Αρχική / Αξιολογήσεις / BROOKS Hyperion Tempo

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

BROOKS Hyperion Tempo

BROOKS Hyperion Tempo

Κατηγορία: Rerformance Trainer  –  Πάτημα: Ουδέτερο  –  Βάρος: 207γρ.  –  Drop: 8mm (28/20mm)

 

Αρχές τoυ 2020, η Brooks παρουσίασε τους δύο νέους της αφρούς, DNA FLASH και DNA ZERO. Ο πρώτος φορέθηκε στο Hyperion Tempo. Ο δεύτερος στο carbon plated Hyperion Elite 1, μία ιδιαίτερη περίπτωση μοντέλου, αφού αντικαταστάθηκε από το Hyperion Elite 2 μόλις ένα μήνα μετά την εμφάνισή του. Ο λόγος ήταν ότι ο DNA Zero μάλλον απεδείχθη κατώτερος των προσδοκιών, έχοντας αρκετά σκληρό πάτημα και συμπεριφορά που ταίριαζε περισσότερο σε αγωνιστικό για 5Κ – 10Κ, παρά μαραθωνίου. Η σόλα του HE2 ήταν πλέον από DNA Flash και τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους, δίνοντας τελικά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Επιστρέφοντας στο Hyperion Tempo, αυτό καλείται να συμπληρώσει το πιο “καθαρόαιμο” Hyperion στην γκάμα της Brooks, σε μία θέση που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο το κλασικό πλέον, Launch. Η αλήθεια βέβαια είναι πως το Tempo ελάχιστη σχέση έχει με τα δύο προαναφερθέντα μοντέλα, καθώς η σόλα του έχει πολύ ποιοτικότερα χαρακτηριστικά και αποτελεί συνολικά ένα μεγάλο step up.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Το επάνω μέρος του Tempo θυμίζει αυτό του μεγάλου του αδελφού. Λεπτό, πολύ μαλακό και ανελαστικό ύφασμα, με ωραία υφή και ελεύθερο στην κίνηση. Δεν κρατάει το σχήμα του αλλά ποτέ δεν θα σου ενοχλήσει τα δάχτυλα. Δομικά στοιχεία δεν υπάρχουν πουθενά, ενώ κι ο προφυλακτήρας περνάει απαρατήρητος.

Το ύφασμα έχει μία διαφορετική υφή από τα συνήθη διχτυωτά. Στον δρόμο δουλεύει άψογα.

Στο midfoot, το μεγάλο logo της Brooks λειτουργεί ως overlay και underlay, καθώς έχει τοποθετηθεί και εσωτερικά του υφάσματος. Η γλώσσα είναι πολύ λεπτή, χωρίς αφρώδες, όμως τα εντελώς φλατ κι ελαστικά κορδόνια δεν γίνονται ποτέ αισθητά.

Εντελώς γυμνή η γλώσσα αλλά τελικά ποτέ αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Γύρω από την φτέρνα, το αφρώδες είναι ακριβώς όσο χρειάζεται για την κατηγορία του Tempo, με το κολάρο να είναι μέτριας σκληρότητας. Παρότι δείχνει να ανεβαίνει ψηλά στον αχίλλειο, στο τελείωμά του γυρίζει ελαφρώς προς τα έξω και δεν ενοχλεί.

 

Το κολάρο έχει τόσο αφρώδες, ώστε να είναι μαλακό και με ωραία αίσθηση.

Η αρχική εντύπωση φορώντας το HT, δεν θυμίζει αντίστοιχα performance μοντέλα. Δεν είναι στενό, τόσο σαν γραμμή όσο και σαν πλατφόρμα, και νομίζω πως τα περισσότερα πόδια θα βολευτούν εύκολα μέσα του. Παρ’ όλα αυτά, νοιώθεις απόλυτα “σίγουρος” μέσα στο παπούτσι, ακόμη και σε κλειστές στροφές. Εννοείται πως και μέσα στον στίβο νοιώθει πολύ άνετα.

