Αρχική / Επικαιρότητα / 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, Birmingham: 2η ημέρα

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επικαιρότητα

17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, Birmingham: 2η ημέρα

17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, Birmingham: 2η ημέρα

Οι πολλές ακυρώσεις έχουν γίνει από τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωταθλήματος και είχαν δυστυχώς και ελληνικό χρώμα, με μια οριακή παράβαση στην εξαιρετική κούρσα που έκανε η Μαρία Μπελιμπασάκη. Η εξέλιξη του τελικού του μήκος και βέβαια τα 60αρια γυναικών ξεχώρισαν στο Birmingham τo απόγευμα της Β’ ημέρας που όλα πήγαν στραβά για την Ελληνική αποστολή.

Στον τελικό του μήκους, ο Μίλτος Τεντόγλου που αγωνιζόταν 2ος κατά σειρά ξεκίνησε με οριακά άκυρο άλμα της τάξης των 8μ., κάτι ανάλογο έγινε και στο δεύτερό του, ενω έκανε 7,82μ. στο τρίτο και χρειάστηκε να φτάσουμε στο τελευταίο άλμα για να κριθεί η 8αδα που θα συνέχιζε.
Με 2 μεγάλα αλλά άκυρα άλματα ξεκίνησε ο Manyonga που ήταν ο τελευταίος που αγωνιζόταν κατά σειρά και στο 3ο του έφτασε στα 8,33μ., ξεπερνώντας και τον Echevarria που έκανε 8,28μ. στο δεύτερο άλμα του.

Η συνέχεια ήταν συγκλονιστική με τον Echevarria να ανεβαίνει στα 8,36μ., τον Manyonga να απαντάει με 8,44μ. και ρεκορ Αφρικής
Ο προηγούμενος παγκ.πρωταθλητης Dendy πλησίασε με 8,42μ. στο 5ο του άλμα, όπου ο Juan Miguel Echevarria έφτασε στα 8,46μ.
Ο Manyonga ήταν άκυρος στα 2 τελευταία του άλματα κ έτσι ο 20χρονος Κουβανός πανηγύρισε τη νίκη.

Δραματικό φινάλε είχαν οι ημιτελικοί των 400μ. με τη Μαρία Μπελιμπασάκη. Σαν σε επανάληψη της πρωινής κούρσας η Μπελιμπασάκη πέρασε μπροστά στα 200μ., σε 24.43, με την Okolo πίσω, να την προσπερνάει μετά και να κρατάνε μέχρι τέλους τις θέσεις που οδηγούσαν στον τελικό (οι 2 πρώτες κάθε σειράς) με την Αμερικανίδα να κάνει 51.79. Η Μπελιμπασάκη τερμάτισε σε 52.17, κατά ένα δέκατο καλύτερη επίδοση από το πρωινό ρεκόρ της.
Όμως μετά ανακοινώθηκε πως ακυρώθηκε για παραβίαση διαδρόμου, κάτι που συνέβη μάλιστα τόσο με τη νικήτρια της β’ σειράς McPherson όσο και με τη 2η της α’ σειράς Sprunger -μετά την Αμερικανίδα Wimbley που έκανε 51.34.
Η ελληνική πλευρά έκανε ένσταση που απορρίφθηκε ενώ στη Μπελιμπασάκη επιδείχθηκε στιγμιότυπο με οριακό πάτημα και μάλιστα στα ορια στροφής-ευθείας.
Η πρωταθλήτριά μας πάντως έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο νέο της αγώνισμα και πως θα έχει μέλλον.

Για άλλη μια φορά σε διοργάνωση αναδείχθηκε το θέμα με τις ακυρώσεις που σε 200μ. ανοικτού και 400μ. κλειστού προβληματίζει συχνά (και κατά αρκετούς ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται και αλλιώς όπως πχ ποινή ποσοστού επίδοσης)

Santos, Husillos, Maslak κέρδισαν τις ημιτελικές σειρές των ανδρών, όπου η έκπληξη ήταν ότι δεν υπήρχαν ακυρώσεις.

Στον προκριματικό των 60μ. με εμπόδια, η Ελισάβετ Πεσιρίδου είχε άσχημη πτώση στο τελευταίο εμπόδια και δεν τερμάτισε. Η κορυφαία φέτος Sharika Nelvis κέρδισε τη σειρά με 7.97, ενώ η παγκόσμια ρέκορντγουμαν του ανοικτού Kendra Harrison ήταν πολύ γρήγορη με 7.77. Στο αγώνισμα υπάρχει λόγω World Indoor Tour και τρίτη Αμερικανίδα, η Christina Manning. Η πρόκριση για αύριο έκλεισε στα 8.20.

