Αρχική / Υγεία / Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επιλεγμένα / Υγεία

Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα

Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα

Ο αχίλλειος είναι ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός τένοντας του σώματός μας. Συνδέει τους μύες της γαστροκνημίας με το κόκαλο της πτέρνας κι είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να αντέχει πολύ μεγάλα φορτία κατά την φάση της απογείωσης στο τρέξιμο, την βάδιση ή ένα άλμα.

Όταν υπάρχει εκφυλισμός ή μικρορήξεις ινών από υπερβολική τάση ή υπέρχρηση, δημιουργείται φλεγμονή στον αχίλλειο και έχουμε περίπτωση τενοντίτιδας. Εν τούτοις, καθώς ο τένοντας δεν φλεγμένεται αυτός καθαυτός, ο όρος “τενοντοπάθεια” είναι μάλλον πιο ακριβής.
Ασχέτως της ορολογίας, πρόκειται για έναν επώδυνο και επίμονο τραυματισμό, τον οποίο βιώνουν συχνά αθλητές και αθλουμένοι.

Υπάρχουν δύο τύποι τενοντίτιδας του αχιλλείου:
Η μη καταφυτική τενοντοπάθεια, η οποία παρουσιάζεται στο μεσαίο τμήμα του τένοντα.
Η καταφυτική τενοντοπάθεια, κατά την οποία ο πόνος εμφανίζεται στο σημείο όπου ο τένοντας ενώνεται με την πτέρνα.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την τενοντίτιδα είναι αρκετά.

  • Ενόχληση, πρήξιμο κι ευαισθησία κατά το άγγιγμα στο πίσω μέρος της πτέρνας, όπως και ερυθρότητα.
  • Ακαμψία και πόνος στο σημείο μετά το ξύπνημα, τα οποία μειώνονται καθώς αρχίζουμε να κινούμαστε και η περιοχή ζεσταίνεται.
  • Πόνος στον τένοντα ή την πτέρνα, ο οποίος αυξάνεται κατά την διάρκεια της άσκησης.
  • Σφιχτός γαστροκνήμιος
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης κατά την ραχιαία κάμψη του πέλματος (κίνηση προς τα επάνω, δηλαδή).

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν τέτοιο τραυματισμό:

  • Απότομη αύξηση του προπονητικού όγκου ή της έντασης.
  • Υπερβολική προπόνηση ταχύτητας και τρέξιμο σε ανηφόρα.
  • Υπερδιασκελισμός, δηλαδή η προσγείωση του ποδιού πολύ μπροστά από το σώμα και σε τεντωμένη θέση.
  • Σφιχτός γαστροκνήμιος.
  • Μειωμένη ευκαμψία και εύρος κίνησης της ποδοκνημικής άρθρωσης.
  • Χρήση παπουτσιών με χαμηλή υψομετρική διαφορά μεταξύ φτέρνας και μεταταρσίων (drop). Το χαρακτηριστικό αυτό επιφέρει μεγαλύτερη έκταση στον αχίλλειο και τον επιβαρύνει.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας, έτσι ώστε να προλάβετε πιθανή περίπτωση τενοντίτιδας του αχιλλείου.

