Αρχική / Iwannhs Vafeiadhs

Iwannhs Vafeiadhs

 • @elda καλή ερώτηση.
  Ο λόγος που η στήλη διακόπτεται εκεί είναι διότι στους πιο αργούς ρυθμούς το marathon pace είναι αντίστοιχο με το easy run.
  Οπότε δεν χρειάζεται να γίνει εξειδικευμένη έξτρα προπόνηση.
  Δουλεύεις τα marathon pace και στο ελεύθερο σου και ουσιαστικά ο μαραθώνιος γίνεται ένα μεγάλο easy run με τροφοδοσία.

 • Το MRP έχει αντικατασταθεί με το RP42km και είναι ο ρυθμός αγώνα που προβλέπεται.
  Το MP είναι προπόνηση σε marathon pace, γι’αυτό και έχει χρονική διάρκεια διεξαγωγής,50-75 min.

 • @odiodiodi ευχαριστώ Οδυσσέα.
  Να ‘σαι καλά.
  Τα ρεκόρ έρχονται .;)

 • Η προπόνηση ταχύτητας μπορεί να οριστεί με διάφορους τρόπους, αλλά στο παρόν άρθρο εννοούμε το τρέξιμο που πραγματοποιείται σε ταχύτητα μεγαλύτερη από την αυτήν του γαλακτικού κατωφλιού, αλλά όχι […]

 • @roukounas θεωρητικά αν έκανες 8×1000 στο 4:10 με μικρό διάλειμμα, και αυτό πρέπει να το τονίσω, διότι αν τα έκανες με μεγαλύτερο διάλειμμα από αυτό που γράφω στον πίνακα αλλάζουν τα πράγματα, τότε ναι, θα πρέπει το 4:25 να σου είναι ένας ρυθμός δεδομένος.
  Επίσης μεγάλη σημασία έχει τα 1000ρια που έκανες να ήταν σωστά μετρημένα σε στίβο ή σε κάπ…[Περισσότερα]

 • @aristidi δεν είναι ακριβώς έτσι.
  Η εκτέλεση 400 μέτρων σε μέγιστη ένταση είναι ένα ακραίο παράδειγμα.
  Η συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα φτάνει σε πολύ υψηλές τιμές και η αύξηση των ιόντων υδρογόνου οδ […]

 • Η παραδοσιακή άποψη στο τρέξιμο είναι ότι η κόπωση ή η αδυναμία να συνεχιστεί η επιθυμητή ταχύτητα τρεξίματος, προκαλείται από τη συσσώρευση μεταβολιτών στους μυς, την εξάντληση των αποθεμάτων ενδομυϊκή […]

 • @aristidi υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσεις τη vVO2max, αλλά μετά από λίγο θα σταματήσεις γιατί οι ταχύτητες που απαιτούν αναερόβια γλυκόλυση δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  Εσύ δλδ […]

 • Μέγιστη αερόβια ικανότητα (VO2max)

  Χωρίς χρήση οξυγόνου, δεν θα υπήρχε το τρέξιμο αντοχής.
  Οι μύες των ποδιών παρέχουν την προωθητική δύναμη που απαιτείται για το παρατεταμένο τρέξιμο και εξαρτώνται από το οξυ […]

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 2 μήνες

  @vassilispro όπως προανέφερε και ο Νίκος, στον πίνακα αναγράφεται και ο αριθμός των επαναλήψεων ανάλογα με το επίπεδο, αλλά και το διάλειμμα ανάμεσα στις επαναλήψεις, καθώς και ο ρυθμός.
  Σε μερικά πολύ μικρά κομμάτια αναγράφεται και ο χρόνος του κομματιού εκτός από το ρυθμό, π.χ. στα 200ρια.

 • Συγχαρητήρια σε όλους τους τερματίσαντες!
  Απ’ότι κατάλαβα πολλοί από εσάς χρησιμοποιήσατε το πρόγραμμα που έχω αναρτήσει στο site, με το οποίο πολλοί από εσάς κάνατε και PB.
  Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί επιβεβαιώνεται η δυναμική του.
  Οπότε μόνο περήφανος μπορώ να νοιώθω που έβαλα και γω το λιθαράκι μου στη δρομική κοινότητα του gorun,…[Περισσότερα]

 • @archon7 εγώ δεν θα σχολιάσω για το παπούτσι, μιας και ο Νίκος έχει την καλύτερη άποψη για τα υποδήματα εδώ μέσα.
  Αυτό που θα σχολιάσω εγώ είναι ότι όταν έχεις κάνει 15αρι στο 4:30, μέσα στο οποίο τα πρώτα 5χλμ τα έχεις κάνει στο 4:00 θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 5:45 ως ρυθμός μαραθωνίου είναι τρομακτικά αργός για σένα.
  Δεν κολλάει πουθενά…[Περισσότερα]

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs απάντησε στο θέμα Kalithea night run 2019 στη συζήτηση Αγώνες πριν από 3 μήνες

  Θα τρέξω τα 2500. 🙂 😛

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα

  Για την ιστορία, να αναφέρω ότι ο Martin Fiz έκανε φέτος παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία Μ55 στα 10.000 μέτρα με χρόνο 31:36 στις 13 Ιανουαρίου 2019.

