Αρχική / Απόψεις / Κίνημα δεν πληρώνω

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Απόψεις / Επικαιρότητα

Κίνημα δεν πληρώνω

 

imgres

“Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του κράτους” (Αρθρο 16, παργρ.9)

Η διατύπωση του άρθρου 16, παργρ.9 του συντάγματος, κατατάσσει τον αθλητισμό στα έννομα αγαθά που προστατεύονται ως κοινωνικά δικαιώματα. Πρόκειται για αγαθά για τα οποία ο πολίτης έχει αξίωση για θεσμική και οικονομική στήριξη, όπως η υποχρέωση του κράτους για παροχή δωρεάν παιδείας, δικαίωμα κατ’ εξοχήν κοινωνικό (παργρ. 2 και 4 του ίδιου άρθρου).
Η ανάπτυξη του καπιταλισμού οδήγησε σε υπερβολές όπου τα δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως, Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός, Νερό, Ηλεκτρικό ρεύμα, Εθνικοί δρόμοι κτλ γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης. Ετσι λοιπόν δημιουργήθηκαν τα κινήματα ” ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” (NO PAYMENT MOVEMENT) τα οποία με την δράση τους αντιστέκονται και καταγγέλλουν όλες αυτές τις αντισυνταγματικές πρακτικές.
Σε μια εποχή όπου η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχουν κάποιοι που διοργανώνουν αγώνες δρόμου, μαζικής συμμετοχής, με αντίτιμο που υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος της διοργάνωσης . Σε αντίθεση με αυτήν την πρακτική, υπάρχουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, που διοργανώνουν αγώνες όχι μόνον με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή, αλλά προσφέρουν και επί πλέον παροχές, (μεταφορά, γεύμα κτλ).
Διερωτώμεθα πως καταφέρνουν οι άνθρωποι αυτοί, να προσφέρουν αγώνες με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή και επί πλέον παροχές, ενώ οι κάποιοι άλλοι να θέλουν χρηματικό αντίτιμο 10-20 ευρώ. Αυτές οι υπερβολές έχουν δυσαρεστήσει αρκετούς φίλους δρομείς, αθλητές και αθλούμενους, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε λαϊκούς αγώνες. Πρέπει να αντιληφθούν οι διοργανωτές των λαϊκών αγώνων δρόμου, ότι η μαζική συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας!
Η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να στηρίζει οικονομικά τον αθλητισμό, την μαζική άθληση και κατ’ επέκταση, τους λαϊκούς αγώνες δρόμου, που προάγουν την δια βίου άθληση, ενισχύοντας τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους μαζικού αθλητισμού. Οι δε πολίτες να αντιστέκονται ενεργά, στις κερδοσκοπικές πρακτικές, με διάφορους τρόπους (π.χ. συμμετέχοντας σε δωρεάν αγώνες κτλ).

ΡΑΧΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πρόεδρος Αθλητικού Ομίλου ΑΡΙΑΔΝΗ

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ερασιτέχνης δρομέας Πρόεδρος Αθλητικού Ομίλου ΑΡΙΑΔΝΗ

1 Σχόλιο

  1. Το συγκεκριμένο άρθρο και γενικότερα κάθε άρθρο φίλου που ζητά να δημοσιεύσει τις απόψεις του στην ιστοσελίδα μας δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα και τις θέσεις του gorun.
    Στα πλαίσια όμως του σεβασμού και της ελεύθερης έκφρασης μελών του δρομικού και όχι μόνο κινήματος νιώθουμε την υποχρέωση να δημοσιεύσουμε όποια άποψη εκφράζεται καλοπροαίρετα και δε θίγει την αξιοπρέπεια κανενός.

Αφήστε μια απάντηση