Το αγώνισμα του επί κοντώ ανδρών ήταν αυτό που ξεκίνησε το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας στο Birmingham αλλά και το έκλεισε μετά από παραπάνω από 3 ώρες!
Ο αγώνας άρχισε στα 5,45μ. όπου ο Κώστας Φιλιππίδης, που αγωνιζόταν πρώτος από τους 15 του τελικού καθώς και ο Εμμανουήλ Καραλής το πέρασαν με τη δεύτερη προσπάθεια.
Με την πρώτη πέρασαν στη συνέχεια τα 5,60μ. Στα 5,70μ. πέρασε με την πρώτη ο Φιλιππίδης και με τη δεύτερη ο Καραλής. Σε αυτό το ύψος ξεκίνησε, επιτυχημένα, ο Lavillenie.
Ο Εμμανουήλ Καραλής πέρασε με την πρώτη τα 5,80μ., κάνοντας ατομικό ρεκόρ και πανελ.ρεκόρ εφήβων και πανηγυρίζοντάς το έξαλλα.
Ο Φιλιππίδης έχασε το πρώτο άλμα και άφησε το ύψος για τα 5,85μ. -όσο και το πανελλήνιο ρεκόρ του- όπου δεν τα κατάφερε και πήρε τελικά την 7η θέση – μαζί με τον Duplantis.
Ο Καραλής μετά από μια χαμένη στα 5,85μ., άφησε το ύψος πηγαίνοντας στα 5,90μ. χωρίς τελικά επιτυχία και ήταν 5ος – μαζί με τον Holzdeppe.
Το 5,90μ. -που θα φυσικά μετάλλιο- εκτός από πανελλήνιο θα ήταν και παγκ.ρεκόρ εφήβων (το οποίο είχε και ο Καραλής με 5,78μ. στο ΣΕΦ αλλά το ανέβασε πρόσφατα κατά 10 εκατοστά ο Duplantis)
Το υψος αυτός πέρασε μονάχα ο Γάλλος -παγκόσμιος ρέκορντμαν- Renaud Lavillenie. Ο Αμερικανός Sam Kendricks που έκανε και μια προσπάθεια στα 5,95μ. και ο Πολωνός Piotr Lisek είχαν περάσει πριν τα 5,85μ. με την πρώτη και πήραν τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα, σε μια επανάληψη της κατάταξης του προηγούμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Ο Lavillenie στη συνέχεια έβαλε τον πήχυ στα 6μ. αλλά δεν τα κατάφερε.
Πριν την έναρξη του απογευματινού προγράμματος, έγινε και η απονομή στις νικήτριες του επί κοντώ γυναικών, με την Κατερίνα Στεφανίδη στην 3η θέση.
Εντυπωσιακό φινάλε είχε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Birmingam, με παγκόσμιο ρεκόρ στα 4χ400μ. και μάλιστα όχι από τις ΗΠΑ που ήταν το φαβορί, αλλά την ομάδα της Πολωνίας.
Η ομάδα των ΗΠΑ ήταν το φαβορί και ξεκίνησε εντυπωσιακά με τον Fred Kerley και το πρώτο 400αρι να περνάει στα 44.84!
Σειρά είχαν οι Cherry και Bailey που ήταν 2ος και 4ος στο 400αρι. Η ομάδα της Πολωνίας με τους Zalewski, Omelko, Krawczuk, έμεινε σχετικά κοντά πλησιάζοντας πολύ για την τελευταία αλλαγή όπου πήραν ο Norwood για τις ΗΠΑ και ο Krzewina για την Πολωνία.
Ο Αμερικανός αύξησε αρχικά την διαφορά όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί ως το τέλος με τον Krzewina να τον προσπερνάει και να τερματίζει σε 3:01.77 σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ!!
Πρόσφατα η ομάδα πανεπιστημίου 4χ400μ. από τη Ν.Καλιφόρνια (χωρίς κάποιον αθλητή της να είναι στην 4αδα τώρα) είχε κάνει 3.01.98 ενώ πριν το παγκ.ρεκόρ ήταν στα 3.02.13 από το παγκόσμιο του 2014 με Clemons, Verburg, Butler, Smith – και καλύτερη επίδοση παρέμενε το 3.01.96 από το 2006 με Clement, Wariner, Williamson, Spearmon, όμως δεν είχε αναγνωριστεί ως WR.
Στη μάχη για την 3η θέση, οι Βέλγοι με τους 3 Borlee και τον Sacoor, κατάφεραν τελικά να πάρουν το χάλκινο καθώς ο Kevin Borlee έπιασε τον Lalonde Gordon στο νήμα κερδίζοντας για 1 εκατοστό.
Το Βέλγιο που είχε το ρεκορ Ευρώπης με 3.02.87 από το 2015, έκανε τώρα 3.02.51 και είναι η 3η χώρα διαχρονικά, ενώ το Τρινινταντ που είχε κάνει την έκπληξη κερδίζοντας στο παγκόσμιο ανοικτού στο Λονδίνο είναι πλέον η επόμενη καλύτερη.
