Αρχική / Αξιολογήσεις / Brooks Glycerin 14

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Brooks Glycerin 14

Brooks Glycerin 14

Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 300γρ. – 10mm drop (29/19mm)

Οφείλω να ειμαι ξεκάθαρος: παπούτσια της κατηγορίας του Glycerin, δεν είναι ιδιαίτερα του γούστου μου. Από την μια το βαθύ cushioning και το ύψος της σόλας, από την άλλη το βάρος, ο όγκος και η ακαμψία τους, είναι χαρακτηριστικά που προσωπικά δεν απολαμβάνω όταν τρέχω. Και όσες φορές στο παρελθόν είχα δοκιμάσει διάφορες εκδόσεις της ναυαρχίδας της Brooks, αυτό επιβεβαιωνόταν. Τονίζω και πάλι πως αυτό έχει να κάνει με τις προτιμήσεις μου, δεν σημαίνει πως τα ανάλογα μοντέλα δεν είναι ικανά να ικανοποιήσουν το, πολύ μεγάλο μάλιστα, κοινό τους.
Επειδή όμως δεν γίνεται να αξιολογούμε μόνο ό,τι θεωρούμε πως θα μας αρέσει, ιδίως όταν δεν απευθύνεται στην πλειονότητα των δρομέων, “στερήσαμε” λοιπόν από έναν καλό φίλο το Glycerin 14 για μερικές ημέρες και το δοκιμάσαμε. Και προς μεγάλη μας έκπληξη, τελικά του το επιστρέψαμε με βαριά καρδιά!

Επάνω μέρος

Το επάνω μέρος αποτελείται από το πυκνής ύφανσης διχτυωτό (αν και δεν μοιάζει με τέτοιο) και εσωτερικά, μία επένδυση που ενώνει την γλώσσα με τα πλαινά του παπουτσιού, φτάνοντας μέχρι πίσω. Από την φτέρνα μέχρι και τα δάχτυλα, “τρέχει” το 3D Stretch Print, δηλαδή πυκνές σειρές από λεπτά και εύκαμπτα δομικά στοιχεία (overlays). Στο μέσο του ποδιού, βρίσκεται ένα μεγάλο πλαστικό πάνελ που δίνει την βασική δομή στο παπούτσι. Ο προφυλακτήρας των δαχτύλων είναι μικρός και μαλακός, ενώ η γλώσσα και το σκληρό κολάρο έχουν πολύ αφρώδες, όπως επιβάλλει η κατηγορία του παπουτσιού. Με την πρώτη ματιά φαίνεται να υπάρχει ένας συνωστισμός στο upper αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

img_2872

Tα 3D Print overlays και το μεγάλο κεντρικό στοιχείο, δίνουν την απαραίτητη δομή στο επάνω μέρος.

Κατ’ αρχάς, με το που φόρεσα το Glycerin, ένοιωσα ότι το εσωτερικό του είναι ό,τι πιο απαλό έχω δοκιμάσει έως τώρα. Λες και το ύφασμα της φόδρας είναι από βελούδο. Τα κορδόνια είναι χοντρά και ελαστικά όσο ακριβώς χρειάζεται. Με το πρώτο δέσιμο βρήκα την εφαρμογή που ήθελα, κάτι που δεν μου συμβαίνει συχνά, και το πόδι μου “κούμπωσε” πολύ όμορφα.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, είναι πως το Glycerin αγκαλιάζει το πόδι όπως ελαφρύτερα και πιο performance μοντέλα. Σε καμμία περίπτωση δε νοιώθεις τον όγκο του παπουτσιού, δίνοντας ταυτόχρονα μια πολύ δεμένη αίσθηση. Σε πολλά παπούτσια της premium cushioned κατηγορίας, το επάνω μέρος είναι κάπως χαλαρό, κυρίως λόγω του άφθονου αφρώδους. Έχουν λίγα “μπόσικα”, που λέμε. Εδώ αντιθέτως, η εφαρμογή είναι άνετα σφιχτή και το παπούτσι ακολουθεί τις κινήσεις του ποδιού. Κι ενώ όπως είπαμε και παραπάνω, τα συνθετικά στοιχεία και το πάνελ μοιάζουν λίγο υπερβολικά, τελικά είναι τόσο εύκαμπτα και σωστά τοποθετημένα, που δεν τα αντιλαμβάνεσαι καν. Όσοι έχουν φαρδύτερο του κανονικού πόδι, ίσως νοιώσουν ελαφρώς στενό το Glycerin, ιδίως μπροστά. Βέβαια, είναι τόσο μαλακό το ύφασμα και ο προφυλακτήρας, που μοιάζει δύσκολο να υπάρξουν σημεία τριβών ή ερεθισμοί.
Θεωρώ πάντως, πως αν το padding σε γλώσσα και κολάρο ήταν λιγότερο, η εφαρμογή θα ήταν ακόμα καλύτερη.

img_2878

Μαλακό και πολύ εύκαμπτο το διχτυωτό, όπως και ο προφυλακτήρας των δαχτύλων.