  • Μασάζ. Όταν ο προπονητικός όγκος είναι μεγάλος ή δουλεύετε σε υψηλές εντάσεις, είναι πολύ σημαντικό να αποφορτίζετε και να χαλαρώνετε τους γαστροκνήμιους μύες. Το μασάζ, είτε από επαγγελματία είτε μόνοι σας, είναι κάτι που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη τέτοιου είδους τραυματισμών.
  • Προθέρμανση. Πριν από ένα πρόγραμμα με ταχύτητες ή προπονήσεις που περιλαμβάνουν ανηφόρες, είναι απαραίτητο το σωστό ζέσταμα. Αφιερώστε τον χρόνο που απαιτείται ώστε να προετοιμάσετε το σώμα σας, μην βιάζεστε, είναι μέρος της διαδικασίας. Πέραν της αποφυγής ενδεχομένου τραυματισμού, θα έχετε και μια καλύτερη προπόνηση.
  • Να είστε προσεκτικοί στην αύξηση των χιλιομέτρων που βάζετε και αποφύγετε τις υπερβολές. “Ακούστε” το σώμα σας κι αν αυτό σας δείξει ότι το έχετε υπερφορτώσει, μην διστάσετε να μειώσετε τον όγκο σας προσωρινά.
  • Ενδυνάμωση. Μην την παραμελείτε, είναι απαραίτητη προυπόθεση για να μπορείτε να τρέχετε σωστά και να παραμένετε υγιείς.
  • Εναλλακτική προπόνηση. Το κολύμπι ή το ποδήλατο, σας δίνουν την δυνατότητα να διατηρήσετε την αερόβια κατάστασή σας ενώ συγχρόνως αποφορτίζετε τους μύες που επιβαρύνονται με το τρέξιμο.

Εσκεμμένα, από τις παραπάνω παραγράφους λείπει η αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του αχιλλείου.
Αν διαπιστώσετε ενοχλήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή (όπως βέβαια και σε οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση), επισκεφθείτε οπωσδήποτε έναν ειδικό, ώστε να μπορέσει να γίνει η ακριβής διάγνωση του προβλήματος και να ακολουθήσει η ανάλογη αντιμετώπιση. Πρόκειται για έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό κι αν δεν δείξετε την πρέπουσα προσοχή, μπορεί να σας ταλαιπωρήσει για καιρό.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

23 Σχόλια

  1. Emena eixes sto mialo sou otan to egrafes?? Sintoma tha epaneltho me sxolia, perigrafontas auton ton APAISIO traumatismo pou idi me exei kratisei 5 mines ektos treximatos

  2. Ωραίο το άρθρο Νίκο. Γενικά έχω αρχίσει να καταλαβαίνω ότι το ιερό δισκοπότηρο είναι η σταδιακή προσαρμογή (αύξηση χιλιομέτρων, ταχύτητας, εδάφους, drop παπουτσιών κλπ). Σε σχέση με τις τενοντοπάθειες (διαβάζω ότι η κατάληξη -itis πάει πιο πολύ σε inflammation, κάτι που μπορεί να μην έχει σχέση με τους τένοντες) μου έχουν φανεί χρήσιμες οι εξής πηγές:
    1. http://www.runningwritings.com/2013/11/achilles-tendonitis-in-runners.html : Ιστοσελίδα με αρκετό υλικό και με προτάσεις για treatment και prevention. Δίνει έμφαση στα eccentric heel drops. Γενικά διαβάζω πολλούς φυσιοθεραπευτές που προτείνουν σταδιακό loading του προβληματικού τένοντα όταν περάσει η πρώτη φάση του έντονου πόνου.

    2. https://1drv.ms/b/s!ArBVE21lUXdkhwsADyN-Wo13Y58n : Επιστημονική εργασία που καταλήγει στο ότι κολλαγόνο και βιταμίνη C μία ώρα πριν την άσκηση του τένοντα είναι πιθανόν να βοηθάει στην τοπική σύνθεση κολλαγόνου. Έχω διαβάσει πολλή βιβλιογραφία για το κολλαγόνο και το πόσο μούφα μπορεί να είναι, και είχα πειστεί είναι η αλήθεια, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχω πετύχει κορυφαίους sports nutritionists να κάνουν ό,τι λέει το paper. Ίσως κάτι να παίζει με την αυξημένη ποσότητα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που έχει το κολλαγόνο, που αν και όντως διαλύεται ως δομή εντός του στομαχιού και άρα δεν είναι πλέον κολλαγόνο, οι πρωτεΐνες από μόνες τους να λειτουργούν ευεργετικά.

