Αρχική / Αξιολογήσεις / Mizuno Wave Rebellion Pro

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Mizuno Wave Rebellion Pro

Mizuno Wave Rebellion Pro

Κατηγορία: Racer  –  Πάτημα: Ουδέτερο  –  Βάρος: 218γρ.  –  Drop: 4.5mm (39*/34.5mm)

 

Η τελευταία φορά που έτρεξα με κάποιο Mizuno, ήταν πριν περίπου 10 χρόνια (Hitogami). Έως τότε, οι σειρές της ήταν αρκετά καλές και ανταγωνιστικές. Ανέκαθεν η εταιρεία είχε την δική της σχεδιαστική φιλοσοφία, η οποία χαρακτηριζόταν από την Wave Plate. Μία πλαστική πλάκα ανάμεσα στον αφρό, που αναλόγως του σχήματος, του μήκους και της σκληρότητάς της, έδινε τα ανάλογα χαρακτηριστικά στο εκάστοτε μοντέλο.

Ενώ η βιομηχανία εξελίσσετο χρόνο με τον χρόνο, η Mizuno έμενε προσκολλημένη στην ίδια σχεδίαση. Ναι μεν είχε ένα πιστό κοινό, έδειχνε όμως απρόθυμη να δοκιμάσει νέα πράγματα ή να μπει στο παιχνίδι με τους νέους αφρούς. Κι έμοιαζε μάλλον παράδοξο, η εταιρεία που χρησιμοποιεί πλάκες από το 1997, να μην έχει ακόμη σχεδιάσει το δικό της super shoe με πλάκα. Όλοι έχουν πλέον τουλάχιστον ένα τέτοιο.

Στον μαραθώνιο του Άμστερνταμ, στις πρώτες σειρές είδαμε ένα περίεργο ασπρόμαυρο πρωτότυπο με το σήμα της Mizuno. Πέραν του χρωματισμού του σαν δέρμα αγελάδας (Kakizome το ονομάζει και έχει τον συμβολισμό του), την μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούσε το ότι έμοιαζε να λείπει η φτέρνα! Κι όσο κι αν δεν το πιστεύαμε, τελικά δεν επρόκειτο για πρωτότυπο. Έτσι ακριβώς είναι και το μοντέλο της παραγωγής. Θα πούμε παρακάτω αρκετά για την λογική αυτής της σχεδίασης, αλλά και το πού αποσκοπεί, μεταξύ άλλων.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

To επάνω μέρος του Rebellion Pro είναι ιδιαίτερα απλό και κατά 90% από ανακυκλωμένα υλικά. Πάρα πολύ λεπτό engineered mesh, διάτρητο και σχεδόν ανελαστικό. Ο προφυλακτήρας είναι μεγάλος και από σχετικά σκληρό υλικό, κρατώντας ψηλά το ύφασμα επάνω από τα δάχτυλα.

Old school διχτυωτό αλλά αποτελεσματικό.

Εξίσου λιτό είναι και το midfoot, χωρίς καθόλου δομικά στοιχεία, πλην κάποιων underlays για να μην “πέφτει” το mesh. Η ανεξάρτητη γλώσσα είναι από τις λεπτότερες που έχουμε συναντήσει και θα σας ταλαιπωρήσει λίγο μέχρι να την στρώσετε επάνω στο πόδι. Η δύο σφιχτές θηλειές στο μέσο της, απ’ όπου περνούν τα κορδόνια, δεν της επιτρέπουν να μετακινηθεί παρ’ όλα αυτά.

Η γλώσσα είναι λεπτότερη κι από το υπόλοιπο ύφασμα, απαιτώντας να την προσαρμόσετε εσείς στην ράχη του ποδιού.

Κολάρο δεν υπάρχει, παρά μόνο μία σκληρή λωρίδα κατά μήκος του αχιλλείου. Εσωτερικά επενδύεται από λεπτό αφρώδες κι αυτό είναι όλο.

Minimal σχεδίαση γύρω από τον αστράγαλο.

Οι άνθρωποι της Mizuno είπαν πως εμπνεύστηκαν το Rebellion Pro, έχοντας στο μυαλό τους τα αγωνιστικά spikes. Και η αλήθεια είναι πως το upper τα θυμίζει αρκετά. Η γραμμή του είναι πολύ κλειστή γύρω από το πόδι, χωρίς απαραίτητα όμως να χαρακτηρίζεται και στενή. ΄

Εν αντιθέσει με τα περισσότερα distance racers, εδώ το toe box δεν έχει άπλετο χώρο. Η πιο στενή βάση και ο προφυλακτήρας δίνουν μία μυτερή γραμμή στην περιοχή, μοιάζοντας με τα παραδοσιακά racing flats. Πιο εφαρμοστό καλούπι και μαζί με το ανελαστικό ύφασμα, δεν επιτρέπουν περιττές κινήσεις στο πόδι.

Το μεσαίο τμήμα, παρότι εντελώς στοιχειώδες ως σχεδίαση, γίνεται ένα με το πόδι. Το ρυθμίζεις όπως θες με τα κορδόνια και παρά τα πολύ λεπτά υλικά, σηκώνει αρκετό σφίξιμο χωρίς ανεπιθύμητη πίεση.