Το μεγάλο, εξωτερικό και εσωτερικό logo, δίνει δομή στο midfoot.

Στο οπίσθιο και το μεσαίο τμήμα, το πόδι κλειδώνει πολύ σωστά και κυρίως, χωρίς ψάξιμο. Ρυθμίζεται εύκολα από τα κορδόνια και παρά την έλλειψη αφρώδους στην γλώσσα, μπορείς να τα σφίξεις όσο θες. Το δε toe box, παρόλο που δείχνει ευρύχωρο σαν πρώτη αίσθηση, τελικά ποτέ δεν επιτρέπει στο πόδι να γλιστράει.

Θα έλεγα ότι το Tempo συνδυάζει το κράτημα ενός αγωνιστικού με την άνεση ενός trainer. Δεν θα νοιώσεις σημεία πίεσης ή τριβών, δεν θα στριμωχτείς μέσα του, ενώ το ύφασμα είναι πολύ απαλό γύρω από το πόδι. Συγχρόνως όμως, προσφέρει απόλυτη ασφάλεια στους γρήγορους ρυθμούς και τις αλλαγές κατεύθυνσης. Πραγματικά εξαιρετικό το upper και το σημαντικό είναι πως απευθύνεται σε όλους. Επίσης, είναι και αρκετά διαπνέον.
Σαν κλασικό Brooks, το sizing είναι εντελώς κανονικό.

Σόλα και πάτημα

Ο DNA FLASH είναι μία EVA σύνθεση, έχοντας όμως υποστεί μία διαφορετική επεξεργασία. Η έγχυση αζώτου διογκώνει τον αφρό, με την δημιουργία φυσαλίδων αέρα εσωτερικά, αφαιρώντας έτσι βάρος και προσθέτοντας ελαστικότητα. Ως αποτέλεσμα, η συμπεριφορά του είναι πολύ διαφορετική από τον παραδοσιακό BioMoGo DNA της εταιρείας, κάτι που φαίνεται και από την εμφάνισή του.

Η σόλα έχει ένα ήπιο rocker και στις δύο άκρες της, χωρίς όμως τελικά το transition να βασίζεται σε αυτό. Παίζει ρόλο και ότι το παπούτσι έχει μία κάποια ευκαμψία, με ένα μεγάλο flex point κάτω από τα μετατάρσια.

Η εξώσολα είναι κι εδώ… Brooks. Στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από λάστιχο και μάλιστα, σχετικά σκληρό και παχύ. Προσφέρει ανθεκτικότητα και σταθερότητα, απ’ την άλλη όμως, κλέβει λίγο από την ζωντάνια του αφρού.

Κάλυψη από carbon rubber στην μεγαλύτερη επιφάνεια της εξώσολας.

Ο DNA FLASH είναι αρκετά μαλακός, κάτι που φαίνεται αν τον πιέσεις με τα δάχτυλα. Σε συνδυασμό όμως με το λάστιχο από κάτω, το πάτημα του αποδεικνύεται αρκετά πιο συμπαγές όταν αρχίσεις να τρέχεις. Παρόλο που τα ύψη της σόλας είναι σχετικά μεγάλα για την κατηγορία του ΗΤ, η συμπίεση είναι περιορισμένη και το παπούτσι το νοιώθεις πιο κοντά στο έδαφος.

Αν και το cushioning είναι παραπάνω από επαρκές και μπορεί εύκολα να υποστηρίξει μεγαλύτερα και πιο αργά τρεξίματα, όσοι προτιμούν μαλακό πάτημα στους άνετους ρυθμούς τους, θα βρουν την σόλα σφιχτή. Το τονίζω, η προστασία υπάρχει ξεκάθαρα, απλά του λείπει αυτό το βούλιαγμα που πολλοί επιθυμούν στα easy runs τους. Αν όμως κάποιος χρησιμοποιεί μοντέλα όπως π.χ. τα Boston, Launch ή Kinvara για προπονητικά, δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Ίσα ίσα, η απορροφητικότητα εδώ είναι και μεγαλύτερη.

