Αρχική / Αξιολογήσεις / New Balance Fresh Foam X More v4

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

New Balance Fresh Foam X More v4

New Balance Fresh Foam X More v4

Κατηγορία: Trainer  –  Πάτημα: Ουδέτερο  –  Βάρος: 295γρ.  –  Drop: 4mm (35/31mm)

 

Το More ν3 ήταν από τα μοντέλα – αποκάλυψη της περσινής σεζόν. Αφενός σε προσωπικό επίπεδο, μιας και δεν περίμενα να απολαύσω τόσο ένα παπούτσι που έδειχνε βαρύ και δυσκίνητο με την πρώτη ματιά. Και φαινομενικά μακρυά από τα γούστα μου. Αφετέρου, η σειρά άλλαζε εντελώς χαρακτήρα σε σχέση με τις δύο πρώτες εκδόσεις της, δικαιολογώντας πλέον 100% την max cushioning κατηγορία της. Η δε αποδοχή ήταν καθολική.

Η αγορά δείχνει μία σαφέστατη τάση προς τα ψηλόσολα προπονητικά. Καθώς οι κανονισμοί της World Athletics (≤40mm) αφορούν μόνο τους αγώνες, για όλα τα υπόλοιπα… sky is the limit. Βέβαια, cushioning και softness είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος, αφού η σταθερότητα είναι εξίσου σημαντική για ένα trainer. Κι αν μία πιο σφιχτή ρύθμιση του αφρού αντισταθμίζει την μεγάλη ποσότητά του, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν αυτός είναι και πολύ μαλακός συγχρόνως.
Το More v3 τα κατάφερνε υποδειγματικά και στους δύο τομείς. Η New Balance δηλώνει ότι στη νέα εκδοσή του ενισχύει ακόμη περισσότερο και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.


Επάνω μέρος και εφαρμογή

To μαλακό υλικό του επάνω μέρους του ν3, εδώ γίνεται ακόμη μαλακότερο. Το ύφασμα έχει λεπτύνει, είναι αρκετά πιο διαπνέον και ελαστικό, ενώ ο προφυλακτήρας δίνει λίγο πιο μαζεμένο σχήμα στην περιοχή.

Το κλασικό engineered mesh αποτελεί σίγουρη επιλογή.

 

Το midfoot ενισχύεται με μία επένδυση εσωτερικά του υφάσματος, όπως και με το περίγραμμα του logo από σκληρό συνθετικό υλικό, δίνοντας μία σχετική ακαμψία.

 

 

Η γλώσσα έχει ξεφουσκώσει αρκετά σε σχέση με το προηγούμενο. Και πάλι όμως, το απαλό ύφασμα δίνει μια ωραία αίσθηση, αν και θέλει λίγη προσοχή με το παραπάνω σφίξιμο των κορδονιών. Παραμένει ανεξάρτητη από τα πλαϊνά, γι’ αυτό και θέλει λίγο στρώσιμο πριν το δέσεις. Μία σχεδίαση σαν του 1080 ν12 σίγουρα θα βοηθούσε.

Η γλώσσα είναι φαρδιά και παραμένει στην θέση της.

Πίσω έχει αφαιρεθεί το εξωτερικό κολάρο του ν3 και το αφρώδες είναι ελαφρώς λιγότερο. Αν και κανείς θα περίμενε περισσότερο padding σε αυτή την κατηγορία, όπως και στην γλώσσα, το ν4 δίνει διατηρεί την αίσθηση άνεσης που είχε και πριν.

Χωρίς υπερβολές η σχεδίαση πίσω, δίνει το κράτημα που χρειάζεται.

 

Για το δικό μου, σχετικά στενότερο πόδι, η εφαρμογή έχει βελτιωθεί. Εξακολουθεί να είναι πολύ άνετη, ιδίως στα δάχτυλα, απλά έχει μαζευτεί λίγο. Οριακές είναι οι διαφορές (επιλέγω κι εδώ χοντρή κάλτσα), κλείνει όμως καλύτερα γύρω από το πόδι και το νοιώθεις πιο σίγουρο. Είναι κι ελαφρώς πιο ρηχό, οπότε μειώνεται ο συνολικός όγκος του. Σε κάθε περίπτωση όμως, το toe box έχει πολύ αέρα και σε συνδυασμό με το μαλακό mesh, θα φιλοξενήσει εύκολα ακόμη και τα πιο φαρδιά πέλματα.

