Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

On Cloudmonster 2

On Cloudmonster 2

Κατηγορία: Trainer
Υψη σόλας: 35/29mm
Βάρος: 295γρ.

 

Με το Cloudmonster η On ανοίχτηκε για πρώτη φορά και σε ένα διαφορετικό κοινό. Οι σύγχρονες τάσεις επιβάλλουν μαλακές σόλες και μεγάλα ύψη, οπότε οι Ελβετοί έπρεπε να αναθεωρήσουν εν μέρει την φιλοσοφία των μοντέλων τους.

Χωρίς να ξεφεύγει από την γνωστή σχεδίαση, το παπούτσι προσέφερε πολύ περισσότερο cushioning, αλλά και softness, συγκρινόμενο με τις μέχρι τότε προτάσεις της εταιρείας. Η απορροφητικότητα συνδυαζόταν μάλιστα και με ένα αρκετά δυναμικό πάτημα, δίνοντας και έναν δεύτερο, κρυφό χαρακτήρα στο Monster.

Η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη, με την γκάμα να εμπλουτίζεται από τα Cloudsurfer και Cloudeclipse, τα οποία ήταν τα πρώτα On με την CloudTec Phase γεωμετρία και χωρίς Speedboard. Εξαιρετικά και τα δύο, αλλά κυρίως αντιπροσωπευτικά της νέας κατεύθυνσης που ακολουθούσε πλέον η εταιρεία. Ή σωστότερα, όχι της νέας αλλά της παράλληλης κατεύθυνσης, αφού η CloudTec σχεδίαση παραμένει στα περισσότερα μοντέλα, όπως το νέο Cloudmonster 2.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Οι αλλαγές στα υλικά και το design δεν είναι μεγάλες. Πολύ λεπτό και ανελαστικό engineered mesh και από κάτω μία επίσης λεπτή εσωτερική επένδυση. Καθόλου δομικά στοιχεία, παρά μόνο ο εκτενής προφυλακτήρας που φτάνει αρκετά πίσω.

Κλασική, δοκιμασμένη και αποτελεσματική επιλογή στο ύφασμα.

Στο midfoot έχουμε μία semi bootie σχεδίαση, με την επένδυση να φτάνει μέχρι το μέσο της γλώσσας, η οποία παραμένει κι εδώ εντελώς γυμνή. Τα λεπτά κορδόνια περνούν μέσα από θηλειές αντί για τρύπες. Το ελαφρύ διχτυωτό δομείται από ένα μεγάλο overlay που φτάνει μέχρι πίσω στην φτέρνα.

Η γλώσσα αποτελείται από σκέτο engineered mesh αλλά ακόμη πιο λεπτό.

Το κολάρο είναι σχετικά εύκαμπτο και με κάποιες εξωτερικές ενισχύσεις. Εσωτερικά έχει πολύ και μαλακό αφρώδες κι είναι ντυμένο με ένα ωραίο “μεταξένιο” ύφασμα.

Πλούσια και ωραία αίσθηση γύρω από τον αστράγαλο.

Το κολάρο είναι όσο σκληρό χρειάζεται και αγκαλιάζει σωστά το οστό της φτέρνας.

Αρκετά λιτό το upper του Cloudmonster 2, όπως άλλωστε και του προηγουμένου, εξακολουθώντας ωστόσο να κινείται στα ποιοτικά στάνταρντς της On. Η διαφορά με πριν όμως, είναι πως έχει αποκτήσει αρκετά μεγαλύτερη ευρυχωρία.

Ο χώρος μπροστά είναι πραγματικά τεράστιος, ιδίως στα μετατάρσια. Στην εξωτερική πλευρά ανοίγει απότομα και μετά ξανακλείνει προς τα δάχτυλα, αφήνοντας αέρα μεταξύ πέλματος και υφάσματος. Κι είναι και τέτοιο το σημείο που όσο κι αν σφίξεις τα κορδόνια, δεν έχει καμμία επίδραση στην εφαρμογή εκεί. Δεν βοηθάει κι ο προφυλακτήρας, καθώς εκτείνεται πολύ πίσω και κρατάει το σχήμα της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό το πόσο φαρδαίνει το καλούπι στην αρχή του toe box.

Το καλό είναι πως παρά την ιδιαίτερα λεπτή γλώσα, επιτρέπει αρκετά σφιχτό δέσιμο και στο μέσο κρατάει σωστά το πόδι. Δεν περιορίζει μεν την πλευρική κίνηση στα μετατάρσια και τα δάχτυλα, δεν φεύγει όμως και το πόδι προς τα εμπρός.

Αν και απαιτεί αρκετό σφίξιμο, το midfoot έχει καλό κράτημα.

Σε αυτό βοηθάει και το πολύ καλό κλείδωμα τη φτέρνας, το οποίο συνδυάζεται και με μεγάλη άνεση από το αφρώδες.

