Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι η έννοια “γαλακτικό οξύ” δεν υφίσταται. Οξέα είναι τα υδρογόνα που συγκεντρώνονται στο αίμα κατά την διάρκεια της άσκησης και είναι υπαίτια για την μείωση του ph του αίματος και την αναστολή των κυτταρικών διεργασιών, με αποτέλεσμα την κόπωση και την λήξη της σωματικής άσκησης.
Δυστυχώς, το γαλακτικό σαν ουσία έχει παρεξηγηθεί όσο ίσως κανένας άλλος όρος στην επιστήμη της προπόνησης και θεωρείται παράγοντας ανασταλτικός για την άσκηση, την κόπωση αλλά και το πιάσιμο των μυών που νιώθουμε την επόμενη μέρα.
Ευτυχώς όμως δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το γαλακτικό έχει χρόνο ημιζωής 15′ κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και σε πολύ υψηλές έως ακραίες περιπτώσεις που η συγκέντρωσή του στο αίμα ξεπερνάει τα 20 mMol, σε ένα τέταρτο της ώρας έχει μειωθεί στο μισό και σε 1.5 ώρα περίπου έχει επανέλθει η συγκέντρωση στις τιμές ηρεμίας. Οπότε το πιάσιμο, η κόπωση ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει τις επόμενες μέρες στους μύες μας, σίγουρα δεν συσχετίζεται με την συγκεκριμένη ουσία.
Τα επίπεδα αίματος του γαλακτικού αντικατοπτρίζουν την ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή του γαλακτικού και στη χρήση του. Μια αύξηση στην συγκέντρωση του γαλακτικού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ρυθμός της παραγωγής του αυξήθηκε. Το γαλακτικό μπορεί να αυξηθεί λόγω του μειωμένου ρυθμού απομάκρυνσης του από το αίμα ή τους ιστούς.
Η παραγωγή του γαλακτικού οξέος είναι ανάλογη με την ποσότητα των υδατανθράκων που διασπώνται για ενέργεια στους ιστούς. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε υδατάνθρακες, ένα σημαντικό μέρος μετατρέπεται σε γαλακτικό. Αυτό το γαλακτικό χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τους ίδιους ιστούς ως καύσιμο, ή μεταφέρεται σε άλλους ιστούς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, και χρησιμοποιείται για ενέργεια. Η ταχεία χρήση των υδατανθράκων για καύσιμα, όπως γίνεται κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης, επιταχύνει την παραγωγή γαλακτικού οξέος. Προσωρινά, το γαλακτικό συσσωρεύεται στους μύες και στο αίμα σας, διότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, αν επιβραδύνετε το ρυθμό της προπόνησης ή σταματήσετε εντελώς την άσκηση, ο ρυθμός της χρήσης του γαλακτικού για την παραγωγή ενέργειας σύντομα φτάνει το ποσοστό της παραγωγής του.
Κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων αντοχής, όπως σε μαραθώνιους και τρίαθλα, τα επίπεδα του γαλακτικού στο αίμα σταθεροποιούνται ακόμη και αν η παραγωγή του αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει διότι η ικανότητα σας να παράγετε γαλακτικό συνδυάζεται με την ικανότητα σας να το χρησιμοποιείτε ως καύσιμο. Νωρίς κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, υπάρχει μια τεράστια αύξηση των ποσοστών που οι μύες λαμβάνουν και χρησιμοποιούν γλυκόζη και κατανέμουν το γλυκογόνο. Το αυξημένο ποσοστό του μεταβολισμού των υδατανθράκων επιταχύνει την παραγωγή του γαλακτικού, το οποίο προκαλεί επίσης αύξηση του στο αίμα. Καθώς το σώμα σας κατευθύνει αίμα στους μύες που δουλεύετε, μπορείτε να μεταφέρετε το γαλακτικό σε άλλους ιστούς και να το χρησιμοποιήσετε ως καύσιμο.
Μην κατηγορείτε λοιπόν το γαλακτικό, απλά χρησιμοποιήστε το…
big-blue
@arismyrkos Κόουτς μπερδεύεις με την εισαγωγή σου.
