Αρχική / Απόψεις / Γιατί απέτυχε ο Eliud Kipchoge στον Boston Marathon 2023;

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Απόψεις / Επιλεγμένα

Γιατί απέτυχε ο Eliud Kipchoge στον Boston Marathon 2023;

Γιατί απέτυχε ο Eliud Kipchoge στον Boston Marathon 2023;
Τι συνέβη με τον Kipchoge στον μαραθώνιο της Βοστώνης και περιορίστηκε στην 6η θέση με επίδοση 2:09:23; Αναμφίβολα, είναι η απορία που κάθε οπαδός του αθλήματος έχει στο μυαλό του.

 

Ο Κενυάτης παρέμεινε με το γκρουπ των πρωτοπόρων αλλά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το άνοιγμα που έκανε ο Τανζανός Gabriel Geay λίγο πριν το 30ο χιλιόμετρο, μένοντας τελικά περισσότερα από 3′ πίσω από τον νικητή Evans Chebet (2:05:54).

Ο Kipchoge δεν μίλησε στα μέσα ενημέρωσης μετά τον αγώνα, αργότερα όμως έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ζω για τις στιγμές που προκαλώ τα όριά μου. Ποτέ δεν είναι εγγυημένο, ποτέ δεν είναι εύκολο. Σήμερα ήταν μία σκληρή ημέρα για εμένα. Πίεσα τον εαυτό μου όσο πιο πολύ μπορούσα αλλά πρέπει να αποδεχθώ ότι δεν ήταν η ημέρα για να θέσω τον πήχη ψηλότερα. Θέλω να συγχαρώ τους αντιπάλους μου και να ευχαριστήσω όλους στην Βοστώνη και την πατρίδα μου για την απίστευτη υποστήριξή τους. Στον αθλητισμό κερδίζεις και χάνεις αλλά υπάρχει πάντα το αύριο για να θέσεις μία νέα πρόκληση. Ανυπομονώ γι’ αυτό που είναι μπροστά μου”.

Από αυτή την δήλωσή του, δεν θα μπορούσαμε να πούμε αν αντιμετώπισε κάποιο θέμα κατά την διάρκεια του αγώνα. Επίσης, τόσο ο ίδιος, όσο και ο προπονητής του, ο Patrick Sang, είπαν πως η προετοιμασία του ήταν δυνατή, ενώ συγχρόνως δεν ανέφεραν οποιοδήποτε πρόβλημα πριν τον αγώνα. Όπως φαίνεται λοιπόν, ο Kipchoge δεν ήταν ο καλύτερος δρομέας εκείνη την ημέρα. Τόσο απλά.

Την επομένη όμως, μίλησε στα media και αποκάλυψε ότι όντως κάτι συνέβη. “Πλησιάζοντας τα 30Κ, το αριστερό μου πόδι δεν σηκωνόταν. Πιστεύω ότι εκεί ήταν το πρόβλημα. Προσπάθησα να κάνω ό,τι ήταν απαραίτητο αλλά δεν δούλευε. Έτσι επικεντρώθηκα στο να τρέξω σε έναν άνετο ρυθμό, απλά για να τερματίσω”, δήλωσε.

Ο Kipchoge δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον τραυματισμό του, είπε όμως πως δεν έφταιγε η βροχή και η θερμοκρασία για το ότι έσφιξαν οι μύες του.
“Δε νομίζω ότι ήταν ο καιρός. Πιθανώς υπήρχε ένα υποβόσκoν πρόβλημα, τι να πω; Δεν είμαι γιατρός”.

Ο Kipchoge έτρεξε τα πρώτα τα πρώτα 5Κ, τα οποία είναι πολύ κατηφορικά, σε ένα απίστευτα γρήγορο 14:17. Πολλοί δρομείς που δεν έχουν προετοιμαστεί για το “κοπάνημα” της αρχικής κατηφόρας, καταλήγουν με σφιχτούς τετρακεφάλους στις ανηφόρες του δευτέρου μισού του αγώνα. Ο Kipchoge μοιάζει να αντιμετώπισε κάτι ανάλογο, λέγοντας ότι το πρόβλημα ήταν στο επάνω μέρος του αριστερού ποδιού του, δεν πιστεύει όμως ότι έφταιξε ο γρήγορος ρυθμός στην αρχή.

Ρωτήθηκε αν η διαδρομή της Βοστώνης, μακράν απαιτητικότερη από αυτές των 17 μαραθωνίων που έχει τρέξει, τον κατέβαλε. “Όχι. Η προπόνησή μου περιλαμβάνει τα πάντα, ανηφόρες, κατηφόρες και επίπεδα τερέν. Δεν αποτελούσε ιδιαιτερη πρόκληση για εμένα”, απήντησε.

Ο δις Ολυμπιονίκης ήταν επικεφαλής του γκρουπ των πρωτοπόρων όλο το πρώτο μισό του αγώνα, έχοντας και τον αέρα κόντρα. Ωστόσο, δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι αυτό ήταν ίσως λάθος. Άλλωστε, έτρεξε όπως και όλους τους άλλους αγώνες του. Η διαφορά βέβαια είναι πως στην Βοστώνη δεν υπήρχαν λαγοί να του κόβουν τον αέρα.