Σόλα και πάτημα

Εδώ έχουμε την γνωστή συνταγή της Brooks. Αφρός EVA σε συνδυασμό με το υλικό Super DNA, του οποίου η πυκνότητα (άρα και η απορροφητικότητα) προσαρμόζεται αναλόγως της ταχύτητας και του βάρους που ασκείται επάνω στο υλικό, πάντα όπως υποστηρίζει η Brooks. Για να είμαι ειλικρινής, σε κανένα της μοντέλο δεν μπορούσα να αντιληφθώ αυτή την “συμπεριφορά” του DNA. Αυτό που εισέπραττα σχεδόν πάντα, ήταν ένας σωστά ρυθμισμένος αφρός, αναλόγως του εκάστοτε μοντέλου. Αν αυτό οφείλεται στο DNA, ακόμη καλύτερα.
Από εκεί και πέρα, έχουμε μια εξώσολα εξ ολοκλήρου καλυμμένη με λάστιχο (σκληρό πίσω, μαλακό στην μέση και μπροστά) και με πολλές αυλακώσεις, κάθετα και οριζόντια, οι οποίες εκτείνονται και στα πλαινά της σόλας. Όλο αυτό δίνει μια αρκετά μεγάλη ευκαμψία στο παπούτσι που ξεπερνά τα standards της κατηγορίας.

img_2868 img_2882

Τρέχοντας με το Glycerin 14, κατά την πρώτη επαφή με το έδαφος αισθάνεσαι την απορροφητικότητα. Σε αυτό συντελούν κυρίως δύο πράγματα. Πρώτον, ο εσωτερικός πάτος είναι πολύ μαλακός και δεύτερον, η πρώτη στρώση της σόλας (footbed) είναι κι αυτή ιδιαίτερα μαλακή. Η συνέχεια όμως είναι κάπως διαφορετική. Με το που φορτίσεις περισσότερο τον αφρό, σφίγγει και γίνεται πιο σταθερός. Δεν υπάρχει η αίσθηση βυθίσματος άλλων παρεμφερών μοντέλων ή των παλαιότερων Glycerin. Προσγειώνεσαι στην φτέρνα ή το μέσο του πέλματος και αμέσως σε οδηγεί στο toe off, χωρίς σκαλοπάτια ή αστάθεια. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν, τόσο ο σχεδιασμός από κάτω, με τα πολλά σχεδόν αναξάρτητα κομμάτια, όσο και η rocker γεωμετρία της σόλας, με το ανασηκωμένο εμπρόσθιο και οπίσθιο μέρος.

img_28971

Τα ανασηκωμένα εμπρός και πίσω μέρη συμβάλλουν στο transition του Glycerin.

Σίγουρα το παπούτσι έχει έναν κάποιον όγκο αλλά τον κρύβει αρκετά καλά με τον τρόπο που πατάει. Και είναι και σχετικά “ζωντανό,” αν θελήσεις να πας λίγο πιο γρήγορα. Σίγουρα δεν είναι Launch, ούτε και θα το χαρακτήριζες responsive αλλά δεν έχει και καμμία σχέση με το αργό και ράθυμο μοντέλο του παρελθόντος. Επίσης, στα θετικά υπολογίστε και την σημαντική μείωση του βάρους του. Στα 300gr πλέον, το Glycerin είναι το ελαφρύτερο μοντέλο στην premium cushioned κατηγορία! Ποιος θα το πίστευε…
Εδώ να σημειώσουμε το εξής: μπορεί το παπούτσι να μην έχει την ιδιαίτερα μαλακή αίσθηση π.χ. του Nimbus 17, του Ultra Boost ή ακόμη περισσότερο, των oversized Hoka αλλά η αντικραδασμικότητά του είναι δεδομένη. Είναι φτιαγμένο για πολλά ξεκούραστα χιλιόμετρα, απλά έχει συγχρόνως ένα σταθερό και όχι “τεμπέλικο” πάτημα, όπως και μια σπιρτάδα (τηρουμένων πάντα των αναλογιών).

coi2as7vuaalyry1

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

13 Σχόλια

 1. Για ηρέμησε λίγο..Δεν σε προλαβαίνουμε !

