Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

BROOKS Ghost 13

BROOKS Ghost 13

Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 285γρ. – 12mm drop (32/20mm)

 

Η παρουσίαση κάθε νέου Ghost, όπως και του Glycerin, δεν είναι εύκολη. Το παπούτσι παραμένει για πολλές εκδόσεις σταθερό στα χαρακτηριστικά του, με τις αλλαγές να είναι μικρές και συνολικά, δυσδιάκριτες. Ως εκ τούτου, αναγκαστικά κάθε επόμενο review μοιάζει αρκετά με το προηγούμενο. Βέβαια, όσο αυτό δυσκολεύει τον κάθε reviewer άλλο τόσο κάνει εύκολη την ζωή των απανταχού οπαδών της σειράς. Διότι, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, μία συνταγή δοκιμασμένη και αποτελεσματική, δεν πρέπει να την πολυπειράζεις. Και για να καταλάβει κανείς πόσο επιτυχημένη είναι εμπορικά η συνταγή της Brooks, παραθέτουμε τα στοιχεία από το Running USA 2020 National Running Survey:

Όσον αφορά τις δημοφιλέστερες εταιρείες μεταξύ των δρομέων που έτρεξαν σε αγώνες στις ΗΠΑ το 2019, η Brooks ήταν πρώτη με ποσοστό 24%, βάσει φωτογραφιών, 4 μονάδες μπροστά από την δεύτερη.

Βάσει στοιχείων της εταιρείας, το Ghost είναι το Νο 1 μοντέλο της σε πωλήσεις. Οπότε, σε συνδυασμό με την παραπάνω έρευνα, μιλάμε για το παπούτσι που προτιμούν οι περισσότεροι δρομείς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Σε σχέση με το Ghost 12, το διχτυωτό έχει μία πιο κλειστή ύφανση, παραμένοντας μαλακό, εύκαμπτο και με ωραία αίσθηση. Ο προφυλακτήρας είναι όπως πριν, με αρκετή δομή και ύψος.

Απλό, παραδοσιακό engineered mesh, που κάνει άψογα την δουλειά του και χωρίς εκπλήξεις.

Αντίστοιχα, το μεσαίο τμήμα εξακολουθεί να φέρει κάποια ελαφριά δομικά στοιχεία, δηλαδή μία 3D print ενίσχυση και το logo της εταιρείας. Σαν κλασικό Brooks, η γλώσσα είναι φαρδιά και παχιά, ενώ ακόμη και τα κορδόνια έχουν μία “πολυτελή”, βελούδινη υφή.

Εξίσου άφθονο είναι το αφρώδες στο πίσω μέρος, τόσο σε ποσότητα, όσο και επιφάνεια που καλύπτει. Το κολάρο είναι σκληρό αλλά φιλτράρεται εντελώς από την εσωτερική επένδυση.

Εσωτερικά, το περιβάλλον προσφέρει κορυφαία άνεση και αίσθηση.

Σχεδόν όλα τα μοντέλα της Brooks, έχουν ίσως την πιο universal εφαρμογή που μπορείς να βρεις. Ασχέτως του όγκου του πέλματός σου, είναι σχεδόν αδύνατο να μην ταιριάξεις μαζί της. Τελευταία βλέπουμε σε αρκετά παπούτσια, προπονητικά ή performance, να επιλέγονται ιδιαίτερα καλούπια και αμφιλεγόμενες σχεδιάσεις. Είτε για εξοικονόμηση βάρους, είτε για να δείξουν κάτι διαφορετικό. Και τελικά η εφαρμογή καταλήγει να αφήνει πολλά πόδια “απ’ έξω”. Στην Brooks δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο, απλά διατηρούν τις βασικές αρχές σχεδίασης, δοκιμασμένες όλα αυτά τα χρόνια.