Οι εσωτερικές λωρίδες δίνουν σχήμα στο midfoot.

Τα ίδια ισχύουν και για τη φτέρνα. Κλειδώνει άψογα με την πρώτη και προσφέρει την σιγουριά που απαιτούν οι ρυθμοί που μπορεί να κινηθεί το παπούτσι. Παρ’ όλα αυτά, να σημειώσω ότι μου δημιούργησε ερεθισμό και μία μικρή φουσκάλα στο τελείωμα του κολάρου. Και στα δύο πόδια μάλιστα. Το έλυσα βάζοντας tape στο σημείο. Προφανώς και είναι κάτι που έχει να κάνει με το πόδι μου, αν και πολύ σπάνια μου συμβαίνει με άλλα μοντέλα. Όπως και να ‘χει, το καταγράφουμε.

Το πορτοκαλί τμήμα από σκληρότερο υλικό κρατάει όρθιο το κολάρο.

Συνολικά η εφαρμογή του Rebellion Pro χαρακτηρίζεται ως racing, με τον τρόπο όμως που το εννοούσαμε παλαιότερα. Τίποτα περιττό, κανένα δομικό στοιχείο, με το κράτημα να βασίζεται σε ένα στενό αλλά σωστό πατρόν και την τάση που θα του δώσεις από τα κορδόνια. Δεν με προβλημάτισε πουθενά, σε ευθείες ή στροφές, και δούλευε παντού μαζί με το πόδι μου. Προσωπικά το βρίσκω ιδανικό για το δικό μου, σχετικά λεπτό πέλμα. Ωστόσο, κρατάω κάποιες επιφυλάξεις για την περίπτωση που κάποιος έχει φαρδύτερο του κανονικού.

Σχετικά με το νούμερο, προσέξτε τα εξής: κατ’ αρχάς υπάρχει αναντιστοιχία στο sizing της Mizuno, σε σχέση με την αρίθμηση των υπολοίπων εταιρειών. Οπότε ακολουθήστε τα cm. Επειδή όμως το μοντέλο είναι κοντό στο μήκος, ανεβαίνετε οπωσδήποτε μισό εκατοστό από το κανονικό σας. Οπωσδήποτε.

Σόλα και πάτημα

Όσο απλό είναι το επάνω μέρος του Rebellion Pro, τόσο σύνθετη σχεδιαστικά είναι η σόλα του. Πριν πάμε στο προφανές, δηλαδή την λοξή φτέρνα, ας δούμε τα συστατικά της.

Η βάση του μοντέλου αποτελείται από δύο πυκνοτήτων αφρούς. Ο πορτοκαλί επάνω είναι ο Enerzy Lite+ και ο λευκός από κάτω του, ο Enerzy Lite. Αν και η εταιρεία δεν δίνει επίσημα την σύνθεση τους, εικάζεται ότι είναι από Peba. Κι η αλήθεια είναι πως συμπεριφέρονται ως τέτοιοι. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το κορυφαίο υλικό που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή. Αν και ο EZ+ χαρακτηρίζεται ως πιο μαλακός από τον EZ, πιέζοντάς τους με το χέρι η διαφορά δεν είναι και τόσο εμφανής. Μικρή σημασία έχει βέβαια, αφού δουλεύουν ως σύνολο.

Η ενσωματωμένη πλάκα είναι από πολλές απόψεις διαφορετική από αυτές που συναντούμε στα υπόλοιπα super shoes. Πρώτ’ απ’ όλα, αποτελείται κατά 30% από ανθρακονήματα και 70% από nylon. Άρα η ακαμψία της δεν είναι τόσο μεγάλη. Στο midfoot, όπου κουρμπάρει, έχουμε ένα διάτρητο μοτίβο (“κηρήθρα” το χαρακτηρίζει η εταιρεία), ενώ κάτω από τα μετατάρσια ένα μεγάλο “παράθυρο”. Έτσι, μειώνεται ακόμη περισσότερο η ακαμψία της και γίνεται πιο φιλική. Επίσης, είναι τοποθετημένη σχεδόν στο μέσο της σόλας, εν αντιθέσει με τα περισσότερα μοντέλα της κατηγορίας όπου αρχίζει ψηλά στην φτέρνα και καταλήγει πολύ χαμηλά μπροστά. Στην περιοχή της καμάρας δε, σχηματίζει ένα κάθετο φτερό για ενίσχυση της σταθερότητας.

Στην εσωτερική πλευρά η πλάκα γυρίζει προς τα επάνω, ώστε να συγκρατεί το πέλμα επάνω από το κενό της καμάρας.

Όλη η επιφάνεια της εξώσολας που έρχεται σε επαφή με το έδαφος, καλύπτεται από λάστιχο. Αποτελείται παντού από μικρά lugs, θυμίζοντας τα παλιά “καθαρόαιμα” μικρών αποστάσεων. Αν και θα περίμενα κορυφαία πρόσφυση, αντίστοιχη του Continental της Adidas ή του Pumagrip, τελικά είναι απλά καλή. Σίγουρα πάντως πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας του μοντέλου. Και δείχνει και ανθεκτικό.