  3. @sotiris_diamantopoulos Να ‘σαι καλά, Σωτήρη.

    1. Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν περί αντιμετώπισης του τραυματισμού αλλά, εκτός του ότι δεν είμαι ο αρμόδιος να το κάνω, είμαι της άποψης ότι πάντα επιβάλλεται η επίσκεψη σε έναν ειδικό. Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε γενίκευση μέσω των πληροφοριών που δίνει ένα άρθρο (ακόμη και ιατρικής προέλευσης, πόσω μάλλον το οποιοδήποτε gorun), δεν είναι απίθανο να αποτρέψει τον παθόντα από μια κλινική εξέταση, πιστεύοντας ότι το διαδίκτυο μπορεί να την υποκαταστήσει. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω… Γι’ αυτό κι έμεινα σε μια γενικότερη ενημέρωση περί του θέματος. Έχοντας μελετήσει αρκετά το θέμα, θα μπορούσαν να παρατεθούν πολλά περισσότερα αλλά το θεώρησα “ανεύθυνο”, τρόπον τινά.

    2. Την ίδια απορία είχα πάντα κι εγώ περί κολλαγόνου. Αφού ως πρωτείνη, όταν ληφθεί θα “διαλυθεί” αναγκαστικά, πώς τελικά θα στοχεύσεις το σημείο που θες;
    Θα το διαβάσω το link που αναφέρεις, πρέπει να είναι ενδιαφέρον. Thanks.

  4. Καλά, αν μιλάμε για παθόντα, τότε σίγουρα επιβάλλεται η κλινική εξέταση. Αλλά και στην κλινική εξέταση, προσωπικά προτιμώ να είμαι κάπως υποψιασμένος. Είναι και θέμα εμπιστοσύνης που μπορεί να έχεις ή να μην έχεις στον εκάστοτε ειδικό ή γιατρό. Πχ αν πάει να μου δώσει anti-inflammatory θα πρέπει να με πείσει γι’ αυτό. Έχω δει περιστατικό στο εξωτερικό όπου φυσικοθεραπευτής ή γιατρός έκανε σε ασθενή ένεση κορτιζόνης στον αχίλλειο και πλέον ο τένοντας έχει αχρηστευθεί. Αλλά θεωρώ ότι πιο χρήσιμο είναι το link είτε για prevention, για να μην πάθεις κάτι δηλαδή, ή ίσως στην πολύ αρχή, εκεί που έχεις μια υποψία ότι κάτι παίζει. Στο πλαίσιο αυτό, μια ώρα πριν πάω για τρέξιμο παίρνω κολλαγόνο (όχι αυτό σε μπουκάλι που πετυχαίνουμε στα φαρμακεία), και το ίδιο κάνω πριν “φορτώσω” plantar fascia και αχίλλειο.

