Αρχική / Αξιολογήσεις / On Cloudmonster Hyper

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

On Cloudmonster Hyper

On Cloudmonster Hyper

Κατηγορία: Trainer
Υψη σόλας: 37.5/31.5mm
Βάρος: 272γρ.

 

Το Cloudmonster ήταν ουσιαστικά το πρώτο “πραγματικά” cushioned μοντέλο της On, τουλάχιστον όσον αφορά την αίσθηση που απεκόμιζες φορώντας το. Πέραν της προστασίας, την οποία φυσικά έβρισκες και σε άλλες προτάσεις των Ελβετών, το παπούτσι ήταν πλέον και αρκετά μαλακό. Μπορεί όχι όσο κάποια άλλα αντίστοιχα, ούτως ή άλλως όμως η εταιρεία δεν στόχευε σε κάτι τέτοιο. Η γενικότερη φιλοσοφία της πρεσβεύει μία ισορροπία μεταξύ softness και responsiveness για καλύτερη απόδοση και το Cloudmonster πετύχαινε απόλυτα τον σκοπό του. Γι’ αυτό και κατά γενική ομολογία ήταν το καλύτερο On μέχρι τότε.

Έκτοτε η γκάμα εμπλουτίστηκε και με άλλα, αναλόγου προσανατολισμού μοντέλα (Cloudsurfer και Cloudeclipse), όπως και το Cloudmonster 2 πριν λίγο καιρό. Και παρότι η τριάδα αυτή έμοιαζε να αρκεί για την κατηγορία των προπονητικών, περιμένοντας απλά το Surfer 2, μας προέκυψε το Cloudmonster Hyper. Μία ακόμη ένδειξη ότι η On βρίσκεται σε διαρκή οίστρο τον τελευταίο χρόνο, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε και για τα αγωνιστικά που αναμένονται.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Παρόλο που η ποιότητα παρέμενε κορυφαία, τα υλικά και η σχεδίαση των Cloudmonster ήταν κάπως συμβατικά για τα δεδομένα της On. Λειπει το αλατοπίπερο που μας έχει συνηθίσει. Στο Hyper ωστόσο, η εταιρεία μάς θυμίζει και πάλι ότι είναι σε άλλο επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα.

Το επάνω μέρος αποτελείται από μικροΐνες και δίνει ένα εξαιρετικά λεπτό και κυριολεκτικά μεταξένιο αποτέλεσμα. Η ύφανση εναλλάσσεται μεταξύ πυκνών και πιο αραιών ζωνών, ενώ εσωτερικά υπάρχει μία δεύτερη στρώση, επίσης πολύ λεπτή και απαλή. Ο προφυλακτήρας έχει μεγάλο εύρος, πράγμα απαραίτητο για να κρατάει ψηλά το πολύ μαλακό ύφασμα.

Οι δύο στρώσεις υφάσματος έχουν πολύ ωραία αίσθηση γύρω από το πόδι.

Δύο πυκνότητες πλέξης, για σταθερότητα και διαπνοή.

Το μεσαίο τμήμα ενισχύεται εκατέρωθεν από ένα πιο άκαμπτο διαγώνιο overlay, το οποίο αρχίζει χαμηλά και σηκώνεται καθώς φτάνει στο πίσω μέρος. Λειτουργεί ως πλαίσιο γύρω από το πέλμα αλλά σχηματίζει και το κολάρο στο τελείωμά του.

Η γλώσσα δεν είναι μαλακή, έχει όμως πάχος και προκαθορισμένο σχήμα, απλώνοντας όμορφα στην ράχη του ποδιού. Επίσης, ενώνεται με την εσωτερική φόδρα, έχοντας μία semi – bootie σχεδίαση.

Παρότι δεν έχει σχεδόν καθόλου αφρώδες, τα υλικά δίνουν το padding που χρειάζεται για να μην περνάει πίεαση από τα κορδόνια.