“Αγωνιστικό” pattern από κάτω.

Βέβαια, γυρνώντας το παπούτσι ανάποδα, δεν είναι η εξώσολα που θα σου τραβήξει την προσοχή αλλά το τεράστιο κανάλι που διατρέχει σχεδόν όλη την σόλα. Μιλάμε για κάτι που αντίστοιχό του δεν έχουμε ξαναδεί, καθώς το βάθος του στην εσωτερική πλευρά πλησιάζει τα 4cm, αφαιρώντας όλον τον λευκό αφρό κάτω από την πλάκα. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού στην καμάρα η σόλα διακόπτεται και υπάρχει ένα μεγάλο κενό, πριν συνεχίσει πάλι προς τα εμπρός. Τρελή σχεδίαση!

Grand Canyon!

Η λογική της γεωμετρίας αυτής αποσκοπεί σε δύο πράγματα. Αφενός την μεγάλη μείωση του βάρους, αφετέρου την ευκολότερη συμπίεση της επάνω στρώσης του αφρού και της πλάκας, ανάμεσα στα τοιχώματα της κάτω στρώσης. Έτσι ενισχύεται το cushioning και το softness αλλά παράλληλα το όλο σύστημα λειτουργεί σαν τραμπολίνο. Έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές την παρομοίωση αυτή, εδώ όμως ταιριάζει απόλυτα. Για την ιστορία, να πούμε ότι η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική δείχνει έως και συμβατική, αν δει κανείς τα υπόλοιπα πρωτότυπα που δοκιμάστηκαν κατά την εξέλιξη του μοντέλου.

Πάμε τώρα στο άλλο, ακόμη πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Rebellion Pro. Το απότομο, έντονα λοξό κόψιμο στο πίσω μέρος, που ουσιαστικά αφαιρεί την φτέρνα από το παπούτσι. Όταν είδα τις πρώτες φωτογραφίες του μοντέλου, θεώρησα ότι επρόκειτο για κάποιο concept shoe, σαν το Enerzy που είχε κυκλοφορήσει για να παρουσιάσει η Mizuno τον νέο της αφρό τότε.

Αυτή λοιπόν η σχεδιαστική ακρότητα δεν είναι χάριν εντυπωσιασμού, αλλά ένας ελιγμός της εταιρείας για να παρακάμψει τους περιορισμούς της World Atletics και να είναι το μοντέλο εγκεκριμένο για αγωνιστική χρήση. Οι κανονισμοί αναφέρουν ότι για να είναι ένα παπούτσι “νόμιμο”, το ύψος του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 40mm, πάντα στο νούμερο 42. Σε ποια σημεία του όμως γίνεται η μέτρηση; Στο πίσω μέρος, το σημείο ορίζεται στο 12% του συνολικού μήκους της σόλας, ενώ μπροστά στο 75%. Μιλάμε λοιπόν για συγκεκριμένα σημεία και μόλις δύο.

Στο Rebellion Pro το 12% βρίσκεται στο λοξό τμήμα της φτέρνας και είναι στα 39mm. Μερικά χιλιοστά πιο μπροστά όμως, όπου πλέον η σόλα ισιώνει και εφάπτεται στο έδαφος, το ύψος εκτοξεύεται στα 50mm ή και περισσότερο. Δεν ξέρω ποιο είναι το πραγματικό νούμερο αλλά βάζοντάς το δίπλα στο Prime X των 50mm, το Mizuno είναι τουλάχιστον ισοϋψές. Μεγάλη ντρίμπλα από τους Ιάπωνες. Πάντως δεν είμαι βέβαιος ούτε για τα 34.5mm του forefoot, αφού δείχνει ελάχιστα χαμηλότερο από τα 41mm του Adidas, έχοντας και ανάλογη αίσθηση στον δρόμο.

Κατ’ επέκταση, το λειτουργικό στατικό drop του Rebellion Pro απέχει παρασάγγας από τα “επίσημα” 4.5mm, τα οποία μετρούνται στα 39mm της φτέρνας. Στην πραγματικότητα φτάνει τουλάχιστον τα 15mm. Και λέμε “στατικό”, διότι το “δυναμικό” (δηλαδή υπό το βάρος του σώματος στην φτέρνα) είναι χαμηλότερο, λόγω του μαλακού αφρού.

Το ίδιο “κόλπο” κάνει η Mizuno και με τα αγωνιστικά μικρών αποστάσεων, τα Wave Duel Pro και Wave Duel Pro QTR. Το δεύτερο μάλιστα, όπως φαίνεται θα πάρει έγκριση και για τον στίβο, σε αποστάσεις πάνω από τα 800m, όπου το όριο είναι τα 25mm.

Έχοντας στο μυαλό της την αρχιτεκτονική των spikes, η Mizuno δίνει μία αντίστοιχη κι εδώ. Θέλει το πόδι να προσγειώνεται πιο μπροστά από την φτέρνα, με την βοήθεια μίας πιο “σφηνοειδούς” γεωμετρίας. Παράλληλα, οι διάτρητη πλάκα και το κενό αμέσως μετά, μειώνουν το φορτίο στους τένοντες και την ποδοκνημική. Smooth Speed Assist το ονομάζει όλο αυτό.