Στο 5αθλο η Katarina Johnson-Thompson ήταν η καλύτερη στο μήκος και είχε μια μικρή διαφορά από την Dadic που εύκολα μπόρεσε να ελέγξει στο 800αρι όπυ τερμάτισε μάλιστα πρώτη. Οι διοργανωτές έτσι πανηγύρισαν το χρυσό μετάλλιο, με 4750β. ενώ 4700β συγκέντρωσε η Dadic και 4637β η Κουβανή Rodriguez στον πρώτο της αγώνα σε κλειστό.

Μετά και το 4ο αγώνισμα, το ύψος, στο 7θλο προηγείται σταθερά ο Kevin Mayer με 3536β και έχει 45β. περισσότερους από τον Καναδό Warner και 100β. από τον Εσθονό Uibo που περνάει για 14β. τον Γερμανό Kazmirek.

Στον τελικό της σφαιροβολίας γυναικών, η Anita Marton με 19,48μ. στην τρίτη της βολή τέθηκε επικεφαλής ενώ στην τελευταία της βολή έφτασε στα 19,62μ. και WL.
Δεύτερη ήτα η Τζαμαικανή Danniel Thomas-Dodd με 19,22μ. και τρίτη με 19,08μ. η Κινέζα Lijiao Gong που ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια πέρυσι στο Λονδίνο.

Στα προκριματικά των 1500μ., με πολλές αθλήτριες να αγωνίζονται ξανά μετά τα 3000μ., η νικήτρια εκεί Genzebe Dibaba κέρδισε την πρώτη σειρά με τη Muir να ακολουθεί, η Chepkoech τη δεύτερη -όπου η Bahta είχε πτώση από σπρώξιμο αλλά την πέρασαν τελικό- και η Hassan την τρίτη με την ταχύτερη επίδοση 4.05.46 με τις Chebet, Arafi, Houlihan κοντά της.
De Arriba και Kszczot κέρδισαν τις σειρές των 800μ.

Η Murielle Ahoure θριαμβευσε στο 60αρι γυναικών που έκλεισε τη Β’ ημέρα, με τους 3 γύρους του αγωνίσματος να γίνονται κατά τη διάρκειά της.

Η Ahoure έφυγε από τα πρώτα μέτρα και στον μεγάλο τελικό και ήταν μακράν καλύτερη τερματίζοντας σε 6.97 με ρεκόρ Αφρικής.
Έγινε έτσι και η 6η αθλήτρια διαχρονικά μετά την Privalova που έχει το παγκόσμιο ρεκόρ από το 1993, τις Αμερικανίδες Devers και Jones με 6.95, την Ottey και τη δική μας Κατερίνα Θάνου με 6.96.

Η Ακτή Ελεφαντοστού έκανε και ένα εντυπωσιακό 1-2, με την Marie-Josee Ta Lou να είναι στο νήμα 2η με ατομικό ρεκόρ 7.05 και ίδια επίδοση με την Mujinga Kambundji από την Ελβετία, αφήνοντας εκτός βάθρου την Elaine Thompson και την Daphne Schippers.

Πιο πριν στα ημιτελικά των 60μ., πολύ γρήγορη όπως αναμενόταν ήταν η α’ σειρά όπου η Ahoure έκανε 7.01 και WL εκείνη τη στιγμή, η Thompson έκανε 7.10 και βάσει χρόνου πέρασε και η Schippers με 7.09, όχι όμως και η ταχύτερη φέτος έως μερικά λεπτά πριν, Oliver κι αυτό γιατί στη β’ σειρά είχαμε μια σπάνια περίπτωση.

Μετά την Ta Lou που έκανε 7.08, μαζί έπεσαν Ahye και Burchell σε 7.145 με το φωτο-φινις να μην μπορεί να ξεχωρίσει κάποια. Έτσι βάσει επιπλέον κανονισμού από το 2015 “Όταν η πρόκριση γίνεται βάσει κατάταξης και χρόνου, σε ισοπαλια στην τελευταία θέση κατάταξης υπάρχει πρόκριση των αθλητών και μειώνει τις θέσεις βάσει χρόνου.

Πριν προβλεπόταν κλήρωση ή παλαιότερα μπαραζ – είχε συμβεί με την Πατουλίδου στο Ευρωπαικό κλειστού του 1990 όταν είχε κάνει στον προκριματικό των 60μ. με εμπόδια πανελ.ρεκόρ 8.08 και σε ισοπαλία με Γερμανίδα αθλήτρια στην τελευταία θέση πρόκρισης, έγινε για πρώτη φορά μπαράζ όπου έκανε 8.12 χάνοντας και μένοντας εκτός τελικού.
Στις ΗΠΑ παραλίγο να χρειαστεί στρίψιμο νομίσματος για πρόκριση στα 100μ. από τα trials για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 μεταξύ των ισόπαλων τρίτων Felix – Tarmoh, εάν δεν επιθυμούσαν μπαράζ ή δεν αποσυρόταν κάποια, κάτι που έπραξε τότε η Tarmoh.


Πηγή: stivoz.com

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Η σύγχρονη δρομική κοινότητα

Αφήστε μια απάντηση