Αρχική / Iwannhs Vafeiadhs

Iwannhs Vafeiadhs

 • @aristidi υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσεις τη vVO2max, αλλά μετά από λίγο θα σταματήσεις γιατί οι ταχύτητες που απαιτούν αναερόβια γλυκόλυση δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  Εσύ δλδ […]

 • Μέγιστη αερόβια ικανότητα (VO2max)

  Χωρίς χρήση οξυγόνου, δεν θα υπήρχε το τρέξιμο αντοχής.
  Οι μύες των ποδιών παρέχουν την προωθητική δύναμη που απαιτείται για το παρατεταμένο τρέξιμο και εξαρτώνται από το οξυ […]

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 2 εβδομάδες, 6 μέρες

  @vassilispro όπως προανέφερε και ο Νίκος, στον πίνακα αναγράφεται και ο αριθμός των επαναλήψεων ανάλογα με το επίπεδο, αλλά και το διάλειμμα ανάμεσα στις επαναλήψεις, καθώς και ο ρυθμός.
  Σε μερικά πολύ μικρά κομμάτια αναγράφεται και ο χρόνος του κομματιού εκτός από το ρυθμό, π.χ. στα 200ρια.

 • Συγχαρητήρια σε όλους τους τερματίσαντες!
  Απ’ότι κατάλαβα πολλοί από εσάς χρησιμοποιήσατε το πρόγραμμα που έχω αναρτήσει στο site, με το οποίο πολλοί από εσάς κάνατε και PB.
  Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί επιβεβαιώνεται η δυναμική του.
  Οπότε μόνο περήφανος μπορώ να νοιώθω που έβαλα και γω το λιθαράκι μου στη δρομική κοινότητα του gorun,…[Περισσότερα]

 • @archon7 εγώ δεν θα σχολιάσω για το παπούτσι, μιας και ο Νίκος έχει την καλύτερη άποψη για τα υποδήματα εδώ μέσα.
  Αυτό που θα σχολιάσω εγώ είναι ότι όταν έχεις κάνει 15αρι στο 4:30, μέσα στο οποίο τα πρώτα 5χλμ τα έχεις κάνει στο 4:00 θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 5:45 ως ρυθμός μαραθωνίου είναι τρομακτικά αργός για σένα.
  Δεν κολλάει πουθενά…[Περισσότερα]

 • Θα τρέξω τα 2500. 🙂 😛

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 2 μήνες

  Για την ιστορία, να αναφέρω ότι ο Martin Fiz έκανε φέτος παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία Μ55 στα 10.000 μέτρα με χρόνο 31:36 στις 13 Ιανουαρίου 2019.

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 2 μήνες

  @tazi ωραία παρατήρηση.
  Η εμπειρία σου επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα.

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 2 μήνες

  @skaratatis επίσης καλό είναι ο αγώνας 10χλμ να τρέχετε στο κατώφλι και όχι αγωνιστικά.
  Δηλαδή πιο γρήγορα από το ρυθμό ημιμαραθωνιου και πιο αργά από τον αγωνιστικό ρυθμό 10ριου.
  Και εννοείται ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να κάνετε ατομικό ρεκόρ στο 10αρι σας!

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 2 μήνες

  @skaratatis ένας Ημιμαραθώνιος με μειωμένη ένταση, για παράδειγμα σε ρυθμό μαραθωνίου, θα ενίσχυε την ψυχολογία ότι έχουμε το ρυθμό αγώνα και θα βοηθούσε στην αφομοίωση και εξοικείωση του ρυθμού. Τώρα όσον αφορά αγώνα 5 και 10 χιλιομέτρων, είναι πολύ μακριά ο ρυθμός από τον ρυθμό αγώνα στόχου, οπότε είναι άκυροι όσον αφορά το pace αλλά μπορούν να…[Περισσότερα]

 • Μετά από πολλές εβδομάδες προετοιμασία, έρχεται η ώρα όπου η σκληρή προπόνηση έχει ολοκληρωθεί και το σώμα και το μυαλό χρειάζονται μια παύση για να συγκεντρώσουν την ενέργεια για τον αγώνα που βρίσκεται μπρ […]

  • Πολύ ωραία ολοκλήρωση του άρθρου με μια Παράθεση της εμπειρικής άποψης ενός τοπ αθλητή! Ευχαριστούμε κοουτς!!!