Το rocker μπροστά είναι σχετικά ήπιο. Αρχίζει αρκετά νωρίς αλλά στο τελείωμα δεν σηκώνεται απότομα, όπως σε άλλα. Θεωρώ ότι η επιλογή αυτή είναι εσκεμμένη, αφού εξυπηρετεί την συνολική γεωμετρία του παπουτσιού, όπως θα δούμε.

Λιγότερο επιθετικό rocker σε σχέση με τα περισσότερα super shoes.

Καλές και ενδιαφέρουσες όλες αυτές οι καινοτόμες επιλογές, πώς όμως αποδίδουν στον δρόμο;
Περπατώντας με το Rebellion Pro, το κενό στην φτέρνα είναι σίγουρα εμφανές. Μόλις όμως αρχίσεις να τρέχεις, αμέσως διαπιστώνεις ότι τα πράγματα είναι πολύ ευκολότερα απ’ όσο φανταζόσουν. Η γωνία είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη κι αν προσπαθήσεις να προσγειωθείς ακριβώς εκεί, είναι σχεδόν αδύνατο. Από μόνο του το πάτημά σου μεταφέρεται αρκετά πιο μπροστά, παρακάμπτοντας το λοξό τμήμα. Οπότε μην σας τρομάζει αυτό που βλέπετε.

Η επάνω στρώση αφρού δεν βρίσκει αντίσταση από κάτω της.

Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει η αρχιτεκτονική της σόλας. Το Rebellion Pro έχει ένα ξεκάθαρο sweet spot κι αυτό φυσικά είναι το σημείο που η βάση ισιώνει, με τα 50mm αφρού. Η προσγείωση είναι πολύ μαλακή και αρκετά βαθιά, αφού οι “όχθες” του καναλιού συμπιέζονται πολύ εύκολα και συγχρόνως ο Enerzy Lite+ υποχωρεί ανάμεσά τους. Συγχρόνως η πλάκα δουλεύει πιο ελεύθερα, φορτίζεται ευκολότερα και απελευθερώνει την αποθηκευμένη ενέργεια. Να σημειώσω εδώ πως κάποιοι βρίσκουν το softness κάπου στον μέσο όρο της κατηγορίας. Εγώ αντιθέτως, θα το χαρακτήριζα ως ένα από τα πιο μαλακά super shoes που έχω δοκιμάσει, θυμίζοντας σε συμπεριφορά τον Pwrrun Pb στο Endorphin Pro 3. Πιθανολογώ ότι οι διαφορές στην αίσθηση έχουν να κάνουν με το βάρος του δρομέα και το πόσο φορτίζει την σόλα. Είμαι βαρύ κορμί και με δυνατό πάτημα, οπότε σίγουρα παίζει κι αυτό τον ρόλο του.

Αυτό που δεν σηκώνει συζήτηση όμως, είναι η ενέργεια που σου επιστρέφει το παπούτσι. Ιδίως αν πατήσεις στο σωστό σημείο, το bounce είναι τεράστιο και εντυπωσιακό. Θα το συνέκρινα μόνο με αυτό του Alphafly 1, όταν προσγειώνεσαι κοντά ή επάνω στα air pods. Ακόμη και πιο μπροστά να πατήσεις όμως, η αίσθηση δεν αλλάζει.

Το σημείο… G.

Το Mizuno έχει μία πολύ ιδιαίτερη γεωμετρία και απαιτεί εν μέρει συγκεκριμένο τρόπο τρεξίματος για να πάρεις τα μέγιστα. Στους πιο γρήγορους ρυθμούς το πάτημά μου είναι λίγο πιο μπροστά από εκεί που θέλει το Rebellion, οπότε χρειάστηκα λίγο χρόνο για να το προσαρμόσω. Μόλις έγινε αυτό, το παπούτσι ήταν κυριολεκτικά αλλού. Απ’ την άλλη, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι δρομείς είναι heel strikers, είναι ευκολότερο να αξιοποιήσουν μία τέτοια σχεδίαση, σε σχέση με άλλα super shoes που σε θέλουν πιο κοντά στα μετατάρσια.

Το transition βασίζεται σε δύο χαρακτηριστικά, αμφότερα πολύ έντονα. Αρχικά το μεγάλο rebound από την ελαστικότητα του συστήματος, κάπου εκεί λίγο πριν το midfoot. Μεγάλη συμπίεση και αστραπιαία αποσυμπίεση, σα να είσαι επάνω σε ένα μικρό pogo stick. Κι αμέσως μετά, η “κατηφορική” σχεδίαση της σόλας σε ρολάρει επάνω στα μετατάρσια και τα δάχτυλα. Το πολύ μακρύ rocker και η πλάκα κρατούν την γωνία του forefoot και σε προωθούν προς την απογείωση. Αβίαστα, αν’εξοδα και άμεσα. Πραγματικά αισθάνεσαι σα να γίνεται από μόνο του όλο αυτό, εσύ αρκεί να σημαδέψεις και να πατήσεις στο σωστό σημείο.