  5. Έχοντας σαν στόχο για την άνοιξη τον 1ο μου ημι ξεκίνησα να χτίζω αερόβια βάση(κάτι που θεωρούσα ότι υστερούσα) με κατά βάση easy k long runs. Τα εβδομαδιαία μου χιλιόμετρα κυμαίνονταν σε 30-35 και σταδιακά αυξήθηκαν σε 38,40,45 ανά βδομάδα. Πριν 3 βδομάδες μετά απ’ το πρώτο μου προπονητικό 20άρι (προερχόμενος από έναν Γενάρη με ρεκόρ χλμ – 145) ένιωθα πολύ ικανοποιημένος που τα είχα καταφέρει και ευχόμουν να μην μου βγει κανένας τραυματισμός. Κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν με είχε ενοχλήσει τπτ, ούτε την επόμενη μέρα. Στην επόμενη προπόνηση μετά από 2 μέρες ένιωθα μια ενόχληση στον δεξιό αχίλλειο στα πρώτα 2-3 χλμ αλλά μετά με άφησε κ έτσι συνέχισα για να κλείσω το μονόωρο μου. Την επόμενη μέρα με πολιτικό παπούτσι η ενόχληση επανεμφανίστηκε. Για να μην σας κουράζω, προτίμησα να το πάω συντηριτικά για τις επόμενες 2 βδομάδες, εριξα στο μισό τα εβδομαδιαία χλμ, πήρα μια Voltaren Forte απ’το φαρμακείο κ 3 μέρες 1 norgesic ανά 12 ώρες. Δεν υπήρχε καμία ερυθρότητα στο σημείο , ούτε ακαμψία το πρωί οπότε είπα να δω αν θα μου πέρναγε διαφορετικά θα πήγαινα σε κάποιο ειδικό. Αυτό που θέλω να ρωτήσω @echetlos κλείνοντας είναι πέρα απ΄αυτα που αναφέρεις στο άρθρο, ένα παπούτσι με extra cushioning στη περιοχή της φτέρνας και με τι σχεδιάση πιθανόν να ελατώνει την πιθανότητα υπερέκτασης του αχιλλείου τένοντα μειώνοντας την πιιανότητα τραυματισμού; Ελπίζω να έγινα αντιληπτός.

  6. @george_vichos Όπως τα περιγράφεις, το όγκο τον αυξάνεις συντηρητικά και συνετά.
    Μια κόπωση στους ιστούς δεν σημαίνει απαραίτητα και αρχή τραυματισμού. Καλά έκανες πάντως και έκοψες χιλιόμετρα, Γιώργο.
    Όσον αφορά το παπούτσι: γενικότερα το μεγάλο drop (10-12mm) φορτίζει λιγότερο τους γαστροκνήμιους-υποκνημιδίους-αχιλλείους. Επίσης, όσο λιγότερο μαλακός είναι ο αφρός στην φτέρνα, τόσο λιγότερο μεταβάλλεται το δυναμικό (και πραγματικό) drop. Συνεπώς, όχι πολύ μαλακή φτέρνα.
    Επίσης, προσοχή στο overstriding. Μην προσγειώνεται το πόδι πολύ μπροστά και τεντωμένο (“τσαρούχι”, που λέμε).

    Ο όγκος σου είναι σχετικά μικρός, περισσότερο με κούραση μοιάζει. Μπορείς να καταλάβεις αν η γάμπα σου είναι σφιγμένη;

  7. Χθες πήγα για ένα μασάζ σε γνωστή αλυσίδα στη Ν.Σμύρνη και ο μασέρ μου είπε ότι στις γάμπες μου έχω συγκεντρωμένο γαλακτικό οξύ. Παρ’ όλα αυτά δεν την νιώθω ιδιαίτερα σφιγμένη. Από τότε που ξεκίνησε η ενόχληση, κάνω πιο επισταμένα διατάσεις για γαστροκνημιους-αχίλλειους πάντε μετά την προπόνηση. Όσο αφορά για το παπούτσι εκεί έχω καταλήξει κ γω. Θέλω μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να πάρω ένα παπούτσι κ είμαι ανάμεσα σε Brooks Glycerin 14,15 ή Ghost 9,10. Οι τελευταίες εκδόσεις έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις παλιές;

  8. Σε ρωτάω σχετικά με τις γάμπες για τον εξής λόγο: ο οπίσθιος κνημιαίος αρχίζει κάτω από το γόνατο και ο τένοντάς του καταλήγει στην καμάρα, περνώντας δίπλα από τον αχίλλειο. Όταν είναι πολύ σφιγμένος, μπορεί να δώσει ενοχλήσεις σε διάφορα σημεία, μεταξύ αυτών και η περιοχή κοντά στον αχίλλειο τένοντα. Μοιάζει να είναι ο πόνος στον αχίλλειο λοιπόν αλλά έχει να κάνει με τον κνημιαίο.