  • Και μια διατροφική προσέγγιση κατά περιόδους μιας προετοιμασίας , θα είχε ενδιαφέρον έστω και ως μεταφορά από διατροφολογους ειδικευμένους στην αθλητική διατροφή .

  • το άρθρο αυτό αφορά πρωταθλητές και αθλητές «πλήρους αθλητικής απασχόλησης» (στις προτεινόμενες εντάσεις 2’40,2′,55»,3’05», κλπ)
   για εμάς τους «λαϊκούς δρομείς» είναι πιθανό να κομπλεξαριζόμαστε ακόμη και διαβάζοντας
   για τέτοιους ρυθμούς.
   Άσε που στην τωρινή Ελλάδα δεν νομίζω να υπάρχει έστω ένας δρομέας που να εφαρμόζει τέτοιους προπονητικούς ρυθμούς.

  • Μη στέκεσαι στους αριθμούς, αλλά στο πνεύμα των αλλαγών που πρέπει να εφαρμόζεται στις προπονήσεις μπαίνοντας στην περίοδο του φορμαρισματος. Και εγώ έπαθα σοκ με τους αριθμούς αλλά αν το φέρεις στα μέτρα σου , πιάνεις το πνεύμα. Στην περίπτωση μου όπου 3′ , εγώ διαβάζω 6′! Δες το πιο … σε βάθος!

  • Ο/Η savinio απάντησε πριν από 2 μήνες

   @iwannhs-vafeiadhs Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά για τα δωρεάν μαθήματα. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το παρακάτω που γράφεις…ο αγώνας συντονισμού είναι για παράδειγμα ένα 10άρι ή αναφέρεται σε κάποια ειδική προπόνηση προσομοίωσης?

   «»»Ένας αγώνας συντονισμού 2 εβδομάδες πριν από τον μαραθώνιο είναι επίσης μια βασική συνεδρία για την ενίσχυση της φυσικής σας κατάστασης (και, ιδανικά, παρέχει την ψυχολογική ενίσχυση ότι είστε σχεδόν έτοιμοι να αγωνιστείτε).»»»

  • @skaratatis ένας Ημιμαραθώνιος με μειωμένη ένταση, για παράδειγμα σε ρυθμό μαραθωνίου, θα ενίσχυε την ψυχολογία ότι έχουμε το ρυθμό αγώνα και θα βοηθούσε στην αφομοίωση και εξοικείωση του ρυθμού. Τώρα όσον αφορά αγώνα 5 και 10 χιλιομέτρων, είναι πολύ μακριά ο ρυθμός από τον ρυθμό αγώνα στόχου, οπότε είναι άκυροι όσον αφορά το pace αλλά μπορούν να μας δώσουν ένα μικρό boost, και ειδικά τα 5χλμ δεν θα μας χρεώσουν διότι δεν απαιτούν λόγω μικρού όγκου ιδιαίτερη αποκατάσταση.
   Προσοχή όμως σε αγώνες άνω των 10χλμ μέχρι ημιμαραθωνιο, αν παρασυρθείτε και τους τρέξετε αγωνιστικά, πιθανότατα να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις σε αυτό το στάδιο μείωσης και να φτάσουμε στον αγώνα στόχο εξαντλημένοι.

  • @skaratatis επίσης καλό είναι ο αγώνας 10χλμ να τρέχετε στο κατώφλι και όχι αγωνιστικά.
   Δηλαδή πιο γρήγορα από το ρυθμό ημιμαραθωνιου και πιο αργά από τον αγωνιστικό ρυθμό 10ριου.
   Και εννοείται ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να κάνετε ατομικό ρεκόρ στο 10αρι σας!

  • Ο/Η savinio απάντησε πριν από 2 μήνες

   @iwannhs-vafeiadhs Ευχαριστώ πολύ!!!!