Αν κάποιος έχει φαρδύ ή μεγάλο σε όγκο πόδι, το Monster είναι ιδανικό. Οι υπόλοιποι όμως σίγουρα θα το βρουν περισσότερο άνετο απ’ όσο θα ήθελαν. Στα αργά τρεξίματα δεν με ενόχλησε ο παραπάνω αέρας στο toe box, όταν άνοιγα ρυθμό όμως, έδινε μία ασάφεια στο πάτημα.

Για όλα τα παραπάνω, δεν αποκλείεται μισό νούμερο κάτω από το κανονικό σας να εφαρμόζει καλύτερα. Δεν είχα την ευκαιρία να το συγκρίνω, επειδή όμως έχει και στο μήκος 1-2 χιλιοστά περιθώριο, πιθανώς να μαζευτεί έτσι η εφαρμογή.

Σόλα και πάτημα

To Cloudmonster παραμένει ένα κλασικό On, διατηρώντας την CloudTec σχεδίαση στην σόλα του. Τα χαρακτηριστικά κενά (Clouds) είναι μεγαλύτερα από ποτέ, ενώ συνολικά η σόλα έχει ψηλώσει κάποια χιλιοστά. Ο Helion αφρός παραμένει ένα μείγμα EVA και Olefin, έχοντας την ίδια ρύθμιση με το ν1.

Η διαφορά με το πρώτο μοντέλο είναι πως πλέον η σόλα είναι δύο πυκνοτήτων. Ο γκρι αφρός μπροστά είναι λίγο πιο σφιχτός από τον λευκό, στοχεύοντας θεωρητικά σε ένα πιο αποδοτικό toe off.

Στην εξωτερική πλευρά ο δεύτερο αφρός καλύπτει μεγαλύτερο μήκος της σόλας.

Εν αντιθέσει με τα Surfer και Eclipse, εδώ η Speedboard παραμένει. Μία εύκαμπτη νάυλον πλάκα στο επάνω μέρος της σόλας, η οποία προσφέρει σταθερότητα και μία επιπλέον σπιρτάδα στο πάτημα. Η εταιρεία αναφέρει πως έχει νέα σχεδίαση και παρότι δεν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες, στον δρόμο μοιάζει όντως λίγο διαφορετική.

Η εξώσολα σαν λάστιχο και κάλυψη δεν διαφέρει. Η πρόσφυση είναι καλή, ακόμη και σε βρεγμένη άσφαλτο που έτυχε να το δοκιμάσω. Όσον αφορά την επιφάνεια από εκτεθειμένο αφρό, η εμπειρία μου από τα υπόλοιπα On έχει δείξει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Από εκεί και πέρα, το βαθύ κανάλι που υπήρχε στο μεσαίο τμήμα έχει πλέον καλυφθεί από αφρό και η σόλα είναι ενιαία. Είναι μάλλον και ο λόγος αύξησης του βάρους του.

Το μέσο της σόλας έχει γεμίσει, παραμένει όμως η κεντρική αυλάκωση που την χωρίζει στα δύο.

Η συμπεριφορά του νέου Cloudmonster δεν είναι πολύ διαφορετική από πριν. Συνεχίζει να έχει μεγάλη προστασία και βάθος στο cushioning, όντας και ελαφρώς πιο μαλακό. Ο Helion δεν έχει μεγάλη συμπίεση όπως άλλοι αφροί, αλλά μην ξεχνάμε και τα κενά ανάμεσα. Οπότε δουλεύουν σαν σύστημα, δίνοντας τελικά ένα semi – soft πάτημα. Ξαναλέω όμως, η απορροφητικότητα είναι μεγάλη και αισθητή σε όλους τους ρυθμούς. Λίγη παραπάνω από του ν1 κιόλας, αφού έχει ψηλώσει κι έχει προστεθεί αφρός στο κενό.

Προφανώς σε όλο αυτό παίζει ρόλο και η Speedboard, η οποία είναι τοποθετημένη ακριβώς κάτω από τον εσωτερικό πάτo. Έρχεται σχεδόν αμέσως το πέλμα σε επαφή μαζί της και αναπόφευκτα σφίγγει το πάτημα. Προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν λίγο πιο κάτω, μέσα στον αφρό και όχι επάνω του. Νομίζω πως θα φίλτραρε λιγότερο τις ιδιότητες της σόλας.

Όσον αφορά το δεύτερο αφρό στο forefoot, εκεί μπερδεύτηκα λίγο. Αν τον πιέσεις με το χέρι σου, είναι ξεκάθαρα πιο σφιχτός από τον λευκό. Τρέχοντας όμως, νοιώθεις ακριβώς το ανάποδο. Για κάποιον λόγο το παπούτσι μπροστά είναι πιο γλυκό αλλά και πιο ελαστικό.

Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του μοντέλου είναι η σταθερότητα. Παρόλου που η βάση του δεν είναι φαρδιά, έχει από τα πιο ουδέτερα πατήματα που μπορείς να βρεις σε αυτά τα ύψη. Σίγουρα έχει να κάνει με την πυκνότητα του Helion, υπάρχουν όμως κι άλλα χαρακτηριστικά που συντελούν σε αυτό. Η Speedboard κατευθύνει το transition, η αυλάκωση από κάτω κεντράρει την συμπίεση των clouds, ενώ τα τοιχώματα της σόλας σηκώνονται πολύ ψηλά και συγκρατούν το πόδι. Είναι μάλιστα από τα ελάχιστα μοντέλα που αυτό συνεχίζεται μέχρι τα μετατάρσια. Το παπούτσι θα μπορούσε άνετα να φορεθεί και από κάποιον που πρηνίζει.

Εδώ φαίνεται καθαρά πόσο επάνω από την βάση σηκώνονται τα πλαϊνά.

Οι προδιαγραφές του Cloudmonster δείχνουν ότι πρόκειται για ένα προπονητικό μοντέλο. Παρ’ όλα αυτά, όπως και το v1, είναι ικανό για περισσότερα πράγματα. Σε καθημερινά τρεξίματα πήγαινε ωραία και ξεκούραστα. Μου έκανε μάλιστα εντύπωση το ότι ποτέ δεν ένοιωσα ότι μου έλειπε η μαλακή σόλα που έχουν άλλα, αντίστοιχα μοντέλα. Κι επειδή τα easy runs μου γίνονται συνήθως με πολύ βαριά πόδια, αναρωτιόμουν αν τελικά χρειάζεται το πολύ softness σε ένα daily trainer.

To On σε βγάζει εύκολα μπροστά, έχοντας μία ισορροπία στα χαρακτηριστικά του εκεί. Υπάρχει μία σχετική ευκαμψία, η οποία συνδυάζεται με ένα διακριτικό rocker. Όταν τελειώνει το ένα, αρχίζει το άλλο. Μοναδικό ψεγάδι το βάρος του, όπου στο τέλος της προπόνησης γινόταν πιο αισθητό.

Το forefoot έχει ένα μεγάλο flex point που δίνει ακριβώς όση ευκαμψία χρειάζεται.

Το rocker είναι ήπιο αλλά λειτουργεί με τον τρόπο του.

Έχοντας την εμπειρία από το original, το δοκίμασα και σε ένα προοδευτικό τρέξιμο, φτάνοντας περίπου μέχρι ρυθμό ημιμαραθωνίου. Και μπορώ να πω ότι εκεί πήγαινε πιο ωραία και αποδοτικά απ’ ότι στα αργά. Ιδίως μπροστά είχε μία αμεσότητα που δεν την περίμενα. Ο γκρι αφρός αποκτούσε κάποιο bounce όταν πατούσες πιο δυνατά, ενώ η πλάκα σαν να φορτιζόταν και σου έδινε μία μικρή προώθηση. Το βάρος εξακολουθούσε να μην είναι σύμμαχος, ωστόσο το παπούτσι είχε μία ενεργητικότητα που δεν την περίμενα. Μπορεί να ξεχειλώνω λίγο την χρήση του, θεωρώ όμως πως ένας πιο βαρύς δρομέας θα μπορούσε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει για τα γρηγορότερα τρεξίματά του. Βέβαια, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα αν είχε και μία πιο κλειστή εφαρμογή για να υποστηρίζει την σόλα. Όσο περισσότερη ισχύ έβαζα μπροστά, τόσο περισσότερο ένοιωθα το πέλμα μου να παλεύει να μείνει στην θέση του.

Συμπέρασμα

Το Cloudmonster 2 αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση για όποιον δεν αρέσκεται στα super soft προπονητικά μοντέλα, χωρίς παράλληλα να συμβιβάζεται σε επίπεδο cushioning. Ή ακόμη αν κάποιος θέλει να εναλλάσσει τα είδη των παπουτσιών που χρησιμοποιεί. Ισορροπημένο, σταθερό και σβέλτο (αν χρειαστεί), με ήπια μεν χαρακτηριστικά αλλά που δουλεύουν όλα μαζί σαν σύνολο.

Στην γκάμα της On δεν συγκρούεται με κάποιο από τα υπόλοιπα. Το Surfer είναι πολύ μαλακό, πιο ελαστικό αλλά και λιγότερο στιβαρό σαν πάτημα. Το Eclipse βασίζει την λειτουργία του στο πολύ έντονο rocker, όντας το max cushioning μοντέλο της εταιρείας. Το Monster έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και από τα δύο, προσφέροντας λίγο απ’ όλα, μαζί με ένα δυναμικό πάτημα και επιπλέον versatility.

 

 

Ευχαριστούμε την Panellinios Agora Games, επίσημο συνεργάτη της On Running για την Ελλάδα, για την παραχώρηση του Cloudmonster 2. Η αξιολόγηση είναι απολύτως αντικειμενική και ανηπηρέαστη.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

Αφήστε μια απάντηση