    Επίσης, “πίσω” από τον αχίλλειο είναι και το σημείο όπου η κνήμη ενώνεται με την φτέρνα (ποδοκνημική άρθρωση). Αν η άρθρωση είναι κουρασμένη ή έχει χάσει μέρος της κινητικότητά της, δίνει ενόχληση που μπορεί να νομίζουμε ότι προέρχεται από τον τένοντα.

  9. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Ταλαιπωρούμαι και εγώ από καταφυτική τεοντίτιδα αχιλλείου, που εμφανίστηκε πριν 2 χρόνια και στα 2 πόδια όταν άλλαξα παπούτσι και εντελώς άπειρος πήγα σε κάποιο πιο αγωνιστικό με χαμηλότερο drop και μικρότερη ενίσχυση στην φτέρνα και βάζοντας ένταση σε κάποιες προπονήσεις. Τότε δεν είχα ιδέα τι σημαίνει drop. Σχετικά γρήγορα πέρασε εντελώς στο δεξί πόδι όταν γύρισα πάλι σε πιο ενισχυμένα -στην φτέρνα- παπούτσια. Στο αριστερό ο πόνος είχε διακυμάνσεις και γινόταν πιο έντονος μετά από αγώνες. Δεν ήταν τοσο έντονος στο τρέξιμο, αφου είχα ζεσταθεί. Στα πρώτα χλμ μόνο και ίσως να τσίμπαγε λίγο σε ανηφόρες. Ήταν όμως έντονος όταν σταμάταγα. Αναγκαζόμουν να βάζω πάγο και να κάνω μαλάξεις στην κατάφυση για να ηρεμίσω. Επίσης πόναγε στην καθημερινότητα, π.χ. όταν ξύπναγα ή όταν σηκωνόμουν μετά από ώρα από την καρέκλα. Τώρα έχω καταφέρει και το έχω εξαφανίσει σχεδόν πλήρως με τα εξής: (i) αλλάζοντας τα αγωνιστικά παπούτσια με άλλα αγωνιστικά με μεγάλο drop και καλή ενίσχυση στη φτέρνα (zoom fly). Τα συγκεκριμένα με βοήθησαν επιπλέον γιατί μπορώ και προσγειώνομαι λιγο πιο μπροστά (οχι overstriding φυσικά) αποφορτίζοντας την φτέρνα (ii) ασκήσεις ενδυνάμωσης (ανασηκώματα στις μύτες) σε επίπεδο ή σκαλί και (iii) περπάτημα και jogging με παπούτσια με πιο χαμηλό drop (kinvara 8) ώστε να κάνει διάταση ο αχίλλειος, χωρίς όμως ένταση. Πριν λίγες μέρες δοκίμασα ελεγχόμενα σε γρήγορο προπόνηση και τα takumi sen που είχα, τα καθαρόαιμα αγωνιστικά, χωρίς καμία ενόχληση πλέον. Ελπίζω να άφησα πίσω αυτό τον χρόνιο και ύπουλο τραυματισμό

  10. Ενα μηνα περιπου τωρα ,εχω τραυματιστει και στους δυο αχιλλειους στην καταφυση και στις δυο περιπτωσεις [ετσι γινεται συνηθως την αρπας και στα δυο ποδια ή ημουν τοσο ”τυχαιρος”…].Εδω και καποιες μερες ο δεξης τενοντας δεν εχει κανενα πονο το πρωι που σηκωνομαι.Στον αριστερο υπαρχει μια μικρη ενοχληση ακομα [τα πρωτα λεπτα που περπαταω μολις σηκωθω το πρωι,γιατι μετα τιποτα το ιδιαιτερο].

