Κατηγορία: Performance trainer/Racer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 227γρ. – 6mm drop (28/22mm)
Επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της, η On δείχνει πλέον πως έχει βρει την θέση της στην αγορά του δρομικού παπουτσιού. Κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο, καθώς μιλάμε για ένα προιόν με αρκετά διαφορετική σχεδίαση και προσέγγιση σε σχέση με τις πιο παραδοσιακές προτάσεις.
Η γκάμα της Ελβετικής εταιρείας έχει εμπλουτιστεί, προσφέροντας επιλογές από προπονητικά μέχρι αγωνιστικά μοντέλα.
Πριν ένα χρόνο, είχα δοκιμάσει το Cloudsurfer, ένα προπονητικό παπούτσι με αρκετό cushioning, semi-firm πάτημα και εξαιρετικό επάνω μέρος. Ενώ μου άρεσε, κάποιες μικρές ενστάσεις σχετικά με το βάρος του και την διάταξη των clouds, με άφησαν με την απορία για το πώς θα ήταν ένα μοντέλο με διαφορετικά αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Σαν το Cloud X δηλαδή, τo ολοκαίνουργo racer της On.
Επάνω μέρος
Αν και στα σχετικά reviews, συνήθως πρώτα περιγράφω και μετά καταλήγω στο συμπέρασμα, αυτή την φορά θα πάμε ανάποδα.
Τολμώ λοιπόν να πω ότι το Cloud X έχει το καλύτερο upper που έχω δοκιμάσει σε performance μοντέλο. Κι αυτό αφορά εφαρμογή, ποιότητα, υλικά και αίσθηση. Το ξέρω, είναι πολύ “ηχηρή” δήλωση (και σίγουρα υποκειμενική) αλλά το επάνω μέρος του Χ είναι εντυπωσιακό.
Ουσιαστικά αποτελείται από δύο κομμάτια. Μπροστά και μέχρι την μέση, είναι από λεπτό engineered mesh, με αραιή ή πυκνότερη ύφανση και έναν εσωτερικό ελαφρύ προφυλακτήρα. Το ύφασμα δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά την ευκαμψία και την μαλακή υφή του.
Κάτω από αυτό, υπάρχει μία φόδρα που επενδύει όλη την κατασκευή και είναι ίσως ό,τι πιο απαλό και καλοφτιαγμένο έχω δει εσωτερικά σε παπούτσι.
Από τη μέση, συνεχίζει ένα άλλο, λίγο πιο “δομημένο” κομμάτι υφάσματος που φτάνει γύρω από την φτέρνα. Η γλώσσα είναι λεπτή αλλά αγκαλιάζει ωραία τους ταρσούς, ενώ πίσω υπάρχει ένα σχετικά άκαμπτο εξωτερικό, χαμηλό κολάρο.
Το αφρώδες γύρω από τον αστράγαλο δεν είναι παχύ, ούτε και καλύπτει όλη την περιοχή, όπως στα περισσότερα παπούτσια. Παρ’ όλα αυτά, η σχεδίασή του αποδεικνύεται άψογη.
Το Cloud X έχει τέτοια εφαρμογή, ώστε καταφέρνει να κρατάει ιδανικά το πόδι, ενώ συγχρόνως εξαφανίζεται ως αίσθηση. Ξεχνάς εντελώς ότι το φοράς. Συνήθως, τα άνετα μοντέλα είναι πιο χαλαρά και αυτά που είναι “γάντι”, πιο σφιχτά. Εδώ, χωρίς να γίνεται χρήση αφρώδους υλικού ή δομικών στοιχείων, το upper του Χ παίρνει το σχήμα του ποδιού σαν φιλμ και ακολουθεί τις κινήσεις του. Όσο γρήγορος κι αν είναι ο ρυθμός ή απότομες οι στροφές, το Χ μένει στην θέση του.
Εσωτερικά το περιβάλλον είναι κυριολεκτικά “βελούδινο” (πιστεύω ότι μπορεί να φορεθεί και χωρίς κάλτσες), δεν υπάρχουν πουθενά κενά μεταξύ ποδιού και υφάσματος και η φτέρνα κλειδώνει απόλυτα.
Το toe box, παρότι δεν είναι φαρδύ, πιστεύω ότι θα προβληματίσει μόνο όσους έχουν πραγματικά πλατύ πόδι.
Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης αλλά και την έμφαση στο φινίρισμα και τις λεπτομέρειες, πρέπει να το δει κάποιος από κοντά για να καταλάβει για τι ακριβώς μιλάω. Άλλο επίπεδο…
Τέλος, πάτε άφοβα στο κανονικό σας νούμερο.
