Αρχική / Αξιολογήσεις / Asics Gel-Kayano 30

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Asics Gel-Kayano 30

Asics Gel-Kayano 30

Κατηγορία: Trainer  –  Πάτημα: Πρηνισμός  –  Βάρος: 303γρ.  –  Drop: 10mm (40/30mm)

 

Μέχρι προσφάτως, η stability κατηγορία είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: πολύ φαρδιά βάση, σφιχτή σόλα, πλαστικά τμήματα για στρεπτική ακαμψία και φυσικά το γνωστό σε όλους, medial post. Αυτό ήταν ένα εμβόλιμο κομμάτι ακόμη σκληρότερου αφρού, κάτω από την καμάρα ή και πιο πίσω, έτσι ώστε να υποστηρίζεται η έσω στροφή του πέλματος όσων “υπερ – πρηνίζουν”. Όπως πλέον έχει αποδειχθεί, όλα αυτά στα οποία η βιομηχανία βασιζόταν τόσα χρόνια, ήταν απλά θεωρίες ή ακόμη χειρότερα, αυθαίρετες εικασίες των εταιρειών. Κατηγοριοποιήσεις και γενικεύσεις, οι οποίες έδιναν απαντήσεις σε ερωτήματα που ουσιαστικά δεν υπήρχαν.

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν το ευρύτερο πλαίσιο του πρηνισμού με διαφορετικό τρόπο. Η σχεδίαση που τελικά οδηγούσε σε “παπούτσια – νάρθηκες” αρχίζει να αναθεωρείται, δίνοντας την θέση της σε μία πολύ πιο φυσική γεωμετρία της σόλας. Ούτε και η επιλογή ενός μοντέλου γίνεται βάσει των παλαιών κριτηρίων. Αναμφισβήτητα έχουμε πολλούς δρομείς με σωματικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες που απαιτούν πιο σταθερές σόλες, αυτά όμως δεν καθορίζονται πλέον από το ύψος της καμάρας ή τον βαθμό πρηνισμού.

Εδώ και 30 χρόνια το Kayano αποτελεί ίσως το εμπορικότερο stability μοντέλο της αγοράς. Έχει περάσει από αρκετούς πειραματισμούς και συνδυασμούς υλικών, πάντα όμως βασιζόταν στην χρήση δύο διαφορετικών πυκνοτήτων αφρών. Πριν 3 χρόνια προέκυψε και το Kayano Lite, ένα μοντέλο χωρίς το κλασικό medial post και με μία διαφορετική σχεδιαστική φιλοσοφία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Lite ήταν ο προπομπός του Kayano 30 και των ριζικών αλλαγών που αυτό φέρνει στην σειρά.

Επάνω μέρος κι εφαρμογή

Σχετικά απλή και παραδοσιακή η σχεδίαση του upper κι αυτό δεν το λέμε για κακό. Το ύφασμα χαρακτηρίζεται ως engineered knit αλλά μοιάζει με κλασικό mesh. Είναι ελαστικό και πολύ μαλακό σαν υφή, ενώ ο μεγάλος προφυλακτήρας δίνει σχήμα και αέρα στην περιοχή.

Παρότι δεν του φαίνεται, το midfoot είναι αρκετά δομημένο. Αφενός το μεγάλο 3D-print logo, αφετέρου το ενισχυμένο ύφασμα εσωτερικά, δίνουν μία συμπαγή εφαρμογή και αγκαλιάζουν το πόδι.

Το logo δεν είναι απλά διακοσμητικό.

Εντελώς κλειστή ύφανση εσωτερικά, στο μεσαίο τμήμα.

Η γλώσσα έχει πολύ αφρώδες και συγκρατείται εκατέρωθεν από δύο λωρίδες. Τα κορδόνια έχουν σωστή ελαστικότητα και πάχος, με τις στενές τρύπες να βοηθούν στο να διατηρείται η αρχική τάση τους.

