Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

BROOKS Levitate

BROOKS Levitate

Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 317γρ. – 8mm drop (26/18mm)

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η βιομηχανία των αθλητικών υποδημάτων ψάχνει νέα υλικά στα εργαστήρια, κυρίως για τις σόλες της. Ο παραδοσιακός EVA δείχνει μάλλον να έχει πιάσει ταβάνι σε αυτά που μπορεί να δώσει, ιδίως από την στιγμή που στην εξίσωση, πέρα από το cushioning, έχει μπει και η ικανότητα επιστροφής της ενέργειας από τον αφρό. Ή για να ακριβολογούμε, η μικρότερη απώλειά της.

Εδώ και λίγα χρόνια, το υλικό που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι η πολυουρεθάνη. Βγαλμένη μέσα από τα εργαστήρια της Γερμανικής εταιρείας χημικών BASF, αρχίζει να παρουσιάζεται και σε διαφορετικές μορφές σε σχέση με την αρχική της εφαρμογή στους Boost και Everun αφρούς. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά και σημαντικά: μεγάλη διάρκεια ζωής, σταθερότητα της πυκνότητας στις αλλαγές θερμοκρασίας και μειωμένη απώλεια της ενέργειας που δαπανάται κατά την πρόσκρουση στο έδαφος. Μοναδικό μειονέκτημα, το αυξημένο βάρος της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μία εταιρεία σαν την Brooks δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχη στις νέες εξελίξεις. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως σχεδίαζε καιρό το νέο της αφρό, καθώς η εφαρμογή της πολυουρεθάνης έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε έως τώρα από άλλα μοντέλα. Θα το δούμε παρακάτω, στην παρουσίαση της σόλας του Levitate.


Επάνω μέρος

Η Brooks για πρώτη φορά χρησιμοποιεί το FitKnit, ένα engineered mesh knit ύφασμα, με ανοιχτή πλέξη πάνω από τα δάχτυλα και στο midfoot αλλά πολύ κλειστή στο πλάι και γύρω από το σκληρό κολάρο. Είναι εντελώς μονοκόμματο, με μία μόνο ραφή-ένωση στο πίσω μέρος, ενώ εσωτερικά υπάρχει μία μαλακή επένδυση, ενωμένη και με την μισή γλώσσα (inner sleeve).

Ανοιχτή ύφανση στο επάνω μέρος για διαπνοή και εντελώς κλειστή στα πλαινά για καλύτερη στήριξη. Ο προφυλακτήρας μπροστά είναι εσωτερικός.

Ο προφυλακτήρας είναι εσωτερικός και παρά την ευκαμψία του, κρατάει ψηλά το toe box. Λεπτά συνθετικά overlays είναι πυκνά τοποθετημένα στο μεσαίο τμήμα για την συγκράτησή του, τα οποία όμως ακολουθούν την κίνηση του υφάσματος.
Γύρω από τον αστράγαλο υπάρχει το κλασικό, πλούσιο αφρώδες που συνηθίζει η Brooks, ενώ στην γλώσσα είναι πιο περιορισμένο.

Αν και αρκετά εύκαμπτες, οι συνθετικές λωρίδες στο μεσαίο τμήμα κρατάνε καλά το πόδι.

Σαν πρώτη αίσθηση, το Levitate έχει αυτήν των περισσοτέρων μοντέλων της εταιρείας: μαλακά υλικά που αγκαλιάζουν το πόδι, απόλυτο φιλτράρισμα της πίεσης των κορδονιών και το παχύ κολάρο που δίνει μια πινελιά πολυτέλειας στην κατασκευή.
Παρόλο που πρόκειται για premium προπονητικό μοντέλο όμως, η εφαρμογή του από εμπρός μέχρι πίσω θυμίζει περισσότερο Launch παρά Ghost ή Glycerin, όπως θα περίμενε κανείς. Είτε λόγω του καλουπιού του είτε της bootie construction, το αισθάνεσαι πιο σφιχτό στο πόδι, ιδίως αν έχεις φορέσει κάποιο από τα άλλα δύο trainers της Brooks. Δεν είναι σε καμμία περίπτωση στενό, ούτε και θα νοιώσεις πίεση σε κάποιο σημείο, απλά η εφαρμογή του είναι πιο performance.

