Εντυπωσιακός ο Walsh – 6η η Παπαχρήστου – Μάχη στο 7θλο
Τον τελικό της σφαιροβολίας με τον ΝεοΖηλανδό Walsh να εντυπωσιάζει και του τριπλούν με την Παπαχρήστου να παίρνει την 6η θέση είχε το πρωινό πρόγραμμα της Γ’ ημέρας στο Birmingham.
Η Βούλα Παπαχρήστου ξεκίνησε τις προσπάθειές της στο τριπλούν με 14,05μ., επίδοση που τελικά ήταν και η καλύτερή της, ενώ είχε και άλμα στα 14,01μ. που την έβαλε πιο ψηλά στην κατάταξη απο την Prokopenko που επίσης αρκέστηκε στα 14,05μ. Η Παπαχρήστου έτσι ήταν στην 8αδα κι έκανε ακόμα 2 προσπάθειες, μένοντας στην 6η θέση τελικά.
Στην 5η της προσπάθεια η παγκ.πρωταθλήτρια στο Λονδίνο Yulimar Rojas που κινδύνευε να βρεθεί εκτός βάθρου, έφτασε στα 14,63μ. και πήρε τη νίκη.
Ως τότε η Τζαμαικανή Kimberly Williams είχε την πρωτοπορία, με ατομικό ρεκόρ 14,48μ., ενώ πριν, στο 4ο άλμα, η Ισπανίδα Ana Peleteiro που στην τρίτη προσπάθεια μπήκε 8αδα, έκανε μεγάλο ατομικό ρεκόρ με 14,40μ. σε άλμα που ήρθε σε συνέχεια του 14,33μ. της Panturoiu και του 14,28μ. της Orji (το βελτίωσε με 14,31μ.) που για λίγο βρέθηκαν στην τριάδα.
Στη σφαιροβολία ο ΝεοΖηλανδός Tomas Walsh κράτησε τον τίτλο του με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Ξεκίνησε εντυπωσιακά με 22,13μ. που ήταν ρεκόρ Ωκεανίας, κλειδώνοντας λογικά τη νίκη, επανέλαβε την επίδοση στην τρίτη του προσπάθεια και στην τελευταία βολή του αγώνα έφτασε στα 22,33μ. για να κάνει ρεκόρ αγώνων που έιχε ο Timmermann με 22,24μ. από την πρώτη διοργάνωση του 1987!
Ο Tomas έγινε ο 4ος όλων των εποχών, μετά το παγκ.ρεκορ 22,66μ του Barnes και τα 22,55μ. του Timmermann από το 1989 και τα 22,40μ. του Nelson προ δεκαετίας.
O David Storl και ο Tomas Stanek έριξαν 21,44μ. στην 4η τους προσπάθεια και πέρασαν τον Βραζιλιάνο Romani που είχε κάνει ρεκόρ Ν.Αμερικής με 21,23μ. και το έφτασε στο τέλος στα 21,37μ.
Στα προκριματκά των 800μ. γυναικών ήταν αρκετά ανταγωνιστικά, με τρεις σειρές απ΄οπου περνούσε η νικήτρια και 3 επιδόσες.
Το ίδιο το live της IAAF κορόιδευε την κατάσταση γράφοντας ότι “δεν θα ήταν Birmingham 2018 χωρίς κάποια ακύρωση στο αγώνισμα και ήταν η σειρά της Wambui”.
Η θηριώδης Κενυάτισσα τερμάτισε στη γ’ σειρα πίσω από την Francine Niyonsaba που έκανε την καλύτερη επίδοση με 2.00.99 και περνούσε με επίδοση αλλά ακυρώθηκε.
Eτσι ευνοήθηκε η Alemu που ήταν στην α’ σειρά μετά την Wilson και θ΄α έμεν για 1εκ. εκτός τελικού από την Rogers, την τρίτη της β’ σειράς όπου κέρδισε η Oskan-Clarke και ακολούθησε η Buechel.
Στα 1500αρια η α’ σειρά ήταν η ταχύτερη με τον Iguider σε 3.40.13 ενώ περασε μέχρι και ο 5ος, ο O’Hare με 3.42.46 και καλύτερη επίδοση ακόμα και από των νικητών των άλλων σειρών Tefera και Wightman.
Στα 4χ400μ. τα προκριματικά είχαν 8 ομάδες ανδρών και 9 γυναικών, για τις 6 του τελικού, με τις ΗΠΑ καλύτερες.