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα

  @tazi ωραία παρατήρηση.
  Η εμπειρία σου επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα.

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα

  @skaratatis επίσης καλό είναι ο αγώνας 10χλμ να τρέχετε στο κατώφλι και όχι αγωνιστικά.
  Δηλαδή πιο γρήγορα από το ρυθμό ημιμαραθωνιου και πιο αργά από τον αγωνιστικό ρυθμό 10ριου.
  Και εννοείται ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να κάνετε ατομικό ρεκόρ στο 10αρι σας!

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα

  @skaratatis ένας Ημιμαραθώνιος με μειωμένη ένταση, για παράδειγμα σε ρυθμό μαραθωνίου, θα ενίσχυε την ψυχολογία ότι έχουμε το ρυθμό αγώνα και θα βοηθούσε στην αφομοίωση και εξοικείωση του ρυθμού. Τώρα όσον αφορά αγώνα 5 και 10 χιλιομέτρων, είναι πολύ μακριά ο ρυθμός από τον ρυθμό αγώνα στόχου, οπότε είναι άκυροι όσον αφορά το pace αλλά μπορούν να…[Περισσότερα]

 • Μετά από πολλές εβδομάδες προετοιμασία, έρχεται η ώρα όπου η σκληρή προπόνηση έχει ολοκληρωθεί και το σώμα και το μυαλό χρειάζονται μια παύση για να συγκεντρώσουν την ενέργεια για τον αγώνα που βρίσκεται μπρ […]

  • Πολύ ωραία ολοκλήρωση του άρθρου με μια Παράθεση της εμπειρικής άποψης ενός τοπ αθλητή! Ευχαριστούμε κοουτς!!!

  • Και μια διατροφική προσέγγιση κατά περιόδους μιας προετοιμασίας , θα είχε ενδιαφέρον έστω και ως μεταφορά από διατροφολογους ειδικευμένους στην αθλητική διατροφή .

  • το άρθρο αυτό αφορά πρωταθλητές και αθλητές “πλήρους αθλητικής απασχόλησης” (στις προτεινόμενες εντάσεις 2’40,2′,55”,3’05”, κλπ)
   για εμάς τους “λαϊκούς δρομείς” είναι πιθανό να κομπλεξαριζόμαστε ακόμη και διαβάζοντας
   για τέτοιους ρυθμούς.
   Άσε που στην τωρινή Ελλάδα δεν νομίζω να υπάρχει έστω ένας δρομέας που να εφαρμόζει τέτοιους προπονητικούς ρυθμούς.

  • Μη στέκεσαι στους αριθμούς, αλλά στο πνεύμα των αλλαγών που πρέπει να εφαρμόζεται στις προπονήσεις μπαίνοντας στην περίοδο του φορμαρισματος. Και εγώ έπαθα σοκ με τους αριθμούς αλλά αν το φέρεις στα μέτρα σου , πιάνεις το πνεύμα. Στην περίπτωση μου όπου 3′ , εγώ διαβάζω 6′! Δες το πιο … σε βάθος!

  • @iwannhs-vafeiadhs Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά για τα δωρεάν μαθήματα. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το παρακάτω που γράφεις…ο αγώνας συντονισμού είναι για παράδειγμα ένα 10άρι ή αναφέρεται σε κάποια ειδική προπόνηση προσομοίωσης?

   “””Ένας αγώνας συντονισμού 2 εβδομάδες πριν από τον μαραθώνιο είναι επίσης μια βασική συνεδρία για την ενίσχυση της φυσικής σας κατάστασης (και, ιδανικά, παρέχει την ψυχολογική ενίσχυση ότι είστε σχεδόν έτοιμοι να αγωνιστείτε).”””