 2. Καλησπέρα στήν καλὴ παρέα! Μὲ ἐνδιαφέρουν τὰ ἄρθρα σου Νῖκο γιατὶ μόνον Brooks φοράω, ἀλλὰ τὰ παραγγέλνω ἀπ` ἔξω μέσω Διαδικτύου. Θὰ ἤθελα νὰ προσθέσεις ἂν ὑπάρχει κάποιος εἰσαγωγέας στήν Ἀθήνα, καὶ σὲ ποιὰ τιμὴ κυκλοφοροῦν στὴν Ἑλλάδα, γιατὶ συχνὰ ἂν ὑπολογίσεις τὰ μεταφορικὰ στὴν τιμή, δὲν ἔχουν καὶ μεγάλη διαφορά. . Αὐτὸς στὴν Καλλιθέα ὅμως ἔχει ἐλάχιστα γυναικεῖα σχέδια, καὶ καθόλου trail…

 3. Σαν να λέμε: λιμουζίνα;
  Λοιπόν έχω σκεφτεί κάθε Δεκέμβρη να βγάζεις το καλύτερο παπούτσι της χρονιάς ανά κατηγορία. Εεεεεε;:)

 4. @mashine Για σένα είναι το Hyperion, προσπέρασε…

  @sisi Καλώς το κορίτσι τ’ όμορφο!
  Το Runner’s Corner που αναφέρεσαι, έχει κλείσει σχεδόν ένα χρόνο. Έχει αλλάξει ο εισαγωγέας και δίνει σε όλα τα μαγαζιά λανικής. Πλέον, βρίσκεις παντού την πλήρη γκάμα της Brooks. Ακόμη και στα Intersport (τα πιο δημοφιλή μοντέλα, βέβαια).

  @big-blue Λιμουζίνα. Αλλά όχι αμερικάνικη! 😉

 5. Ἐλπίζω νὰ φέρνει καὶ γυναικεῖα! Εὐχαριστῶ γιὰ τήν ἐνημέρωση! 🙂

 6. Ναι, όλα τα μοντέλα και σε γυναικεία.

 7. @echetlos Νίκο, μεγάλη έκπληξη αυτό το review (ξέροντας ότι το παπούτσι αυτό δεν είναι κατηγορίας που προτιμάς) και ξέρω ποιον είχες κατά νουν όταν το έγραφες.

  Από αυτά που διαβάζω, το 2 εκδόσεις πίσω glycerin που φοράω (v12) δεν έχει πάρα πολλές διαφορές στην όλη εικόνα και συμπεριφορά.
  Είναι γεγονός πως σε καμιά περίπτωση δεν νιώθεις τον όγκο του παπουτσιού, ενώ πραγματικά αγκαλιάζει το πόδι ιδανικά.

  Χαίρομαι που λες ότι το νέο μοντέλο “αδυνάτισε” και απόκτησε μεγαλύτερη σπιρτάδα από αυτή που είχε.
  Η αλήθεια είναι ότι με όλα αυτά τα στοιχεία που έχει, έκανε το πόδι του δρομέα λίγο πιο τεμπέλικο και ράθυμο από ότι θα έπρεπε.
  Σαφώς είναι για “απεριόριστα” όμορφα και ξεκούραστα χιλιόμετρα.

  Τα δικά μου glycerin που είναι και τα κύρια προπονητικά μου, βρίσκονται πλέον κοντά στη δύση τους και κατά 87%-93% μάλλον θα αντικατασταθούν από τα Launch 3 (Αν βρω να τα αγοράσω στο νούμερο μου εντός του έτους).
  Φυσικά και πάλι όμως θα έχω τον νου μου στο καινούργιο glycerin γιατί οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται και πολλές φορές ξαναγυρνάς σε αυτές.

  Νίκο σε ευχαριστούμε και πάλι!!

 8. @roberto4carlos Να ‘σαι καλά, Μανώλη!
  Δεν έχω τρέξει με το V13, το έχω μόνο φορέσει, αλλά έχω κάνει λίγα χλμ με τα V11 και V12. Καμμία σχέση, τόσο σε εφαρμογή όσο και σε συνολική αίσθηση.
  Να το θέσω λίγο διαφορετικά: τα προηγούμενα χρόνια, το Glycerin 14 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το αντίστοιχο Ghost, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

 9. Μια δοκιμή θα μας πείσει

 10. Επειδή αρκετοί φίλοι με έχουν ρωτήσει από χθες πού μπορούν να βρουν παπούτσια και ρουχισμό της Brooks, να πω ότι η εταιρεία εισαγωγής είναι η Shop & Trade και στην σελίδα της στο Facebook: Brooks Running – GR, υπάρχει και το δίκτυο καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα.

 11. Αυτά τα Brooks καίνε καρδιές….και τσέπες!

 12. @mashine πες τα Πάνο, 15 παράθυρα ανοίγουμε κάθε μέρα!

  ωραίο αρθράκι αρχηγέ! τι να πρωτοπάρουμε δηλαδής!

 13. Asteria -Hyperion είναι τα επόμενα;;;Αμήν!
  Μπράβο και στην Brooks που τιμά την ελληνική μυθολογία!

Αφήστε μια απάντηση