    Θα θελα να ρωτησω την γνωμη σας στο εξης,οσοι εχετε παθει κατι αντιστοιχο στο παρελθον,σταματαγατε τελειως το τρεξιμο ή με ενα καλο ζεσταμα μπορει να γινονται καποιες χαλαρες προπονησεις .Εμπειρικα συνηθως χειροτερευει παλι το προβλημα,εαν ξεκινησει καποιος να τρεχει χωρις να εχει εξαφανιστει εντελως η ενοχληση ή ισως κανει και λιγο καλο στην φαση της θεραπειας [μαζι με τις αναλογες διατασεις του αχιλλειου-ωστε να αποκτησει παλι την ιδια ή και περισσοτερη ελαστικοτητα απο πριν].

    Επισης μου παρουσιαστηκε μια ενοχληση στους κατω κοιλιακους εδω και δυο μηνες [κατι σαν βαρος/ευαισθησια,που επιδεινωνονταν μετα τις προπονησεις.
    Με ειδε φιλος φυσικοθεραπευτης [που ασχολειτε με ομαδες βολει-μπασκετ κλπ] και μου ειπε οτι ουτε κοιλη του φαινεται,ουτε το συνδρομο των κοιλιακων-προσαγωγων,αλλα πιο πολυ με ”κουραση” των κατω κοιλιακων.Με το να κοψω το τρεξιμο εδω και μια βδομαδα [παω στο γυμναστηριο και κατω οργανα και στατικο ποδηλατο],φαινεται οτι παει το πραγμα πολυ καλυτερα [παει να εξαφανιστει και αυτο,θα δειξει μολις ξεκινησω εντατικα παλι…].Δεν ξερω εαν εχει παρουσιαστει κατι αναλογο σε καποιον απο εσας.

    Θα με ενδιεφερε η γνωμη σας στα παραπανω,ευχαριστω.

  11. @geomaz Ένα μήνα έχεις θέμα στους αχιλλείους και δεν έχεις επισκεφθεί γιατρό;

  12. Ο φυσιοθεραπευτης μου, κάποια στιγμή μου είχε πει πως για τις τενοντοπαθειες προτείνει αποχή μέχρι να μην έχεις στο μυαλό σου την ενόχληση. Αυτό συνήθως γίνεται αυτόματα με την παύση των ενοχλήσεων. Εγώ που πήγαινα κόντρα στις ενοχλήσεις για πολλά χρόνια,( ωμοπλάτη ) κατέληξα με δυνατό χειρουργείο. Μακάρι να σε βοήθησα.

  13. Echetlos, η αληθεια ειναι οτι …δεν καθομουν και πολυ …ανα διαστηματα .Εβαζα καποια χαλαρα τρεξιματα,ενω ειχα ενοχλησεις στην αρχη του τρεξιματος οσο ημου κρυος.
    Πλεον στον ενα δεν εχω πονο.Επισης να πω,οτι δεν παρατηρησα ”εξωγκοματα”/πριξηματα-ή εστω πλεον που παρατηρω τα σημεια δεν βλεπω κατι,που αναφερουν στο πισω μερος -εκει που πονουσα.Ειχα παει σε ορθοπεδικο,αλλα και φυσικοθεραπευτη,αναφερομενος δυνοντας εμφαση πιο πολυ στο θεμα της κοιλιακης περιοχης που με ειχε προβληματισει περισσοτερο…

  14. Kalogeridis Αρα πληρη εξαφανιση των οποιων ενοχλησεων το πρωι που σηκωνομαι απο το κρεβατη,[εστω και μικρων ]πριν ξαναξεκινησω,προτεινεις,εαν καταλαβα καλα.Σε ευχαριστω

  15. Ναι , φυσιολογικά Μόλις εξαφανιστούν οι ενοχλήσεις το πρωί, για λίγο θα το έχεις στο μυαλό σου.Μετά Είσαι έτοιμος να επιστρεψεις με σταδιακή αύξηση.

  16. Γεγονός είναι πως ο πρωινός πόνος είναι ένδειξη του μεγέθους του προβλήματος. Γενικά, όχι μόνο στον αχίλλειο.
    Επίσης, μπορεί να μην είναι απαραίτητα ο τένοντας αλλά κάτι άλλο (δες το ποστ μου παραπάνω).
    Κατ’ εμέ, μία επίσκεψη σε ειδικό επιβάλλεται.

