Αρχική / Επικαιρότητα / Γρηγόρης Λαμπράκης

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επικαιρότητα

Γρηγόρης Λαμπράκης

labrakis1

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο ΣΕΓΑΣ έχει διαλέξει τον μεγάλο αυτό διεθνή αγώνα για να του δώσει το όνομα του Πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του γιατρού, του Ειρηνιστή που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και το θάνατο του. Η αφοσίωση του Γρηγόρη Λαμπράκη στον άνθρωπο αποτελεί χωρίς αμφιβολία αιώνιο φάρο υψηλών ιδανικών για τη νεολαία.

Στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού δεν υπάρχει άλλο αγώνισμα τόσο επίπονο αλλά και ταυτόχρονα τόσο δημοφιλές στους φιλάθλους. Είναι ίσως το μοναδικό στο αθλητικό στερέωμα που έχει γνήσιο ελληνικό όνομα και η ύπαρξη του χάνεται μέσα στο μύθο.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας διεξάγεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου στη λεγόμενη Κλασσική Μαραθώνια Διαδρομή με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι όλοι σχεδόν οι Έλληνες πρωταθλητές, αλλά και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αγωνίσματος.

Ο ΣΕΓΑΣ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση του αγώνα, έτσι ώστε να είναι αντάξιος με την προσωπικότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης
Αξίζει να θυμηθούμε μερικά γεγονότα από τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του Γιατρού, του Ειρηνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του στο βωμό των μεγάλων πανανθρώπινων ιδανικών.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα του Νομού Αρκαδίας και προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Το Σεπτέμβριο του 1931 ενεγράφη στην Εμπορική και Λογιστική Σχολή «Παναγιωτόπουλου» με σκοπό να ακολουθήσει τον εν λόγω κλάδο. Μετά από δύο χρόνια σπουδές αποφάσισε να δώσει εξετάσεις (Σεπτέμβριος 1933) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία εισήχθη ανάμεσα στους πρώτους. Χάρη στους βαθμούς του κατόρθωσε να εγγραφεί δωρεάν σε τρία συνεχή πανεπιστημιακά έτη.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην Ιατρική ασχολείται από το 1931 και με τον κλασικό αθλητισμό. Είναι αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου και γυμνάζεται με τον Τάκη Σακελλαρίου. Στα 19 του χρόνια αναδεικνύεται πρώτος πανελληνιονίκης στο τριπλούν με 13,62μ.

Στις 31 Αυγούστου του 1935 βελτιώνει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 7,15μ καταρρίπτοντας το παλαιό 7,02μ του Κυπρίου Παπαμιχαήλ. Μια βδομάδα αργότερα στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει δυο χρυσά στους Βαλκανικούς Αγώνες στο μήκος (7,10μ) και στο τριπλούν (14,13μ).

Το 1936 κερδίζει και πάλι τους Βαλκανικούς Αγώνες στο τριπλούν με 14,19μ. Κατακτάει χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες το 1937 (μήκος 7,05μ), το 1938 (μήκος 6,94μ) και το 1939 (μήκος, τριπλούν, 100μ και 200μ). Τον Αύγουστο του 1938 βελτιώνει τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος. Στους Ελληνο – Αιγυπτιακούς Αγώνες σημειώνει 7,16μ, στους περιφερειακούς πηδάει 7,20μ και στους προ-βαλκανικούς πετυχαίνει 7,37μ που παραμένει όρθιο 21 ολόκληρα χρόνια.

Είναι μόνιμο μέλος της εθνικής ομάδας στα 100μ, 200μ, μήκος και τριπλούν για έξι ολόκληρα χρόνια. Αναδεικνύεται Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης και μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Στην καριέρα του πήρε μέρος σε 6 Βαλκανιάδες και έχει κατακτήσει συνολικά 12 χρυσά μετάλλια σε Βαλκανικούς Αγώνες (7 σε ατομικά αγωνίσματα και 5 σε ομαδικά) και 10 τίτλους Πανελληνιονίκη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936) είναι 11ος και το 1937 καταλαμβάνει την 4η θέση στο παγκόσμιο φοιτητικό πρωτάθλημα.

Ο σκληρός ελληνο – ιταλικός πόλεμος τελείωσε με ακόμα σκληρότερο τρόπο: τη γερμανική κατοχή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν τότε 29 ετών. Μαζί με άλλους αθλητές ιδρύει το 1943 την Ένωση Ελλήνων Αθλητών (ΕΕΑ) η οποία είχε για στόχους της την συνέχιση της αθλητικής κίνησης, την περίθαλψη ασθενών αθλητών, κλπ.

Οι αθλητές προσπαθούσαν τότε να διοργανώσουν συλλαλητήρια, συσσίτια και έναν αθλητικό αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αρχικά είχε δοθεί άδεια η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε. Ο Λαμπράκης μπήκε επικεφαλής αθλητών στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ στο Κολωνάκι και τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά. Στη συνέχεια πήγαν στην Πλατεία Φιλικών, στεφάνωσαν το μνημείο του Ξάνθου και έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Οι αγώνες έγιναν τελικά στο Καλιμάρμαρο με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου και την έπαρση της ελληνικής σημαίας. Ο Λαμπράκης στην ΕΕΑ διαδραματίζει έναν πολύ σοβαρό ρόλο. Έχει δημιουργήσει ένα οργανωμένο σύστημα υγειονομικής παρακολούθησης και περίθαλψης. Με Πρόεδρο τον Ρένο Φραγκούδη, Γενικό Γραμματέα τον Γιώργο Θάνο, Ταμία τον Γιώργο Καραγιώργο και άλλους, έσωσε τη ζωή πολλών συναθλητών και συνανθρώπων του. Το καλοκαίρι του 1943 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς ο αδελφός του, ο οποίος στη συνέχεια στέλνεται σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Γερμανία. Πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση του ΣΕΓΑΣ μετά την απελευθέρωση. Την υγειονομική οργάνωση κατά τη διάρκεια της κατοχής τη μετέφερε και μέσα στον ΣΕΓΑΣ στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια, όταν έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1946). Δημιούργησε παράλληλα και έναν νέο αθλητικό οργανισμό το Ταμείο Υγείας και Περίθαλψης Αθλητών (ΤΥΠΑ), στο οποίο δραστηριοποιήθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο αθλητισμός δεν στάθηκε εμπόδιο στις σπουδές του. Πήρε κανονικά το πτυχίο του, ειδικεύτηκε στην Μαιευτική και τη γυναικολογία. Έλαμψε σαν επιστήμων, έγραψε ιατρικά συγγράμματα εξελέγη το 1959 υφηγητής της Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ στον Πειραιά. Μεγάλος ειρηνιστής συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για την Ειρήνη και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε πολλά Διεθνή Συνέδρια για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Στις 21 Απριλίου του 1963 αφήνει όλο τον κόσμο άφωνο, πραγματοποιώντας μόνος του την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται. Στις 22 Μαίου του 1963 σε συγκέντρωση ειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη δέχεται δολοφονική επίθεση και βαριά τραυματισμένος υποκύπτει πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαίου 1963.

 

ΠΗΓΗ: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Η σύγχρονη δρομική κοινότητα

Αφήστε μια απάντηση