέσω του strava, οπότε αυτή η native υψομετρική πληροφορία χάνεται.
    Σε σχέση με το POLAR, πού έχεις δει τα 1440μ; Πάνω στο ρολόι, ή στην εφαρμογή της polar στο κινητό ή στο PC; Υπάρχει ένα ενδεχόμενο η μεγάλη διαφορά, και η λάθος εκτίμηση, να οφείλεται σε κακό elevation correction που έχει κάνει η εφαρμογή, και όχι το ρολόι το ίδιο. Ή το ανάποδο, να βλέπεις τη μέτρηση του ρολογιού που είναι off, και όχι την corrected της εφαρμογής.

GiorgosX
    Συμμετέχων

Εμένα πιο μεγάλη εντύπωση μου κάνει οτι το amazfit (φαντάζομαι για το stratos 2 μιλάμε) τα πήγε τόσο καλά και στις 2 μετρήσεις. Αν η amazfit έχει φτιάξει και το θέμα με τους παλμούς, που οκ σε διαλλειματικές όλα τα ρολόγια χάνουν, τότε μήπως θα έπρεπε να το πάρουμε πιο σοβαρά; μιας και αναμένεται και το stratos 3 στην αγορά σύντομα;

Periklis
    Συμμετέχων

@GiorgosXτο τι να το κάνεις; Η ποιότητα κατασκευής είναι για κλάματα όμως.

StefanosM (papako)
    Συμμετέχων

ναι, από τις εμπειρίες φίλων, δεν το προτείνω. Χαλάνε τα GPS, πέφτει γρήγορα η μπαταρία, παίρνει νερό ….

Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

@giorgosx όχι, μιλάμε για την πρώτη έκδοση, που είναι σε δράση ακριβώς 2 χρόνια τώρα. χρησιμοποιείται 3 με 4 φορές την εβδομάδα σε όλες τις συνθήκες. δεν εμφανίζει φθορά, δεν “μπάζει” νερά, όπως ανέφερε ο @papako (βέβαια, δεν βούτηξε στη θάλασσα ή σε ποτάμι.
    Στο θέμα των παλμών, εκεί δίνει ρέστα, και εννοώ “ρέστα”. Έχεις 150 και σου δίνει επιπλέον άλλους 10-15 παλμούς πάνω.
    Στο θέμα μπαταρίας, ανέφερα στο αρχικό post την σχετική σύγκριση.

@sotiris_diamantopoulos
    Σωτήρη, τα 1440 μέτρα τα δείχνει στο ρολόι και έτσι μεταφέρθηκαν στο Plar flow.
    Θα γίνει τώρα μια σύγκριση στον ημι της Ξάνθης, θα φορέσω στο ένα χέρι το Polar, στο άλλο το amazfit, να δούμε τι θα γράψουν

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Κατάλαβα @skull George. Πέρσι είχαμε κάνει μια σύγκριση του δικού μου με το Μ400 φίλου στον Όλυμπο, αλλά κάποια στιγμή δεν συγχρονιστήκαμε σωστά κι έτσι χάσαμε τη μπάλα. Πάντως σε σχέση με αυτό που λέω για το gps-based υψόμετρο vs το barometer-based, βλέπω τώρα τον περσινό μου αγώνα στο Σέλι. 1007μ μου δίνει το βαρομετρικό, 1130μ μου δίνει το gps-corrected elevation. 1000μ έδινε η διοργάνωση.

mashine
    Συμμετέχων

Οι βουνίσιοι απαραίτητα ρολογάκι με βαρόμετρο.Το gps δείχνει εντελώς άκυρες ενδείξεις σε υψομετρικά καρατσεκαρισμένο!Στους δρομικούς είναι αδιάφορο λέμε είχε ανηφόρα ή δεν είχε αλλά οι βουνίσιοι προπονούνται με τις ενδείξεις αυτές.Είναι σαν να τρέχουμε σε 350στίβο και να νομίζουμε ότι είναι 400αρης!

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.