Εξισορροπήστε τη διατροφή σας και καταναλώστε περισσότερες φυτικές τροφές, για να αποφύγετε όλους τους μύθους.
Μια πραγματικά ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση – εκτός των απαραίτητων μακρο-και μικροθρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την καλή υγεία – και άλλων σημαντικών χημικών ισορροπιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του κατάλληλου pH.
Η διατήρηση του κατάλληλου όξινου/αλκαλικού περιβάλλοντος στο σώμα είναι σημαντική για την καλή υγεία. Ένα υπερβολικά όξινο περιβάλλον είναι ένας πιθανός οικοδεσπότης για μια ποικιλία χρόνιων ασθενειών, ιδίως του καρκίνου.
Μεγάλο μέρος των μύθων που κυκλοφορούν έχει κατηγορήσει το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα άλλα ζωικά τρόφιμα ως υπεύθυνα για τον σχηματισμό όξινου περιβάλλοντος. Μερικοί άνθρωποι φτάνουν μέχρι να αποφεύγουν υγιεινές τροφές ζωικής προέλευσης, πιστεύοντας ότι θα αποφύγουν ένα όξινο σώμα και θα είναι ανθεκτικοί σε ασθένειες. Η βιομηχανία συμπληρωμάτων κερδοσκοπεί επίσης με προϊόντα που ισχυρίζονται ότι μας σώζουν από τη διατροφική οξέωση κάνοντας το σώμα αλκαλικό.
Για σχεδόν όλη την ανθρώπινη ύπαρξη, η ανθρώπινη διατροφή ήταν ελαφρώς αλκαλική χωρίς την ανάγκη για πρόσθετα συμπληρώματα ή για διατροφικά άκρα.
Με την αγροτική επανάσταση των τελευταίων 5.000-10.000 χρόνων ήρθε μια δραματική αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών, η οποία προσέφερε σημαντικά περισσότερα τρόφιμα που δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον, διαταράσσοντας την ισορροπία. Σήμερα, οι περισσότερες δυτικές δίαιτες είναι γεμάτες από επεξεργασμένα δημητριακά, ιδιαίτερα σίτο, που συμβάλλει στην υπερβολική οξύτητα. Τα τρόφιμα αυτά αντικατέστησαν επίσης πολλά λαχανικά και φρούτα στη διατροφή, τα οποία ήταν κατά κύριο λόγο εκείνα που ήταν απαραίτητα για τη διατήρηση της υγιούς αλκαλικής κατάστασής μας και μας οδήγησαν στην τρέχουσα πανδημία υπερβολικού βάρους.
Η υπερβολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης απλά προσθέτει σε αυτό το πρόβλημα.
Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής στη διατροφή μας παράγει είτε όξινη είτε αλκαλική κατάσταση, η οποία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μέσω του εντέρου και της κυκλοφορίας του αίματος. Τα τρόφιμα που παράγουν τα περισσότερα οξέα περιλαμβάνουν τα δημητριακά, τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και το αλάτι. Τα τρόφιμα που προκαλούν περισσότερο αλκαλικές ιδιότητες περιλαμβάνουν φυτικές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τα λίπη και τα όσπρια είναι ουδέτερα. Εάν τρώμε είτε πάρα πολύ όξινο είτε πάρα πολύ αλκαλικό φαγητό, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουμε μια ανισορροπία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κίνδυνος προέρχεται από το πολύ όξινο φαγητό. Τυπικά αυτό είναι κυρίως από τα πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το ψωμί, αλλά το πολύ γάλα και κρέας συνεισφέρουν επίσης.
Όταν το σώμα γίνει πολύ όξινο, μπορεί να προκύψουν πολλά προβλήματα. Επειδή τα νεφρά πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να αποκαταστήσουν την όξινη/αλκαλική ισορροπία, επιβαρύνονται περισσότερο, ειδικά αν η πρόσληψη νερού δεν είναι αρκετή.
Τρώγοντας πάρα πολλά τρόφιμα που δημιουργούν όξινο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε μια γενική ανισορροπία στο σώμα – μια κατάσταση χρόνιας οξέωσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα οστών και μυών, όπως κατάγματα, οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία και μυϊκή απώλεια. Με τη γήρανση, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και αναπηριών, οδηγεί επίσης στην απώλεια της ανεξαρτησίας, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της θνησιμότητας και στη μείωση της ποιότητας ζωής.
Πολλά άλλα προβλήματα μπορεί επίσης να αναπτυχθούν, όπως η νεφροπάθεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κακή ισορροπία μεταλλικών στοιχείων (με σημαντική απώλεια μαγνησίου), το άσθμα, καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις.
Η απάντηση στο πρόβλημα της ανισορροπίας αυτής δεν είναι να δημιουργηθεί μια αντίθετη ανισορροπία, όπως υπερβολική κατανάλωση φρούτων, λήψη κάποιου προϊόντος υψηλής αλκαλικότητας ή εξαλείφοντας όλες τις όξινες τροφές. Για παράδειγμα, η εξάλειψη των ζωικών πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας από τη διατροφή μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τα προβλήματα των οστών και των μυών. Αντ ‘αυτού, η δημιουργία ισορροπίας στη διατροφή είναι το πραγματικό κλειδί για μια βέλτιστη όξινη/αλκαλική κατάσταση.
Αυτό σημαίνει επαρκής λήψη και από τις όξινες και αλκαλικές ομάδες τροφίμων. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό σημαίνει να τρώμε περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα – 10 μερίδες φυτικών τροφών ημερησίως για ενήλικες. Σημαίνει επίσης τη μείωση ή την εξάλειψη των προϊόντων επεξεργασμένων σιτηρών. Σχεδόν όλα τα λεγόμενα προϊόντα “ολικής αλέσεως” είναι εξαιρετικά εξευγενισμένα.
Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα νεφρά για να βοηθήσουν στην ρύθμιση της όξινης/αλκαλικής ισορροπίας είναι το νερό. Κάθε ένας από μας χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού κάθε μέρα για βέλτιστη υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε την ανάγκη σας είναι η δίψα και να παρατηρήσετε το χρώμα των ούρων – θα πρέπει να είναι σχετικά διαφανή ή με ελαφρά κίτρινη απόχρωση. Ένα μεσαίο ή πιο σκούρο κίτρινο χρώμα σημαίνει πιθανώς ανεπαρκής πρόσληψη νερού. Η καλύτερη σύσταση είναι να πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα, για να διατηρήσετε το υγιές χρώμα των ούρων. Το ποσό αυτό ποικίλλει ανάλογα με το κάθε άτομο.
Όπως είναι συχνά η καλύτερη συμβουλή για τη βελτίωση της υγείας, η εξισορρόπηση της διατροφής είναι το πρώτο και καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αύξηση της πρόσληψης φρέσκων λαχανικών και φρούτων μπορεί να βελτιώσει την όξινη αλκαλική ισορροπία μεταξύ πολλών άλλων οφελών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με 10 μερίδες την ημέρα, με έμφαση σε μια ποικιλία από βιολογικά λαχανικά.
Πηγή: Phil Maffetone – https://philmaffetone.com/acid-alkaline-issue/
konkarien
Ευχαριστούμε,για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
Θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση.Η υπερβολική κατανάλωση φρούτων,
δημιουργεί επίσης όξινο περιβάλλον,λόγω της φρουκτόζης(μονοσακχαρίτης).
Οπότε και τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.