Αρχική / Υγεία / Νέα ευρήματα σχετικά με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επιλεγμένα / Υγεία

Νέα ευρήματα σχετικά με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Νέα ευρήματα σχετικά με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Η χρήση των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) γίνεται για την καταπολέμηση των φλεγμονών, ως γνωστόν. Σύμφωνα όμως με δύο νέες μελέτες, κατά την διαδικασία αυτήν, τα ΜΣΑΦ μπορεί να επιβαρύνουν τους νεφρούς σε περιπτώσεις παρατεταμένης άσκησης, όπως και να μειώσουν την ικανότητα των μυών για αποκατάσταση.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αθλητών και αθλουμένων καταφεύγει συχνά και σχετικά αβίαστα στην χρήση αντιφλεγμονοδών, είτε για να ξεπεράσουν γρηγορότερα έναν τραυματισμό, είτε για να ανταπεξέλθουν με λιγότερο πόνο σε μία απαιτητική δραστηριότητα.
Έχει καταγραφεί ότι σχεδόν το 75% των μαραθωνοδρόμων και κυρίως, των υπερ-μαραθωνοδρόμων στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ πριν, κατά την διάρκεια ή μετά την προπόνηση ή τον αγώνα.

Εν τούτοις, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ΜΣΑΦ δεν είναι όσο αποτελεσματικά πιστεύουν οι αθλητές. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση τους δεν επιφέρει κάποια ουσιαστική διαφορά όσον αφορά την μυική κόπωση.
Επιπροσθέτως, θεωρείται πιθανό να είναι και επιβλαβή για τους νεφρούς των δρομέων αντοχής.

Τα αντιφλεγμονώδη δρουν αναστέλλοντας την παραγωγή των προσταγλανδινών από το σώμα, μιας ομάδας οξέων οι οποίες κανονικά συσσωρεύονται στην τραυματισμένη περιοχή και ωθούν τα αγγεία να διασταλούν, αυξάνοντας την ροή του αίματος στο συγκεκριμένο σημείο. Παράλληλα όμως, επιφέρουν πόνο και φλεγμονή.
Η λήψη ΜΣΑΦ λοιπόν, περιορίζει την φλεγμονή και την διαστολή των αγγείων.
Το αν αυτό συνιστάται σε άτομα που ασκούνται επί πολλές ώρες, δεν είναι σίγουρο παρ’ όλα αυτά.

Ο Δρ. Grant S. Lipman, καθηγητής Ιατρικής στο Stanford University και ιατρικός υπεύθυνος πολλών αγώνων υπεραπόστασης, διεξήγε μία σχετική έρευνα με 89 συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε διαφόρους πολυήμερους αγώνες ανά τον κόσμο. Κάθε τέσσερις ώρες, κατά την διάρκεια ενός κομματιού 80 χιλιομέτρων, κάποιοι από αυτούς ελάμβαναν ένα χάπι ibuprofen (ΜΣΑΦ) και κάποιοι ένα χάπι placebo.
Κατόπιν, αυτός και οι συνεργάτες του έπαιρναν αίμα από τους αγωνιζομένους και ήλεγχαν τα επίπεδα κρεατινίνης τους. Η κρεατινίνη είναι ένα υποπροιόν της διεργασίας φιλτραρίσματος του αίματος από τους νεφρούς και αν αυτός ο δείκτης είναι υψηλός σε ένα, κατά τ’ άλλα, υγιές άτομο, αποτελεί σημάδι οξείας νεφρικής βλάβης (γνωστή και ως οξεία νεφρική ανεπάρκεια).

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Emergency Medical Journal, έδειξαν ότι περίπου το 44% των δρομέων είχε υψηλά επίπεδα κρεατινίνης μετά τα 80 χιλιόμετρα, κάτι που ήταν ένδειξη οξείας νεφρικής βλάβης. Το θέμα είναι πως αυτές οι περιπτώσεις ήταν πιο πολλές και σοβαρότερες σε αυτούς που είχαν πάρει ibuprofen, 18% περισσότερο από αυτούς που είχαν πάρει το placebo.
Οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά τις επόμενες ημέρες του αγώνα αλλά ο Lipman πιστεύει ότι η νεφρική λειτουργία θα είχε επανέλθει στο φυσιολογικό.