Το πίσω μέρος είναι αρκετά “χτισμένο”, όπως αναμενόταν. Το κολάρο είναι εντελώς άκαμπτο και συνδυάζεται με δύο πλαστικές εξωτερικές ενισχύσεις σε κάθε πλευρά. Ωστόσο ποτέ δεν θα γίνει αντιληπτό, αφού επενδύεται από πολύ πλούσιο αφρώδες και μία φόδρα με μεταξένια υφή.

Η εφαρμογή του Kayano 30 είναι ακριβώς αυτή που πρέπει να έχει ένα προπονητικό παπούτσι. Τίποτα δεν λείπει, τίποτα δεν περισσεύει.
Η φτέρνα κλειδώνει ολόσωστα και χωρίς κόπο. Παρά το άφθονο padding, είναι από τα λίγα μοντέλα που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τις έξτρα τρύπες. Το σκληρό κολάρο δεν επιτρέπει καμμία περιττή κίνηση στην περιοχή, με το μαξιλαράκι περιμετρικά να προσφέρει ωραία αίσθηση.

Στο μεσαίο τμήμα τα πλαϊνά κλείνουν εξίσου καλά γύρω από το πόδι και η semi-bootie σχεδίαση δεν αφήνει κανένα κενό πουθενά. Μπορείς να παίξεις όσο θες με το σφίξιμο, αν και δεν χρειάζεται, καθώς η αφράτη γλώσσα και τα κορδόνια φιλτράρουν τα πάντα. Άψογο κράτημα, στο οποίο βέβαια βοηθάει η φαρδιά βάση στην καμάρα αλλά και τα υπερυψωμένα τοιχώματα της σόλας.

Αν και λεπτομέρεια, πολλές φορές τα κορδόνια μπορούν να χαλάσουν την εφαρμογή του upper. Εδώ όμως δουλεύουν όπως πρέπει.

Το toe box είναι άνετο και δίνει χώρο στα δάχτυλα να απλωθούν. Έχεις ύψος, έχει πλάτος και το knit έχει την απαραίτητη ελαστικότητα. Άνετα θα φιλοξενήσει ακόμη και πολύ φαρδιά πέλματα. Αντιθέτως, αν κάποιος έχει στενό πόδι, η εφαρμογή του υπόλοιπου παπουτσιού δεν αφήνει να το αισθανθεί μπόλικο μπροστά.

Τα απαλά υλικά δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον.

Πραγματικά δεν βρίσκω κάποιο ψεγάδι στο επάνω μέρος του νέου Kayano. Έχει το κράτημα που απαιτεί η κατηγορία του, έχει την άνεση που απαιτεί η χρήση που προορίζεται, έχει και την πολυτέλεια που απαιτεί η τιμή του. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να βρω κάτι, αυτό θα ήταν η σχετικά μειωμένη διαπνοή λόγω της πυκνής ύφανσης. Σαν νούμερο είναι απολύτως κανονικό.

Σόλα και πάτημα

Όπως και με το Nimbus 25, έτσι κι εδώ η Asics σχεδίασε το νέο Kayano σε λευκό χαρτί. Αν είχε άλλο όνομα, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα max cushioning μοντέλο με πολύ μεγάλη σταθερότητα, αφήνοντας κάλλιστα στην άκρη τον όρο stability. Ουσιαστικά μιλάμε για μία πελώρια πλατφόρμα, ιδίως σαν πλάτος, και προσανατολισμό που δεν διαφέρει από ουδέτερα μοντέλα όπως π.χ. το Bondi, το Invincible ή το More.

Το Kayano 30 ψηλώνει και πάει στα 40/30mm (+4mm από το ν29), αποτελούμενο πλέον εξ ολοκλήρου από τον FlyteFoam Blast+ Eco. Σύγχρονος και δοκιμασμένος αφρός, με εφαρμογές και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας, όπως το Nimbus 25 ή το Novablast 3 (χωρίς τις οικολογικές ανησυχίες).