Μήπως υποτίμησε τις δυσκολίες του αγώνα;

Κατά την εβδομάδα πριν τον αγώνα αλλά και στα πρώτα χιλιόμετρα, ο Kipchoge έδειξε ότι δεν θα διαχειριζόταν την Βοστώνη διαφορετικά απ’ ό,τι τους άλλους Μarathon Majors που είχε τρέξει. Όπως είχε δηλώσει, δεν άλλαξε την προπόνησή του λαμβάνοντας υπ’ όψιν το “roller coaster” της διαδρομής, θεωρώντας ότι τα συνήθη τερέν στους λόφους γύρω από το Kaplagat θα ήταν επαρκή. Δεν έτρεξε καθόλου κάποιο μέρος της διαδρομής πριν τον αγώνα (κάτι που αρκετοί elite κάνουν), ενώ είπε πως δεν ζήτησε και κάποια σχετική συμβουλή σχετικά με την διαχείριση. Με την εκκίνηση δε, έπιασε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό (2:51 για τα πρώτα 5Κ), κάνοντας σαφές ότι θα δώσει το δικό του τέμπο στον αγώνα.

Η γενικότερη προσέγγισή του, θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: είμαι ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος στην ιστορία και θα κάνω κι εδώ αυτό που κάνω πάντα. Θα είναι αρκετό για να κερδίσω. Δεν ήταν απαραίτητα μία κακή προσέγγιση. Για τον Kipchoge μιλάμε, μην ξεχνιόμαστε.

Από την άλλη όμως, τελικά έτρεξε ως πρωτάρης την Βοστώνη. Βάρεσε τα κατηφορικά κομμάτια, καταλήγοντας σε ένα τεράστιο θετικό split (62:19/67:04) και με τα πόδια του διαλυμένα. Συν τοις άλλοις, πέρασε πολλή ώρα στην κορυφή του γκρουπ, κάτι που κοστίζει σε ενέργεια. Τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Τέλος, να σημειώσουμε πως ο καιρός ήταν παρόμοιος με αυτόν που αντιμετώπισε την προηγουμένη φορά που ηττήθηκε, στο Λονδίνο. Μπορεί να έχει κερδίσει σε ανάλογες συνθήκες (Ρίο 2016 και Βερολίνο 2017) αλλά δεν είχε τόσο κρύο όσο στην Βοστώνη.

Θα είχε βοηθήσει μία πιο συντηρητική τακτική;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε αυτό αλλά ας θυμηθούμε την τακτική του στους ΟΑ. Τα περάσματά του ήταν αρκετά αργά (65:55 στο Rio και 65:13 στο Sapporo), πριν κάνει την επίθεσή του αργότερα. Εκεί βέβαια είχαμε και πολύ πιο ζεστές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτούς τους αγώνες ο Kipchoge είχε μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στο πρώτο γκρουπ, χωρίς να ασχολείται με το να παραμείνει στην κορυφή όλη την ώρα, τρώγοντας και τον αέρα.

Δεν είχε κανέναν λόγο να ξοδευτεί με αυτόν τον τρόπο για τόσο πολύ. Μπορεί το γκρουπ να ήταν πολύ πλατύ και να μην ήταν ο μόνος κοντραριζόταν από τον αέρα, ήταν όμως αυτός που το βίωσε περισσότερο από κάθε άλλον. Για παράδειγμα, ο Chebet έκανε πολύ καλή επιλογή μένοντας ανάμεσα στους υπολοίπους και συντηρώντας την ενέργειά του. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το Breaking2 και το Ineos 1:59 έδειξαν ξεκάθαρα τα οφέλη του drafting. O Kipchoge φαίνεται να ξέχασε αυτά τα μαθήματα στην Βοστώνη.

Ίσως όμως να υπάρχουν και άλλα σενάρια για την συγκεκριμένη αποτυχία του. Πιθανώς να παίζει ρόλο το ότι μεγάλωσε και έχει αρχίσει μία πτώση (αν και μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε παγκόσμιο ρεκόρ). Ή δεν του ταιριάζουν τέτοιες διαδρομές. Ή απλά βρέθηκε σε κακή ημέρα. Σε όλους τους αθλητές συμβαίνει, έστω κι αν στον Κενυάτη συμβαίνει σπάνια.

Ποια είναι η επομένη ημέρα;

Ο Kipchoge έχει χάσει και παλαιότερα αλλά επανήλθε. Συνέβη το 2013 και μετά κέρδισε 10 συνεχόμενες φορές. Συνέβη το 2020 και μετά κέρδισε 4 συνεχόμενους, συμπεριλαμβανομένου ενός δευτέρου WR. Μπορεί όμως και να έχει αρχίσει η φθορά, όντας πλέον 38 ετών. Ο χρόνος θα δείξει.

