Αρχική / Αξιολογήσεις / Οn Cloudswift 2.0

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Οn Cloudswift 2.0

Οn Cloudswift 2.0

Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 282γρ. – 7mm drop (23/16mm)

 

11 χρόνια μετά την εμφάνισή της, η Ελβετική On έχει πλέον βρει την θέση της στην αγορά του δρομικού παπουτσιού. Ακολουθώντας μία μάλλον διαφορετική οδό, αλλά και marketing, κατάφερε τα μοντέλα της να είναι αναγνωρίσιμα και με εντελώς δικό τους χαρακτήρα. Ιδρυτής της ήταν ο Ελβετός elite τριαθλητής Olivier Bernhard, οπότε η εταιρεία δημιούργησε σχετικά γρήγορα ένα κοινό από τον χώρο αυτόν και μάλιστα, αρκετά μεγάλο.

Η προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί, ήταν εμφανής εξ αρχής. Τόσο η ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή των προϊόντων της, όσο και η σχεδίαση της σόλας, έδειχναν ότι η On ήθελε να φέρει κάτι εντελώς νέο στον χώρο. Συν τοις άλλοις, στόχευε παράλληλα και σε ένα ευρύτερο κοινό που θα χρησιμοποιούσε τα παπούτσια της για πιο casual χρήση. Η ποιότητά τους, η διαφορετική εμφάνιση, αλλά και η “ευγενική” τους καταγωγή, σίγουρα καθιστούν την On ένα premium brand και στην athleisure αγορά. Κι η αλήθεια είναι πως αν πουλάς μόνο σε δρομείς, έχεις ταβάνι στα κέρδη σου.

Πριν δύο χρόνια, η εταιρεία παρουσίασε το νέο της αφρό, Helion, τον οποίο λάνσαρε με το Cloudswift. Στα χέρια μας έχουμε την δεύτερη έκδοσή του, η οποία μόλις κυκλοφόρησε.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Όπως σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας, έτσι και στο Clouswift, το επάνω μέρος είναι πραγματικά κομψοτέχνημα. Υλικά, φινίρισμα, λεπτομέρεια και αίσθηση, είναι σε άλλο επίπεδο για μία ακόμη φορά. Θυμίζει χειροποίητο παπούτσι και όχι μαζικής παραγωγής.

Έχουμε μία full bootie κατασκευή, δηλαδή μία “κάλτσα” χωρίς πλαινά και γλώσσα, η οποία αγκαλιάζει αρχικά το πόδι. Στο μεσαίο τμήμα, υπάρχει ένα συνθετικό πάνελ, ναι μεν ανελαστικό αλλά αρκετά εύκαμπτο. Οι τέσσερις από τις έξι τρύπες των κορδονιών περνούν μέσα από αυτό, και όχι κι από το ύφασμα, οπότε ουσιαστικά το πάνελ είναι που συγκρατεί όλο το midfoot.

Σε αντίθεση με παρόμοιες κατασκευές, το κεντρικό πάνελ είναι καλοσχεδιασμένο και κρατάει την καμάρα αποτελεσματικά.

 

Το upper αποτελείται από δύο στρώσεις. Η εξωτερική είναι engineered mesh, πολύ λεπτό, μαλακό και διάτρητο. Εσωτερικά, έχουμε μία επένδυση με τέτοια υφή, που είναι ίσως ό,τι πιο απαλό σε αίσθηση έχω δοκιμάσει ποτέ. Από τη μέση και πίσω μάλιστα, υπάρχει και λίγο αφρώδες ανάμεσα στα δύο υλικά. Ο προφυλακτήρας είναι ο ελάχιστος δυνατός, ενώ κάποια ελαφριά δομικά στοιχεία έχουν τοποθετηθεί στο toe box.

Γύρω από τον αστράγαλο υπάρχει ένα μεγάλο αλλά όχι πολύ σκληρό κολάρο, με το αφρώδες εσωτερικά να είναι αρκετό. Το τελείωμα του κολάρου, όπως και της γλώσσας, φτάνουν αρκετά ψηλά, δεν ενοχλούν όμως ποτέ.