Όπως και στο ν3, από τη μέση και πίσω το παπούτσι κρατάει πολύ καλά. Η πιο λεπτή γλώσσα βοηθάει να βρεις αμέσως το σωστό σφίξιμο, ενώ δεν απαιτείται πλέον και τόσο πολύ. Το ίδιο ισχύει και για το κολάρο που έχει γίνει λίγο πιο εύκαμπτο και συγκρατεί πολύ σωστά την φτέρνα.

 

Το More v4 έχει ένα αρκετά απλό upper, σαν υλικά και σχεδίαση. Δοκιμασμένες λύσεις, δεν κρύβει εκπλήξεις και τελικά κάνει την δουλειά του όπως ακριβώς πρέπει. Όσοι έχουν φαρδύ πέλμα θα ενθουσιαστούν αλλά και όσοι έχουν στενό, μπορούν εύκολα να το φέρουν στα μέτρα τους. Το δε νούμερο είναι εντελώς κανονικό.


Σόλα και πάτημα

Εκ πρώτης, η σόλα του More δείχνει να μην έχει αλλάξει. Θα ήταν λογικό άλλωστε, αφού το ζητούμενο σε ένα τέτοιο παπούτσι είναι το cushioning και το ν3 το έδινε σε τεράστια ποσότητα. Η New Balance όμως θέλησε να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο.

Το ύψος αυξήθηκε κατά 1mm, ενώ το πλάτος περίπου κατά 3mm. Οπότε, ο συνολικός όγκος της βάσης είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Τα δε 35/31mm αφορούν την κυρίως σόλα και μόνο, χωρίς το λάστιχο, τον εσωτερικό πάτο και την επένδυση από κάτω του.

 

Η εξώσολα είναι διαφορετική μπροστά. Παραμένει παντού καλυμμένη με λάστιχο, πλέον όμως οι αυλακώσεις είναι πιο πολλές, αρκετά βαθύτερες κι έχουμε και περισσότερες εγκάρσιες. Ως αποτέλεσμα, η ευκαμψία του forefoot είναι εντυπωσιακή για τον όγκο του.

Όλα τα σημεία επαφής με το έδαφος, καλύπτονται από λάστιχο.

 

Η εξώσολα έχει πολλά flex points.

 

Η μεγάλη αλλαγή όμως αφορά το τμήμα κάτω από την φτέρνα. Ένα βαθύ διαμήκες “κανάλι” χωρίζει την σόλα στα δύο, θυμίζοντας το Energy Arc των νέων SC Racer και Trainer. Πέραν της επίδρασης στην συμπεριφορά της σόλας, όπως θα δούμε, εξοικονομείται και βάρος.

 

 

Παρά την ευκαμψία του, το More βασίζει το transition και στο rocker, με την σόλα να ανασηκώνεται έντονα και στις δύο άκρες της. Η φτέρνα έχει ένα λοξό σκάψιμο στην εξωτερική πλευρά, δίνοντας έτσι μία κατεύθυνση κατά την προσγείωση.

 

Η σόλα δείχνει πελώρια σε ύψος, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι όση φαίνεται. Τα πλαϊνά της σηκώνονται ιδιαίτερα ψηλά από το επίπεδο της σόλας, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο όπου το πέλμα κάθεται κυριολεκτικά μέσα του.

 

Δεδομένου αυτού λοιπόν, δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι το softness του More προκύπτει μόνο από τα ύψη του. Το πάτημά του οφείλεται κατά βάσει στην πυκνότητα του Fresh Foam X. Δεν ξέρω εάν και πόσο πειραγμένο είναι το tuning σε σχέση με άλλες εφαρμογές του υλικού, εδώ όμως μιλάμε για πολύ, πάρα πολύ μαλακό και βαθύ cushioning. Όπου και όπως και να πατήσεις, ελαφρά ή βαριά, νοιώθεις κυριολεκτικά στα πούπουλα. Όπως όμως και στο ν3, η σόλα δεν καταρρέει, με την συμπίεση να είναι εστιασμένη και να μην απλώνει. Γι’ αυτό και σοφά η New Balance επέλεξε τον FF και όχι τον FuelCell για ένα τέτοιο παπούτσι. Ο δεύτερος θα κατέληγε πολτώδης, χωρίς την ενσωμάτωση μίας πλάκας να τον συγκρατεί.

Η ρύθμιση του αφρού είναι πολύ αραιή και η συμπίεση μεγάλη.

