Αρχική / Επικαιρότητα / Birmingham 2018, error 163.3

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επικαιρότητα

Birmingham 2018, error 163.3

Birmingham 2018, error 163.3

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στιγματίστηκε από πολλές ακυρώσεις σε δρομικά αγωνίσματα και ιδίως στα 400μ.
Βλέποντας κανείς στα αποτελέσματα θα δει περίπου το 1/4 των αθλητών με ένδειξη “DQ 163.3”.

Ο κανονισμός αυτός της IAAF είναι που ορίζει ότι ο αθλητής θα πρέπει να παραμένει εντός του διαδρόμου. Ωστόσο αν πατήσει έξω από την εξωτερική γραμμή στη στροφή ή έξω από το διάδρομο στην ευθεία, χωρίς να αποκτήσει ουσιαστικό πλεονέκτημα (που θα μπορούσε να είναι και η βελτίωση θέσης στην εσωτερική) χωρίς να παρεμποδιστεί άλλος αθλητής, δεν ακυρώνεται.

Ο διάδρομος μαζί με την εξωτερική γραμμή έχει πλέον πλάτος 1,22μ. (πριν το 2004 ήταν 1,25μ) και οι γραμμές πάχος 5 εκατοστών.
Στον κλειστό στίβο το πλάτος στον περιφερειακό στίβο είναι όμως μικρότερο, στα 0,90μ. (που είναι συνήθως, ή 1μ.) με ευχέρεια έως 1,10μ.
Από στροφή σε ευθεία υπάρχει βαθμιαία μετάβαση στην κλίση. Στον κλειστό, κάθε ευθεία είναι περίπου 35,7μ.
Στο σημείο που γίνεται η εναλλαγή στροφής-ευθείας, υπάρχει μικρό σημάδι και κώνος στην εσωτερική πλευρά.

Να σημειωθεί ότι όταν δεν υπάρχει κράσπεδο θα πρέπει να τοποθετούνται κώνοι τουλάχιστον 15εκ, στη στροφή ανά έως 1,5μ. ενώ στην ευθεία έως 10μ. (Οι διάδρομοι μετρώνται στα 20εκ. από την εσωτερική γραμμή ενώ για τον 1ο διάδρομο εφόσον υπάρχει κράσπεδο, στα 30 εκατοστά.)

Η Arena του Birmingham είχε εγκαινιαστεί στα τέλη του 1991 (από τον Linford Christie) και είχε φιλοξενήσει και το παγκόσμιο του 2003 όπου κι εκεί υπήρξαν πολλές ακυρώσεις. Ανακαινίστηκε στα τέλη του 2014.

Η “Marca” αναφέρει ότι κατασκευαστικά διαφέρει, έχοντας 2 σημεία (αντί ενός κεντρικού) απ΄ όπου ορίζονται τα τόξα σε κάθε στροφή και έτσι δυσκολεύει αθλητές που δεν έχουν προπονηθεί επαρκώς για να έχουν προσαρμογή σε παρόμοιο στίβο –και τους οδηγούσε πιο μέσα στην έξοδο της στροφής.

Στο αγώνισμα των 400μ. έγιναν συνολικά 12 ακυρώσεις για παραβίαση διαδρόμου! Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ήταν μετά από λεπτομερή επανεξέταση video.
Από την IAAF υπήρχε η σχετική οδηγία και η υπέρμετρη σχολαστικότητα των Βρετανών οδήγησαν στο φαινόμενο αυτό.

Η αρχή έγινε με ακύρωση… όλων των αθλητών μιας προκριματικής σειράς, πρωτοφανές περιστατικό στα χρονικά – με τον Bralon Taplin που είχε την κορυφαία επίδοση φέτος, μεταξύ αυτών.