  17. Δυστυχώς εδω και 3 εβδομάδες αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα οξεία τενοντιτιδα στον αχίλλειο έχω σταματήσει την προπόνηση εντελώς γιατί έτσι και αλλιώς δεν ασχολούμαι σε αγωνιστικα επίπεδα και γνωρίζω δυστυχώς την άσχημη εξέλιξη που μπορεί να έχει η συνεχείς καταπόνηση του τραυματισμένο αχίλλειο(ρηξη η εξέλιξη σε χρόνια τενοντιτιδα ). Ήθελα να ρωτήσω όμως αν το ελαφρύ τσούξιμο μετά από τις 3 εβδομάδες είναι φυσιολογικό και επίσης πόσο μπορεί να διαρκέσει η ενόχληση.

  18. @sofia23 Σοφια καλως ηλθες.
    Θα σου προτεινα να ακολουθησεις τις ακησεις ενδυναμωσης που θα βρεις στο youtube. Ολοι, μηδενος εξαιρουμενου, υποστηριζουν οτι σιγα σιγα θα βελτιωθει η κατασταση. Μπορει να παρει και τριμηνο. Στην αρχη μην τρεχεις. Οταν ξεκινησεις σε επιπεδη ομοιομορφη επιφανεια.
    Επισης χρησιμοποιησε υποπτερνια. Μια
    πολυ καλη επιστραγαλιδα ειδικη για την περιπτωση ειναι αυτη https://www.bauerfeind.de/en/products/supports-orthoses/foot/achillotrain.html
    Την βρισκεις στο ιντερνετ γυρω στα πενηντα ευρω. Η συσκευασια περιεχει και υποπτερνια

  19. Σε ευχαριστώ πολύ !ελπίζω να είναι λιγότερο από 3 μήνες .

  20. @sofia23 Αν κρίνω από τη δικιά μου περίπτωση θα κρατήσει καιρό. Εγώ την είχα πατήσει πριν 8 χρόνια και έτρεξα μετά από ένα μήνα με ενοχλήσεις. Σκέψου ότι ακόμα και τώρα καμία φορά μου δίνει κανένα πονακι

  21. @status κοντεύω στο μήνα εύχομαι να μην διαρκέσει παραπάνω είναι πολύ ψυχοφθόρο . Τις πρώτες μέρες ήταν πολύ χάλια είχε και κριγμο τώρα αλήθεια είναι καλύτερα αλλά με ενοχλούν πολύ τα παπούτσια και μερικές φορές νιώθω κάτι σαν τσούξιμο. Ήθελα επίσης να ρωτήσω επειδή κάνω και βάρη στο γυμναστήριο όταν αισθάνομαι αυτό το τσούξιμο είναι καλύτερα να σταματάω την άσκηση;

  22. Σοφία γιατρός δεν είμαι για να σου πω.Προσωπικα μετά από τραυματισμό τρέχω όταν έχω ήπιες ενοχλήσεις. Ποτέ δεν έχω περιμένει να τρέξω όταν περάσει τελείως.
    Από ότι διαβάζω το κλασσικό rice
    Rest – Ξεκούραση
    Ice – Παγοθεραπεία
    Compression – Ελαστική Συμπιεστική Περίδεση και
    Elevation – Ανύψωση
    έχει αντικατασταθεί από το meat
    Movement- Κίνηση (Εφόσον και καθόσον το επιτρέπει ο πόνος)
    Exercise- Άσκηση (Συγκεκριμένα πρωτόκολλα)
    Analgesics- Αναλγησία
    Treatment – Θεραπεία
    Το θέμα όμως είναι ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπό τις οδηγίες γιατρού

  23. Σε ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση