Αρχική / Θέματα / Διάφορα θέματα / Απόψεις / Σαιντ Λιουις 1904: Ο απατεώνας, ο ταχυδρόμος και η κόρη του Ρούσβελτ!

Σαιντ Λιουις 1904: Ο απατεώνας, ο ταχυδρόμος και η κόρη του Ρούσβελτ!

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #63576
    notaSOL
    Συμμετέχων

    Τη δόξα των κατορθωμάτων του Μπελόκα φαίνεται ζήλεψε το 1904 στο Σεντ Λούις ο Φρεντ Λορτζ, που, ενώ είχε αποχωρήσει στο 15ο χιλιόμετρο, στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε φορτηγό που τον αποβίβασε κοντά στο στάδιο. O Λορτζ μπήκε πρώτος στο κατάμεστο γήπεδο, κέρδισε την τιμή της φωτογράφησης με την κόρη του Αμερικανού προέδρου, Άλις Ρούζβελτ, μέχρι που τον αναγνώρισε ο οδηγός του φορτηγού που τον μετέφερε και αποκαλύφθηκε η απάτη του.
    Ο Φρέντ Λόρτζ!!!

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , για τον ιστορικό αυτό μαραθώνιο!

    Μεγάλος πρωταγωνιστής του μαραθωνίου δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις δεν ήταν ο νικητής του αγώνα Αμερικανός Τόμας Χικς ( Thomas Hicks), έστω και αν υπήρχε θέμα στον τερματισμό αλλά ένας παντελώς άγνωστος δρομέας από την Κούβα, ταχυδρόμος στο επάγγελμα.

    Η ιστορία του προκάλεσε πελώρια συγκίνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Ο Φέλιξ ντε Καριντάντ Καρβαχάλ Σοτο (Felix Carvajal) λοιπόν, όπως ήταν το όνομα του, πήρε την απόφαση να μετάσχει στον μαραθώνιο δρόμο ύστερα από τις συνεχείς παροτρύνσεις των συμπατριωτών του.
    Ο Felix Carvajal!!!

    Τον έβλεπαν να διατρέχει ολόκληρες περιοχές μοιράζοντας τα γράμματα χωρίς να κουράζεται ούτε στο ελάχιστο.

    Έτσι, λέγε – λέγε τον έπεισαν.

    Ο Καρβαχάλ δεν είχε όμως χρήματα για το ταξίδι και άρχισε να μαζεύει χρήματα δίνοντας παραστάσεις με αστεία στις κεντρικές πλατείες της Αβάνας.

    Μπήκε λοιπόν στο πλοίο όπου όμως γνώρισε τον τζόγο και έχασε όλα του τα χρήματα στα χαρτιά.

    Έφθασε στη Νέα Ορλεάνη πανί με πανί και διάνυσε τα 500χλμ μέχρι το Σεντ Λούις με τα πόδια.

    Προς μεγάλη του τύχη γνώρισε τον Αμερικανό Ολυμπιονίκη της δισκοβολίας Μάρτιν Σέρινταν ο οποίος τον βοήθησε σημαντικά και λίγο πριν την εκκίνηση του μαραθωνίου, του έκοψε τα μπατζάκια από το παντελόνι ώστε να μετατραπεί σε μακρύ σόρτς!

    Στην αφετηρία μαζί του και δύο εκπρόσωποι της Αφρικής, οι Λεντάου και Γιαμασάνι, μέλη της φυλής Ζουλού, που από πολλούς θεωρήθηκαν σαν φαβορί. Τελικά, ο Λεντάου τερμάτισε στην 9η θέση, αφού στη διαδρομή τον πήραν στο κυνήγι δύο μεγάλα σκυλιά και έτρεχε να σωθεί αλλά προς άλλη κατεύθυνση. Ο Καρβαγιάλ το διασκέδασε πραγματικά, έκανε πρακτική στα αγγλικά του μιλώντας με τους φιλάθλους, έτρωγε συνέχεια, σταματούσε και έκλεβε φρούτα από τους κήπους, μέχρι και δύο ροδάκινα έκλεψε από το αυτοκίνητο ενός κριτή.

    Όλα αυτά όμως επηρέασαν τον οργανισμό του.

    Αρχισαν ζαλάδες, πόνοι στο στομάχι και κράμπες στα πόδια.

    Έχασε το μετάλλιο με μικρή διαφορά καταλαμβάνοντας τελικά την 4η θέση.

    Ποτέ κανείς δεν άκουσε τίποτα για αυτόν σχετικά με την υπόλοιπη ζωή του.

    Πέθανε πάμφτωχος στις 21 Ιανουαρίου 1949 στην Αβάνα σε ηλικία 74 χρονών.

    Και αν η συμμετοχή του Κουβανού δρομέα ήταν ένα σημαντικό γεγονός όπως εξελίχθηκε, το φινάλε του αγώνα ήταν συγκλονιστικό.

    O ίδιος ο αγώνας ήταν δύσκολος, καθώς έγινε στις 30 Αυγούστου, με θερμοκρασία 32 βαθμών κελσίου, ξεκίνησε απόγευμα, και εκτός της εκκίνησης και του τερματισμού που ήταν μέσα στο στάδιο, η υπόλοιπη διαδρομή ήταν σε χωματόδρομους της πόλης με τους κριτές με οχήματα να περιφέρόνται μπροστά, πίσω και δίπλα από τους δρομείς σηκώνοντας σύννεφα σκόνης! Μοναδικός σταθμός για νερό , στο 11ο μίλι!!!
    Έτσι ξεκίνησαν 32 και κατάφεραν να τερματίσουν οι 14!
    Πρώτος μπήκε στο στάδιο ο Αμερικανός Φρέντ Λορτζ, ο οποίος αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του.
    Την ώρα που έβγαζε φωτογραφίες με την κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, την Άλις Ρουζβελτ, μαθεύτηκαν τα νέα από έναν οδηγό φορτηγού που δήλωσε ότι είχε μεταφέρει κάποια χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο του τον Λόρτζ.

    Αμέσως ακυρώθηκε και νικητής αναδείχθηκε ο Αμερικανός Τόμας Χικς που αποκάλυψε λίγο αργότερα ότι οφείλει τη νίκη του σε ένα κοκτέιλ που ήπιε, με κονιάκ και δόσεις στρυχνίνης, δηλαδή μια πρώτη μορφή ντόπινγκ. Τότε βέβαια δεν υπήρχαν έλεγχοι.
    http://running.competitor.com/2016/06/features/1904-olympic-marathon-early-days-doping_152644
    Και μια φωτογραφία του θριαμβευτή Τόμας Χίκς!!!


    Ο Χικς δήλωσε μετά τον αγώνα: «Πιο εύκολο ήταν να γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ παρά να κερδίσω το μαραθώνιο αυτό».

    Πέμπτος σε αυτόν τον αγώνα ο Δημήτριος Βελούλης. 10ος ο Χρήστος Ζεχουρίτης. 14ος ο Αντριου Οικονόμου.

    Πηγές
    https://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_1904_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_marathon
    https://www.distilledhistory.com/tag/thomas-hicks/
    https://www.smithsonianmag.com/history/the-1904-olympic-marathon-may-have-been-the-strangest-ever-14910747/

    Running Attire and Footwear for a 1904 Olympic Marathoner

    #63578
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    Είσαι φοβερός ρε φίλε! 👏

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.