O Ισπανός Oscar Husillos τερμάτισε πρώτος στον τελικό των 400μ. με επίδοση που θα ήταν ρεκόρ Ευρώπης και αγώνων. Ακυρώθηκε όμως, όπως και ο δεύτερος Luguelin Santos, στον οποίο φαίνεται να είχαν χαριστεί στα ημιτελικά.

Την ώρα που ο Husillos έδινε συνέντευξη στο ισπανικό κανάλι, έμαθε live τα δυσάρεστα, πάντως το αντιμετώπισε ψύχραιμα σε ανάρτησή του: “Τελειωσε ενα τελικος που στην αρχη της χρονια δεν προγραμματιζα κι εκανα την καλυτερη δυνατή εμφανιση και δεν θα το ξεχάσω ποτε. Κραταω το οτι μαθαινω από τα λαθη μου, ενα μεγαλο εθνικο ρεκορ, την αλλαγη οπτικης και νοοτροπιας γιατι ειδα τι μπορω να κανω. Ευχαριστω για τα μηνυματα και την υποστηριξη. Τα λεμε στον ανοιχτο”.

Από την πλευρά του Taplin, η ομοσπονδία (Γρενάδα) έκανε ένσταση υποστηρίζοντας ότι ο Taplin ήταν ήδη στην ευθεία και δεν απέκτησε πλεονέκτημα, όμως δεν έγινε δεκτή.

Και στην περίπτωση της Μαρίας Μπελιμπασάκη όμως που ήταν άτυχη με οριακό πάτημα, οριακά ήταν το επίμαχο σημείο, μεταξύ στροφής και ευθείας.

Στις γυναίκες, ακυρώθηκε μια από κάθε ημιτελική σειρά, η Μπελιμπασάκη, η Τζαμαικανή Ann McPherson και η Ελβετίδα Lea Sprunger που έγραψε: “Ακυρώθηκα… πάτησα στην εσωτερική, ένα λάθος που καλά καλά δεν μπορείς να το δεις σε πραγματική ταχύτητα. Είμαι θυμωμένη και απογοητευμένη με την απόφαση… Μου πηραν τη δυνατότητα (για μετάλλιο) και την ευκαιρία να αλλάξω την καριέρα μου!”, ενώ σε επόμενη ανάρτησή της έγραψε “Αφήνω το Birmingham με την αίσθηση ότι κάποιος έκλεψε κάτι από μένα”, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες.

O team manager της Τζαμάικα, Frater, σχολίασε πως οι αθλητές οφείλουν να μάθουν από την εμπειρία αυτή και να προχωρήσουν – Η Τζαμάικα βέβαια έκανε και τραγικό λάθος στην 4χ400μ. στην αλλαγή όπου η αθλήτριά της που θα παραλάμβανε μπήκε πιο εσωτερικα άλλης και οι κριτές δεν της χαρίστηκαν.

Η Μπελιμπασάκη σε αναρτήσεις της δεν έκρυψε την πικρία της για τον κόπο που έκανε και τη στέρηση της χαράς του τελικού, ενώ πεισμωμένη έδωσε την υπόσχεση ότι το καλοκαίρι θα πάει για μετάλλιο στο αγώνισμα, στο Ευρωπαικό ανοικτού.

Στον κλειστό από το 2006 δεν γίνεται στις κορυφαίες διοργανώσεις το 200αρι που η ταχύτητα είναι μέγιστη και σίγουρα θα είχε ακόμα περισσότερα περιστατικά. Και στον ανοικτό στίβο άλλωστε το αγώνισμα αυτό συχνά υποφέρει. Ο Λ.Τσάκωνας όταν κέρδισε τον ημιτελικό στο ευρωπαικό 2012, στο ευρωπαικό 2016 ο Martina που τερμάτισε 1ος, ο ίδιος μαζί με τον Spearmon στους Ολυμπιακούς 2008 που τερμάτισαν μετά τον Bolt, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Πηγή: stivoz.com

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Η σύγχρονη δρομική κοινότητα

Αφήστε μια απάντηση