Το toe box έχει άπλετο χώρο, όπως όλα τα προπονητικά της εταιρείας. Δεν θα ανησυχήσεις ποτέ για σημεία τριβής ή ερεθισμών, όση κι αν είναι η απόσταση. Έχει πλάτος, ύψος και μια στρογγυλεμένη γραμμή μπροστά από τα δάχτυλα, χαρακτηριστικά απαραίτητα σε ένα trainer.

Πηγαίνοντας προς τα πίσω, η εφαρμογή είναι πιο κλειστή. Στο midfoot αγκαλιάζει σωστά κι ωραία την καμάρα, χωρίς να αφήνει πουθενά κενά, ενώ η γλώσσα προσφέρει την απαιτούμενη άνεση. Το ίδιο ισχύει και για το πίσω μέρος. Μπορεί αρχικά το αφρώδες να μοιάζει υπερβολικό, τελικά όμως η φτέρνα συγκρατείται όπως πρέπει. Και μάλιστα, χωρίς πειραματισμούς.

Η ελαφριά ενίσχυση και το σωστό καλούπι, δίνουν στο midfoot σίγουρο κράτημα.

Το Ghost 13, όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις του άλλωστε, πετυχαίνει μία εφαρμογή που συνδυάζει σταθερότητα και άνεση. Τα υλικά θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και στην από πάνω κατηγορία, αφού δεν τους λείπει ούτε η ποιότητα, ούτε η ποσότητα. Συγχρόνως, όλο αυτό δεν καταλήγει εις βάρος του κρατήματος, με το παπούτσι να ασφαλίζει το πόδι από τη μέση και πίσω. Ακόμη και σε πιο γρήγορους ρυθμούς, ακολουθεί χωρίς πρόβλημα και μόνο σε πολύ κλειστές στροφές θα το νοιώσεις να παίζει ελαφρώς.

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι ότι μπορείς εύκολα να το φέρεις στα μέτρα σου. Η εφαρμογή “ακούει” στο σφίξιμο των κορδονιών και διατηρείται, παρά το πολύ αφρώδες, το οποίο και φιλτράρει την οποιαδήποτε πίεση. Μπορεί όλο αυτό να μοιάζει αυτονόητο σε ένα δρομικό παπούτσι αλλά στην πράξη έχουμε συναντήσει πολλές αστοχίες.

Όσον αφορά το νούμερο, η Brooks παραμένει απόλυτα true to size.

Σόλα και πάτημα

Το νέο Ghost φέρνει κάποιες μικρές αλλαγές στην σόλα του, παρόλο που αυτές δεν αλλάζουν ιδιαίτερα τον συνολικό χαρακτήρα του. Στο Ghost 12, το εξωτερικό τμήμα της φτέρνας ήταν από DNA LOFT, με όλη την υπόλοιπη να αποτελείται από τον παραδοσιακό BioMoGo DNA. EVA συνθέσεις και οι δύο, με την πρώτη όμως να είναι λίγο πιο μαλακή και ελαστικότερη. Πλέον, ο DNA LOFT καλύπτει όλη την εξωτερική πλευρά της σόλας, μέχρι μπροστά. Παρότι ουσιαστικά μιλάμε για δύο διαφορετικούς αφρούς ενωμένους, η αίσθηση τρέχοντας είναι ενιαία και δεν καταλαβαίνεις κάποια διαφορά. Πέραν αυτού, το Ghost έχει ψηλώσει και κατά 1mm.

DNA LOFT (με τα πεντάγωνα σκαλίσματα) εξωτερικά, BioMoGo DNA εσωτερικά.

Η εξώσολα παραμένει ίδια με πριν, διατηρώντας το μαλακό και πολύ παχύ λάστιχο σχεδόν σε όλη της την επιφάνεια και τις βαθειές αυλακώσεις να δίνουν στο forefoot αρκετή ευκαμψία. Για θέμα ανθεκτικότητας και πρόσφυσης δεν χρειάζεται να μιλήσουμε, με τόσο πολύ και μαλακό λάστιχο από κάτω, θεωρούνται δεδομένα. Έτρεξα με το παπούτσι σε βρεγμένο και σκονισμένο τσιμέντο και δεν γλιστρούσε πουθενά.