  • Ο/Η tazi απάντησε πριν από 2 μήνες

   Ένα μικρο σχολιο στις πολύ σωστές οδηγίες του Γιάννη. Το 15 αν θυμάμαι καλά πήγαινα για αμφιλεγόμενο τρίωρο στη Θεσσαλονίκη. Τρεις εβδομάδες πριν είχε προηγηθεί το αγωνιστικό εικοσαριά του ΣΔΥΑ που βγήκε με πολύ πόνο και κόπο σε επίδοση που θεωρητικά οδηγούσε στο τρίωρο. Στο μαραθώνιο λοιπόν μετά το 30+ άρχισα να νιώθω ακριβώς τις ίδιες ενοχλήσεις που είχα στο εικοσαριά, ενέργεια μηδέν κλπ. Τελικά προσγειώθηκε με ατομικό μεν αλλά ενα πεντάλεπτο πάνω από το τρίωρο, με κάρφωμα στο τελευταίο χλμ, φορείο στο τερματισμό κλπ. Βασικά ο αγώνας μου βγήκε από τη μύτη. Ήταν ο χειρότερος μου μαραθώνιος, αλκα όπως πάντα θα τον θυμάμαι με μια γλυκιά ανάμνηση. Την επόμενη χρονιά, πάλι με στόχο το τρίωρο κατεβαίνω στο 29αρι του ΣΔΥΑ και πάλι. Αυτή τη φορά είχα άλλη τακτική. Τα πρώτα δέκα δυνατά, αγωνιστικα, και μετά όταν αρχίσουν τα δύσκολα χωρίς πίεση. Όλα πήγανε ρολόι, και ρεκόρ έκανα, και δεν χρεωθηκα και τελικά είχα το κέφι να πιέσω το τελευταίο χλμ για να διατηρήσω την πρώτη θέση στη κατηγορία. Την επόμενη εβδομάδα είχα ένα φαρτλεκ. Πήγαινα στο 410 420 και ένιωθα ότι ξεκουράζομαι, στο – 345 ότι πιεζω. Τελικά έκανα ένα απολαυστικό δεκάρι σε χαμηλό 39 με παλμούς ρελαντί και γύρισα σπίτι τοσο χαρούμενος και ξεκούραστος που πετούσα. Βασικά είχα καταλάβει πως ούτε το 20αρι με είχε χρεώσει και ότι το υπομεγιστο γρήγορο δεκάρι μου είχε τρόπον τινά φορμάρει. Με φουλ αυτοπεποίθηση μετά από αυτές τις δύο ας το πούμε προπονήσεις κατέβηκα για το τριωρο το οποίο και έσπασα πανηγυρικά και ακοπα στον με διαφορά πιο απολαυστικό μαραθώνιο που έχω τρεξει, όχι μόνο λόγο της επίδοσης αλλα και του τρόπου με τον οποίο βγήκε.

  • @tazi ωραία παρατήρηση.
   Η εμπειρία σου επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα.

  • Για την ιστορία, να αναφέρω ότι ο Martin Fiz έκανε φέτος παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία Μ55 στα 10.000 μέτρα με χρόνο 31:36 στις 13 Ιανουαρίου 2019.

 • Και το 54αρι στην παρό φέτος το κέρδισε ο @kavarnis που του κάνω προπόνηση και είναι 58+ και συνέχεια βελτιώνεται με μόλις 3 προπονήσεις τη βδομάδα!
  Το λέω για τους 50ρηδες, για να ανέβει το ηθικό. 😛

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 2 μήνες, 2 εβδομάδες

  Αγαπητέ @odiodiodi μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο από τα 3 tempo run θέλεις.
  Απλά καλό θα είναι να μην κάνεις κάθε φορά που έχεις tempo run το ίδιο.
  Όσο για το marathon pace στο επίπεδο σου που συμπίπτει με το easy run, ναι, εσύ μπορείς να το κάνεις χωρίς παύση, απλά τα 60′ θα είναι στον ρυθμό στόχο αγώνα και τα υπόλοιπα στη αρχή λίγο πιο αργά.

 • @dpap147 για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξέρω τον ρυθμό που θα πραγματοποιηθούν τα κομμάτια, που αποσκοπεί η συγκεκριμένη προπόνηση, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και διάφορες άλλες παραμέτρους και πληροφορίες.
  Οπότε θα σας συμβούλευα να κάνετε αυτά που σας υποδεικνύει ο προπονητής σας τον οποίο και έχετε εμπιστευτεί.

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 2 μήνες, 2 εβδομάδες

  @chriskapsio στο χθεσινό σου long run οι παλμοί ήταν μια χαρά.
  Είχες 139 μέσους και 147 έφτασες μέγιστους.
  Το long run πρέπει να πέζει σε ζώνη 2-3.
  Απλά στο Garmin σου πρέπει να αλλάξεις λίγο το εύρος ζωνών.
  Θα σου πρότεινα να ρυθμίσεις τη Ζώνη 5 να είναι πάνω από 167 έως 179 που έχεις μετρήσει τους max..
  Τη ζώνη 4 σε 149-166.
  Τη ζώνη 3 σε…[Περισσότερα]

 • @dpap147 κάνω copy paste προηγούμενη απάντηση σε άλλη συζήτηση για να δεις με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να γίνουν τα 1000ρια και πόσο μπορούν γενικά να ποικίλουν τα διαλείμματα.

