Αρχική / Υγεία / Mπορεί η λήψη ασπιρίνης πριν τον αγώνα να αποτρέψει έναν αιφνίδιο θάνατο;

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επιλεγμένα / Υγεία

Mπορεί η λήψη ασπιρίνης πριν τον αγώνα να αποτρέψει έναν αιφνίδιο θάνατο;

Mπορεί η λήψη ασπιρίνης πριν τον αγώνα να αποτρέψει έναν αιφνίδιο θάνατο;

Eίναι γνωστή η ιστορία του ημεροδρόμου Φειδιππίδη και του ξαφνικού θανάτου του. Η ιστορία αυτή επανάλαμβάνεται μέχρι σήμερα σε αθλούμενους μεγάλων αποστάσεων.

Παρόλο που τα επεισόδια αιφνίδιων καρδιακών θανάτων είναι περιορισμένα, τα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν σχεδόν σε 1 στους 50.000 συμμετέχοντες. Έρευνες έχουν δείξει πως το τρέξιμο σε Μαραθώνιο πυροδοτεί οξεία απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας  σε μεσήλικες άνδρες με υποβόσκουσα αθηρωμάτωση, λόγω της εργώδους προσπάθειας.

Η Ιατρική Διέυθυνση Διεθνών Μαραθωνίων (ΙΜΜΑ) συνιστά την λήψη μίας ασπιρίνης πριν τον αγώνα για αθλούμενους ηλικίας πάνω από 40 ετών. Φυσικά με από την σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, αποκλείοντας αλλεργίες ή αιμορραγικές προδιαθέσεις.

Η παραπάνω οδηγία είναι σύμφωνη με την γενικότερη γραμμή, της χορήγησης ασπιρίνης σε μεσήλικες άνδρες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ισχαιμικού επεισοδίου. Είναι επίσης ανάλογη με την οδηγία που προτείνεται στους  πυροσβέστες για λήψη μιας ασπιρίνης κατα την διάρκεια επείγοντων καθηκόντων τους.

Η τουλάχιστον διπλάσια άυξηση των καρδιακών επεισοδίων κατα την διάρκεια των αγώνων σε δείγμα Αμερικάνων δρομέων από το 2005 στο 2015, καθιστά την οδηγία κάτι περισσότερο από χρήσιμη.

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

-Η ασπιρίνη μείωνει το 44% των καρδιακών επεισοδίων σε υγιείς άρρενες.

-Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε άρρενες άνω των 30 ετών συμπεριλαμβάνομένων και αυτών που συμμετέχουν σε μαραθώνιο.

-Η χρήση πρίν τον αγώνα χαμηλής δόσης ασπιρίνης αποτελεί συνετή στρατηγική για την πρόληψη καρδιακού επεισοδίου

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ειδικότερα άνδρες άνω των 40 ετών, συμβουλεύονται να λαμβάνουν πριν τον αγώνα μια ασπιρίνη, με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Πατήστε εδώ για το πλήρες ερευνητικό άρθρο

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Γιάννης Βλοντάκης είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής και Ερασιτέχνης δρομέας. Αγαπάει το τρέξιμο, χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση από εκείνο...

Αφήστε μια απάντηση