Με τα νέα δεδομένα στους αφρούς και τις τεχνολογίες, η σόλα του Ghost μοιάζει μάλλον “απλή” στα χαρτιά. Για παράδειγμα, δεν έχει το βαθύ cushioning, το rebound ή το χαμηλό βάρος του DNA FLASH που είδαμε στο Hyperion Elite 2. Δεν έχεις να πεις πολλά για τα επι μέρους χαρακτηριστικά της, ούτε και φέρνει κάτι καινούργιο στον χώρο.

Παρ’ όλα αυτά, το Ghost 13 είναι ίσως ο ορισμός αυτού που λέμε “solid daily trainer”. Του παπουτσιού δηλαδή που θα το δέσεις, θα ξεκινήσεις και θα ασχοληθείς ξανά μαζί του μόλις είναι να το βγάλεις. Στο μεταξύ, θα σου έχει κάνει όλη την δουλειά αποτελεσματικά και αθόρυβα.

H προστασία είναι πολύ μεγάλη και την αισθάνεσαι από εμπρός μέχρι πίσω. Έχει ένα semi – soft πάτημα με ελεγχόμενη συμπίεση, κάτι που οφείλεται περισσότερο στην παχιά εξώσολα, παρά την ρύθμιση του αφρού. Θα σου δώσει ακριβώς το cushioning που χρειάζεσαι, χωρίς υπερβολές ή ελλείψεις. Το transition είναι πολύ στρωτό και ευθύβολο, με την ευκαμψία μπροστά να βοηθάει σημαντικά.
Σε σχέση με το Ghost 12, είναι λίγο πιο μαλακό στα μετατάρσια, προφανώς λόγω DNA LOFT αλλά και του επιπλέον ύψους της σόλας. Συνολικά πάντως, το πάτημα διατηρεί τον ίδιο χαρακτήρα.

Πέραν της απορροφητικότητας, η ευκολία του Ghost οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πολύ σταθερή του πλατφόρμα. Έχει μία πολύ στιβαρή και σίγουρη αίσθηση, με την φαρδιά του βάση και τα “πομπέ” πλαινά τοιχώμα να κρατούν το πόδι κεντραρισμένο, ακόμη και σε επιφάνεις που δεν είναι ομαλές. Άνετα θα μπορούσε να το επιλέξει και κάποιος με ελαφρύ πρηνισμό, που θέλει λίγη στήριξη από το παπούτσι.

Η γεωμετρία της σόλας στο πίσω μέρος, με τα τοιχώματα να ανοίγουν προς τα κάτω, κάνει το Ghost ιδιαίτερα σταθερό.

Μπορεί το Ghost να είναι φτιαγμένο για ελεύθερα ή μεγάλα τρεξίματα, αν όμως δοκιμάσεις να τσιμπήσεις τον ρυθμό, θα σε εκπλήξει ευχάριστα. Η σταθερότητα της σόλας, η απουσία βουλιάγματος και η συμπαγής εξώσολα, αφήνουν περιθώρια να κινηθείς πιο γρήγορα, αν χρειαστεί. Σίγουρα δεν θα το επιλέξεις για κάποια tempo προπόνηση, αν όμως έχεις ένα προοδευτικό τρέξιμο ή με εναλλασσόμενο ρυθμό, ποτέ δεν θα σκεφτείς αν φοράς το κατάλληλο παπούτσι. Πλέον έχει ελαφρύνει κιόλας, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της κατηγορίας του. Στον δρόμο πάντως, δείχνει ακόμη ελαφρύτερο.

Όπως έχω αναφερθεί και σε άλλες αξιολογήσεις της Brooks, τα παπούτσια της θα κέρδιζαν σε αίσθηση αν αφαιρείτο κάποια ποσότητα λαστίχου από κάτω. Μπορεί να κάνει το παπούτσι αθάνατο, “κλέβει” όμως από τις ιδιότητες του αφρού. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται τόσο πάχια κάλυψη κι επιπλέον, θα έκοβε αρκετά και από το βάρος του.