Σόλα και πάτημα
Η σόλα των On είναι πλέον αναγνωρίσιμη αφού ξεχωρίζει με την CloudTec σχεδίασή της. Όλα τα μοντέλα αποτελούνται από μία βάση αφρού EVA κάτω από τον εσωτερικό πάτο, με ενσωματωμένη μία speedboard, δηλαδή μια πλαστική πλάκα για μεταφορά της ενέργειας, όπως περιγράφει η εταιρεία. Από κάτω είναι τοποθετημένα τα “clouds”, τα χαρακτηριστικά ανεξάρτητα στοιχεία με το τοξωτό σχήμα. Το Χ έχει 16 τέτοια.
Αυτά συμπιέζονται κατά την πρόσκρουση στο έδαφος και το “κενό αέρα” απορροφάει τις δυνάμεις που αναπτύσσονται.
Τα 16 clouds βρίσκονται σε δύο σειρές των 8, εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους, με το ενδιάμεσο κενό να είναι μεγάλο και καθ’ όλο το μήκος της σόλας. Αυτό τής δίνει μεγάλη ευκαμψία, οριζόντια κι εγκάρσια.
Το Cloud X είναι ένα πολύ γρήγορο παπούτσι και ως τέτοιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Τα κενά ανάμεσα στα clouds είναι μικρά και η συμπίεση άμεση και σύντομη. Προστασία υπάρχει από το όλο σύστημα αλλά το πάτημα είναι αρκετά σφιχτό, δεν θα νοιώσεις έστω και ένα αρχικό, μικρό “βούλιαγμα” μέσα στον αφρό.
Όπως έγραψα και στην αρχή, η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα clouds του Surfer, με είχε ξενίσει κάπως, έμοιαζε σα να υπήρχε ένα σκαλοπάτι κατά το transition. Εδώ αντιθέτως, καθώς τα clouds είναι πιο μικρά και σχεδόν ενωμένα, έχεις την αίσθηση ότι δουλεύουν σαν ντόμινο και το φορτίο μεταφέρεται από το ένα στο άλλο. Σε αυτό βοηθάει και η μεγάλη ευκαμψία της σόλας.
Είτε προσγειώνεσαι πίσω είτε στο μέσο, η μετάβαση στα δάχτυλα είναι πολύ γρήγορη. Κι επειδή μπροστά το Χ είναι αρκετά σκληρό, το “σήκωμα” είναι σταθερό και δυνατό. Δωσ’ του ταχύτητα και θα σε πάει άψογα.
Σε tempo προπονήσεις στην άσφαλτο και ακόμη περισσότερο σε διαλειμματικές μέσα σε στίβο, το παπούτσι πραγματικά πετάει. Μπορεί να ανήκει θεωρητικά στην κατηγορία performance trainer αλλά μοιάζει περισσότερο με αγωνιστικό. Το ίδιο ισχύει και για το βάρος του, καθώς έχει αίσθηση πολύ ελαφρύτερη από αυτό που λένε τα χαρτιά. Η δε εφαρμογή του υποστηρίζει απόλυτα τις δυνατότητες της σόλας.
Βέβαια, παρά το πολύ σφιχτό πάτημα που νομίζεις ότι θα σε κουράσει, τα 28/22mm σόλας δεν σε αφήνουν να “κοπανιέσαι”. Αυτό το αντιλαμβάνεσαι μετά την προπόνηση, όταν τα πόδια είναι τελικά πιο ξεκούραστα σε σχέση με άλλες παρόμοιες κατασκευές.
Από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η σβελτάδα έχει και το τίμημά της. Οι περισσότεροι μάλλον θα το βρουν σκληρό για χρήση σε ελεύθερα τρεξίματα και σίγουρα σε long runs, αν και υπάρχουν δρομείς που προτιμούν τέτοιο πάτημα και σε πιο αργά τρεξίματα.
Σε κάθε περίπτωση, το Cloud X είναι ένα μοντέλο για πιο περιορισμένο εύρος προπονήσεων, κάτι που στο “δηλώνει” όμως με το που θα το φορέσεις.
Sotiris Diamantopoulos
Ωραίο το review Νίκο, ωραίο και το παπούτσι. Λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή του (το βλέπω να παίζει στα 150 ευρώ), πώς θα το έκρινες σε σχέση με τον ανταγωνισμό; Επίσης, έχεις εικόνα για την αντοχή του;
Nikos Pilikas
Καλημέρα Σωτήρη.