Αρκετό αφρώδες γύρω από τον αστράγαλο. Το ψηλό κολάρο δεν προβληματίζει.

Όπως είπαμε και παραπάνω, η αίσθηση μόλις πρωτοφορέσεις το Cloudswift είναι μοναδική, καθώς η επένδυση δημιουργεί ένα πραγματικά “βελούδινο” περιβάλλον. Ο χώρος μπροστά είναι άνετος, αν και λίγο ρηχός. Όπως και να ‘χει, θεωρώ πως ακόμη και φαρδιά πέλματα θα βολευτούν εύκολα, αφού το μαλακό ύφασμα μπορεί να ακολουθήσει την κίνηση των δαχτύλων ή ακόμη κι αν το “καργάρεις”, να μην ενοχλεί.

Η ποιότητα του εσωτερικού δε μπορεί να αποτυπωθεί, η εικόνα όμως δίνει μία γεύση.

Με μια πρώτη ματιά, το μεσαίο πάνελ μοιάζει κάπως υπερβολικό. Είναι παχύ και ενιαίο, χωρίς κενά όπως βλέπουμε σε άλλες, αντίστοιχες εφαρμογές. Παρ’ όλα αυτά, στην πράξη κάνει την δουλειά του. Αγκαλιάζει την περιοχή, ρυθμίζει την εφαρμογή, ενώ το αφρώδες από κάτω δεν επιτρέπει καμμία πίεση να περάσει στο πόδι. Επιπλέον, καθώς οι δύο πρώτες σειρές των κορδονιών είναι ανεξάρτητες, μπορείς να παίξεις διαφορετικά με το σφίξιμο, αν χρειαστεί.

Η φτέρνα σταθεροποιείται αρκετά καλά, συνδυάζοντας άνεση και κράτημα. Ένα θέμα που μπορεί να προκύψει, είναι ότι δεν υπάρχουν οι επιπλέον τρύπες, σε περίπτωση που θες να “ασφαλίσεις” καλύτερα το σημείο. Έχοντας πιο στενή φτέρνα, παρότι έμενε στην θέση της, θα προτιμούσα το κολάρο λίγο πιο σφιχτό γύρω της για καλύτερη αίσθηση. Η εφαρμογή του lace-lock δεσίματος σίγουρα θα ήταν η λύση, αλλά στο Cloudswift δεν έχεις την επιλογή, αφού όλο το σύστημα δουλεύει επάνω στο πάνελ. Πιθανώς η αλλαγή των κορδονιών με πιο χοντρά να βοηθούσε. Πιστεύω πάντως ότι τα κανονικά πέλματα δεν θα έχουν κανένα θέμα.

Το εξωτερικό “δέσιμο” της φτέρνας είναι σχετικά εύκαμπτο.

Σαν συνολική εικόνα, πέραν της εξαιρετικής ποιότητος, το επάνω μέρος είναι αντικειμενικά πολύ καλό. Και άνεση προσφέρει, σαν υλικά και καλούπι, και κρατάει το πόδι στην θέση του, ακόμη και σε γρήγορα τρεξίματα ή με στροφές. Συν την πολύ καλή διαπνοή. Το ύφασμα δουλεύει μαζί με το πόδι σε όλα τα σημεία, με το πάνελ να δίνει και την απαραίτητη στήριξη. Επίσης, έχει μια universal εφαρμογή, η οποία θα ταιριάξει στα περισσότερα πέλματα, με μοναδικό αστερίσκο το κλείδωμα της φτέρνας, κι αυτό υπό συνθήκες. Είναι το τρίτο παπούτσι της εταιρείας που δοκιμάζω και η πολύ καλή εντύπωση που είχα ήδη διαμορφώσει, παραμένει κι εδώ. Και κατά την γνώμη μου, είναι και πολύ όμορφο, ιδίως στο συγκεκριμένο χρωματισμό.
Σχετικά με το sizing, πάτε στο κανονικό σας.

