Κατηγορία: Lightweight trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 218gr. – 5mm drop (32/27mm με τον εσωτερικό πάτο)
Μπορεί η Hoka να έγινε γνωστή και να εδραιώθηκε με τα max cushioning μοντέλα της, στην πορεία όμως παρουσίασε και πιο “γρήγορες” προτάσεις για να εμπλουτίσει την γκάμα της. Τέτοιες ήταν το Clayton και το Tracer, τα οποία ναι μεν παρείχαν μεγάλη προστασία από τους κραδασμούς, συγχρόνως όμως είχαν μια πιο σφιχτή ρύθμιση του αφρού (κυρίως μπροστά) για πιο αποδοτικό πάτημα.
Τα δύο αυτά αυτά μοντέλα δεν υπάρχουν πια, η κληρονομιά τους όμως συνεχίζεται με το Rincon, το οποίο μοιάζει περισσότερο ως ο αντικαταστάτης του Clayton. Στην δε ευρύτερη performance κατηγορία, η εταιρεία έχει πλέον και τα Carbon X, Carbon Rocket και Rehi.
Επάνω μέρος και εφαρμογή
Η κατασκευή του Rincon είναι απλή, πολύ απλή.
Μία στρώση από πολύ λεπτό engineered mesh, διάτρητο παντού και χωρίς ελαστικότητα. Παρότι εξωτερικά μοιάζει αραχνοΰφαντο (αν και κάπως τραχύ), εσωτερικά είναι ενισχυμένο, οπότε δεν τίθεται θέμα ανθεκτικότητας. Δομικά στοιχεία δεν υπάρχουν πουθενά σε όλο το upper, με τον προφυλακτήρα να δίνει απλά σχήμα στο toe box.
Εξίσου λιτό είναι και το υπόλοιπο παπούτσι μέχρι πίσω, με την γλώσσα να έχει ένα ελαφρύ αφρώδες, όπως και η περιοχή γύρω από τον αστράγαλο. Το κολάρο δεν είναι σκληρό, ενώ δείχνει λίγο χαμηλό γύρω από την φτέρνα και οριακά στενό. Δεν προβληματίζει καθόλου παρ’ όλα αυτά, μόλις αρχίσεις να τρέχεις.
Το επάνω μέρος του Rincon συγκρατεί άψογα το πόδι. Βρίσκεις αμέσως το σωστό δέσιμο και παρά την ακαμψία του διχτυωτού, αγκαλιάζει το πόδι.
Το κράτημα δεν βασίζεται στα overlays (που δεν υπάρχουν) αλλά στην στενή γραμμή του παπουτσιού, κατά κύριο λόγο. Είναι εφαρμοστό στο πέλμα, το ύφασμα δεν έχει αέρα και το κολάρο μπορεί να ακολουθήσει την κίνηση. Ακολουθεί εύκολα ακόμη κι αν στρίψεις γρήγορα, ενώ ακόμη και σε διαλειμματική προπόνηση σε στίβο, δεν δείχνει έξω από τα νερά του. Απόλυτη σιγουριά.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω ισχύουν με έναν αστερίσκο. Κι αυτός έχει να κάνει με το αν θα χωρέσεις μέσα στο παπούτσι. Το Rincon έχει στενό καλούπι, ιδίως στην περιοχή των μεταταρσίων. Μπορεί οπτικά να ξεγελάει, λόγω της πολύ πλατιάς σόλας μπροστά, έχει όμως μια μακρόστενη σιλουέτα και pointy τελείωμα. Ενώ τα περισσότερα παπούτσια ανοίγουν ελαφρώς στο σημείο που ξεκινάει το μικρό δάχτυλο, στο μοντέλο της Hoka συμβαίνει το αντίθετο, καθώς στενεύει απότομα. Συν την ανελαστικότητα του υφάσματος. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα πρόβλημα αλλά το πέλμα μου είναι σχετικά στενό, οπότε σε φαρδύτερα πόδια πιθανώς να προκληθούν τριβές σε μεγαλύτερα τρεξίματα. Ως εκ τούτου, επιλέγετε πολύ λεπτές κάλτσες και πιο χαλαρό δέσιμο στις δύο πρώτες σειρές των κορδονιών.
Το να ανεβείτε νούμερο δεν αποτελεί λύση, αφού σε μήκος το παπούτσι είναι εντελώς κανονικό.
Υπό άλλες συνθήκες, αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν επρόκειτο για ένα καθαρόαιμο performance μοντέλο. Έτσι είναι τα περισσότερα άλλωστε. Επειδή όμως το Rincon έχει πολύπλευρο χαρακτήρα, οφείλουμε να το επισημάνουμε.