Συμπέρασμα

Αρκετές φορές μου ζητούν φίλοι να τους προτείνω κάποιο μοντέλο. Θέλουν να έχει το Α και Β χαρακτηριστικό αλλά να μην έχει το Γ και Δ. Να είναι έτσι αλλά να είναι κι αλλιώς. Όταν η σούμα δεν βγαίνει (ή δεν ξέρουν κι αυτοί τι ακριβώς θέλουν), πάντα καταλήγω στο Ghost. Για να ξεμπερδεύουν κι αυτοί κι εγώ. Ειλικρινά, ποτέ κανείς δε μου έχει πει το παραμικρό παράπονο κι είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Έχω την τύχη να δοκιμάζω πολλά μοντέλα, με κάποια από αυτά να κουβαλούν διαστημικές τεχνολογίες, άλλοτε με ουσία κι άλλοτε όχι και τόση. Κανονικά, περιπτώσεις σαν του Ghost δεν θα έπρεπε να μου προκαλούν εντύπωση, μιας και δεν ανήκει στα παραπάνω. Κι όμως… Το παπούτσι είναι τόσο απλά και σωστά σχεδιασμένο, τόσο εύκολο στο τρέξιμο και την εφαρμογή του και κυρίως, δεν σου αφήνει περιθώριο να ασχοληθείς μαζί του. Βγαίνεις και τρέχεις απροβλημάτιστα, αυτός είναι ο σκοπός του. Πολλά νέα μοντέλα είναι φτιαγμένα για να σου τραβήξουν την προσοχή, το Ghost είναι φτιαγμένο για να μην σου την αποσπάει.

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

5 Σχόλια

 1. Εξαιρετικό review όπως πάντα. Και η τελευταία φράση όλα τα λεφτά!
  Πας φιρί φιρί να με βάλεις σε (περιτά?) έξοδα πάλι…..

 2. Χαχαχα… Λες κι από μόνος σου, είσαι εγκρατής!

 3. Η αλήθεια είναι ότι όταν αγόρασα τα 11, δεν τα είχα και σε πολύ μεγάλη υπόληψη… αλλά μετά από 1000 χιλιόμετρα που έχω κάνει παρέα τους, μπορώ να πω πως είναι πολύ καλή επιλογή. Ναι, όντως δεν τα έχω επιλέξει για αγώνες, ούτε τα προτιμώ για προπονήσεις με γρήγορα κομμάτια, αλλά να που τα έκανα τα χιλιομετράκια μου – και χωρίς κανένα μα κανένα πρόβλημα. Είναι αγαπημένα και θα επέλεγα και τα 13 άνετα.

 4. Τα Ghost 11 ήταν από τα αγαπημένα μου παπούτσια γιατί με αυτά ξεπέρασα έναν τραυματισμό στο γόνατο που με είχε αφήσει εκτός 2+ μήνες.
  Έγραψα πανω από 800 αργά χιλ χωρίς να με ξαναπονέσει τίποτα.
  Ναι ήταν βαρύ (320γρ το 11 στο 43αρι), ναι η σόλα τους προς το τέλος των long “κάθεται” αλλά συνολικά ήταν απο τις πιο τίμιες αγορές που έχω κάνει.
  Άνετα θα το ξαναέπερνα στην τωρινή , βελτιωμένη και πιο ελαφριά εκδοχή του.
  Thanks για το review Νίκο.

 5. Είναι γεγονός πως πολλοί δρομείς πίνουν νερό στο όνομα του Ghost 13,ειδικά όσοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά του ατλαντικού!
  Επίσης έχει πολύ ανταγωνιστή τιμή!
  Σε σχέση με το Reebok Floatride energy 3?

Αφήστε μια απάντηση