Σόλα και πάτημα

Η σχεδίαση της σόλας των On μοντέλων βασίζεται στην CloudTec τεχνολογία. Δύο σειρές από σχεδόν ανεξάρτητα μεταξύ τους στοιχεία, τα χαρακτηριστικά “Clouds”, τα οποία όμως δεν είναι συμπαγή αλλά με κενό στο μέσο τους. Είναι κατασκευασμένα από EVA αφρό, τον οποίο η εταιρεία ονομάζει Helion. Τα Clouds στηρίζονται επάνω σε μία πλάκα από πολυπροπυλένιο, την Speedboard, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το footbed. Μην την συγχέουμε με τις πλάκες από ανθρακονήματα, η Speedboard δεν είναι άκαμπτη.

Κατά την θεωρία, αυτό που επιδιώκει η On με την συγκεκριμένη σχεδίαση, είναι το εξής: καθώς τα clouds συμπιέζονται κατά την προσγείωση, με το κενό αέρα να απορροφάει τους κραδασμούς, συγχρόνως η πλάκα φορτίζεται σαν ελατήριο για να μεταφέρει την ενέργεια στο toe off. Αναλόγως του χαρακτήρα του κάθε μοντέλου, η σχεδίαση της Speedboard διαφέρει. Στο Cloudswift το πίσω μέρος της είναι πιο εύκαμπτο, ενώ μπροστά πιο άκαμπτο για αποδοτικότερο toe off.

Από κάτω δεν έχουμε ακριβώς εξώσολα, αφού αυτόν τον ρόλο παίζουν τα clouds, με τα 10 από τα 16 στοιχεία να καλύπτονται από λάστιχο. Μέχρι στιγμής, η φθορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ακόμη και στα εκτεθειμένα, ενώ έχουν και αρκετά καλή πρόσφυση.

Όπως θα δούμε και παρακάτω, η γεωμετρία της σόλας του Cloudswift βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην rocker σχεδίαση, τόσο μπροστά όσο και πίσω. Παρ’ όλα αυτά, το παπούτσι είναι σχετικά εύκαμπτο και με αρκετά flex points. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό, είναι που τελικά καθορίζουν το πάτημά του, κατά την γνώμη μου.

Παρά την ύπαρξη της πλάκας, το Cloudswift έχει έναν βαθμό ευκαμψίας.

Η On χαρακτηρίζει τον Helion ως super foam. Καθώς όντως βρισκόμαστε στην εποχή των super foams, έχοντας αρκετά δείγματα συνθέσεων που μπορούν να φέρουν αυτόν τον τίτλο, πρέπει να πούμε ότι ο Helion δεν είναι τέτοιος. Δεν έχει το softness και το bounce που χαρακτηρίζει ανάλογους αφρούς, θυμίζοντας κλασικό EVA υλικό. Η ρύθμισή του είναι μάλλον σφιχτή, αν και δεν μπορούμε να κάνουμε απευθείας σύγκριση, μιας και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και το κενό αέρα ενδιάμεσα. Αυτή η αίσθηση ενισχύεται και από το ότι το πέλμα κάθεται επάνω στην speedboard, χωρίς να μεσολαβεί κάποια στρώση αφρού. Επίσης, η εταιρεία αναφέρει ότι ο Helion δεν είναι επιρρεπής στις αλλαγές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες EVA σόλες.

 

Ίσως κανένα άλλο παπούτσι δε με έχει μπερδέψει τόσο πολύ όσο το Cloudswift. Στα περίπου 60 χιλιόμετρα που έχω κάνει μαζί του, προσπαθούσα κάθε φορά να καταλάβω τι συμβαίνει κάτω από το πόδι μου και τι είναι αυτό που εισπράττω ως αίσθηση.

Το πάτημά του είναι αναμφισβήτητα σφιχτό. Κάποιοι που είναι μαθημένοι σε πολύ μαλακές σόλες, ίσως να το χαρακτήριζαν και σκληρό. Προσγειώνεσαι και νομίζεις πως η σόλα δεν συμπιέζεται καν. Παρ’ όλα αυτά, καταλαβαίνεις συγχρόνως πως υπάρχει πολύ cushioning από κάτω και το παπούτσι σε προστατεύει. Σε κανένα τρέξιμο δε με κούρασε, ενώ εντύπωση μου έκανε και η καλή κατάσταση που άφηνε τα πόδια μου μετά. Λες και όλος ο μηχανισμός της απορρόφησης δουλεύει στο παρασκήνιο κι εσύ βλέπεις απλά το αποτέλεσμα. Το έχουμε πει επανειλημμένως άλλωστε, cushioning δεν σημαίνει απαραίτητα softness, είναι δύο διαφορετικά concepts. Να σημειώσω ότι μετά από 30 – 40 χιλιόμετρα, η σόλα σα να μαλάκωσε λίγο, οπότε μάλλον απαιτείται και κάποιο στρώσιμο.