Σόλα και πάτημα
Όπως σε όλα τα Hoka, η σόλα είναι ένα παχύ κομμάτι EVA αφρού. Δείχνει τεράστια αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο, αφού τα πλαινά της σηκώνονται ψηλότερα από το σημείο που κάθεται το πέλμα, το γνωστό πια Active Foot Frame.
Η εξώσολα έχει ακόμη λιγότερο λάστιχο απ’ όσο μας συνηθίζει η εταιρεία, με την υπόλοιπη επιφάνεια να αποτελείται από εκτεθειμένο αφρό. Επίσης, οι αυλακώσεις είναι βαθύτερες απ’ ότι συνήθως και το σημαντικότερο, καλύπτουν όλο το πλάτος του forefoot.
Κατά τ’ άλλα, η rocker σχεδίαση συναντάται κι εδώ και μάλιστα ελαφρώς πιο “απότομη” μπροστά, σε σχέση π.χ. με το Clifton. Η βάση παραμένει πολύ φαρδιά, κάνοντας το παπούτσι ιδιαίτερα σταθερό για το μέγεθος και το softness της σόλας.
Μην σας μπερδεύει το πολύ χαμηλό βάρος του Rincon ή πιθανώς η αναγκαστική διαφοροποίησή του από το Clifton. Πρόκειται για ένα κλασικό Hoka, με περίσσεια προστασία και softness. Για παράδειγμα, είναι πιο μαλακό από το Clifton 2 και ξεκάθαρα από το Clayton. Εν τούτοις, έχει ένα νέο, αρκετά πιο δυναμικό χαρακτήρα, ο οποίος είναι αποτέλεσμα του αθροίσματος μικρών λεπτομερειών.
Κατ’ αρχάς, η σόλα μπροστά έχει αποκτήσει μια κάποια ευκαμψία με τις νέες, εγκάρσιες αυλακώσεις. Όχι μεγάλη αλλά καμμία σχέση με το εντελώς άκαμπτο forefoot των υπολοίπων Hoka. Αυτό, σε συνδυασμό και με το rocker, δίνουν ένα αρκετά πιο εύκολο και φυσικό ρολάρισμα. Υπενθυμίζουμε ότι οι εντελώς άκαμπτες σόλες δεν ταιριάζουν σε όλους και κάποιες φορές κουράζουν το πόδι.
Η ελαφρώς πιο σφιχτή ρύθμιση του αφρού αλλά κι η γεωμετρία του, δίνουν κι ένα επιπλέον pop στο Rincon, όταν ανοίγεις ρυθμό. Μικρότερο το βούλιαγμα στον αφρό, γρηγορότερη η επαναφορά. Μεγάλο πλεονέκτημα βέβαια, είναι και το πόσο λίγο ζυγίζει, αφού το Rincon έχει μία από τις καλύτερες αναλογίες cushioning/βάρος που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά. Σε αυτό τον τομέα, θυμίζει το “ιερό δισκοπότηρο” των περισσοτέρων Hoka fans, δηλαδή το Clifton 1. Προσθέστε σε αυτά και τον πιο μαζεμένο όγκο του, λόγω της σφιχτής εφαρμογής, κι έχετε ένα παπούτσι που σε προκαλεί να ανοίξεις.
Επειδή τα πιο πολλά πράγματα είναι σχετικά και σχεδόν πάντα σκεφτόμαστε βάσει συγκρίσεων, στο μυαλό των περισσοτέρων το Rincon μοιάζει ως το γρήγορο Clifton. Εν μέρει, κάτι τέτοιο ισχύει. Παρ’ όλα αυτά, το Rincon θα μπορούσε άνετα να είναι το Clifton από μόνο του. Θεωρώ πως κανείς δεν θα παραπονιόταν, αφού προσφέρει όσα κι ο μεγάλος του αδελφός. Κάποιοι θα έλεγαν σε λίγο μικρότερες δόσεις, εγώ θα πω σε πιο ισορροπημένες. Είναι και θέμα γούστου, φυσικά.
Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός trainer (οκ, πλην της ευρυχωρίας) και κάποια άλλα, όπως προείπαμε, που μπορούν να το κατατάξουν και στην από κάτω κατηγορία. Προσωπικά, έχοντας κάνει περίπου 70 χλμ, το ευχαριστιέμαι περισσότερο ως καθημερινό προπονητικό ή και σε μεγαλύτερα τρεξίματα (20Κ), ποτέ όμως δεν το ένοιωσα να υστερεί και σε tempo ρυθμούς. Ήταν πολύ σταθερό στο toe off, κρατούσε καλά και πήγαινε και ξεκούραστα. Το δοκίμασα και σε πιο γρήγορα κομμάτια σε στίβο, εκεί όμως ο πολύς αφρός μπροστά το έκανε κάπως ασαφές και χωρίς αίσθηση, ενώ δεν είχε και το rebound για να το σηκώσει.