Τα 60αρια ξεκίνησα με ελεγόμενες κούρσες και θα κορυφωθούν βέβαια τα απόγευμα με ημιτελικά και τελικό, με τοθς Coleman, Baker και Su να ξεχωρίζουν.
Στο 7θλο ο Kevin Mayer έμεινε χαμηλα για τα δεδομένα του στο επι κοντω με 5μ., προηγείται βέβαια με 5471β. και δύσκολα αλλά πλέον είναι εφικτό να καλυφθεί στο 100αρι η διαφορά που πλησίασε στους 34β. ο Damian Warner.
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη που θα είναι ακόμα πιο αμφίρροπη και για την τρίτη θέση όπου ο Kai Kazmirek με 5388 έχει 13β. περισσότερους του Maicel Uibo.
Το απογευματινό πρόγραμμα ξεκινάει στις 8μμ. ώρα Ελλάδος με τον τελικό του επί κοντώ γυναικών, όπου η Κατερίνα Στεφανίδη αγωνίζεται 10η, μετά τη Morris ενώ ακολουθούν Sidorova και Nageotte και μεταξύ αυτών αναμένεται η μαχη για τη νίκη και τα μετάλλια. Ο πήχυς ξεκινάει από τα 4,35μ. και πάει διαδοχικά 4,50μ., 4,60μ., 4,70μ. και μετά ανά 5εκ.
Στις 8.30μμ γίνεται ο προκριματικος των 60μ. με εμπόδια ανδρών όπου στην 1η σειρά στον 1ο διάδρομο τρέχει ο Κύπριος Μίλαν Τραίκοβιτς και στην 4η σειρά στον 3ο διάδρομο ο Κώστας Δουβαλίδης, δίπλα στον Aries Merritt. Περνάνε οι 4 πρώτοι και 4 χρόνοι από τις 5 σειρές για τις αυριανές 3 ημιτελικές.
Τελικοι γίνονται σε 60μ. εμπόδια γυναικων με την πανίσχυρη αμερικανικη τριάδα, ενώ θα έχουν προηγηθεί ημιτελικά, όπως και στα 60μ. ανδρών που κλεινουν το πρόγραμα, με μεγάλο όνομα τον νέο παγκόσμιο ρέκορντμαν Christian Coleman. Ακόμη, σε τριπλούν ανδρών, 800μ. ανδρών, 1500μ. γυναικών, τα αποδεκατισμένα από ακυρώσεις 400αρια και φυσικά το 7θλο που κλείνει με το 1000αρι.
Χάλκινη η Στεφανίδη, το χρυσό η Morris και δεύτερη η Sidorova στο επί κοντώ
Με τον τελικό του επί κοντώ γυναικών ξεκίνησε το απογευματινό πρόγραμμα της Γ’ ημέρας στο Birmingham, με την Κατερίνα Στεφανίδη να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο ενώ το πρώτο της χρυσό σε παγκόσμια διοργάνωση πήρε η Sandi Morris και ανάμεσά τους ήταν η “ανεξάρτητη” Anzhelika Sidorova.
Η Κατερίνα Στεφανίδη επέλεξε να ξεκινήσει ψηλά, από τα 4,70μ. τις προσπάθειές της και το έκανε επιτυχημένα.
Τα 4,70μ. πέρασε με την πρώτη και η Sidorova (που ξεκίνησε στα 4,60μ.), ενώ με τη δεύτερη οι Αμερικανίδες Morris και Naggeote.
Επίσης με την τρίτη η McCartney καθώς και η Newman κάνοντας ρεκόρ Καναδά. Δεν τα κατάφερε η Silva και οι Mullina, Kennedy.
Στα 4,80μ. κρίθηκαν τα μετάλλια καθώς το ύψος πέρασε με την πρώτη η Sidorova και με την τρίτη η Morris και η Στεφανίδη.
Η Naggeote που είχε την καλύτερη επίδοση φέτος με 4,91.με τη νίκη της στο πρωτάθλημα ΗΠΑ, εχασε τις 2 προσπάθειες που είχε, έχοντας συνεχίσει μετά από μια χαμένη στα 4,75μ., ενώ δεν τα κατάφερε ουτε η McCartney.
Η Sidorova πέρασε με την πρώτη και τα 4,85. όπου απέτυχαν μια φορά Morris και Στεφανίδη και συνέχισαν στα 4,90μ.