Το ερώτημα είναι ποιους αγώνες θα επιλέξει από εδώ και πέρα. Έχει δηλώσει πως επιθυμεί να κερδίσει όλους τους World Marathon Majors. Του μένουν λοιπόν χρωστούμενα από την Βοστώνη, όπως και η Νέα Υόρκη το φθινόπωρο. Υπήρξαν όμως κάποιες (ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες την προηγουμένη εβδομάδα, ότι το Σίδνεϊ πιέζει να γίνει ο 7ος Major και κάνει μεγάλη προσπάθεια να συμπεριλάβει τον Kipchoge στο elite field τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οπότε, πάει Νέα Υόρκη, σε μία διαδρομή που προσομοιάζει αυτήν της Βοστώνης, όπου ταλαιπωρήθηκε; Πάει Αυστραλία; Ή αλλού; Παραμένει η επιθυμία του να κερδίσει όλους τους Majors; Αν ναι, θα ξανατρέξει Βοστώνη το 2024 ή θα επιστρέψει στο “παραδοσιακό” γι’ αυτόν Λονδίνο;

Παράλληλα, ο προγραμματισμός θα επηρεάσει τον στόχο του και για ένα τρίτο Ολυμπιακό χρυσό, στο Παρίσι το 2024. Μία νίκη σε κάποιον ανοιξιάτικο μαραθώνιο θα του εξασφαλίσει την συμμετοχή στην ολυμπιακή ομάδα της Κένυας. Αν όμως επιστρέψει στην Βοστώνη και χάσει, κανείς δεν του εγγυάται ότι η επιτροπή της χώρας θα τον στείλει στους ΟΑ. Θυμηθείτε την Μary Keitany, όταν τερμάτισε 9η στο Λονδίνο και δεν μπήκε στην ολυμπιακή ομάδα για το Ρίο.

Μιλώντας χθες, δήλωσε πως δεν ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος αγώνας του. Αυτή την στιγμή προέχει να ανακάμψει από τον αγώνα της Δευτέρα, σωματικά και πνευματικά. Μετά θα δει τι θα στοχεύσει. Όταν όμως ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τη Νέα Υόρκη, με την ιδιαίτερη διαδρομή σαν αυτή της Βοστώνης, παραδέχθηκε ότι η ήττα του εδώ τον βάζει σε σκέψεις.

“Δεν ξέρω ακόμη. Το χθεσινό αποτέλεσμα αποσταθεροποιεί όσα είχα στο μυαλό μου. Πρέπει να γυρίσω πίσω, να ανασυνταχθώ και να επιστρέψω με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα”. Όταν ρωτήθηκε και για τον Boston Marathon 2024, είπε: “Είναι στα πλάνα μου να επιστρέψω και να τον κερδίσω”.

 

Πηγή: Jonathan Gault, Let’s run.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

4 Σχόλια

  1. Καλησπέρα και χρονια πολλα. Ωραίο άρθρο και η σύνοψη απο όσα διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες σε όλα τα forum. Η γνώμη μου ειναι οτι απλά τραυματιστηκε. Αν ηταν το γρήγορο ξεκίνημα ή ο καιρός ή οι ανηφοροκατηφόρες, όλοι θα τα είχαν παίξει που πήγαιναν μαζί του μέχρι το 30ο χλμ, πολύ νωρίτερα απο αυτόν. Τον έχουμε δει και σε γρήγορο ξεκίνημα πως τα πήγε στον προηγούμενο αγώνα με 59:κάτι ημι, τον έχουμε δει και καλά τσαντισμένο όπως είπαν που έκανε νοημα στους αλλους να τον περάσουν όπως στο Τόκιο που τον έψαχναν στο τέλος να τον βρούν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και άλλα πολλά. Απλά ηταν μια άτυχη μέρα που μπορεί να τύχει σε οποιονδήποτε μαραθωνοδρόμο, πόσο μάλλον σε κάποιον τέτοιου επιπέδου. Γνώμη όλα αυτά χωρίς να είμαι φαν του, αλλά φαν των επιτευγμάτων του.

  2. @takisss Της ίδιας άποψης είμαι κι εγώ, Τάκη.
    Και δεν μιλάμε για έναν ή δύο που τα πήγαν καλύτερα από τον Kip αλλά πέντε. Στο δικό μου μυαλό δεν γίνεται πέντε δρομείς να ήταν σε καλύτερη ημέρα από αυτόν. Πιστεύω ότι όντως είχε κάποιο θέμα.

  3. Ήταν ένας αγώνας που δεν του πήγε καλά από κάθε άποψη με βάση αυτά που είδαμε. Αν τραυματίστηκε κι όλας, που αυτό δεν το είδαμε αλλά το λέει ο ίδιος, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Τι άλλο δηλαδή να συμβεί για να χάσει?

    Πάντως αν είναι κάποιος να πηγαίνει σε ρυθμό 3’/χλμ έχοντας καρφώσει, δηλώνω εθελοντής!

  4. Περνάνε και τα χρόνια σιγά σιγά (38). 4 χρόνια μεγαλύτερος από τον 1ο και αρκετά περισσότερα από τους υπόλοιπους.
    Σαφώς και έχει ακόμα να δώσει, αλλά σιγά-σιγά θα ειναι λιγότεροι οι αγώνες ανά έτος που θα μπορεί να χτυπήσει δυνατά

Αφήστε μια απάντηση