Το Rebellion Pro είναι ένα πολύ γρήγορο παπούτσι και όσο ανοίγεις, τόσο περισσότερο αποδίδει. Μεγαλώνει το φορτίο, μεγαλώνει και το bounce. Βοηθάει άλλωστε και το χαμηλό του βάρος. Παρά τον pure racing χαρακτήρα του όμως, δεν γίνεται ποτέ κουραστικό. Η σχεδίαση και το υλικό της πλάκας είναι τέτοια που επιτρέπει μια κάποια ευκαμψία μπροστά, ενώ είναι επίσης κι εκεί πολύ μαλακό. Το σημαντικό όμως είναι πως δεν απαιτεί να φορτίσεις δυνατά το τελείωμα του rocker, όπως σε ανάλογα μοντέλα. Η λειτουργία του ξεκινάει πολύ νωρίτερα και πιο σταδιακά. Το ξαναλέω, όλη η ιστορία είναι να πέσεις στο sweet spot του. Και μετά… μπουμ!

Στο τελείωμά του, το rocker δείχνει πολύ έντονο αλλά είναι το λάστιχο που ξεγελάει.

Εκτός αυτό του softness που αναφέραμε πριν, ένα άλλο σημείο που επίσης θα διαφωνήσω με τα περισσότερα απ’ όσα έχουν γραφτεί, είναι η συμπεριφορά του μοντέλου στους αργούς ρυθμούς. Ασυζητητί πρόκειται για μία κατασκευή που σχεδιάστηκε για γρήγορες ταχύτητες. Ωστόσο, δύο φορές που το φόρεσα σε ωριαία ελεύθερα τρεξίματα κι άλλη μία σε long run, πήγαινε σχεδόν όπως ένα προπονητικό. Το cushioning απύθμενο, η πλαστική πλάκα φιλική και το rebound να βοηθάει το νωχελικό τέμπο, κάνοντας το και πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, κατ’ εμέ δεν είναι λιγότερο εύκολο και φιλικό από το Endorphin Speed σε αυτούς τους ρυθμούς.

Κοιτώντας τo Rebellion Pro, εύλογα αναρωτιέσαι για την σταθερότητα του πατήματος. Η φτέρνα στον αέρα, το πελώριο κενό από κάτω, η σόλα να κόβεται στην καμάρα, μαζί και η στενή πλατφόρμα, όλα αυτά προϊδεάζουν για μία περίπτωση Prime X. Παρ’ όλα αυτά, στην πράξη τα πράγματα αποδεικνύονται πολύ καλύτερα. Δεν θα πω ότι το Mizuno είναι αντικειμενικά σταθερό, όπως π.χ. το Alphafly 2 ή και το Endorphin Pro 3, προσωπικά όμως δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα έως τώρα. Είτε στην διαδρομή με τις πολλές κλειστές στροφές που συνήθως τρέχω, είτε στο βιράζ του στίβου, πάντα παρέμενα συνδεδεμένος με την βάση. Πιθανώς κάποιος άλλος να έχει διαφορετική εμπειρία με το παπούτσι, μιλώντας κυρίως για το σημείο κάτω από την καμάρα. Για να έχετε μία εικόνα, το βρίσκω αρκετά σταθερότερο από το μόλις λίγα χιλιοστά στενότερο Vaporfly.

Συμπέρασμα

Έχοντας τρέξει με τα περισσότερα super shoes της αγοράς, ξεκινώντας από το original Vaporfly 4% το 2017, μου είναι πλέον πολύ δύσκολο να εντυπωσιαστώ πραγματικά από κάποιο μοντέλο. Δεν είναι ότι δεν θα αναγνωρίσω την ποιότητά του, απλά ο “wow factor” είναι πια πιο σπάνιος. Έχω να τον νοιώσω από το πρώτο Alphafly και το Prime X, τα οποία ήταν όντως κάτι διαφορετικό.

Το ένοιωσα πάλι με το Rebellion Pro. Δεν ξέρω τι θα έδειχναν η δρομική οικονομία και οι άλλες μετρήσεις στο εργαστήριο, αλλά το παπούτσι είναι απίστευτα απολαυστικό στον δρόμο. Έχει την δική του, εντελώς ξεχωριστή και ισχυρή προσωπικότητα, ενώ δεν θυμίζει και κανένα από τα υπόλοιπα. Τονίζω και πάλι ότι δεν αναφέρομαι σε ξερούς αριθμούς αλλά στην αίσθηση και μόνο. Κι αυτή του Mizuno είναι πραγματικά διαφορετική. Πολύ πιθανό να ταίριαξε με την μηχανική μου κι εξίσου πιθανό να μην ταιριάξει με κάποιου άλλου. Έτσι πάνε αυτά. Είναι ιδιαίτερο μοντέλο, άλλωστε.