Εκεί η Sandi Morris τα πέρασε με τη δεύτερη -που ήταν τελευταία- της προσπάθεια, ενώ η Στεφανίδη δεν τα κατάφερε και πήρε έτσι ξανά το χάλκινο μετάλλιο με το σερί της να σταματάει χωρίς να καταφέρει την 20η νίκη και τον τίτλο που της έλειπε.
Με την τρίτη πέρασε τα 4,90μ. η Sidorova
Στα 4,95μ., ο πήχυς έκανε τη χάρη στη Morris στην τελευταία της προσπάθεια, χαρακτηριστική ήταν και η έκφραση της Sidorova, που δεν τα κατάφερε μετά.
Η επίδοση ήταν και ρεκόρ αγώνων -που είχε η Suhr με 4,90μ. από την προηγούμενη διοργάνωση.
Έτσι η Sandi Morris έφτασε στο πρώτο της χρυσό σε κορυφαία διοργάνωση, ενώ στη συνέχεια έβαλε για παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού, στα 5,04μ.
Η απονομή γίνεται την Κυριακή 20 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος (που είναι στις 5μμ. με το επί κοντώ ανδρών, όπου αγωνίζονται και οι Κώστας Φιλιππίδης, Εμμανουήλ Καραλής)
Ρεκόρ αγώνων Coleman και Harrison – δυναμική πρόκριση Δουβαλίδης και Τραίκοβιτς
Πηγή: stivoz.com
Ο Κινέζος Bingtian Su ήταν και πάλι εκπληκτικός, κάνοντας 6.42 και ρεκόρ Ασίας κι έγινε ο 5ος αθλητής διαχρονκά (μαζί με τον κάτοxο του ρεκόρ Ευρώπης Chambers, μετά τους Αμερικανούς Coleman, Greene, Baker, Cason) και μπήκε ανάμεσα στο αμερικανικό δίδυμο στο βάθρο
O Ronnie Baker τερμάτισε τρίτος, σε 6.44, επίδοση βέβαια που σχεδόν πάντοτε θα του έδινε χρυσό – εκτός του 1999 που θα ήταν πάλι τρίτος, ενώ ο Harden είχε κάνει τόσο και το 2001.
Πιο πριν στις 3 ημιτελικές σειρές, πρώτευσαν ο Coleman με 6.45 και με 6.52 o Baker και ο Su (ενώ άκυρη έκανε ο Ujah)
Στον μεγάλο τελικό των 60. με εμπόδια γυναικών, η παγκόσμια ρέκορντγουμαν των 100μ. εμπ. Kendra Harrison κατάφερε σπουδαία νίκη με 7.70, ρεκόρ αγώνων και ισοφάριση του πρόσφατου ρεκόρ ΗΠΑ της Nelvis, η οποία έμεινε 4η με 7.86.
Έτσι οι ΗΠΑ δεν έκαναν το απόλυτο στο βάθρο, καθώς η Christina Manning ήταν 2η με 7.79 όμως 3η ήταν η Nadine Visser με 7.84, ενω στα ημιτελικά έκανε ρεκόρ Ολλανδίας με 7.83.
Καλό ήταν το ξεκίνημα με τα προκριματικά των 60μ. με εμποδια ανδρών, όπου ο Μίλαν Τραίκοβιτς κέρδισε από τον 1ο διάδρομο την 1η προκριματική σειρά με 7.56 κι απείχε μόνο ένα εκατοστό από το πρόσφατο παγκύπριο ρεκόρ του πετυχαίνοντας με τον Eaton τη δεύτερη επίδοση του γύρου, ενώ ο Κώστας Δουβαλίδης ήταν 3ος στην πολύ δυνατή σειρά του πίσω από τους Pozzi που έκανε 7.53 και Merritt, με 7.66 και πήρε επίσης την απευθείας πρόκριση για τα αυριανά ημιτελικά.
Ακυρώσεις ξανά στα 400μ. και 3ο χρυσό Maslak – Νταμπλ Dibaba, θρίλλερ στο 7θλο
Αρκετοί και συναρπαστικοί ήταν οι τελικοί της Γ΄ημερας στο Birmingham, με μελανό σημείο ξανά τη σωρεία ακυρώσεων.