Επειδή αρκετοί αναπόφευκτα θα το συγκρίνουν με το Clifton, να πούμε πως οι διαφορές τους δεν είναι μεγάλες. Αφήνοντας στην άκρη την εφαρμογή του upper, η σόλες τους έχουν παραπλήσια ύψη αλλά λίγο διαφορετικό tuning στα επί μέρους. Στο Clifton έχουμε βαθειές διαγώνιες αυλακώσεις σε όλο το μήκος των πλαινών, εν αντιθέσει με το Rincon, οι οποίες διευκολύνουν την συμπίεση της σόλας σε σημαντικό βαθμό. Επίσης, το πρώτο έχει έναν κανονικό, παχύ εσωτερικό πάτο, ενώ το δεύτερο έναν λεπτό και μη αφαιρούμενο, στοιχείο που παίζει ρόλο στην αίσθηση του softness. Τέλος, προσθέστε σε αυτά και το μεγαλύτερο “κενό” αφρού κάτω από την φτέρνα του Rincon.
Πολύ κουβέντα γίνεται για την ελάχιστη χρήση λαστίχου στην εξώσολα και την διάρκεια ζωής της. Κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Οι περισσότεροι αφροί είναι πλέον rubberized συνθέσεις, με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην τριβή με το έδαφος. Πέραν αυτού, ακόμη κι αν υπάρξει φθορά στον εκτεθειμένο EVA, οι ιδιότητες της σόλας συνολικά δεν επηρεάζονται. Παραθέτω και μια φωτογραφία από το Clifton 1 μου, το οποίο είναι 5 ετών και έχει κάνει 1000 χιλόμετρα. Ούτε κάποια εξωφρενική φθορά διακρίνεται, ενώ συγχρόνως διατηρεί ακόμη ένα μεγάλο μέρος από το αρχικό του cushioning. Βέβαια, σε όλα αυτά παίζει ρόλο και το μοτίβο του πατήματος του καθενός, αν σέρνει το πόδι του, πόσο μένει στο έδαφος κτλ, πράγματα που έτσι κι αλλιώς ενισχύουν ή ακυρώνουν τα χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου κατά περίπτωση.
Συμπέρασμα
Το Rincon είναι από τα πιο ολοκληρωμένα μοντέλα εκεί έξω. Max cushioning και softness αλλά χωρίς ποτέ να είναι πολτώδες ή ασταθές, με μια γεωμετρία που το κάνει ικανότερο σε πιο σβέλτες προπονήσεις. Παρότι είμαι οπαδός των rocker σολών, θεωρώ ότι αν έχουν και μια ιδέα ευκαμψίας, δουλεύουν ακόμη καλύτερα, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση του Rincon. Η εφαρμογή του επάνω μέρους αποτελεί τη μοναδική υποσημείωση στις συνολικές εντυπώσεις και ίσως προκαλέσει πρόβλημα στα μεγάλα τρεξίματα, αν έχεις φαρδύ πόδι.
Δεν έχει νόημα να πω τι θα άλλαζα, αν μπορούσα. Με κάθε παπούτσι μπορεί να το κάνεις αυτό αλλά σε τελική ανάλυση, είναι απλά θέμα προτιμήσεων.
Οι θιασώτες του Clifton ή των αντιστοίχων Hoka, θα βρουν στο Rincon το “γρήγορο” ταίρι τους, χωρίς να τους λείψει τίποτα απ’ όσα έχουν καλομάθει. Δεν αποκλείεται μάλιστα, κάποιοι να “αλλαξοπιστήσουν” κιόλας. Όσοι προπονούνται με ελαφρύτερα μοντέλα, έχουν ένα cruiser με βάρος σχεδόν αγωνιστικού. Αν ο στενός χώρος μπροστά δεν αποτελεί πρόβλημα, τα 42Κ είναι παιχνιδάκι για το Rincon.
Η αλήθεια είναι πως πλέον στην αγορά μπορείς να βρεις πολλά, πραγματικά εξαιρετικά παπούτσια. Απλά, κάποια ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω.
Periklis
Ευχαριστούμε για το review, πολύ καλή ανάλυση του παπουτσιού όπως συνήθως!
Ερωτησούλες όμως…
Το Rincon ειναι από αυτά που θεωρείς οτι “ξεχωρίζουν” λιγο παραπανω;
Πες μας αν θες τα 5 top κατά την άποψή σου παπούτσια που ξεχωρίζεις….ικανά για 21K και 42Κ.