Ο FFB+ Eco έχει λίγο πιο πυκνή ρύθμιση από ότι σε άλλα μοντέλα.

Ο νέος αέρας φυσάει ακόμη και στο Gel, σήμα κατατεθέν της Asics όλα αυτά τα χρόνια. PureGEL λοιπόν, μία λεπτή κι επίπεδη στρώση υλικού αλλά με μεγαλύτερη επιφάνεια και ακριβώς κάτω από την φτέρνα.

Η εξώσολα καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από παχύ αλλά μαλακό λάστιχο, πλην της εξωτερικής πλευράς πίσω, όπου είναι αρκετά σκληρό. Υπάρχουν αρκετές αυλακώσεις, κάνοντας τελικά το παπούτσι λιγότερο άκαμπτο απ’ όσο θα υπέθετε κανείς. Η πρόσφυση είναι καλή, χωρίς να έχω όμως εικόνα σε βρεγμένη επιφάνεια.

Η Asics προσεγγίζει πλέον διαφορετικά το concept της σταθερότητας, ενσωματώνοντας στο Kayano νέα χαρακτηριστικά. Πιο “ήπια” επί μέρους, σαν άθροισμα όμως, εξίσου αποτελεσματικά. Αν έχετε παρατηρήσει μάλιστα, η βιομηχανία έχει αρχίσει να υιοθετεί όλο και συχνότερα τον όρο Guidance αντί του κλασικού Stability, δείχνοντας ότι έχουμε μία νέα θεώρηση του πράγματος.

4D Guidance System ονομάζει η εταιρεία το πακέτο των χαρακτηριστικών αυτών. Πρώτον, η πολύ φαρδιά πλατφόρμα, η οποία διατηρεί το ίδιο πλάτος ακόμη και στην καμάρα.

Το πλάτος της σόλας στην καμάρα είναι τεράστιο.

Δεύτερο, η ανασηκωμένη και στρογγυλεμένη φτέρνα (heel bevel), ώστε να εξομαλύνεται η πρόσκρουση. Συνδυάζεται και με ένα μεγάλο crash pad για μία ελαφριά “κατεύθυνση” προς τα έξω καθώς προσγειώνεσαι.

Κυρτά τοιχώματα και σαφής κλίση προς την εξωτερική πλευρά.

Τρίτον, η γεωμετρία των τοιχωμάτων. Η βαθειά διαμήκης κοιλότητα διευκολύνει την συμπίεση της εξωτερικής πλευράς, οδηγώντας προς τα εκεί το πάτημα, ενώ αντιθέτως η κυρτή εσωτερική πλευρά “αντιστέκεται” στο ρολάρισμα του ποδιού προς τα μέσα.

Τέταρτον, το medial post, όπου η Asics πάει κόντρα σε όσα ξέραμε. Το συγκεκριμένο τμήμα αφρού είναι λίγο πιο μαλακό και (νομίζω) ελαστικότερο από το υπόλοιπο υλικό της σόλας. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να αντιληφθώ το σκεπτικό αυτής της “αντίθετης” σχεδίασης. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω, είναι πως δίνει ένα ελαφρύ bounce στην καμάρα και περνάει το πόδι πιο άμεσα στην επόμενη φάση του transition. Γεγονός είναι πάντως πως δεν το αντιλαμβάνεσαι καν.

Στα παραπάνω προσθέστε και την ψηλή προέκταση των πλαϊνών της σόλας, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο γύρω από το πόδι για καλύτερο κράτημα.

Εδώ διακρίνεται χαρακτηριστικά πόσο ψηλότερα από την βάση σηκώνονται τα τοιχώματά της.

Όπως έχω ξαναπεί, πρηνίζω αρκετά. Παρόλο που δεν φοράω παπούτσια με στήριξη εδώ και δέκα χρόνια, είμαι σε θέση να αντιληφθώ τον τρόπο που ένα μοντέλο υποστηρίζει το πέλμα αλλά και το πόσο παρεμβαίνει στην μηχανική μου.