 

Συγκρίνοντάς το με πριν, η αίσθηση της μαλακής προστασίας είναι ακόμη πιο ενισχυμένη. Αφενός παίζει ρόλο ο επιπλέον συνολικός όγκος του αφρού, αφετέρου το μεγάλο κενό στο πίσω μέρος. Καθώς η φτέρνα συμπιέζει την σόλα, το κέντρο της υποχωρεί ευκολότερα ανάμεσα στα δύο πλαϊνά τμήματα, δρώντας ουσιαστικά σαν τραμπολίνο. Συγχρόνως, τα πλαϊνά ανοίγουν ακόμη περισσότερο προς τα έξω, φαρδαίνοντας κι άλλο την βάση, για ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα.
Στο video φαίνεται καλύτερα ο τρόπος που λειτουργεί ο σχεδιασμός:

 

Το More ν4 είναι ιδιαίτερα σταθερό, πιθανώς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ουδέτερο μοντέλο. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά τα πράγματα, αφού η τόση συμπίεση θα έπρεπε να αντισταθμιστεί με κάποιον τρόπο. Αλλιώς το παπούτσι δεν θα ήταν λειτουργικό. Πρηνίζοντας σε μεγάλο βαθμό, μπορώ πολύ εύκολα να αντιληφθώ το χαρακτηριστικό αυτό, ιδιως όταν έχει μία τόσο μαλακή σόλα. To More έχει ένα αποσδόκητα κεντραρισμένο transition, δεδομένου του softness πάντα, και θα σε καθυστερήσει πολύ λιγότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

 

Η σόλα είναι παντού πολύ φαρδιά. Δεν στενεύει ούτε καν στην καμάρα, όπως σχεδόν σε όλα τα παπούτσια, ώστε το πέλμα να παραμένει επάνω στην σόλα ακόμη και στις στροφές.

Ακόμη και στο midfoot, η σόλα διατηρεί το πλάτος της.

 

Παράλληλα, τα υπερυψωμένα πλαϊνά εγκλωβίζουν το πόδι, εμποδίζοντας τις πλάγιες μετατοπίσεις του. Όπως είπαμε και παραπάνω, σηκώνονται πολύ ψηλά κι είναι και ο λόγος που το More δείχνει τόσο ογκώδες, χωρίς πραγματικά να είναι.

Παρατηρείστε πόσο ψηλότερα σηκώνονται τα τοιχώματα της σόλας, απ’ όσο θα υπέθετε κανείς κοιτώντας τα εξωτερικά.

 

H χρήση του More v4 είναι προφανής. Ήσυχοι ρυθμοί, long runs και recovery runs. Αν τα πόδια είναι βαριά, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να σ’ τα περιποιηθεί και να βγάλεις διαδικαστικά τρεξίματα μετά από απαιτητικές προπονήσεις. Λίγα μοντέλα είναι τόσο ευγενικά και εύκολα, όταν το σώμα είναι κουρασμένο. Ρολάρει πολύ αβίαστα, όσο τεμπέλικα κι αν το πας, με την ευκαμψία και το rocker να συνδυάζονται ιδανικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η ακαμψία δεν ταιριάζει στην μηχανική όλων.

Η ευκαμψία του forefoot είναι εντυπωσιακή.

 

Πηγαίνοντας κόντρα σε ό,τι πιθανώς να έχετε διαβάσει, αλλά και σε ό,τι βλέπετε, θα πω ότι το παπούτσι έχει και μία ακόμη ταχύτητα, αν θελήσεις. Αυτός ο ογκόλιθος μπορεί να κινηθεί χωρίς κόπο κάπου στο marathon pace, έχοντας μία ζωντάνια που δεν περιμένεις. Δεν θα το επιλέξεις για κάτι τέτοιο αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί ένα τρέξιμο.

Εδώ ο Fresh Foam X έχει αισθητά περισσότερη ελαστικότητα απ’ όσο σε άλλα μοντέλα και κάθε άλλο παρά ράθυμος είναι, αν πιεστεί. Αν μετατοπίσεις και λίγο πιο μπροστά το πάτημά σου (κάτι που βοηθάει το ανασηκωμένο πίσω τμήμα) και απεμπλέξεις την πολύ μαλακή φτέρνα, γίνεται ακόμη πιο άμεσο. Κρύβει μάλιστα και αρκετό από το, αναμφισβήτητα, μεγάλο βάρος του.

Αυτό που δεν κρύβεται και θέλει λίγο χρόνο να το συνηθίσεις, είναι το μέγεθος του More. Το πλάτος της σόλας δίνει μία αφύσικη αίσθηση αρχικά, αφού όπως και να πατήσεις, νοιώθεις πως η σόλα πάντα σε περιβάλλει. Αλλού νομίζεις ότι είναι τα όριά της κι αλλού είναι πραγματικά.