Τα κορδόνια του CM Hyper δεν τα έχουμε ξαναδεί αλλού και αποτελούν μία ωραία λεπτομέρεια. Στο υλικό τους περιέχεται και σιλικόνη, με αποτέλεσμα να μην λύνονται με τίποτα αλλά και να “γαντζώνουν” επάνω στο σουέντ ύφασμα των θηλειών απ’ όπου περνούν.

Το πίσω μέρος είναι σχετικά εύκαμπτο και επενδύεται από μαλακό αφρώδες.

Το πάχος του υλικού γύρω από τον αστράγαλο είναι ακριβώς όσο χρειάζεται.

Το Cloudmonster 2 είχε μία υπερβολικά φαρδιά γραμμή, ιδίως από τα μετατάρσια και μπροστά. Αυτή ήταν και η ανησυχία μου με το Hyper πριν το δοκιμάσω. Ευτυχώς όμως εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Παραμένει ευρύχωρο αλλά σε καμμία περίπτωση χαλαρό.

Η εφαρμογή είναι ακριβώς αυτή που αρμόζει σε ένα προπονητικό μοντέλο και θα ταιριάξει σε όλα πέλματα, ανεξαρτήτως όγκου και σχήματος. Το toe box έχει μαζευτεί και κλείνει σωστά γύρω από τα μετατάρσια και τα δάχτυλα. Συγχρόνως, το ύφασμα είναι τόσο απαλό και ελαφρύ που σχεδόν δεν το καταλαβαίνεις.

Στην μέση αγκαλιάζει παντού το πόδι και σηκώνει και αρκετό σφίξιμο, αν θες. Η στιβαρή γλώσσα δουλεύει σαν δομικό στοιχείο και μαζί με την άκαμπτη φάσα χαμηλά, συγκρατούν αποτελεσματικά το πέλμα.

Η περιοχή της φτέρνας είναι σχετικά ευρύχωρη αλλά επειδή το κολάρο έχει μία ευκαμψία, τελικά παίρνει το σχήμα του οστού και η εφαρμογή κλειδώνει. Βοηθάει και το ότι μπορείς να παίξεις άνετα με το σφίξιμο.

Η σχεδίαση πίσω δίνει άνεση και σταθερότητα.

Το επάνω μέρος είναι συνολικά εξαιρετικό. Τόσο σαν υλικά και φινίρισμα, όσο και εφαρμογή. Χωρίς υπερβολές σε αφρώδες, δίνει αίθηση άνεσης και πολυτέλειας αλλά συνδυάζει και το απαιτούμενο κράτημα. Ακόμη και σε κλειστές στροφές, ποτέ δεν το ένοιωσα να πιέζεται. Αν προσθέσουμε και την ξεχωριστή του εμφάνιση, καταλήγουμε τελικά σε ένα, θα έλεγα, πιο premium προϊόν, κατάλληλο και για casual χρήση.

Σχετικά με το νούμερο, τα πράγματα είναι λίγο tricky, καθώς το καλούπι του είναι 2-3 χιλιοστά μακρύτερο από το κανονικό. Με χοντρές κάλτσες δεν είχα κανένα πρόβλημα στο κανονικό μου νούμερο. Με λεπτές όμως, μάλλον θα χρειαζόταν να κατέβω μισό κάτω.

Σόλα και πάτημα

Μπορεί το Hyper να φέρει το όνομα του Cloudmonster και να μοιάζει με Cloudmonster, απέχει όμως αρκετά από αυτό. Διαφορετικά συστατικά και προσέγγιση, διαφορετικό αποτέλεσμα και στον δρόμο.

Η σόλα αποτελείται από δύο αφρούς. Ο λευκός Helion HF (Hyper Foam) είναι από Peba, δηλαδή ό,τι καλύτερο διαθέτει η χημική βιομηχανία στον τομέα των δρομικών σολών. Τον ίδιο αφρό φοράει και το αγωνιστικό της On, το Cloudboom Echo 3. Ξεκινάει λίγο πίσω από το μέσο και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα. Ο HF συμπληρώνεται από τον πορτοκαλί Helion (Olefin), ο οποίος βρίσκεται αυτούσιος κάτω από την φτέρνα αλλά συνεχίζει τμηματικά μέχρι μπροστά. Περιβάλλει και στηρίζει τον Peba, τόσο σαν τοίχωμα όσο και σαν μία λεπτή στρώση από κάτω του. Επίσης, τα χαρακτηριστικά clouds κάτω από τα μετατάρσια είναι πολύ μικρά σε σχέση με πίσω.

