Αρχική / Υγεία / Έρευνα: τραυματισμοί υπέρχρησης και όγκος προπόνησης

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Υγεία

Έρευνα: τραυματισμοί υπέρχρησης και όγκος προπόνησης

Έρευνα: τραυματισμοί υπέρχρησης και όγκος προπόνησης

Η Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Orton στο Helsinki διεξήγε μια έρευνα σχετικά με τον συσχετισμό των τραυματισμών υπέρχρησης και του προπονητικού όγκου.

Η έρευνα διήρκησε 12 μήνες και αποτελείτο από 446 υψηλού επιπέδου Φινλανδούς αθλητές, άνδρες και γυναίκες, σε τρία διαφορετικά αθλήματα αντοχής (τρέξιμο, cross-country skiing και κολύμπι). Οι ηλικίες κυμαίνονταν από τα 15 έως τα 35 έτη.
Κατεγράφησαν οι ανθρωπομετρικές και προπονητικές μεταβλητές (ηλικία έναρξης του αθλήματος, έτη προπόνησης, προπονητικές ώρες ετησίως, αγωνιστικές ώρες και ημέρες ξεκούρασης ανά εβδομάδα) και φυσικά, τυχόν τραυματισμοί υπέρχρησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αθλητές με λιγότερες από 2 ημέρες ξεκούρασης την εβδομάδα, είχαν μία αύξηση 5.2% στον κίδυνο για τραυματισμό υπέρχρησης και οι αθλητές που προπονούντο περισσότερες από 700 ώρες ετησίως, είχαν αύξηση 2,1% αντιστοίχως. Οι αθλητές που ανέφεραν περιπτώσεις τενοντίτιδας, ήταν κατά μέσο όρο 2 χρόνια μεγαλύτεροι από αυτούς που δεν αντιμετώπισαν κάτι σχετικό.

Συμπέρασμα

Βρέθηκε ότι ο χαμηλός αριθμός ημερών ξεκούρασης και ο υψηλός προπονητικός όγκος, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμών υπέρχρησης σε αθλητές αντοχής. O υψηλότερος αριθμός τραυματισμών στους τένοντες, στους μεγαλύτερους απ’ όσο στους μικρότερους αθλητές, δείχνει συσχετισμό μεταξύ ηλικιακής κατάπτωσης και της αιτιολογίας των συγκεκριμένων τραυματισμών.
Τα ευρήματα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στον καταρτισμό των προπονητικών πλάνων.

 

Πηγή:
THE JOURNAL OF SPORTS MEDICINE AND PHYSICAL FITNESS

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

Αφήστε μια απάντηση