Συμπέρασμα

Από πέρυσι κιόλας, για εμένα το More κάθεται στην κορυφή της max cushioning κατηγορίας. Δεν βάζω στην συζήτηση μοντέλα με πλάκα ή σόλες άνω των 40mm, εκεί είναι μία άλλη περίπτωση και υπό συνθήκες.

Το More v4 είναι η απάντηση για όποιον θέλει μεγάλη προστασία και του αρέσουν οι πολύ μαλακές σόλες. Θα πάρει και τα δύο στον μέγιστο βαθμό. Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς συμβιβασμούς, αφού το παπούτσι δεν υστερεί καθόλου σε σταθερότητα. Συνήθως τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συγκρούονται, όχι όμως στην περίπτωση αυτή.

Σίγουρα πολλοί θα το βρουν υπερβολικό, ιδίως αν είναι συνηθισμένοι σε πιο responsive πάτημα, αίσθηση του εδάφους και χαμηλό βάρος. Θεωρώ όμως πως ακόμη και αυτοί θα εκτιμούσαν την ευκολία του, σε κάποια ελεύθερα τρεξίματα που τα πόδια είναι βαριά και δεν τραβάνε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε μία προετοιμασία μαραθωνίου, αυτές οι ημέρες είναι πολλές.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

16 Σχόλια

  1. Νίκο πολύ ωραία και λεπτομερής περιγραφή όπως πάντα!
    Έχοντας τρέξει το V3, περίμενα μια αρκετά μεγάλη αναβάθμιση (από τα συμφραζόμενα των Αμερικανών) και είχα μια ανυπομονησία γιατί μου άρεσε μεν,αλλά το invisible ήταν καλύτερο, πάντα για το δικό μου πάτημα.
    Αφενός πήρα το Sc trainer, το οποίο αρχίζει και μου αρέσει πολύ (βεβαίως όπως είπες και εσύ άλλη κατηγορία) αφετέρου καταλαβαίνω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα το ιδιαίτερο οπότε τα αργά μεγάλα τρεξίματα τα προτιμώ με το nike.
    Βέβαια θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή να έχω και δική μου άποψη!

  2. @alkis73 Ευχαριστώ, Άλκη!

    Όντως το Invincible είναι ο άμεσος ανταγωνιστής του More. Οι άλλοι δεινόσαυροι της κατηγορίας (Bondi, Shift, Glideride κτλ) έχουν διαφορετικό πάτημα από αυτά τα δύο. Σκέφτηκα να κάνω και μία συγκριση μέσα στο άρθρο αλλά θα πλατιάζαμε ακόμη περισσότερο.
    Το ν4 έχει αρκετή διαφορά από το ν3, ιδίως αν κάποιος φορτίζει την φτέρνα.

  3. Νομίζω ότι αυτά τα δύο είναι τα πιο μαλακά παπούτσια στην κατηγορία τούς για αυτό είναι και συγκρίσιμα.Ως αναφορά όμως το bounce το invisible απέχει πολύ από οτιδήποτε στην αγορά χωρίς carbon plate.
    Καλά για τα άλλα που ανέφερες…… ούτε λόγος!!
    Αν έχει αίσθητη διαφορά με το V3 θα το τρέξω σίγουρα.
    Αυτό που πολύ ωραία περιγράφεις με κοίλωμα στην φτέρνα σκέψου ότι συμβαίνει επί δέκα στο SC trainer.απαραμιλλη σταθερότητα και συν την πλάκα γίνεται κυριολεκτικά εκτόξευση!!!

  4. Ναι, το φαντάζομαι. Δίνει χώρο στην πλάκα να φορτιστεί και να επανέλθει, σαν ελατήριο.
    Ελπίζω να το δοκιμάσω το Energy Arc στο Elite.

    Αυτό που πολύ ωραία περιγράφεις με κοίλωμα στην φτέρνα σκέψου ότι συμβαίνει επί δέκα στο SC trainer.απαραμιλλη σταθερότητα και συν την πλάκα γίνεται κυριολεκτικά εκτόξευση!!!

  5. Νίκο ευχαριστούμε για άλλη μία φορά.
    Πολύ ωραία και κατατοπιστικήκατατοπιστικη παρουσιαση δοκιμής.
    Πάνε τα λεφτά μας φέτος, μας βλέπω γενικά απενταρους με τα τόσα ωραία πσπουτσια που κυκλοφορούν.

  6. Όπως πάντα άψογος Νίκο στις παρουσιάσεις σου! Σε ευχαριστούμε!