Κατ΄αρχάς η κατηγορία του σαν πάτημα είναι τα adios, streak, 1500, Fastwitch κτλ κι ας έχει μεγάλα stack heights στα χαρτιά.
Έχει το πιο σφιχτό αλλά και σταθερό πάτημα απ’ όλα, ιδίως μπροστά.
Ίσως είναι λίγο πιο εύκαμπτο απ’ όσο θα ήθελα για τα πολύ γρήγορα κομμάτια.
Για το upper, δεν συζητάμε, είναι αλλού…
Σχετικά με την αντοχή του, αρκετό λάστιχο έχει από κάτω, ενώ επάνω δείχνει αλεξίσφαιρο.
Παρ’ το, ν’ ακούσουμε και μια δεύτερη γνώμη… 😛
Sotiris Diamantopoulos
Καλημέρα Νίκο,
Thanks για την απάντηση και την προτροπή 🙂 αλλά βλέπω δύο θεματάκια.
1. Δεν υπάρχει κατάστημα σε ακτίνα 500km για να τα δοκιμάσω (αν και βλέπω στο site τους ότι έχουν free shipping και 30-days return period, οπότε κάτι γίνεται)
2. Έχω 2 ζευγάρια Streak 6, τα οποία έχω ενισχύσει επιπλέον δομικά, οπότε επόμενο στη λίστα για αντικατάσταση πιθανόν να είναι το Boston 6 (αν και μετά από 500χλμ δεν βλέπω τίποτα που να με προϊδεάζει ότι στα επόμενα 200-300χλμ θα χαλάσει).
Μου κάνει εντύπωση όμως που τα τοποθετείς απέναντι σε Adios και Streak, και όχι σε Boston και Elite, ως performance trainer. Όπως και να ‘χει, μπαίνει στο ραντάρ για μια πιθανή αγορά στο μέλλον.
Nikos Pilikas
Γι’ αυτό το τόνισα κιόλας, επειδή οι προδιαγραφές του το κατηγοριοποιούν εκεί που λες κι εσύ.
Είναι όμως πιο κοντά σε αίσθηση σε αυτά που ανέφερα, ιδίως στο ταρτάν. Ή στο ενδιάμεσο, τέλος πάντων.
Sotiris Diamantopoulos
Μια άλλη απορία που έχω έχει να κάνει με την ευκαμψία του παπουτσιού. Κάποιες εταιρίες κάνουν αρκετά έως πολύ άκαμπτα τα γρήγορα παπούτσια τους. Εδώ υπάρχει μεν η speedboard πλάκα που αναφέρεις, αλλά δεν καθιστά το παπούτσι άκαμπτο όπως λες, σωστά; Τι λέει η εμπειρία σου για το συγκεκριμένο θέμα;
Nikos Pilikas
Καλή επισήμανση, Σωτήρη!
Θεωρητικά και πολύ γενικά, όσο πιο άκαμπτο είναι ένα παπούτσι, τόσο λιγότερη ενέργεια χάνεται κατά το transition, ιδίως όσο πιο μπροστά πατάει κάποιος. Συν την σταθερότητα κατά την απογείωση. Δες τα spikes για παράδειγμα. Μιλάμε πάντα για γρήγορους ρυθμούς, έτσι; Στο αργό τρέξιμο είναι αρκετά διαφορετικά τα πράγματα.
Σχετικά με το Cloud X…
H speedboard είναι αρκετά εύκαμπτη, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο συνεισφέρει στην μετάβαση προς το toe-off. Καμμία σχέση με το πώς δουλεύουν άλλες ενσωματωμένες πλάκες, όπως στο Streak ή το torsion system, πόσω μάλλον στα δύο Fly.
Για να είμαι ειλικρινής, είναι από τις λίγες σόλες που δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς “λειτουργούν”, αυτό που επεσήμανες δηλαδή: πολύ ευλύγιστη αλλά και πολύ σβέλτη. Πάντως, πατώντας, δεν εισπράττεις την ευκαμψία που φαίνεται στην φωτο παραπάνω.
Εν ολίγοις, δεν μπορώ να σου απαντήσω, Σωτήρη… 😛
Sotiris Diamantopoulos
Μου κίνησες την περιέργεια. Ευχαριστώ Νίκο!
panos gr
Νικο την On Cloud που τη βρισκουμε για δοκιμη ??
Nikos Pilikas
@panosgr Στην Αθήνα ξέρω ότι το Outrun έχει πολλά μοντέλα.
Γενικά κυκλοφορεί όμως, ακόμη και το Intersport έχει κάποια λίγα.