Η μισή γλώσσα είναι ενωμένη με την εσωτερική φόδρα, η οποία επενδύει το διχτυωτό μέχρι μπροστά.

Στο δικό μου πόδι “κούμπωσε” ιδανικά, βρίσκοντας μάλιστα αμέσως το σωστό δέσιμο. Σίγουρο κράτημα σε φτέρνα και καμάρα, με τον χώρο στα δάχτυλα να έχει τον απαιτούμενο αέρα, παρότι αυτός προέρχεται περισσότερο από την ευκαμψία των υλικών παρά από το πλάτος του toe box. Σε αντίθεση με τα Glycerin και Ghost, στο τελείωμά του είναι πιο μυτερό, κάτι που ίσως προβληματίσει τα πιο φαρδιά πέλματα. Παρ’ όλα αυτά, ο μαλακός προφυλακτήρας αφήνει περιθώρια και κατά 99% δεν θα χρειαστεί κάποιος να ανέβει σε νούμερο.

Βρίσκω την σχεδίαση του upper από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει στην κατηγορία αυτή και αδικείται από το ότι όλοι ασχολούνται με τη νέα σόλα. Υλικά, γραμμή, στήριξη, δίνουν μία εφαρμογή που αγκαλιάζει πολύ όμορφα το πόδι, χωρίς να αφήνει κενά πουθενά, ενώ ποτέ δεν μοιάζει να σε περιορίζει. Ακόμη και σε πιο γρήγορους ρυθμούς ή στροφές, ακολουθεί χωρίς πρόβλημα και εμπνέει σιγουριά. Κι είναι και όμορφο.
Ενδεχομένως, το μοναδικό του μειονέκτημα να έχει να κάνει με την διαπνοή του υφάσματος τις πολύ ζεστές ημέρες. Τα σημεία όπου η ύφανση είναι πυκνή, σε συνδυασμό με την επένδυση εσωτερικά, ίσως να μην επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει όπως θα έπρεπε. Δεν αντιμετώπισα τέτοιο ζήτημα προς το παρόν αλλά οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές.

Παραδοσιακά πλούσιο αφρώδες γύρω από τον αστράγαλο, λιγότερο αλλά απολύτως επαρκές στην γλώσσα.

 

Σόλα και πάτημα

Μέχρι τώρα είχαμε την εφαρμογή της διογκωμένης θερμοπλαστικής πολυουρεθάνης (TPU) ως το υλικό που χρησιμοποιούν κάποιες εταιρείες για τις σόλες τους. Είτε ως Boost είτε ως Everun, μικρά σφαιρίδια είναι θερμοκολλημένα μεταξύ τους, διαμορφώνοντας το σύνολο του αφρού.
Στην περίπτωση του DNA AMP τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι πολυoυρεθάνη (PU), η οποία έχει εγχυθεί σε ένα καλούπι ώστε να πάρει το σχήμα της σόλας. Είναι αρκετά πιο πυκνός και σφιχτός αφρός ως τελική σύνθεση, καθώς είναι συμπιεσμένος. Γύρω από την PU, υπάρχει ένα λεπτό περίβλημα από TPU, αποτελώντας ουσιαστικά το εξωτερικό τοίχωμα της σόλας.
Ο σκοπός του συνδυασμού αυτού είναι ο εξής: το σκληρότερο TPU κέλυφος εμποδίζει την πολυουρεθάνη να “απλωθεί” οριζόντια κατά την συμπίεση της, καθώς προσκρούουμε στο έδαφος. Έτσι, η επαναφορά του αφρού (και η επιστροφή ενέργειας συγχρόνως) γίνεται κατά τον κάθετο άξονα, ουσιαστικά δηλαδή κατά την φορά της κίνησης που ακολουθεί το πόδι μας προς την φάση της απογείωσης.
Όσοι έχουν τρέξει με μοντέλα που χρησιμοποιούν full TPU στην σόλα τους, θα έχουν αντιληφθεί ότι ο μαλακός αφρός απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις όταν συμπιέζεται, δίνοντας και μια σχετική αστάθεια στο πάτημα. Στην περίπτωση του Levitate λοιπόν, περιγράφοντάς το όσο απλούστερα γίνεται, στόχος της κατασκευής είναι η ελαχιστοποίηση της “άσκοπης” συμπίεσης κι αποσυμπίεσης του αφρού προς κατευθύνσεις που δεν προωθούν την κίνησή μας προς τα εμπρός.