Σαν πρώτη εντύπωση, το νέο Kayano είναι πελώριο. Προσωπικά χρειάστηκα 2 – 3 χιλιόμετρα για να συνηθίσω το μέγεθός του, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες, επίσης φαρδιές σόλες.

Το cushioning είναι πάρα πολύ και έχει την ίδια αίσθηση από πίσω μέχρι εμπρός. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα ύψη αλλά και ο συνολικός όγκος. Σαν softness είναι μεν μαλακό αλλά συγχρόνως και “συγκρατημένο”. Έχει συμπίεση αλλά χωρίς να βυθίζεσαι βαθιά μέσα στην σόλα. Αυτός είναι και ο σκοπός της λειτουργίας του άλλωστε, αφού το αντίθετο θα αύξανε τον χρόνο επαφής με το έδαφος, άρα και τον βαθμό πρηνισμού. Για να δώσω μία εικόνα, είναι αρκετά πιο σφιχτό από το Novablast και λίγο πιο σφιχτό από το Nimbus. Η συμπεριφορά του FFB+ εδώ μοιάζει αρκετά με του δευτέρου.

Αυτό που πάντα με ενοχλούσε στα παραδοσιακά stability μοντέλα (πέραν του ότι δεν έκρινα απαραίτητη την ύπαρξή τους), ήταν ο τρόπος που το medial post καθοδηγούσε τον τρόπο που πατούσα. Αφενός το ένοιωθα κάτω από την καμάρα σαν εξόγκωμα που την πίεζε, όπως και τον σκληρό όγκο εσωτερικά της φτέρνας. Αφετέρου έσπρωχνε αφύσικα το πέλμα μου προς την εξωτερική πλευρά.

Εντελώς διαφορετική η λειτουργία του medial post.

Εδώ τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Οι δύο πλευρές της σόλας συμπεριφέρονται σχεδόν το ίδιο και η όποια κατεύθυνση εξωτερικά δίνεται με διακριτικό τρόπο. Αυτό που τελικά εισπράττεις, είναι ένα απόλυτα κεντραρισμένο και ευθύβολο πάτημα. Σχεδόν ουδέτερο θα έλεγα στην περίπτωσή μου, κάτι που επιβεβαίωσαν και άλλοι κοιτώντας με από πίσω. Το σημαντικό όμως είναι πως ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι το παπούτσι με πήγαινε με τον δικό του τρόπο. Αν χρειαζόταν να διορθώσει κάτι, το έκανε. Αν όχι, έμενε στο παρασκήνιο όπως ένα καθαρά neutral μοντέλο.

Η περισσότερη δουλειά γίνεται από το πλάτος της σόλας και την στρεπτική ακαμψία της. Όσο άγαρμπα, κατευθυνόμενα ή στραβά κι αν πατήσεις, σε επαναφέρει ήσυχα στον ίσιο δρόμο.

Το ρολάρισμά του είναι αρκετά εύκολο για τον όγκο που κουβαλάει. Βοηθάει και το ότι έχει μία μικρή ευκαμψία μπροστά. Πέραν αυτού, έχουμε και μία rocker γεωμετρία, η οποία όμως ξεκινάει λίγο πριν τα δάχτυλα. Αν έχεις κοντό διασκελισμό και μεγάλη συχνότητα, την αντιλαμβάνεσαι και θα σε διευκολύνει. Στην αντίθετη περίπτωση, περνάει ανεκμετάλλευτη. Σίγουρα θα προτιμούσα να ξεκινάει λίγο πιο πίσω.

Το forefoot δεν είναι όσο άκαμπτο θα περίμενε κανείς.

Late stage rocker.