Εν αντιθέσει με το απλό Cloudmonster, εδώ δεν έχουμε Speedboard, δηλαδή την κλασική πλάκα που ενσωματώνεται στα περισσότερα μοντέλα της On. Κι είναι κάτι που επηρεάζει σημαντικά την αίσθηση που αποκομίζεις.

Η εξώσολα δεν διαφέρει ιδιαίτερα από του Cloudmonster. Έχει λίγο παραπάνω λάστιχο στο μέσο αλλά και ένα πιο “άγριο” pattern. Δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα πρόσφυσης, ενώ ακόμη και ο εκτεθειμένος αφρός δεν έχει προς το παρόν σημάδια φθοράς.

Το γνωστό μοτίβο που συναντάμε κάτω από τα περισσότερα On.

Αν έχετε διαβάσει ή δει αξιολογήσεις του Cloudmonster Hyper, σε κάποιες αναφέρεται ότι το παπούτσι είναι σχετικά σφιχτό σαν πάτημα και έχει και μία blocky αίσθηση στο πίσω μέρος. Και για να είμαι ειλικρινής, έχοντας κι εγώ εικόνα από τα reviews, ήμουν μάλλον επιφυλακτικός στις προσδοκίες μου.

Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το βάρος, η μηχανική μου ή το πώς αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, αυτό όμως που απεκόμισα μετά από 60+ χιλιόμετρα με το μοντέλο, είναι εντελώς διαφορετικό από τα παραπάνω.

Πρώτα απ’ όλα, βρίσκω το Hyper μαλακό. Σίγουρα όχι super soft, όπως π.χ. ο FuelCell, αλλά αρκετά και ευχάριστα μαλακό. Ακόμη και πίσω με τον στάνταρντ Helion, η προσγείωση συνοδεύεται από μεγάλη απορροφητικότητα και ξεκάθαρη αίσθηση προστασίας. Παίζει φυσικά ρόλο και η απουσία της Speedboard (η οποία συνήθως τοποθετείται κοντά στο πέλμα) που δεν φιλτράρει τις ιδιότητες του αφρού στην πρωτη επαφή.

Από την μέση και μπροστά, ο HF δείχνει την διαφορά ποιότητας που κάνει το Peba. Η σόλα συμπιέζεται περισσότερο και όπως είναι αναμενόμενο, γίνεται και αισθητά πιο δυναμική και ελαστική. Εξακολουθεί όμως να είναι κοντρολαρισμένη και να μην απλώνει. Προφανώς αυτό ακριβώς επεδίωκε και η σχεδίασή της, με τον απλό Helion να λειτουργεί ως πλαίσιο του Helion HF.

Όσον αφορά την ογκώδη αίσθηση που περιγράφεται από κάποιους reviewers, θα διαφωνήσω επίσης. Το Hyper κρύβει τον όγκο του (αν και όχι τόσο το ύψος του) και η συμπαγής φτέρνα δίνει μία πολύ ουδέτερη προσγείωση. Έτσι κι αλλιώς, το παπούτσι είναι έως και στενό συγκρινόμενο με άλλα της κατηγορίας του, οπότε πραγματικά δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει ο χαρακτηρισμός ως blocky.

Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχει ένα θέμα με την κατηγοριοποίησή του, πράγμα που άλλωστε ισχύει με αρκετά μοντέλα πλέον. Ο προπονητικός του χαρακτήρας είναι δεδομένος, είτε σαν daily, long run ή recovery επιλογή. Και ουσιαστικά αυτό που προσφέρει η On είναι ένα trainer με ενισχυμένα χαρακτηριστικά. Πάρα πολύ ξεκούραστο, ελαφρύ, συμπαγές και ευγενικό με τα πόδια. Επαρκώς εύκαμπτο μπροστά, όπως χρειάζεται για να μπορεί η άρθρωση να καμφθεί στους αργούς ρυθμούς και να μην δυσκολεύει το transition. Απ’ την άλλη, παρότι δείχνει να έχει ένα μακρύ rocker, στην πράξη περνάει εντελώς απαρατήρητο και δεν συμμετέχει στην διαδικασία της απογείωσης.