Όπως και να ‘χει, το Tempo είναι φτιαγμένο για άλλη χρήση. Ανοίγεις ρυθμό και ο DNA FLASH ξυπνάει. Πατώντας δυνατότερα, η συμπίεση του αφρού μεγαλώνει και η σόλα γλυκαίνει και ζωντανεύει αισθητά. Τότε είναι που καταλαβαίνεις το rebound της και τo πέταγμα προς τα εμπρός, θυμίζοντας πλέον το υλικό που έχουμε δει σε άλλες κατασκευές με την ίδια σύνθεση. Κι όσο του δίνεις, τόσο σου επιστρέφει. Σύμμαχος σε όλο αυτό είναι και το πολύ χαμηλό βάρος του.

Παράλληλα, το Hyperion Tempo είναι και πολύ σταθερό, σε όποιο σημείο κι αν πατάς. Το λάστιχο στην εξώσολα δεν αφήνει τον αφρό να απλώσει, οδηγώντας σε γρήγορα στην απογείωση. Σε αυτό βοηθάει και η φαρδιά του βάση, τόσο στην καμάρα όσο και μπροστά, επιτρέποντάς σου να πατήσεις όσο δυνατά θες και να παραμείνεις κεντραρισμένος.

Το έτρεξα σε tempo προπονήσεις αλλά και σε μικρότερα κομμάτια μέσα στον στίβο και παντού συμπεριφερόταν άψογα. Γρήγορο, σταθερό κι ευγενικό στα πόδια. Και παρά το ύψος της σόλας στο forefoot, έδινε και την απαραίτητη πληροφορία. Για τα δεδομένα μου, βρίσκω το ιδανικό του εύρος σε ρυθμούς γύρω από το κατώφλι έως και 800άρια. Όχι βέβαια πως δεν πάει και πιο κάτω, απλά είθισται στα reviews να είμαστε λίγο “απόλυτοι” και πιο συγκεκριμένοι στην κατηγοριοποίηση.

Κλείνοντας, θα κάνω την συνήθη παρατήρησή μου, όπως και με όλα σχεδόν τα μοντέλα της Brooks. Θα προτιμούσα λιγότερο λάστιχο από κάτω ή πιο λεπτό. Και βάρος θα εξοικονομηθεί, αλλά και οι ιδιότητες της σόλας θα αναδειχθούν περισσότερο.

Πολύ, παχύ και σκληρό λάστιχο.


Συμπέρασμα

Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, το Brooks Launch ήταν το μοντέλο που κυριολεκτικά όρισε την performance trainer κατηγορία, πίσω στο 2009. Ένα μοντέλο σταθμός στα δρομικά παπούτσια. 11 χρόνια μετά, το Hyperion Tempo είναι η φυσική του εξέλιξη, παρότι το Launch διατηρείται στο οπλοστάσιο της εταιρείας, αποτελώντας ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ή και άλμα.

Πολύ καλοσχεδιασμένο και απροβλημάτιστο επάνω μέρος, σύγχρονος αφρός και ενεργητικό πάτημα, σε ένα πακέτο που ζυγίζει πολύ λίγο, χωρίς να είναι εις βάρος της ανθεκτικότητας. Θα μπορούσε να είναι ο προπονητικός “παρτενέρ” του Hyperion Elite 2 ή ακόμη και marathon shoe για τους πιο “γρήγορους” και παραδοσιακούς. Για το μέσο ερασιτέχνη, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για τις γρήγορες προπονήσεις του ή ως αγωνιστικό για τα 5Κ έως ημιμαραθώνιο.
Ανυπομονώ να δω τον DNA FLASH και σε άλλα μοντέλα της Brooks.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

23 Σχόλια

  1. Καλημέρα Νικόλα και για άλλη μια φορά thanks for the review.
    Επειδή έχω διαβάσει ότι αρκετοί το συγκρίνουν με το razor η γνώμη σου ποια είναι?
    Είναι τόσο κοντά σε αίσθηση και συμπεριφορά?
    Επειδή αρχίσανε κι οι εκπτώσεις και λέω να πάρω ένα πιο γρήγορο παπούτσι έχω το razor σαν πρώτη επιλογή και μετά το hyperion tempo ή το prism αν δεν βρω τα άλλα.