 

Σε όλο αυτό συντελεί και η μεγάλη σταθερότητα που προσφέρει η σόλα. Πέραν της ελεγχόμενης συμπίεσης, ή καλύτερα παραμόρφωσης, των clouds, το σχήμα και η διάταξή τους είναι τέτοια, ώστε να ανοίγουν καθώς τα φορτίζεις. Η εσωτερική τους πλευρά δεν είναι κάθετη αλλά παράγωνη, με κλίση προς τα έξω. Το ενδιάμεσο κενό, το “αυλάκι” που σχηματίζεται ανάμεσα στις δύο σειρές των clouds, κρατάει το πόδι κεντραρισμένο και δίνει ένα πολύ ουδέτερο πάτημα, περιορίζοντας την άσκοπη κίνηση της ποδοκνημικής. Από τα πιο στιβαρά μοντέλα που έχω δοκιμάσει.

Τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά του Cloudswift οδηγούν στο τρίτο και σημαντικότερο: την γεωμετρία του και τον τρόπο που ρολάρει.
Έχουμε ένα ιδιαίτερα έντονο rocker μπροστά, το οποίο μάλιστα ξεκινάει και πολύ νωρίς. Το ίδιο συμβαίνει και στο πίσω μέρος, με την ανασηκωμένη φτέρνα να σε οδηγεί σε ένα σαφώς πιο midfoot πάτημα. Κι εκεί είναι και το sweet spot του Cloudswift. Πατάς στο πολύ σταθερό midfoot και γρήγορα έχεις βρεθεί στα δάχτυλα για την απογείωση. Η speedboard σίγουρα βοηθάει σε αυτό, αφού δίνει την απαραίτητη ακαμψία στα μετατάρσια, χωρίς να τη νοιώθεις όμως. Κι ο λόγος είναι πως υπάρχει μια σχετική ευκαμψία, οπότε δεν σε κουράζει σε αργούς ρυθμούς.

Η On χαρακτηρίζει το Cloudswift ως μικρών ή μεσαίων αποστάσεων μοντέλο. Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά πιθανώς το κατηγοριοποιεί ως πιο γρήγορο παπούτσι. Η αλήθεια είναι πως το βάρος του δεν προδιαθέτει για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στα χαρτιά. Τα 280 γραμμάρια παραπέμπουν μάλλον σε trainer παρά σε up-tempo.

Παρ’ όλα αυτά, ανοίγοντας ρυθμό, το Cloudswift δείχνει να βρίσκεται περισσότερο στο στοιχείο του. Κατ’ αρχάς, το βάρος του δεν φαίνεται, το κρύβει πολύ καλά. Καθώς το πάτημα μεταφέρεται εκ των πραγμάτων πιο μπροστά, η πλάκα σε ρίχνει απότομα στα δάχτυλα και η προώθηση είναι πιο εμφανής. Δεν έχει το rebound άλλων υλικών, έχει όμως το responsiveness που απαιτείται για ένα δυνατό σήκωμα. Και όταν λέω responsiveness, εννοώ εκείνο το παραδοσιακό που ξέραμε, το “ανόθευτο”, όταν ακόμη δεν υπήρχαν οι σόλες με τα 20+ mm στο forefoot. Κάνει το παπούτσι την δουλειά του αλλά κάνει και το πόδι την δική του.

“Τόλμησα” μάλιστα και το φόρεσα στον στίβο σε 500άρια, περισσότερο από περιέργεια και σχεδόν βέβαιος πως θα το μετανοιώσω. Κι όμως το παπούτσι πήγαινε πολύ ωραία. Σταθερό, συμπαγές, άμεσο και με αρκετή πληροφορία. Και πιο ξεκούραστο σε σχέση με πιο ενδεδειγμένα για την περίπτωση μοντέλα. Σφίγγοντάς το και λίγο παραπάνω, έμπαινε απροβλημάτιστα στις στροφές.