Όπως και να ‘χει, έστω και καθυστερημένα η Mizuno κάνει την κίνηση της στην κατηγορία των super shoes και μάλιστα, μία κίνηση πολύ ηχηρή. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη, ούτε και αντιγράφει. Εξακολουθεί να βασίζεται στην δική της, παραδοσιακά διαφορετική φιλοσοφία κι ενώ αυτό είναι κάτι που εδώ και χρόνια θεωρούσα αρνητικό, πλέον δεν μπορώ παρά να της βγάλω το καπέλο για το Rebellion Pro.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

21 Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε Νίκο για το αναλυτικότατο review. Πολύ εντυπωσιακό παπούτσι και φαντάζομαι δεν θα είναι πολύ δύσκολο να βρεις το hot spot, αφού κάπου εκεί οδηγείται το πάτημα. Δεν ξέρω αν θα το αγόραζα ποτέ, θα ήμουν όμως περίεργος να δω που θα είχε φθορά η σόλα, γιατί το σημείο που φθείρω τα παπούτσια, πίσω στη φτέρνα και εξωτερικά, εδώ απουσιάζει.

  2. Ωραίο και ενδιαφέρον review.
    Εχω το kakizome εδώ και 3 εβδομάδες και έχω κάνει περιπου 60 χλμ με αυτό τα περισσότερα σε marathon pace . Το έχω βάλει σε τέμπο 20 αρι με ρυθμό κάτω από 4 και σε long 35αρι.
    Είχα τεράστιο άγχος για το νουμερο, τελικά ενώ φοραω 28cm πηρα 28,5 και ίσως με έπαιρνε και για 29 (νορμάλ ποδι). Σε όλα τα τρεξίματα έφυγα με μαυρο το μεγάλο νύχι αλλά θεωρώ πως φταίει το πατημα μου και όχι το μάκρος. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ υφασμα όπως πρεπει να είναι χωρίς υπερβολές, εύχρηστο και σταθερό.
    Θα διαφωνήσω με το grip , εγώ νοιώθω λες και φοράω καρφιά, σε σημείο που φοβόμουν μην το σκίσω όπως προσγειωνόμουν από το γράπωμα.
    Όλα λοιπόν καλά και ωραία αλλά αυτό το καταραμένο sweet spot που βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που δείχνεις δε μπορω να το πατησω ποτέ. Είμαι τελείως forefoot runner και μου είναι αδυνατον να παταω εκεί και ας το προσπάθησα.
    Για εμενα το παπουτσι δε δουλευει με τη μηχανική μου οπότε δε με ενθουσίασε. Βέβαια είμαι σίγουρος πως μετά το 30 όπου αρχίζει και “χαλάει” η στάση και το πάτημα και παταμε πιο flat ή και πισω μάλλον βρουμε το sweet spot άθελά μας και θα μας βοηθήσει.
    Για να κλείσω έβαλα στο ένα ποδι το prime x και στο άλλο το mizuno . Το rebellion pro είναι πολυ πιο σταθερό και η διαφορά στο βάρος είναι τεράστια.

  3. @hypnox Σε μικρά και γρήγορα κομμάτια, χάνω κι εγώ το σημείο και είμαι πιο μπροστά. Δεν μπορώ όμως να πω ότι δεν αποδίδει κι εκεί. Προφανώς πατάς τέρμα μπροστά Στέλλιο, οπότε μάλλον βγαίνεις εντελώς εκτός της γεωμετρίας του.
    Σχετικά με το grip, στην αρχή μου φάνηκε κι εμένα κορυφαίο, ιδίως στον στίβο. Μετά που το φόρεσα και στην άσφαλτο, μετριάστηκε κάπως η εντύπωσή μου. Σίγουρα πάντως είναι αντικειμενικά καλό.

    @tonykyr Θα την φθείρεις πιο μπροστά, Αντώνη! 😛

  4. Σήμερα έχω να πω πως μου άρεσε λίγο περισσότερο. Είχα το νου μου στο πάτημα και αν πατησεις εκεί που πρέπει η μηχανική από το σχεδιασμό του παπουτσιου βοηθάει πολυ. Όντως πατάω τελείως μπροστά, γι αυτό και το adios pro 3 με το rocket του μου κάθεται όπως τπτ άλλο. Το δοκίμασα και άσφαλτο και έπαθα σοκ με το grip του αλλά θεωρώ πως είναι λόγω πατηματος μπροστά (μεγαλυτερη επιφάνεια). Σήμερα που το πατημα μου πιο κεντρικα στο πέλμα υπήρχε το γράπωμα αλλά ήταν απλά καλό.
    Τώρα σε κομμάτια κάτω από 3:30 /χλμ το παπούτσι είναι πύραυλος, είναι η πρωτη φορα που είπα πως δε μπορουν τα ποδια μου να ακολουθήσουν ένα παπούτσι. Ίσως γιατί υπήρξε αρκετή συμπίεση στον αφρό μιας και είμαι στα 69 κιλά και μέχρι τώρα δεν μπορουσα να τον πιεσω πολύ.
    Πάντως το highlight του εξακολουθώ να πιστευω πως είναι το upper του. Είναι σαν ένα oldschool υφασμα που έχουμε μάθει όλοι αλλά πολυ ελαφρύτερο και με διαπνοή.
    Υ. Γ. 75 χλμ και 0 φθορά λες και δεν έχει τρέξει.