Με αντίστοιχο σκεπτικό είναι κατασκευασμένη και η εξώσολα. Μία μεγάλη διαμήκης αυλάκωση από την φτέρνα μέχρι το μέσο και ένα μοτίβο με φαρδιά “βέλη” στο εμπρόσθιο μέρος της. Είναι full contact και καλυμμένη όλη από λάστιχο. Αυτό που μπορώ να υποθέσω, είναι πως η συγκεκριμένη σχεδίαση στοχεύει στην ευκαμψία της σόλας κατά τον διαμήκη άξονα αλλά όχι και τον εγκάρσιο, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο αποδοτικό transition. Το ξαναλέω όμως, αυτή είναι μία υπόθεση, δεν μπορώ να πω ότι αντιλήφθηκα κάτι τρέχοντας.

Η Brooks υποστηρίζει ότι ο DNA AMP προσφέρει την μέγιστη επιστροφή ενέργειας, ενώ συγχρόνως είναι πολύ απορροφητικός και σταθερός. Κατά την άποψή μου, αυτός ο ισχυρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό αληθής, παρόλο που υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι.
Κατ’ αρχάς, το rebound της σόλας κατά την αποσυμπίεση είναι μεγάλο και αντιληπτό. Δεν γνωρίζω αν αυτό οφείλεται στην πολυουρεθάνη αυτή καθαυτή ή στο ότι βρίσκεται “εγκλωβισμένη” στο TPU περίβλημα (πιθανώς και στα δύο), γεγονός πάντως είναι πως η “επιστροφή ενέργειας” είναι κατευθυνόμενη επάνω και προς τα εμπρός. Το νοιώθεις αυτό, σαν ο αφρός να δουλεύει μέσα σε ένα κανάλι. Προσγειώνεσαι, είτε στην φτέρνα είτε πιο μπροστά, πολύ σταθερά και ανέξοδα, χωρίς να υπάρχει πλευρική ή οριζόντια παραμόρφωση της σόλας. Σίγουρα έχει να κάνει και με το ότι η PU εδώ είναι πολύ πιο συμπαγής και σφιχτή από την TPU σε άλλα μοντέλα, εν τούτοις φαίνεται πως η ιδέα του εξωτερικού τοιχώματος δουλεύει στην πράξη. Δεν είναι απλά ότι αισθάνεσαι το bounce και την ελαστικότητα του υλικού, είναι κι ότι σε σπρώχνει προς τα εκεί που πρέπει.

Το Levitate έχει πολύ cushioning, δεν τίθεται θέμα επ’ αυτού. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος που το δίνει είναι αρκετά διαφορετικός από τα αντίστοιχα Boost και Everun. Κι αυτός είναι ο πρώτος αστερίσκος.
Ο αφρός είναι αρκετά σφιχτός, τόσο λόγω σύνθεσης όσο και της συνύπαρξής του με το TPU. Έχει ενιαία αίσθηση από πίσω μέχρι εμπρός, εν αντιθέσει με τις Boost σόλες που το cushioning επικεντρώνεται στην φτέρνα, ενώ το “βούλιαγμα” μέσα στο υλικό είναι ελάχιστο, ακόμη κι αν πατήσεις τέρμα πίσω. Για να έχετε μια εικόνα, τα Glycerin και Ghost έχουν πιο μαλακό πάτημα από το Levitate. Όχι όμως και πιο απορροφητικό. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς και από το ότι το πόδι δεν ταλαντεύεται, δεν δονείται κατά την προσγείωση. Εκεί που προσγειώνεσαι, εκεί ακριβώς μένεις και συνεχίζεις προς τα εμπρός.
Το έχουμε πει πολλές φορές: το να μην είναι μία σόλα πολύ μαλακή, δεν σημαίνει πως δεν είναι και απορροφητική. Μην τα συγχέετε.
Επιπλέον, μετά από τρία τρεξίματα, έχω την αίσθηση πως ο αφρός μαλάκωσε λίγο.