  • @skaratatis ένας Ημιμαραθώνιος με μειωμένη ένταση, για παράδειγμα σε ρυθμό μαραθωνίου, θα ενίσχυε την ψυχολογία ότι έχουμε το ρυθμό αγώνα και θα βοηθούσε στην αφομοίωση και εξοικείωση του ρυθμού. Τώρα όσον αφορά αγώνα 5 και 10 χιλιομέτρων, είναι πολύ μακριά ο ρυθμός από τον ρυθμό αγώνα στόχου, οπότε είναι άκυροι όσον αφορά το pace αλλά μπορούν να μας δώσουν ένα μικρό boost, και ειδικά τα 5χλμ δεν θα μας χρεώσουν διότι δεν απαιτούν λόγω μικρού όγκου ιδιαίτερη αποκατάσταση.
   Προσοχή όμως σε αγώνες άνω των 10χλμ μέχρι ημιμαραθωνιο, αν παρασυρθείτε και τους τρέξετε αγωνιστικά, πιθανότατα να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις σε αυτό το στάδιο μείωσης και να φτάσουμε στον αγώνα στόχο εξαντλημένοι.

  • @skaratatis επίσης καλό είναι ο αγώνας 10χλμ να τρέχετε στο κατώφλι και όχι αγωνιστικά.
   Δηλαδή πιο γρήγορα από το ρυθμό ημιμαραθωνιου και πιο αργά από τον αγωνιστικό ρυθμό 10ριου.
   Και εννοείται ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να κάνετε ατομικό ρεκόρ στο 10αρι σας!

  • @iwannhs-vafeiadhs Ευχαριστώ πολύ!!!!

  • Ένα μικρο σχολιο στις πολύ σωστές οδηγίες του Γιάννη. Το 15 αν θυμάμαι καλά πήγαινα για αμφιλεγόμενο τρίωρο στη Θεσσαλονίκη. Τρεις εβδομάδες πριν είχε προηγηθεί το αγωνιστικό εικοσαριά του ΣΔΥΑ που βγήκε με πολύ πόνο και κόπο σε επίδοση που θεωρητικά οδηγούσε στο τρίωρο. Στο μαραθώνιο λοιπόν μετά το 30+ άρχισα να νιώθω ακριβώς τις ίδιες ενοχλήσεις που είχα στο εικοσαριά, ενέργεια μηδέν κλπ. Τελικά προσγειώθηκε με ατομικό μεν αλλά ενα πεντάλεπτο πάνω από το τρίωρο, με κάρφωμα στο τελευταίο χλμ, φορείο στο τερματισμό κλπ. Βασικά ο αγώνας μου βγήκε από τη μύτη. Ήταν ο χειρότερος μου μαραθώνιος, αλκα όπως πάντα θα τον θυμάμαι με μια γλυκιά ανάμνηση. Την επόμενη χρονιά, πάλι με στόχο το τρίωρο κατεβαίνω στο 29αρι του ΣΔΥΑ και πάλι. Αυτή τη φορά είχα άλλη τακτική. Τα πρώτα δέκα δυνατά, αγωνιστικα, και μετά όταν αρχίσουν τα δύσκολα χωρίς πίεση. Όλα πήγανε ρολόι, και ρεκόρ έκανα, και δεν χρεωθηκα και τελικά είχα το κέφι να πιέσω το τελευταίο χλμ για να διατηρήσω την πρώτη θέση στη κατηγορία. Την επόμενη εβδομάδα είχα ένα φαρτλεκ. Πήγαινα στο 410 420 και ένιωθα ότι ξεκουράζομαι, στο – 345 ότι πιεζω. Τελικά έκανα ένα απολαυστικό δεκάρι σε χαμηλό 39 με παλμούς ρελαντί και γύρισα σπίτι τοσο χαρούμενος και ξεκούραστος που πετούσα. Βασικά είχα καταλάβει πως ούτε το 20αρι με είχε χρεώσει και ότι το υπομεγιστο γρήγορο δεκάρι μου είχε τρόπον τινά φορμάρει. Με φουλ αυτοπεποίθηση μετά από αυτές τις δύο ας το πούμε προπονήσεις κατέβηκα για το τριωρο το οποίο και έσπασα πανηγυρικά και ακοπα στον με διαφορά πιο απολαυστικό μαραθώνιο που έχω τρεξει, όχι μόνο λόγο της επίδοσης αλλα και του τρόπου με τον οποίο βγήκε.

  • @tazi ωραία παρατήρηση.
   Η εμπειρία σου επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα.

  • Για την ιστορία, να αναφέρω ότι ο Martin Fiz έκανε φέτος παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία Μ55 στα 10.000 μέτρα με χρόνο 31:36 στις 13 Ιανουαρίου 2019.

 • Και το 54αρι στην παρό φέτος το κέρδισε ο @kavarnis που του κάνω προπόνηση και είναι 58+ και συνέχεια βελτιώνεται με μόλις 3 προπονήσεις τη βδομάδα!
  Το λέω για τους 50ρηδες, για να ανέβει το ηθικό. 😛

 • Φόρτωσε Περισσότερα