Η έρευνα δεν είχε ως σκοπό να διαπιστώσει αν το ΜΣΑΦ αύξανε τον κίνδυνο προβλημάτων στους νεφρούς αλλά ο Lipman υποπτεύεται πως, περιορίζοντας τις προσταγλανδίνες, περιοριζόταν και οι διαστολή των αγγείων και η ροή του αίματος προς τους νεφρούς, κάνοντας έτσι δυσκολότερη την διύλισή του.

Μία δεύτερη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στο Proceedings of the National Academy of Sciences, βρήκε πως η μείωση της παραγωγής των προσταγλανδινών αλλάζει τον τρόπο που ο οργανισμός αντιδρά στην εκτεταμένη κόπωση των μυών.

Οι ερευνητές του τμήματος Μικροβιολογίας του Stanford University, μελέτησαν τα μυικά κύτταρα και τον μυικό ιστό σε ποντίκια τα οποία είχαν υποστεί ελαφρείς μυικούς τραυματισμούς, ανάλογους αυτών που προκαλούνται στον άνθρωπο κατά μία επίπονη άσκηση.
Ο μυικός ιστός σύντομα άρχισε να γεμίζει με έναν συγκεκριμένο τύπο προσταγλανδινών, οι οποίες έδιναν το ερέθισμα στα βλαστοκύτταρα να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας νέα κύτταρα και τελικά να αποκαθίσταται η μυική βλάβη. Τα τεστ έδειξαν ότι ο επουλωμένος μυικός ιστός ήταν πιο ανθεκτικός από πριν.
Αυτή είναι άλλωστε και η διεργασία που επιτελείται όταν γυμναζόμαστε.

Ακολούθως, όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αντιφλεγμονώδη, μειώνοντας την παραγωγή προσταγλανδινών, βρέθηκε πως λιγότερα βλαστοκύτταρα ήταν ενεργά, λιγότερα νέα κύτταρα παρήχθησαν και τελικά, μετά την αποκατάσταση του τραυματισμού, ο μυικός ιστός δεν ήταν τόσο ανθεκτικός και εύκαμπτος όσο στην περίπτωση που δεν είχαν χορηγηθεί αντιφλεγμονώδη.

“Φυσικά και δεν είμαστε ποντίκια, όμως τα ευρήματα δείχνουν ότι και στους ανθρωπίνους οργανισμούς, τα MΣΑΦ εξασθενούν την ικανότητα των μυών να αναπαράγονται κυτταρικά και να δυναμώνουν”, λέει η Helen Blau, επιτηρήτρια του πειράματος και διευθύντρια του Baxter Laboratory for Stem Cell Biology του Stanford.
“Υπάρχει λόγος για την δημιουργία φλεγμονών στο σώμα μετά την άσκηση, είναι μέρος της διαδικασίας ανάπλασης και όχι κάτι κακό. Στην πραγματικότητα, σε κυτταρικό επίπεδο, φαίνεται ότι χωρίς πόνο δεν υπάρχει βελτίωση (no pain, no gain)”, καταλήγει.


Πηγές:

Lipman GS, Shea K, Christensen M, et al
Ibuprofen versus placebo effect on acute kidney injury in ultramarathons: a randomised controlled trial

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

5 Σχόλια

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο Νίκο!
    Μάλιστα, η τελευταία παράγραφος ίσως ενισχύει την άποψη που δε θέλει πάγο μετά από άσκηση για τη μείωση των φλεγμονών, με σκοπό να αφήσουμε το σώμα να λειτουργήσει όπως ξέρει

  2. @big-blue Ακριβώς, Ηλία!
    Κι είναι όλο και πιο πολλοί αυτοί που το υποστηρίζουν.