Εκτός από προστατευτική, η βάση του Levitate είναι και ιδιαίτερα σταθερή. Με το να συγκρατείται ο αφρός και να δουλεύει κυρίως κάθετα, το πόδι δύσκολα ξεφεύγει από την ουδέτερη θέση. Θυμίζει ελαφρώς μοντέλα με stability χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να έχει κανένα τέτοιο. Ή αν θέλετε, ολόκληρο το TPU περίβλημα είναι ένα εγγενές τέτοιο χαρακτηριστικό.
Αυτό κάνει το νέο Brooks κατάλληλο και για βαρύτερους δρομείς ή και εκείνους που πρηνίζουν περισσότερο.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το transition του Levitate είναι αρκετά σβέλτο για παπούτσι της κατηγορίας αυτής. Συν τοις άλλοις, σε αυτό βοηθάει και η ελαφρώς rocker σχεδίαση μπροστά, η οποία συνδυάζεται με ένα μακρύ flex point. Γενικότερα, τα χαρακτηριστικά της σόλας του ταιριάζουν σε πιο performance μοντέλο, εδώ όμως έρχεται ο δεύτερος αστερίσκος.
Το Levitate είναι βαρύ. Η PU, η TPU και η πλήρης κάλυψη από κάτω με λάστιχο, προσθέτουν πολλά γραμμάρια στο παπούτσι. Κι επειδή το επάνω μέρος είναι αρκετά ελαφρύ ως κατασκευή, όλο αυτό το βάρος επικεντρώνεται κάτω από το πέλμα σου.
Παρ’ όλα αυτά, στον δρόμο το παπούτσι έχει ελαφρύτερη αίσθηση. Είτε επειδή το rebound είναι μεγάλο, είτε επειδή το πάτημα είναι πιο “ευθύβολο”, είτε ακόμη επειδή το συνηθίζεις, τελικά σηκώνεται πολύ πιο εύκολα απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Το είπαμε και στην αρχή όμως, το αυξημένο βάρος είναι το αντίτιμο για όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πολυουρεθάνη.
Όλες τις φορές που το έτρεξα, παρότι προτιμάω πολύ ελαφρύτερα μοντέλα, ακόμη και ως προπονητικά, το εξαιρετικό πάτημα του Levitate αντιστάθμιζε απόλυτα το επιπλέον βάρος.

Η σόλα τσακίζει κάτω από τα μετατάρσια.

Καταλήγοντας, να πούμε ότι δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η μεγάλη ανθεκτικότητα του παπουτσιού. Η πολυουρεθάνη και η πλήρως καλυμμένη από παχύ λάστιχο εξώσολα, είναι πιθανό να εξασφαλίζουν ακόμη και τετραψήφια νούμερα χιλιομέτρων.

Συμπέρασμα

Το Levitate και το DNA AMP είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την Brooks. Όπως είναι λογικό, η νέα τεχνολογία εφαρμόζεται αρχικά σε ένα προπονητικό μοντέλο, έτσι ώστε να έρθει σε επαφή με ένα μεγάλο μέρος του δρομικού κοινού. Το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν δύο ακόμη μοντέλα, το Ricochet και to Bedlam, της lightweight και stability κατηγορίας αντίστοιχα.

Το νέο υλικό δίνει στην σόλα πραγματικά εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι πολύ προστατευτικό και ενεργητικό συγχρόνως, με το εξωτερικό περίβλημα να συντελεί σε ένα “ανέξοδο” και σταθερό πάτημα καθ’ όλο το μήκος της σόλας. Το χαρακτηριστικό της κάθετης συμπίεσης και αποσυμπίεσης είναι πραγματικά ιδιαίτερο, πρέπει να το δοκιμάσει κανείς για να καταλάβει πόσο πιο αποδοτική κάνει την διαδικασία της προσγείωσης – απογείωσης. Όλα αυτά συνδυάζονται και με ένα άψογο επάνω μέρος, τόσο από πλευράς εφαρμογής όσο και υλικών.
Ενδεχομένως κάποιοι να προβληματιστούν από το μεγάλο βάρος του Levitate στα χαρτιά ή ακόμη και απλά κρατώντας το στο χέρι τους. Τρέχοντας όμως, η αίσθηση αλλάζει αρκετά. Αξίζει μια δοκιμή. Πρόκειται άλλωστε για ένα heavy trainer, όπου συνήθως γίνονται κάποιοι συμβιβασμοί στα γραμμάρια.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