Στην κούρσα των γυναικών, οι ΗΠΑ επικράτησαν με τις Hayes, Moline, Wimbley, Okolo να κάνουν σχεδόν κατά 1″ εθνικό ρεκόρ με 3.23.85, αλλά και ρεκόρ αγώνων και βελτιώσαν κατά 3εκ. την επίδοση της Ρωσίας του 2004 – ενώ δεν απείχε ιδιαίτερα και το παγκόσμιο που έκανε 2 χρόνια μετά με 3.23.37.
Η Τζαμάικα τερμάτισε δεύτερη αλλά ακυρώθηκε καθώς στην πρώτη αλλαγή η αθλήτριά της τοποθετήθηκε πιο εσωτερικα από την αθλήτρια της Ουκρανίας που μπαίνοντας στην τελευταία στροφή ήταν πιο μπροστά κι έτσι η Πολωνία πήρε το αργυρό, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε και ακύρωση της Μεγ.Βρετανίας – παντως στα αποτελεσματα εμφανίζεται 3η.
Κατά τη διάρκεια των αγώνων έγινε ένα μικρό αφιέρωμα στον Sir Roger Bannister που απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.
Το 1954 έγινε ο πρώτος που κατέβηκε τα 4 λεπτά στο μίλι σε μια ιστορική επίδοση-ορόσημο, με το όνομά του να έχει ταυτιστεί με τις ικανότητες των δρομέων στίβου.
Τις περισσοτερες φορες οι κουρσες των μεσαιων αποστασεων δεν διεκδικουν δαφνες σε οτι αφορα στον ρυθμο. Οι αθλητες συμβιβαζονται με την θεση και αυτο συνεχιστηκε σε ενα ακομη πρωταθλημα.
Στα 3000μ ανδρων (μετα τις πολλες ακυρωσεις στον προκριματικο) μετά απο δύο εξαιρετικα αργα πρωτα χιλιόμετρα, οι 3 Αιθιοπες πηραν την πρωτοπορια και ανέβασαν πολυ το ρυθμο. Ο Yomif Kejelcha πηρε τελικά την νίκη με 8.14.41 μπροστα απο τον συμπατριωτη του Barega, ενώ ο Κενυατης Birgen έσπασε την τριαδα (όπως και ο αμερικανοποιημενος Kipchirchir που τελικα ακυρώθηκε)
Ο 19χρονος Samuel Tefera και οι Iguider και Wote παλεψαν μετα τα 1000μ στο 1500αρι, με τον Lewandowski να τους παρακολουθει στενα -και τελικα να μπαινει σφηνα αναμεσα στους δυο πρωτους- για να κερδισει αλλο ενα μεταλλιο για τον ιδιο και την Πολωνια, σε μια κουρσα που κρίθηκε λιγο κατω απο τα 4 λεπτα.
Εξαιρεση στις αργες κουρσες αποστασεων της ημερας αποτελεσε το 800αρι των γυναικων. Υπευθυνη γι’αυτο υπηρξε η Αμερικανα Ajee Wilson, η οποια εδωσε εναν πολυ καλο ρυθμο (28.99-59.02-1.28.81, οδηγησε απο την εκκινηση μεχρι τα 700μ.) για να παρει τελικα την δευτερη θεση πισω απο τον φοβερη και τρομερη Francine Niyonsaba απο το Μπουρουντί που διατήρησε τον τίτλο της και τριτη την βρετανή Clarke, που γλίτωσε -ως…γηπεδούχος ίσως- την ακυρωση, ενω βεβαια δεν υπήρχε η απειλή της Wambui που ακυρωθηκε στα προκριματικά.
Οι χρονοι των νικητριων 1.58.31, 1.58.99, 1.59.81 ήταν όλοι ατομικά ρεκόρ
Στο μήκος η Σέρβα Ivana Spanovic έφτασε στο πολυπόθητο χρυσό. Ξεκίνησε με 6,89μ. και ήταν επικεφαλής μετά τις 3 πρώτες προσπαθειες. Η Αμερικανίδα Brittney Reese που ήταν η νικήτρια το 2016 (αλλά και 2 φορές ακόμα) έκανε στην 4η της προσπάθεια 6,89μ. και υπερείχε με καλύτερη επόμενη, αλλά η Spanovic απάντησε αμέσως κάνοντας 6,96μ. και την καλύτερη φετινή επίδοση, ενώ δεν συνέχισε μετά, παρέμεινε όμως πρώτη.
Όπως αναμενόταν, οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στα μετάλλια με 6 χρυσά (και 18 στο σύνολο) ενώ 4 είχε η Αιθιοπία κερδίζοντας τις αποστάσεις.
Από 2 χρυσά είχε η Πολωνία, η διοργανώτρια Μ.Βρετανία και η Γαλλία.