  5. Πολύ ωραίο και αναλυτικό review.
    Νίκο αφού έχεις εικόνα κι από τα δύο, πως θα συνέκρινες το Rebellion Pro σε σχέση με το PrimeX ;

  6. @nikko Ωραία ερώτηση, Νίκο. Όσο κι αν μοιάζουν κοντινά μοντέλα, στην πραγματικότητα δεν είναι.
    Πάρα πολύ ευρύχωρο το Χ, εντελώς racing εφαρμογή το RP.
    Σαν πάτημα, είναι και τα δύο απίστευτα bouncy, ασχέτως ρυθμού. Και τρομερά fun to run. Το cushioning πίσω είναι αντίστοιχο, αλλά το Adidas υπερτερεί σαφώς μπροστά, λόγω ύψους. Σχετικά με το softness, δεν ξέρω τι να σου πω… Για εμένα στο midfoot είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο και μάλιστα, οι δύο σόλες μοιάζουν σε αίσθηση. Όπως αναφέρω όμως και στο κείμενο, βρίσκω το RP πολύ μαλακό αλλά κάποιοι άλλοι όχι τόσο. Οπότε εδώ βάλε έναν αστερίσκο. Μάλλον είναι θέμα κιλών και μηχανικής.
    Σε σταθερότητα δεν το συζητάμε, όπως και σε θέμα βάρους αλλά και αίσθησης όγκου. Ουδεμία σύγκριση.
    Από εκεί και πέρα, για εμένα το Χ είναι ένα φανταστικό cruiser, να κλειδώσεις ρυθμό και να σε πάει μόνο του. Σε ταχύτητες από το κατώφλι και κάτω, αρχίζει να χάνει την δυναμική του και να δείχνει too much. Αντιθέτως, το RP όσο ανοίγεις, τόσο καλύτερο γίνεται. Όχι όμως πως δεν έχει και τους μετρίους ρυθμούς, π.χ. marathon pace. Βοηθάει πολύ και το upper του.
    Το σημαντικότερο είναι πως το Mizuno ταιριάζει πολύ περισσότερο με την μηχανική του μέσου ερασιτέχνη, ενώ στο άλλο δεν αρέσει και πολύ το heel striking. Φοβερά παπούτσια και τα δύο, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση πως δεν θα έχεις θέμα αστάθειας με το Adidas.

  7. Πολυαναμενόμενο και εξαιρετικό το review σου Νίκο, μια και το παπούτσι έχει κεντρίσει την προσοχή από πέρσι που κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες.
    Από το review και την απάντησή σου για την σύγκριση με το Adidas PXS, καταλαβαίνω ότι το Rebellion υπερτερεί για προπονήσεις από steady-pace μέχρι long intervals, όχι μόνο γιατί αποδίδει καλύτερα σε μεγαλύτερο εύρος ρυθμών (και εντός στίβου) αλλά γιατί είναι και σταθερότερο στους αργούς ρυθμούς ανάμεσα στα κομμάτια. Επίσης είναι καλύτερη (όχι ιδανική) επιλογή έναντι του PXS και ως προπονητικό σε ελεύθερα τρεξίματα αν εξαιρέσουμε αργά recovery runs. Σωστά κατάλαβα;
    Και μία δυσκολότερη ερώτηση: πως θα ταξινομούσες τα Rebellion, Adidas PXS και Alphafly 1 ως προς τον συντελεστή “wow” που αναφέρεις στο review?

  8. @constantinosn Nα ΄σαι καλά, Κων/νε.

    Το Mizuno είναι ξεκάθαρα πιο γρήγορο παπούτσι. Τρόπος λειτουργίας, εφαρμογή, βάρος, όλα. Το Χ είναι ό,τι πιο ξεκούραστο έχω βάλει, μαζί με τα δύο AF. Μόνο αυτά τα τρία μοντέλα μου κρατούν τα πόδια τόσο φρέσκα. Π.χ. σε LR, αργό ή γρήγορο, το Χ δεν έχει δεύτερο για εμένα. Το Rebellion είναι άλλη κατηγορία, κάθεται απέναντι κυρίως στο VF και τα συναφή, αλλά και το AF, λόγω bounce.

    Στην “ιεράρχηση” που με ρωτάς, θα έλεγα AF1, RP, PX. Πιθανώς παίζει ρόλο και το ότι με τα άλλα δύο έχω κάνει εκατοντάδες χλμ, ενώ το Mizuno είναι φρέσκο παιχνιδάκι.

  9. Πολύ μ άρεσε! Μακάρι να είχα τα λεφτά να το δοκίμαζα αυτό το τρελοπάπουτσο!

  10. Είχα καιρό να το φορέσω και σήμερα θυμήθηκα ότι είναι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και απολαυστικά μοντέλα που έχω δοκιμάσει ποτέ.

