Αρχική / Επικαιρότητα / Alberto Salazar: νέα υπόθεση για χορήγηση φαρμάκων στον Mo Farah

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επικαιρότητα

Alberto Salazar: νέα υπόθεση για χορήγηση φαρμάκων στον Mo Farah

Alberto Salazar: νέα υπόθεση για χορήγηση φαρμάκων στον Mo Farah

Δημοσίευμα των Sunday Times αναφέρει ότι ο προπονητής του Mo Farah, Alberto Salazar χορηγούσε στον αθλητή επικίνδυνες δόσεις συνταγογραφημένων σκευασμάτων για να αυξήσει την απόδοσή του.
Oι γιατροί όμως ήταν αυτοί που ανησύχησαν για την υγεία του Βρετανού αθλητή και παρενέβησαν, όπως αναφέρει απόρρητη έκθεση του οργανισμού αντί-ντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) και που δημοσιεύεται στους Sunday Times.

Ο προπονητής Alberto Salazar βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ερευνών για ντόπινγκ. Πριν από δύο περίπου χρόνια ο προπονητής του Oregon Project της Nike στο Portland κατηγορήθηκε ότι χορήγησε σε έξι κορυφαίους Αμερικανούς δρομείς απαγορευμένες ουσίες ενώ αναφερόταν ως «σχεδόν βέβαιο» ότι έσπασε τους κανονισμούς περί ντόπινγκ.

Ο Salazar τότε είχε αρνηθεί τα πάντα σε σχέση με την δουλειά που έκανε με τους αθλητές στο Oregon. Πρέπει να σημειωθεί ότι το όνομα του Mo Farah δεν είχε εμπλακεί σε εκείνη την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκεθεση της USADA που διέρρευσε αναφέρεται ότι χορηγήθηκαν στους αθλητές εγχύσεις L- καρνιτίνης, μιας φυσικά παραγόμενης ουσίας από αμινοξέα. Δεν θεωρείται απαγορευμένη ουσία για τους αθλητές αλλά απαγορεύόνται οι εγχύσεις πάνω από 50 ml σε διάστημα έξι ωρών.

Ο Mo Farah, θεωρείται από τους καλύτερους δρομείς μεγάλων αποστάσεων όλων των εποχών. Ο Βρετανός αθλητής κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου στα 5 και 10 χιλιόμετρα επίτευγμα που επανέλαβε τέσσερα χρόνια αργότερα στο Ρίο. Είναι μόλις ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία που κατάφερε το δεύτερο διαδοχικό νταμπλ σε διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων μετά τον Φινλανδό Λάσε Βίρεν που είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο το 1972 στο Μόναχο και το 1976 στο Μόντρεαλ.

Farah: «Είμαι καθαρός»

Λίγες ώρες αργότερα ο Mo Farah απάντησε στο δημοσίευμα μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο facebook. Επανέλαβε ότι είναι ένας καθαρός αθλητής, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει σαφή εικόνα για τα κίνητρα των Sunday Times.

Αναλυτικά όσα έγραψε:
«Είμαι βαθιά απογοητευμένος που πρέπει να βγάλω ανακοίνωση για ένα τέτοιο θέμα. Είμαι ένας καθαρός αθλητής που δεν έχει παραβιάσει ποτέ τους κανονισμούς σε σχέση με τις ουσίες, τις μεθόδους και τις δόσεις και είναι λυπηρό που ορισμένα media παρά τα σαφή γεγονότα συνεχίζουν να προσπαθούν να με συνδέσουν με κατηγορίες κατάχρησης φαρμάκων.

Είναι ασαφή τα κίνητρα των Sunday Times προς το πρόσωπό μου αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το να χρησιμοποιείται το όνομά μου και προφίλ μου κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα αλλά είναι εντελώς άδικο να κάνουμε συσχετισμούς όταν είναι ξεκάθαρο από τις ανακοινώσεις ότι δεν έχω κάνει κάτι κακό. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει για να έχουμε καθαρό αθλητισμό και είναι απολύτως σωστό ότι όποιος σπάει τους κανονισμούς πρέπει να τιμωρείται. Ωστόσο πρέπει να γίνει μέσω της κατάλληλης διαδικασίας και αν USADA ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός αντί-ντόπινγκ έχει αποδείξεις παραβάσεων πρέπει να τις δημοσιεύει και να αναλαμβάνει δράσει αντί τα ΜΜΕ να γίνονται δικαστές».

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Η σύγχρονη δρομική κοινότητα

Αφήστε μια απάντηση