  Τα 1000ρια μπορούν να πραγματοποιηθούν με ποικίλους τρόπους.
  Πως όμως γίνεται η διαφοροποίηση και πότε έχουμε μεγαλύτερο προπονητικό όφελος;

  Ας δούμε λ…[Περισσότερα]

 • Κατά προσέγγιση είναι τα ποσοστά.
  Διαφέρουν από αθλητή σε αθλητή και από γυμνασμένα και αγυμναστα άτομα.
  Το 100% δεν είναι όλα μέσα, αντιστοιχεί στην ταχύτητα στη μέγιστη πρόσληψη.
  Το 115% της VO2max εννοούμε την ταχύτητα που αντιστοιχεί στο 115% της μέγιστης πρόσληψης. Δηλαδή αναερόβια, οπότε ότι είναι πάνω από 100% δεν σημαίνει ότι υπάρχε…[Περισσότερα]

 • Μιας και πήρε το μάτι μου τη συζήτηση που προέκυψε από την προπόνηση της Μαρίας θα κάνω και γω μια τοποθέτηση.
  Τα 1000ρια μπορούν να πραγματοποιηθούν με ποικίλους τρόπους.
  Πως όμως γίνεται η διαφοροποίηση και πότε έχουμε μεγαλύτερο προπονητικό όφελος;

  Ας δούμε λοιπόν τους διάφορους τύπους.

  1000ρια σε ρυθμό γαλακτικού κατωφλιού
  3,5-4mmol…[Περισσότερα]

 • Ο/Η Iwannhs Vafeiadhs σχολίασε μια ενημέρωση πριν από 3 μήνες

  @mikeb Υπάρχει το Conconi test. Μπορείς να το κάνεις και στο γήπεδο και σε διάδρομο.
  Στο παρακάτω link μπορείς να ρίξεις μια ματιά.
  https://www.brianmac.co.uk/coni.htm

 • Η δρομική ταχύτητα στο γαλακτικό κατώφλι είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της απόδοσης σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 800μ έως τα 100χλμ. Αυτή η μεταβλητή είναι απλά η ταχύτητα τρεξίματος πάνω από την […]

  • Ο/Η mikeb απάντησε πριν από 3 μήνες

   @iwannhs-vafeiadhs Άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο το οποίο το περίμενα πως και πως. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά.
   Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να βρεθεί το αναερόβιο κατώφλι έστω και κατά προσέγγιση(π.χ. μεταξύ 5:00 και 5:07) χωρίς να γίνει εργομετρικό. Υπάρχει κάποιο τεστ για να το υπολογίσει κάποιος?

  • @mikeb Υπάρχει το Conconi test. Μπορείς να το κάνεις και στο γήπεδο και σε διάδρομο.
   Στο παρακάτω link μπορείς να ρίξεις μια ματιά.
   https://www.brianmac.co.uk/coni.htm

  • Ο/Η kostao απάντησε πριν από 3 μήνες

   @iwannhs-vafeiadhs για άλλη μια φορά ανοίγεις νέους ορίζοντες στους ερασιτέχνες δρομείς, που πολλοί από εμάς μέχρι να διαβάσουμε κάποια από τα άρθρα αυτά δουλεύαμε στις προπονήσεις απλά αντιγράφοντας άλλους ή ακολουθώντας αυτά που μας φαινόταν λογικά. Χαίρομαι κιόλας, μιας και οι συγκεκριμένες προτεινόμενες προπονήσεις είναι και αυτές που προτιμάω. Βλέπω να πάρουν φωτιά τα στάδια…

  • Ο/Η mikeb απάντησε πριν από 3 μήνες

   @iwannhs-vafeiadhs Ευχαριστώ για την απάντηση Γιάννη. Του έριξα μια ματιά και μάλλον θα το δοκιμάσω σε διάδρομο γιατί σε στίβο πιθανώς δεν θα μπορώ να αυξάνω και να διατηρώ το ρυθμό με τον τρόπο που περιγράφει.

 • Φόρτωσε Περισσότερα