  2. @mikeb Το Razor είναι σαφώς πιο μαλακό και δουλεύει άνετα ακόμη και ως προπονητικό. Ελαφρύτερο και λόγω της λεπτής εξώσολας, πιο bouncy.
    Το HT έχει πιο universal εφαρμογή κι είναι και πιο σταθερό. Στα πολύ γρήγορα, το forefoot του είναι πιο “ακριβείας”.
    Μπορεί να είναι από το ίδιο υλικό η σόλα τους αλλά δεν έχουν ίδια συμπεριφορά.

  3. Άρα παραμένει πρώτη επιλογή για μένα το razor μιας και με καλύπτει περισσότερο το να είναι πιο προπονητικό.
    Το κακό είναι ότι δεν βρίσκω νούμερο στην 1η εκδοση και η 2η δεν βλέπω να έρχεται σύντομα Ελλάδα.

  4. Αυτό με την χοντρή εξωσόλα σε βαθμό να μοιάζει με trail πραγματικά είναι απορίας άξιο και διαβάζω συνέχεια κόσμο να έχει την ίδια απορία.
    Λες και υπάρχει πιθανότητα ποτέ να φθαρεί η εξοσόλα πριν κάτσει ο αφρός.
    Thanks για το review Νίκο !!!!!

  5. Σε ευχαριστούμε που παρόλο τις δύσκολες καταστάσεις συνεχίζεις να παρουσιάζεις εξαιρετικά reviews. Πολύ όμορφο το tempo, σε προδιαθέτει να τρέξεις. Πάντως με αφορμή την ερώτηση του φίλου από πάνω για το razor, πιστεύω θα βοηθούσε αρκετό κόσμο (εμένα σίγουρα) αν στο τέλος του κάθε review είχες χρόνο και έγραφες και μια σύντομη σύγκριση με παπούτσια της ίδιας κατηγορίας. Να βρεις και την ησυχία σου με μας που σε ζαλίζουμε συνέχεια

  6. @tonykyr Να ΄σαι καλά, φίλε Αντώνη! 🙂
    Οι συγκρίσεις εντός κειμένου, αναγκαστικά δε μπορεί να είναι εκτενείς. Αντιθέτως, στα σχόλια μπορεί ο καθένας να ρωτάει ό,τι θέλει και να γράφεται σχεδόν ένα δεύτερο άρθρο. Έτσι νομίζω, τουλάχιστον. 🙂

  7. Ένα θέμα με το συγκεκριμένο είναι ότι είναι δυσεύρετο ειδικά τώρα που έκλεισε η βρετανική αγορά. Κριμα γτ θα ήταν μέσα στις επιλογές μου για αγορά

  8. Πρώτα τρεξίματα με το hyperion tempo!Απλά απολαυστικό!Πολύ προστασία και όντως ιδανικό για γρήγορα συνεχόμενα.Έχοντας και το razor αυτό που αποκομίζω είναι πως πάει καλύτερα στα τέμπο ενώ το Razor διακοσάρια – τετρακοσάρια σε στίβο και φυσικά αγώνες 5κ και κάτω.

  9. Νίκο γράφεις “ακόμη και marathon shoe για τους πιο “γρήγορους” και παραδοσιακούς”. Τι εννοείς;;; Στόχος φέτος στον κλασσικό 3 ώρες και δέκα λεπτά. Θα ανταποκριθεί το Hyperion tempo ή θα με κουράσει;;; Πέρσι έκανα 3:25 με τά reebok float ride energy 3. Σε ευχαριστώ.