Παρότι δεν είχα πρόβλημα στα easy runs, οι πιο σβέλτοι ρυθμοί αναδεικνύουν πολύ περισσότερο την γεωμετρία της σόλας. Πραγματικά το χαιρόμουν όποτε ανέβαζα ταχύτητα, με τον τρόπο που σε περνάει μπροστά και το εύκολο transition. Αρκεί να απεμπλέξεις λίγο την φτέρνα από την διαδικασία για να εκμεταλλευτείς το rocker.

Συμπέρασμα

Τρέχοντας με το Cloudswift, δεν ήξερα τι να περιμένω. Κι επειδή δεν είμαι κι εξοικειωμένος με την γκάμα της On, δεν γνώριζα και για τι προορίζεται. Τελικά είναι ένα παπούτσι που το ευχαριστήθηκα σε όποια προπόνηση κι αν το φόρεσα.

Η χρήση του μπορεί να είναι από daily trainer, για όσους προτιμούν ένα πιο συμπαγές πάτημα, έως και tempo τρεξίματα. Για πιο μεγάλες προπονήσεις, θεωρώ ότι απαιτεί πιο δουλεμένα πόδια και ίσως στα τελευταία χιλιόμετρα να σου λείψει το επιθυμητό softness.

Ανέκαθεν ήμουν οπαδός των πιο λεπτόσολων μοντέλων, εκείνων που δεν σε αποκόβουν εντελώς από το έδαφος. Μεγαλώνοντας βέβαια, αυτό έχει και το τίμημά του, αφού τα πόδια δεν είναι πλέον ικανά κι ανθεκτικά όσο πριν. Το Cloudswift κάθεται κάπου στη μέση, προσφέροντας την κλασική αίσθηση ενος σβέλτου παπουτσιού, αλλά συγχρόνως και την προστασία που ζητάω.

 

 

Ευχαριστούμε την On Greece & Cyprus για την παραχώρηση του On Cloudswift. Η αξιολόγηση είναι απολύτως αντικειμενική και ανηπηρέαστη.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

3 Σχόλια

  1. Ωραία παρουσίαση Νίκο σε κάτι σχετικά άγνωστο. Εντύπωση μου προκαλεί πάντως το ότι φτάνω μάλλον αβίαστα στο συμπέρασμα πως τελικά δεν υπάρχει κακό παπούτσι στην εποχή μας και πως όλα σχεδόν είναι από πολύ καλά έως άριστα. Αλήθεια ισχύει αυτό ή απλά έχω μια τάση να προβώ σε έναν υπεραπλουστευτικό αφορισμό; Και αν ισχύει ποια τα περιθώρια βελτίωσης εντός θεμιτού πλαισίου βεβαίως …. Τέλος από περιέργεια σε τιμή κυμαίνονται και τα βρίσκει κανείς εύκολα ή πρέπει να τα ψάξει λίγο παραπάνω; Και πάλι ευχαριστούμε ….

  2. @mic2bach Thanks, Μάικ!

    Όντως, κάπως έτσι είναι πλέον τα πράγματα…
    Έχει προχωρήσει πολύ η τεχνολογία, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, οπότε δεν τις παίρνει τις εταιρείες να κάνουν προχειροδουλειές. Ακόμη και τα basic μοντέλα τους, είναι τουλάχιστον αξιοπρεπή. Για παράδειγμα, σκέψου ότι οι φθηνές τους προτάσεις φέρουν τεχνολογία μόλις 3-4 ετών πίσω, η οποία στην εποχή της θεωρείτο πρώτης γραμμής.
    Ε δεν γίνεται να λες πως επειδή υπάρχει το Samsung S21, δε μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας μια χαρά και με το S10…

    On έχει σίγουρα το Outrun και το Intersport.

  3. Ευχαριστουμε για την πσρουσιαση.Παντα ειχα απορια τη παπουτσια ειναι και γιατι;

Αφήστε μια απάντηση