Παρά το ύψος του, το forefoot επιτρέπει την κάμψη του πέλματος.

Η ευκαμψία στα μετατάρσια καταργεί το φαινομενικό rocker.

Ανεβάζοντας ρυθμό, το Peba ζωντανεύει λίγο περισσότερο και δίνει και ένα πιο διακριτό rebound. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενα από την ποσότητά του, σίγουρα όμως διευκολύνει να μπεις σε πιο σβέλτο τέμπο και να το κρατήσεις. Κατ’ εμέ είναι λίγο περισσότερο responsive απ’ όσο bouncy. Ρυθμούς γύρω από το marathon pace τους έχει άνετα αλλά το κυριότερο, χωρίς καταπόνηση, HF γαρ. Αν μάλιστα μεταφέρεις και το πάτημα σου λίγο πιο μπροστά, πέφτοντας επάνω στον “καλό” αφρό, η σόλα γίνεται ακόμη πιο δυναμική.

Βοηθάει και η, κλασική για On, σταθερότητα της σόλας, η οποία σε περνάει απόλυτα κεντραρισμένα στο toe off. Ανέκαθεν οι Ελβετοί έδιναν έμφαση σε αυτό. Γι’ αυτό και στην εσωτερική πλευρά τα τοιχώματα από Helion επεκτείνονται πιο μπροστά.

Η εσωτερική και εξωτερική πλευρά της σόλας. Στην πρώτη ο HF υποστηρίζεται περισσότερο από τον Helion.

Σε σχέση με το Cloudmonster, σαν προπονητικά θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Ποιοτικότερο πάτημα το Hyper, πιο μαλακό, πιο προστατευτικό και πιο ευχάριστο. Το ίδιο ισχύει και αν ανοίξεις λίγο. Παρ’ όλα αυτά, όταν η προσπάθεια γίνει πιο έντονη, εκεί η Speedboard δίνει προβάδισμα.

Συμπέρασμα

Δεν ξέρω τι λένε κάποιοι αλλά εμένα το Cloudmonster Hyper μού άρεσε πολύ και το ευχαριστήθηκα σε όλα τα τρεξίματα που το φόρεσα. Κι ήταν και λίγο πολύ αυτό που περίμενα. Πιθανώς να μπερδεύει και να αποπροσανατολίζει ο χαρακτηρισμός “super trainer” που συνοδεύει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε έχει ψηλή σόλα και προηγμένο αφρό. Όπως έχω γράψει κι αλλού όμως, το “super” δεν υποδηλώνει απαραίτητα ένα παπούτσι που δουλεύει παντού καλά, ασχέτως ρυθμού. Στην πραγματικότητα υποδηλώνει μία κατηγορία προπονητικών μοντέλων που απλά έχουν ακόμη πιο ενισχυμένα χαρακτηριστικά.

Το Hyper είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιάσει τους παραδοσιακούς οπαδούς της On αλλά και όλους εκείνους που αναζητούν πολύ cushioning και σταθερότητα, χωρίς όμως υπεβολική συμπίεση της σόλας. Κι αυτά συνδυασμένα με ένα κορυφαίο επάνω μέρος, που κάνει το μοντέλο και να ξεχωρίζει. Οπότε ναι, στην γκάμα της εταιρείας τελικά χωράει ένα ακόμη προπονητικό μοντέλο. Τώρα νομίζω ότι είναι πλήρης.

 

Ευχαριστούμε την Panellinios Agora Games, επίσημο συνεργάτη της On Running για την Ελλάδα, για την παραχώρηση του Cloudmonster Hyper. Η αξιολόγηση είναι απολύτως αντικειμενική και ανηπηρέαστη.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

Αφήστε μια απάντηση