  11. Νίκο πραγματι, την ίδια εντύπωση έχω και εγώ.
    Απολαυστικό και με τεράστια προστασία ( αυτό το αισθάνομαι εντονότερα, όταν τρέχω cruise intervals στην ασφαλτο).
    Παρόλα αυτα, φίλοι που με έχουν παρατηρήσει να τρέχω στο στάδιο μου εχουν περιγραψει ότι ο τρόπος που παταω με τα συγκεκριμένα σε σχέση με άλλα πχ τα endorphin pro 3 , μοιάζει ασταθής και γενικά “κάπως” .Το αισθάνομαι και εγώ ότι κάτι “παιζει” εκεί κάτω.. αλλά και παλι δεν με νοιάζει αφού τα γουσταρω σαν αίσθηση χαχα!
    Ωραίο παπουτσι όντως που σε κάνει να γουστάρεις επιπλέον όταν τρέχεις με αυτά!

  12. Μετά από καιρό που το ειχα παρατημένο σαν τελευταία επιλογή, είπα να το βάλω σήμερα σε 1000αρια (κυρίως για να έχω δικαιολογία για να παω να τα κανω ).
    Εδώ και αρκετούς μήνες λοιπόν το έχω με πλαστικό καλούπι μέσα έτσι ώστε να ανοίξει στα πλαϊνά και να μη με πιέζει.
    Λοιπόν δούλεψε, δε με ενοχλεί πλέον.
    Εξακολουθεί να μην με ενθουσιάζει και δεν θα το φορουσα σε μαραθώνιο εγώ προσωπικά αλλά πραγματικά δεν έχω φορέσει πιο γρήγορο παπούτσι.
    Για μικρά κομμάτια συνήθως προτιμω το vaporfly 1 αλλά εδώ το rebellion pro είναι πιο γρήγορο.
    Ομολογώ πως έχει πολυ πλάκα σαν παπούτσι απλά λόγω μεγάλης ταχυτητας και 1ου διαδρόμου , λίγο πλαγιάζει στις στροφές , Τουλαχιστον σε εμενα.
    Ακόμα ένα στατιστικό που δεν το περιμενα είναι πως με το συγκεκριμένο έχω το μεγαλυτερο μήκος βηματισμου σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, τουλάχιστον σε γρήγορα κομμάτια.
    Έλεγα να το κρατησω μόνο γιατί το kakizome είναι πανεμορφο αλλά τελικά μάλλον θα το δουλέψω κιόλας και δε θα παει χαμένο.

  13. Εγώ πάντως το έβαλα και σ’ ένα κυριακάτικο στον Υμηττό, σε αργό προφανώς ρυθμό, και με πήγε εξίσου ξεκούραστα με τo SC Trainer που είναι ακριβώς για τέτοιες προπονήσεις. Το μόνο, όπως είπε κι ο Στέλιος, ότι ένοιωσα για πρώτη φορά μία μικρή αστάθεια. Λογικό βέβαια, αφού η διαδρομή είναι ανέβα-κατέβα και με στροφές αλλά και του αυξημένου ground contact λόγω αργού ρυθμού.

  14. Για όποιον ενδιαφέρεται, ο Ιταλός το έχει προσφορά στα €120,90 αλλά μόνο σε Νο 44.
    https://www.misterrunning.com/en/mizuno-wave-rebellion-pro-mens-running-shoes-white-silver-j1gc2317-01.html

  15. @echetlos help! Επειδή το ψήνω το 44 που λέει ο @albertosalazar, το 44 της Mizuno, σε τί νουμερο αντιστοιχεί?

    (επειδή έχεις γράψει στο άρθρο “κατ’ αρχάς υπάρχει αναντιστοιχία στο sizing της Mizuno, σε σχέση με την αρίθμηση των υπολοίπων εταιρειών. Οπότε ακολουθήστε τα cm. Επειδή όμως το μοντέλο είναι κοντό στο μήκος, ανεβαίνετε οπωσδήποτε μισό εκατοστό από το κανονικό σας. Οπωσδήποτε.”)

    Απότι βλέπω 44 Takumi (που ειναι το κανονικό μου) ειναι 28cm και 44 Mizuno είναι 28.5cm, άρα πάλι 44 πάω?

  16. @aristidi Ναι, 44/28.5 είσαι εδώ.

  17. Μόνο αυτό και το AF1 με εντυπωσιάζουν τόσο πολύ κάθε φορά που τα τρέχω.
    Μακάρι να μην χαλάσουν κάτι στο ν2.

  18. @echetlos Νίκο επειδή δεν είχα προλάβει την τελευταία προσφορά, και το ξενασκεύτομαι τώρα.
    Για 50ρι (άρα εκ των πραγμάτων πιο αργός ρυθμός από MP) VF3, Rebellion ή Prime X?
    Επίσης, σε έντονες κλίσεις το έχεις δοκιμάσει? Και κυρίως σε (έντονες) κατηφόρες που πατάς πιο πίσω. Βγάζει αστάθειες?

  19. @aristidi Εγώ θα πήγαινα με Prime X, Αριστείδη. Του ταιριάζουν πολύ περισσότερο αυτοί οι ρυθμοί.

  20. Νικο το πήρες μισό νούμερο πάνω us11,5??

  21. Ανέβηκα μισό εκατοστό, Αντώνη.

Αφήστε μια απάντηση