5 Σχόλια

 1. Για ακόμη μια φορά διαβάσαμε ένα λεπτομερές και εμπεριστατωμένο άρθρο κριτικής παπουτσιού…….λόγω της αδυναμίας μου προς την Brooks (αυτή την στιγμή π.χ από τα 5 ενεργά ζεύγη παπουτσιών μου τα 2 είναι Glycerin, τα 2 Ghost και ένα HOKA Clifton 4) δεν υπήρχε περίπτωση να μην δοκιμάσω και το Levitate…….2 πράγματα έχω να σημειώσω, το πρώτο είναι ότι όντως και σε μένα θύμισε launch και όχι Glycerin η Ghost και το δεύτερο είναι ότι, όπως ανέφερε και ο Νίκος, ναι υπάρχει θέμα για πλατιά πέλματα, όπως τα δικά μου, μια που η εντυπωσιακή άνεση του toe box των Glycerin και Ghost εδώ απουσιάζει χαρακτηριστικά.
  Εγώ λόγω των πολύωρων προπονήσεων αλλά και των ultra αγώνων μου δεν μπήκα στον πειρασμό να τα προσθέσω στην συλλογή μου……..δεν ξέρω αλλά θα ήθελα να ακούσω και την γνώμη του Νίκου πάνω σε αυτό.

 2. Up to the point το review και ενδιαφέρον το παπούτσι. Το Ricochet είναι πιθανόν να είναι πιο κοντά στα γούστα μου, όταν βγει.

 3. @vasileios Ο χώρος μπροστά είναι πιο άνετος απ’ όσο δείχνει σαν πρώτη αίσθηση κι αυτό λόγω του μαλακού διχτυωτού.
  Παρ’ όλα αυτά, δε νομίζω ότι θα το ρίσκαρα για ultra αποστάσεις, Βασίλη.

  @sotiris_diamantopoulos Έχει όντως πέσει πολλή δουλειά στην σόλα, Σωτήρη.

 4. Επιτέλους η Brooks απαντάει στον ανταγωνισμό και περιμένουμε πλέον να δούμε τη πορεία. Φυσικά οταν βγουν και τα νέα μοντέλα που θα στοχεύουν σε ακόμα μεγαλύτερο πλήθος δρομέων θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Εμφανισιακά πάντως δεν μπορώ να πω οτι μου αρέσει Ιδιαίτερα
  Επίσης εκπληξη μου κάνει το δίδυμο Brooks trainer και 8mm,

 5. Ψυχάκιας και εγώ με την Brooks, βρήκα την ευκαιρία με την προωθητική ενέργεια που κάνει η Shop and Trade και δοκίμασα τα Levitate.
  Πράγματι όταν τα πρωτοπιάσεις στα χέρια σου, αυτό που σου κάνει εντύπωση είναι η στιβαρή κατασκευή και το βάρος. Όταν τα φορέσεις η εφαρμογή είναι άψογη, χωρίς να σε ενοχλεί πουθενά παρόλο που το παπούτσι δοκιμής ήταν μισό νούμερο μικρότερο από ότι πέρνω συνήθως στα Brooks. Και όταν τα τρέξεις, εκεί καταλαβαίνεις την συμπεριφορά του Levitate που είναι πολύ διαφορετική από το Launche 4 που χρησιμοποιώ αυτή την εποχή. Το παπούτσι είναι πολύ πιο σταθερό, με πολύ καλύτερη απόσβεση και εξαιρετική επιστροφή ενέργειας.
  Τελειώνοντας ένα θα πώ, το review του Echetlos δεν “παίζεται” , αποτυπώνει με τον εκφραστικότερο τρόπο όλα όσα είχε στο μυαλό του ο σχεδιαστής του παπουτσιού και όλα όσα νοιώθει κανείς τρέχοντας με αυτό !!!

Αφήστε μια απάντηση