Στα 400μ. ο 25χρονος Ισπανός Οscar Husillos από τον εξωτερικό διάδρομο μπήκε στη σύγκλιση μπροστά σε 21.26 και παρέμεινε για να τερματίσει με το χρονόμετρο να δείχνει ρεκόρ αγώνων 44.92. Πιο πίσω μονομαχούσε ο Maslak με τον Cherry, με τον Santos όμως να τους προσπερνάει και να τερματίζει σε 45.09.
Όμως για μια ακόμα φορά είχαμε ακυρώσεις, μάλιστα και των 2 πρώτων κι έτσι νικητής αναδείχθηκε ο Τσέχος Pavel Maslak, με 45.47, για να πάρει το 3ο σερί χρυσό!
Τεράστιο ενδιαφέρον είχε το φινάλε στο 7θλο με τα 1000μ. O Γάλλος Kevin Mayer που έχει το ρεκόρ Ευρώπης απο το περσινό Ευρωπαικό με 6479β θα μπορούσε να το επιδιώξει αν δεν έμενε πριν στα 5μ. στο επί κοντώ και έφτανε κοντά στις επιδόσεις του, αλλά αντί γι αυτό έφτασε να παλεύει να κρατήσει την πρωτιά.
Ο Damian Warner έδωσε εξαρχής γρήγορο ρυθμό προσπαθώντας να ξεφύγει του Mayer επιχειρώντας να καλύψει τη διαφορά των 34β. Κατάφερε να κρατήσει μια διαφορά, κάνοντας υπερπροσπάθεια και οι 2 αθλητές, τελικά όμως παρέμεινε μια μικρή διαφορά 5 βαθμών, με τον Mayer να κερδίζει με 6348β. ενώ ρεκόρ Καναδά έκανε ο Warner που τερμάτισε σε 2.37.12 τα 1000μ.
Με καλό χιλιάρι σε 2.38.51 ο Εσθονός Maicel Uibo, που είναι αθλητής του Πέτρου Κυπριανού στη Georgia -και σύζυγος της Miller- έφτασε στους 6265β. κάνοντας ατομικό ρεκόρ και ανέβηκε στο βάθρο αφήνοντας εκτος τον Γερμανό Kazmirek με επίσης ατομικό 6238β.
Έντονες συγκινησεις είχε και το τριπλούν όπου ο Will Claye για λίγο μπόρεσε να μπει στην 8αδα μετά τα 3 πρώτα του άλματα,όμως στο 4ο έφτασε στα 17,43μ. και καλύτερη φετινή επίδοση, που τελικά του έδωσε και τη νίκη. Ο 34χρονος Nelson Evora είχε κανει στην τρίτη προσπάθεια 17,40μ. και ρεκόρ Πορτογαλίας, ενώ ο Βραζιλιανος Almir dos Santos βρέθηκε ανάμεσά τους κάνοντας 17,41μ. στο πέμπτο του άλμα.
Στο 1500αρι η τριάδα των 3000μ. Dibaba – Hassan – Muir ξεχώρισε και έδωσε μάχη μέχρι τέλους, με την Genzebe Dibaba να ξεφεύγει και να κάνει με 4.05.27 το νταμπλ, ενώ η σειρά άλλαξε καθώς η Muir πέρασε τη Hassan.
Στο 800αρι ο Πολωνός Adam Kszczot τοποθετήθηκε πριν τα 400μ δεύτερος πίσω από τον Ordonez και στα 500μ. πήρε κεφάλι και δεν απειλήθηκε ουσιαστικά κερδίζοντας εύκολα σε 1.47.47 για να πάρει επιτέλους τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο!
Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Windle 2 εκατοστά μπροστά από τον Ισπανό Ordonez. Αρχικά ο Αμερικανός ακυρώθηκε, ίσως αυστηρά, για σπρώξιμο και το χάλκινο θα πήγαινε στον Βρετανό Giles, αλλά δεν ίσχυσε.
Στα 400μ των γυναικών η Courtney Okolo πέρασε πιο γρηγορα, σε 23.98 ενώ πίσω της η Doyle πρόλαβε να μπει καλά εσωτερικά και ανάγκασε τη Wimbley να μείνει εξωτερικά. Η Okolo δεν είχε πρόβλημα και τερμάτισε σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ και την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο με 50.55.
Η Wimbley πέρασε τελικά την Doyle κι έκανε 51.47 έναντι 51.60, με τις Αμερικανίδες να κάνουν έτσι το 1-2 και οι ΗΠΑ να παίρνουν χρονικά το πρώτο τους χρυσό στη διοργάνωση – για να ακολουθήσουν 4 ακόμα.