Σαν γενική εικόνα είναι καλό άρθρο αλλά μας αφήνει στη μέση. Πχ. πως θα βελτιώσουμε την ικανότητα απορρόφησης/χρήσης του γαλακτικού οξέως μέσω της προπόνησης;
Koukouvagia
Ομολογώ ότι και εγώ μπερδεύτηκα. Δεν υφίσταται ο όρος “γαλακτικό οξύ”, αλλά υφίσταται ο όρος “γαλακτικό” που δεν είναι στην ουσία “οξύ”;
Αν ναι, γιατί ξαναχρησιμοποιείται ο όρος “γαλακτικό οξύ” παρακάτω στο κείμενο;
Nikos Pilikas
@andreas_georgilidakis Μάλλον εκ παραδρομής χρησιμοποιείται (2 φορές) το “γαλακτικό οξύ”.
Στα αγγλικά πάντως, μπερδεύει λιγότερο η ορολογία. “Lactate” και “lactic acid”.
big-blue
Δεν ειναι το ίδιο lactate & lactic acid?
Nikos Pilikas
@big-blue Όχι, Ηλία. Βασικά, δεν παράγεται γαλακτικό οξύ στο σώμα αλλά “σκέτο” γαλακτικό. Και φυσικά δεν είναι κάτι ανεπιθύμητο αλλά το αντίθετο.
Ας μας το κάνει όμως πιο σαφές ο @arismyrkos.
big-blue
Νίκο αυτό το σκέτο γαλακτικό κατι θα είναι, οξύ, βάση, αλάτι πχ. Το σκέτο δε μου λεει κάτι. Χωρίς εχω εντρυφήσει νόμιζω πως μιλάμε για την ίδια ουσία κ το αναφέρουν για συντομία ως lactate
Nikos Pilikas
@big-blue Νομίζω βάση είναι, Ηλία.
Δεν είμαι και χημικός… Πάντως ο διαχωρισμός των δύο έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
notaSOL
Βρε, πόσο είχες χημεία στο σχολείο;
Το c3H6O3 είναι ! Οξύ! Και γ γυμνασίου και γ λυκείου το κάνουνε τα παιδιά! Ανήκει στα καρβοξύλια! Καρβοξυλικό οξύ! Το γνωστό 2ῡδροξυπροπανικό οξύ ή γαλακτικό οξύ!
Έχει ακούσει κανείς για την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤP), ap;o eke;i ξεκινάνε όλα…ότι πρέπει να βάλουμε και ειδικό πρόγραμμα ἠ laTEX να γράφουμε και τύπους χημείας στο gorun , δεν το φανταζόμουνα! Χε, χε!!!
Nikos Pilikas
Κοίτα να δεις που θα με κάνεις να κάθομαι να ψάχνω τώρα…
Nikos Pilikas
Απλό ήταν!
http://myheart.net/lactic-acid-2/the-difference-between-lactic-acid-and-lactate/
arismyrkos
@notasol Το ΑΤP δεν εχει καμία σχέση με το γαλακτικό. Το ΑΤP είναι το ”ενεργειακό νόμισμα” του οργανισμού. Το γαλακτικό έχει περάσει ως γαλακτικό οξύ καθώς παλαιότερα μέτραγαν το ph του αίματος το οποίο όταν μειωνόνταν, δηλαδή γινόταν όξινο, ταυτόχρονα υπήρχε μεγάλη συγκέντωση γαλακτικού στο αίμα. Αυτό που το κάνει οξύ είναι η σύνδεση του με τα ιόντα υδρογόνου που απελευθερόνονται κατα την διάσπαση του γλυκογόνου! Εκ παραδρομής έχω χρησιμοποιήσει και εγώ την έκφραση γαλακτικό οξυ!
Lion
Η απάντηση βρίσκεται στο link του @echetlos. Το γαλακτικό οξύ ανήκει στα καρβοξυλικά οξέα και όπως όλα τα οξέα, έτσι και αυτό όταν διαλύεται στο νερό (αίμα στην προκειμένη περίπτωση) υφίσταται ιοντισμό (δηλαδή παράγει ιοντα). Το γαλακτικό οξύ είναι ασθενές οξύ και επομένως δεν ιοντίζεται πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο αίμα συνυπάρχει τόσο ως οξύ όσο και ως ανιόν (δηλαδή το οξύ μείον ένα κατιόν υδρογόνου (Η+). Όταν λέμε γαλακτικό (lactate) αναφερόμαστε στο ανιόν του γαλακτικού οξέος.
Nikos Pilikas
@lion75 Ευχαριστούμε, doc! 🙂
big-blue
Όπως τα λέει ο lion και το link του Νίκου.
Ο όρος γαλακτικό (σκέτο) μαλλον μεταφράστηκε απ´ το lactate και μπερδεύει τον κόσμο. Ανιόν γαλακτικού οξέως κ συνεννοηθήκαμε