Suunto Spartan Ultra - goRUN

Αρχική / Εξοπλισμός / Suunto Spartan Ultra

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Εξοπλισμός / Επιλεγμένα

Suunto Spartan Ultra

Suunto Spartan Ultra

Οθόνη και εμφάνιση

To Suunto διαθέτει οθόνη αφής LCD. Μπορεί να διαβαστεί αρκετά εύκολα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Προσωπικά θα προτιμούσα να είχε λίγο παραπάνω αντίθεση και φωτεινότητα, αλλά ακόμα και έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ανάγνωση, ακόμα και αν κάποιος επιλέξει να εμφανίζονται στην οθόνη εφτά πεδία δεδομένων.

Ένα πρόβλημα που μου παρουσιάστηκε είναι ότι αρκετές φορές η οθόνη δεν ανταποκρινόταν στην αφή. Ευτυχώς, το Suunto διαθέτει και 3 κουμπιά στη δεξιά πλευρά του με τα οποία κάποιος μπορεί να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες. Επίσης, πολλές φορές υπάρχει καθυστέρηση στην εναλλαγή των μενού και σου δίνει την εντύπωση ότι το ρολόι έχει κολλήσει. Σαν ρολόι είναι πολύ όμορφο και προσωπικά άνετα θα το φορούσα και εκτός των προπονήσεων.

Βάρος και μέγεθος

Ένα πρόβλημα που παρουσιάζει είναι το βάρος του. Ζυγίζει 73 γραμμάρια και αν δεν το δέσεις σφιχτά, με την κίνηση που κάνει το χέρι σου όταν τρέχεις, χτυπάει στο καρπό σου, κάτι το οποίο είναι αρκετά ενοχλητικό.

untitled1

Στην εικόνα μπορεί να γίνει μία σύγκριση του μεγέθους του Suunto με τα Garmin 920 και Garmin 910 (από τα δεξιά προς τα αριστερά).

341

Βασικά

Η μετακίνηση στα μενού γίνεται είτε χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής είτε τα κουμπιά. Το μενού αποτελείται από τις εξής κατηγορίες  Watch Face, Exercise, Navigation, Logbook, Stopwatch, Settings, Training, Recovery, Activity, Watch Face, εμφάνιση ζωνών ώρας ,υψομέτρου και μέτρηση βημάτων.

Exercise Επιλογή μορφής προπόνησης (τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, κλπ.) και έναρξη αυτής
Logbook Οι καταγεγραμμένες προπονήσεις
Stopwatch Λειτουργία χρονομέτρου
Settings Ρυθμίσεις του ρολογιού
Training Εμφάνιση των προπονήσεων ανά κατηγορία
Recovery Χρόνος αποκατάστασης μετά από μια προπόνηση
Activity Εμφάνιση βημάτων και θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας

Aπόδοση gps

Η απόδοση του gps με άφησε ικανοποιημένο. Το κλείδωμα στους δορυφόρους γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αφού κάθε φορά που το ρολόι συνδέεται με τον υπολογιστή, ενημερώνεται για τις θέσεις των δορυφόρων. Για να αυξηθεί η ακρίβεια του gps υποστηρίζεται η λειτουργία Glonass. Θεωρητικά, η υποστήριξη του Glonass βελτιώνει έμμεσα και όχι άμεσα, όπως πολλοί πιστεύουν, την ακρίβεια του σήματος επειδή χρησιμοποιούνται περισσότεροι δορυφόροι. Έγιναν δύο δοκιμές. Η πρώτη με το gps να λαμβάνει σήμα κάθε ένα δευτερόλεπτο με πλήρη κατανάλωση μπαταρίας. Απόσταση μετρημένη 15 χλμ το suunto τη μέτρησε 14,95. Η δεύτερη δοκιμή έγινε με το gps να λαμβάνει σήμα κάθε δευτερόλεπτο, αλλά με χαμηλή κατανάλωση μπαταρίας. Αυτή τη φόρα απόσταση 16 χλμ τη μέτρησε 16,100. Αυτό που δε με άφησε ικανοποιημένο είναι η καταγραφή της διαδρομής όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες.

33441

3441

Μπαταρία

H Suunto ισχυρίζεται ότι η μπαταρία στην υψηλή κατανάλωση διαρκεί 18 ώρες. Παρότι δεν είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το ρολόι τόσες ώρες, η εκτίμηση αυτή φαντάζει αρκετά αισιόδοξη. Πιστέυω ότι μία εκτίμηση γύρω στις 14 ώρες είναι πιο ρεαλιστική. Να αναφέρω ότι η μπαταρία σίγουρα θα κρατάει λιγότερο αν κατά τη διάρκεια της προπόνησης το ρολόι συνδεθεί με το κινητό.

Συμπέρασμα

Το Suunto σε γενικές γραμμές με άφησε ικανοποιήμενο. Πρόκειται για ένα όμορφο ρολόι το οποίο κάνει ικανοποιητικά τη δουλειά του. Απέδωσε σωστά σε όλους τους τομείς που το δοκίμασα. Να αναφέρω ότι το χρησιμοποίησα μόνο για τρέξιμο και η γνώμη μου περιορίζεται μόνο σε αυτόν τον τομέα.

Ένα μεγάλο μείον, όχι μόνο για το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά για όλα τα Suunto, είναι η αδυναμία ρύθμισης βασικών παραμέτρων μέσα από το ρολόι, όπως για παράδειγμα η σύχνοτητα με την οποία λαμβάνει σήμα το gps ή η απενεργοποίση του gps. Επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η μη δυνατότητα προγραμματισμού σύνθετων προπονήσεων (πχ πυραμίδες). Υπάρχουν βέβαια εφαρμογές με τις οποίες μπορεί κάποιος να το επιτύχει αυτό, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να γινόταν απευθείας από το movescount.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

O Χρήστος Μαντζαβάκος είναι ερασιτέχνης δρομέας, ο οποίος εκτός από το τρέξιμο, έχει σαν χόμπυ και την ενασχόληση με τα GPS.

2 Σχόλια

  1. Χρήστο, ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
    Εάν έχεις χρησιμοποιήσει Garmin(230/235/630), σε σχέση με το spartan, μπορείς να μας πεις διαφορές στην ευκρίνεια της οθόνης και το μέγεθος των αριθμών σε οθόνη με περισσότερες ενδείξεις μεταξύ των δύο?

  2. Δυστυχως εχω χρησιμοποιησει μονο το 920 και 620 της garmin.Αυτο που θελω ομως να σου πω ειναι οτι αν διαλεξεις στα garmin το μεγιστο αριθμο πεδιων τοτε σου χωριζει την οθονη σε ισα “κομματια”.Το suunto δεν το κανει αυτο.Βαζει στο κεντρο με μεγαλα γραμματα ενα πεδιο και τα αλλα τα “μοιραζει” στις γωνιες με πολυ μικροτερα γραμματα.
    Παντως το 620 σαφως εχει καλυτερη ευκρινεια απο το suunto και μεγεθος γραμματοσειρας.

Αφήστε μια απάντηση