Γενικά το Kayano πάει πολύ στρωτά στους ρυθμούς για τους οποίους είναι φτιαγμένο, δηλαδή τους αργούς. Τα τρεξίματά μου μαζί του συνέπεσαν σε μία φάση επανόδου από τραυματισμό, όπου ήθελα σιγουριά, ευκολία και σταθερότητα. Και τα είχε όλα αυτά. Ούτε και το βάρος του με ενόχλησε, αφού η σβελτάδα δεν ήταν το ζητούμενο. Σχεδιάστηκε για easy, recovery και αργά long runs, όπως και τα περισσότερα stability μοντέλα. Η διαφορά είναι πως καταφέρνει ακριβώς τα ίδια με αυτά, χωρίς όμως να είναι πλέον τέτοιο.

Κλείνοντας να πούμε ότι το Asics έχει και οικολογικό χαρακτήρα, καθώς το επάνω μέρος του αποτελείται κατά 75% από ανακυκλωμένα υλικά και η σόλα του κατά 20% από ανακυκλώσιμα υλικά.

Συμπέρασμα

Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός του Kayano, ή οποιουδήποτε αντιστοίχου μοντέλου, και εξακολουθώ να μην είμαι. Ούτε και γενικότερα η βιομηχανική μου έχει ανάγκη μία τόσο σταθερή βάση. Παρ’ όλα αυτά, μπορώ να αντιληφθώ πολύ καλά τους λόγους που κάποιοι επιλέγουν την κατηγορία αυτή, όπως και τις προσδοκίες τους. Το έχουμε πει πολλές φορές άλλωστε πως ένα review γράφεται για το κοινό του εκάστοτε παπουτσιού. Αυτά τα στάνταρντς πρέπει να ακολουθεί και όχι εκείνα του γράφοντος.

Το kayano 30 λοιπόν, απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στους πιστούς της σειράς, αλλά και της κατηγορίας. Προσφέρει την υποστήριξη που αναζητούν, πλέον όμως με έναν πολύ πιο φυσικό και αποδοτικό τρόπο. Παράλληλα, απευθύνεται και σε ουδέτερους δρομείς, οι οποίοι θέλουν μία πολύ σταθερή σόλα, για διαφόρους λόγους. Μεγαλύτερο σωματικό βάρος, ευαίσθητες αρθρώσεις ή γενικά μυοσκελετικές ιδιαιτερότητες που η σταθερότητα ενός μοντέλου δεν τις αναδεικνύει. Παρόμοια περίπτωση είναι και το Nimbus 25, απλά εδώ έχουμε ένα ακόμη στιβαρότερο πάτημα.

Η γενικότερη εικόνα ωστόσο, είναι ίσως πιο σημαντική. Όταν ένα τόσο δημοφιλές μοντέλο αλλάζει, αυτό δείχνει πως αλλάζει και η φιλοσοφία των κατασκευαστών. Και δεν αλλάζει απλά από μία τυχαία έμπνευση αλλά από την παρατήρηση, το feedback και τα επιστημονικά δεδομένα. Κι αυτό κατ’ εμέ είναι πολύ καλό. Εν προκειμένω, το concept παραμένει, με διαφορετική όμως εκτέλεση.

 

Το Asics Gel-Kayano 30 μάς δόθηκε για το review από το εξειδικευμένο δρομικό κατάστημα Outrun, στη Μαρίνα Φλοίσβου. Η αξιολόγηση είναι απολύτως αντικειμενική και ανηπηρέαστη. Ευχαριστούμε για την συνεργασία.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

4 Σχόλια

  1. Καλημέρα!! Υπήρχαν καθόλου hot spots κατά την διάρκεια του τρεξίματος? Διάβασα αρκετά παράπονα για αυτό.

  2. @orfeas26 Σε ποια σημεία αναφερόντουσαν;
    Προσωπικά το βρίσκω υποδειματικό το upper.

  3. Στο μπαλάκι του πέλματος και κάτω από την φτέρνα.

  4. Α για το πέλμα λες. Όχι, τίποτα.

Αφήστε μια απάντηση