  7. Οποτε για αυτους που πατανε φτερνα ειναι προτιμοτερα τα NB SC Trainer απο τα NB More v4;

  8. Ανάλογα τι το θες.Το SC είναι super shoe με πολύ πιο αντιδραστικό αφρό (bounce)και carbon plate.Επισης πιο ακριβό από το more.
    Θεωρώ ότι είναι για πιο συγκεκριμένα τρεξίματα (εγώ το φοράω κυρίως για tempo runs)ενώ το more είναι περισσότερο για καθημερινή χρήση.

  9. Ναι Ακη και εγω για tempo runs το θελω και νομιζω οτι ως αρχαριος και γενικα αργος δρομεας παταω περισσοτερο φτερνα παρα μεση και μπροστα. Τωρα εχω τα Nike Tempo Next % τα οποια σε γενικες γραμμες καλα ειναι για τις δυνατοτητες μου αλλα παντα ψαχνουμε κατι καλυτερο. Στο σφιξιμο των κορδονιων τα SC σε ενοχλουν στο κουτουπιε στο υψος που γινεται ο κομπος των κορδονιων;

  10. Το επάνω μέρος είναι ίσως το καλύτερο από θέμα εφαρμογής, τουλάχιστον του δικού μου ποδιού από όσα παπούτσια έχω βάλει.Κυριολεκτικα αγκαλιάζει το πόδι όμως έχω στενά πόδια δεν ξέρω σε πιο φαρδια …Διάβασα ότι κάποιοι σε διάφορες κριτικές διαμαρτυρήθηκαν ότι το κολάρο έτριβε τους αστραγάλους σε σημείο να ματώνουν, πράγμα που δεν αισθάνθηκα καθόλου.Επισης εγώ ανέβηκα μισό νούμερο πιο πάνω.Με όλα αυτά σίγουρα επιβάλλεται να το δοκιμάσεις πριν κάνεις κάποια αγορά.
    Πάντως παρόλο το βάρος του το παπούτσι είναι… πύραυλος αν πατάς μέσο,και φτέρνα.
    Πραγματικά εντυπωσιακό.

  11. Πολυ μου αρεσει αυτο που λες για πυραυλο. Αλλωστε μιλαμε για ενα παπουτσι (το NB SC Trainer για να μη γινει μπερδεμα γιατι ειμαστε σε αξιολογηση αλλου παπουτσιου) με κορυφαιο αφρο Fuel Cell και πλακα.

  12. Ναι Άλεξ για το SC trainer έλεγα!!

  13. Καλησπέρα,

    Επειδή δεν μου έκατσε καλά το Cilfton 8, σε αντίθεση με το 6, ψάχνω να το αντικαταστήσω με κάποιο άλλο για τα LR κυρίως και κατα δεύτερον για Easy, για την προετοιμασία για τον Μέγα Αλέξανδρο. Σκέφτομαι να πάω σε NB (έχω πάρει ήδη δύο φορές τα rebel 2) και προσπαθώ να καταλάβω τις διαφορές του More v4 συγκριτικά με του 1080v12 και ποιο είναι πιο κατάλληλο.. Ρυθμός λίγο κάτω απο 5.. εκτός και μπορεί κάποιος να προτείνει και κάποιο άλλο μοντέλο.

    Ευχαριστώ !

  14. @t0mak Το More είναι πολύ πιο μαλακό και squishy από το 1080, ενώ έχουν αντίστοιχο βάρος.
    Αν και δεν του φαίνεται, το πρώτο είναι και πιο bouncy. Μοναδικός αστερίσκος το drop, αφού όμως φοράς το Rebel, λογικά δεν θα έχεις θέμα.

    Μια άλλη εναλλακτική του Clifton είναι το Novablast 3 κι αν θες να μείνεις εντός εταιρείας, το Mach 5.

  15. Καλημέρα. Πολλά συγχαρητήρια Νίκο για τις τόσο όμορφες και χρήσιμες αναλύσεις.
    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: Μεταξύ του A.F της Nike (του πρώτου μοντέλου και όχι του 2) και του Prime x της Adidas ποιο από τα δύο supershoes είναι γενικότερα ποιο καλό (από όλες τις απόψεις) για έναν μαραθώνιο.

  16. Αγοραστηκαν και φορεθηκαν σημερα τα V4. Οταν κανω καμποσες προπονησεις θα ανεβασω κριτικη σε αντιδιαστολη με τα NIKE TEMPO NEXT %. Ευχαριστουμε @echetlos και λοιπους συμφορουμιτες που μας δινουν πληροφοριες που πριν μερικα χρονια ουτε σε εγκυκλοπαιδιες δεν βρισκαμε.

    https://postimg.cc/YhQxv8n6

Αφήστε μια απάντηση