  10. @buitre Nαι, θα μπορούσες. Έχει προστασία το παπούτσι.
    Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλά άλλα πιο αποδοτικά και ξεκούραστα μοντέλα για μαραθώνιο.

  11. @echetlos αν μπορουσες να μου πεις 2-3 επιλογές θα ήταν τέλεια.

  12. Kοίτα, είναι και θέμα κόστους. Προσωπικά θεωρώ τα Alphafly/Vaporfly τις top επιλογές. Το Endorphin Pro 3 είναι φοβερό μοντέλο, θυμίζει αρκετά το VF.
    Αν δεν θες ν’ ανέβεις τόσο ψηλά, σίγουρα θα κάνεις την δουλειά σου με το Speed 3 ή ακόμη και με το Speed 2 που παίζει σε πολύ μκαλές τιμές. Γενικότερα, έχοντας τρέξει με το Reebok, η διαφορά θα είναι αισθητή με οποιοδήποτε άλλο. Ακόμη και με το Energy Χ, το οποίο είναι στα 127€ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 90€.

  13. Κατοχος εδω κ μια εβδομαδα του brooks hyperion tempo! το αγορασα για τα ελευθερα τρεξιματα μου σε ολα τα τερεν κ στης διαλλειματικες για να μη καιω το endorphin pro 3 σε ολες τις προπο! Μια ερωτηση αν γνωριζετε θα επιχειρησω long run σημερα εντονο σχετικα 22 με 24 χμ μπορει να διαχειριστει τα χμ γνωριζουμε?

  14. @xaralampos Με τι έκανες τα LRs σου μέχρι τώρα, Χαράλαμπε;

  15. @echetlos saucony endorphin speed 2!

  16. @xaralampos Προφανώς έχεις ήδη κάνει το LR σου και θα ξέρεις την απάντηση.
    Σαφώς πιο σφιχτό πάτημα το Tempo και θέλει ρυθμό για να ζωντανέψει. Σε κούρασε;

  17. @echetlos Θελει σχετικα εντονο long το νιωθει πως ζωντανευει στα ποδια μου κατω απο pace 4.15 δε το δοκιμασα σε μεγαλα,το φοβαμαι αν κ μου αρεσε υπερβολικα! θεωρω πως θα γινει δοκιμη σε 15αρι το σαββατο μινι λονγκ κ θα σου πω πως συμπεριφερετε!

  18. @xaralampos Κοίτα, αν δεν έχεις καλομάθει σε πολύ μαλακές σόλες για τα LRs σου, θεωρώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.

  19. @echetlos Καλημέρα Νίκο όπως γράφεις είναι φυσικός διάδοχος του Launch καθώς για εμένα ήταν για πάρα πολλά χρόνια η επιλογή για προπονητικό αλλά και για μαραθώνιο και επειδή τελευταία χρησιμοποιώντας hoka & κάποια με carbon (Speed) εχω κάποια ενόχληση στο ισχίο που μάλλον είναι – (εκτός απο την ηλικία) – και απο την χρήση τους το Hyperion θεωρείς ότι είναι αρκετά προστατευτικό και μια επιλογή; Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και σε μικτές συνθήκες (χώμα) – υποθέτω μέγεθος πάμε σε κανονικό.

    Ευχαριστώ πολύ!!!
    Γιάννης

  20. @cranfield Άρα θες κάτι χωρίς καθόλου πλάκα, Γιάννη;

  21. @echetlos Σωστά Νίκο δεν θα πάω με πλάκα όπως το λές.

  22. @cranfield Κοίτα, με δεδομένο το τι φορούσαμε μέχρι πριν λίγο καιρό, το Tempo σίγουρα είναι για τα 42K. To θέμα είναι ότι αντικειμενικά θεωρείται σκληρό παπούτσι πλέον και υπάρχουν άλλες, καταλληλότερες επιλογές. Εγώ π.χ. θα προτιμούσα το Mach 5.

  23. @echetlos – Ευχαριστώ πολύ Νίκο!

Αφήστε μια απάντηση