Nikos Pilikas
@periklis1987 Να ‘σαι καλά, Περικλή. 🙂
Το Rincon, χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο, σαν σύνολο ξεχωρίζει. Κατ’ εμέ τουλάχιστον.
Είναι πάρα πολλά τα καλά παπούτσια, δεν βγαίνει εύκολα top-5 πια. Παλιότερα έβγαινε.
Ούτε και θα ισχύει για όλους. Άλλος κάνει μαραθώνιο με αγωνιστικό κι άλλος με προπονητικό.
Andreas
Καλησπερα και συγχαρητηρια γα το review,
Σε σχεση με το arahi πως διαφοροποιειται το rincon;
Nikos Pilikas
@ankouret84 Γεια σου Ανδρέα!
Έχω τρέξει μόνο με το Arahi 1, αν και νομίζω ότι η σόλα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα.
Πολύ πιο σταθερό το και με πιο σφιχτή σόλα, λόγω J-Frame. Πιο βαρύ, ογκώδες και structured, φυσικά.
Το Rincon ξεφεύγει από την κλασική Hoka αίσθηση, έχει λίγο πιο φυσικό πάτημα.
Αν κάνεις τα easy runs σου με το Arahi, άνετα θα σε βολέψει στα πιο γρήγορα το Rincon. Και ίσως να μην επιστρέψεις μετά στο Arahi. 😉
pseiras
Παπουτσι με τετοια αναλογια cushioning/βάρος αλλά με μεγαλο drop υπαρχει ?
Nikos Pilikas
@pseiras Το Vaporfly και το Turbo.
pseiras
Εχθες πηρα το Turbo και το ετρεξα για πρωτη φορα και μπροστα στα brooks ghost , ειναι μεν παντου καλυτερο παπουτσι αλλα για long ή μαραθώνιο δεν ξερω , μου μπηκαν αμφιβολιες και ειμαι μπερδεμενος ποιο θα προτιμουσα.
Βεβαια μιλαμε για πρωτη εντυπωση και με ενα παπουτσι εντελως αστρωτο.
petransfhp
Τα elevon τι διαφορά έχουν με τα Rincon;
Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Μάλιστα ενας συνδρομέας έβγαλε το Σπάρταθλο μόνο με αυτά χωρίς να αλλάξει παπούτσια!
Poulios Antonis
Aν φοράμε σε Rincon 45&1\3 σε Asics glideride τι παίρνουμε ??
Nikos Pilikas
@poulios_antonis Ρίξε μια ματιά στα ξένα reviews για το GR, Αντώνη. Λογικά θα αναφέρουν αν είναι true to size.
Poulios Antonis
Aυτο λένε όλοι άλλα με φοβίζει οτι το 45 στην asics ειναι 28,5 cm και οχι 29cm όπως στις άλλες εταιρίες…..
Nikos Pilikas
Ουπς… όντως.
Οπότε δοκίμασε ένα άλλο Asics κάπου, να δεις πώς αντιστοιχούν τα νούμερα.
harris_vak
Νούμερο σε σχέση με Nike;
Nikos Pilikas
@zeelias Δες τις δύο τελευταίες παραγράφους για το επάνω μέρος.
Glaros
Εγώ σε Nike φοράω 44 1/2 και το Rincon το πήρα 44 2/3 – και τα δύο είναι 28,5cm
buitre
Ξέρει κανείς αν το rincon 3 διαφέρει πολύ από το 1; Το 3 είναι στην ίδια κατηγορία με το hyperion tempo ή το saukony endorphin speed2;
Ένα από τα τρία θα είναι το παπούτσι μου για τον μαραθώνιο Αθήνας. Η τιμή βέβαια του speed είναι διπλάσια από του rincon 3.
Nikos Pilikas
@buitre Ίδια σόλα έχουν. Υπ’ όψιν, το πολύ στα 300 χλμ “κάθεται”. Πρόσεξε την εφαρμογή, το ν1 είχε πολύ στενό toe box.
Το Brooks είναι σαφώς πιο σκληρό και θέλει ταχύτητα για να δουλέψει.
Το Speed είναι μακράν ποιοτικότερο σε χαρακτηριστικά και από τα δύο.
Αν εξακολουθείς να κοιτάς σε Hoka, πήγαινε με κλειστά μάτια στο Mach 5. Τρομερό παπούτσι.
buitre
Στο epapoutsia.gr τα rincon3 στα 66€ για όποιον ενδιαφέρεται. Είναι αξιόπιστο το συγκεκριμένο μαγαζί;;;
Nikos Pilikas
Απόλυτα.
buitre
@echetlos σε ευχαριστώ πολύ. Μάλλον θα κάνω την υπέρβαση και θα πάω στο speed 2.