  3. Νίκο @Echetlos, πολύ καλό αυτό που κάνεις με τα άρθρα.
    Είναι μεγάλη συζήτηση αυτή με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιφλεγμονώδεις τροφές (βύσσινα, berries, βιταμίνες C-E, μουρουνέλαιο). Φαίνεται ότι η φλεγμονή είναι αυτή που προκαλεί την ανάπλαση, οπότε τη θέλεις, εκτός κι αν έχεις σερί αγώνες (πχ στο ποδόσφαιρο). Αν θέλουμε να περιορίσουμε τη φλεγμονή (πχ. την Παρασκευή ανεβαίνω Όλυμπο και την Κυριακή τρέχω αγώνα 10χλμ – true story :), η λύση των ΜΣΑΦ ενέχει διάφορους κινδύνους (εντερική και νεφρική λειτουργία, όπως γράφει ο Νίκος). Προτιμότερες είναι οι τροφές. Τώρα ο πάγος είναι άλλη σχετική και μεγάλη συζήτηση. Καταλήγω στην εξής πρακτική (μέχρι να αλλάξω άποψη :): Στο σημείο που υπάρχει ενόχληση-τραυματισμός, αν υπάρχει κυκλοφορία αίματος (είναι σε μυ βασικά), θα βάλω ζεστό ώστε να υπάρξει τοπική υπερκυκλοφορία αίματος. Αν δεν υπάρχει κυκλοφορία αίματος (μιλάμε μάλλον για τένοντα ή ligament), θα βάλω κρύο για να μειώσω τη φλεγμονή. Όλα αυτά ισχύουν μέχρι να με πείσει κάποια άλλη λύση.

  4. @sotiris_diamantopoulos Να ‘σαι καλά, φίλε μου…
    Προσωπικά, πάνω κάτω όπως εσύ το αντιλαμβανόμουν πάντα.
    Το να πάρεις ΜΣΑΦ για να διώξεις τον πόνο, ώστε να βγεις π.χ. για προπόνηση, το θεωρώ λάθος. Απλά καλύπτεις το πρόβλημα, συν όλα τα άλλα.
    Απ’ την άλλη, αν τίθεται θέμα πραγματικά σοβαρό και λειτουργικό, για παράδειγμα οξύς πόνος στην μέση και αδυναμία κίνησης, τότε ναι, θα έπαιρνα.

    Η ιστορία με τον πάγο σηκώνει πολλή κουβέντα και οι σχετικές μελέτες είναι αρκετές και μάλλον αντικρουόμενες, αν το ψάξεις.
    Οι νεότερες καταλήγουν, όσον αφορά την χρήση του σε περιπτώσεις έντονου “πιασίματος” (όπου κι εκεί περί τραυματισμού ουσιαστικά πρόκειται), ότι η επίδρασή του τελικά είναι πολύ μικρότερη απ’ όσο πιστεύουμε.
    Ακόμη παραπέρα, κάποιοι θεωρούν πως το να μην χρησιμοποιείς κανένα “βοήθημα” μετά από τις απαιτητικές προπονήσεις, ωθεί τον οργανισμό να αφομοιώσει ακόμη καλύτερα το προπονητικό ερέθισμα, κάνοντας την δουλειά του όπως είναι φτιαγμένος. Αυτό που λέει και το άρθρο, δηλαδή.

  5. Ακόμη ένα πολυ χρήσιμο άρθρο και πάνω στην ώρα που έχω θεματάκια με το πόδι….
    Προσωπικά είμαι τύπος που δεν παιρνω ευκολα φαρμακα…κανενα ντεπον και με το ζόρι…πιστευω οτι ο οργανισμος μας ειναι μια μηχανη που εχει το προσον να αυτοδιορθωνεται….από την αλλη μερια θεωρω οτι αν κατι το κανεις με μετρο δεν δημιουργει προβλημα….για παραδειγμα στην ερευνα δεν διαβασα για ποσες μερες εδιναν στα ποντικια η ακομα και στους ανθρωπους τα αντιφλεγμονοδη…αν καποιος παιρνει αντιφλεγμονοδη καθε μερα τοτε εκτος απο ολα οσα αναφερει η ερευνα μαλλον εχει εθιστει…. απλα διωχνει τον πονο και δημιουργει μεγαλυτερο προβλημα διοτι πιεζει το προβλημα ….το να παρεις 2 μερες θεωρω οτι δεν δημιουργει προβλημα….αλλωστε λογικα στις 2 μερες ο πονος περναει…αν δεν τοτε μαλλον πας σε γιατρο…..

Αφήστε μια απάντηση