Αρχική / Ψυχολογία / Kάντο όπως οι διαθλητές

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επιλεγμένα / Ψυχολογία

Kάντο όπως οι διαθλητές

Kάντο όπως οι διαθλητές

Tρέξε με πέδιλα σκι πάνω στο χίονι όσο πιο γρήγορα μπορείς. Τώρα σταμάτα και πυροβόλησε ένα στόχο στο μέγεθος ενός μπισκότου σε απόσταση 50 μέτρων. Αν αστοχήσεις θα χρεωθείς έξτρα γύρους χιονοδρομίας.

Οι περισσότεροι από εμάς ευτυχώς δεν θα χρειαστεί να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας στο δίαθλο, ένα σπορ πολύ στρεσσογόνο που απαιτεί σωματική ένταση και ψυχονοητική ηρεμία..Όμως μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτό. Να μάθουμε πως να διαπραγματευόμαστε με την ένταση και την χαλαρότητα σε μια στιγμή.

Απο φυσιολογική άποψη το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση «μάχης», η καρδιά σφυροκοπά και όλοι οι μύες είναι σε ένταση. Όμως το νοητικό κομμάτι έιναι η μεγαλύτερη πρόκληση γιαυτούς τους αθλητές. Είναι το κομμάτι που αφορά όλους τους αθλητές. Η νοητική πρόκληση που υπάρχει σε κάθε σπόρ. Ας δούμε λοιπόν πως τα καταφέρνουν:

Έσω έτοιμος.  Μελέτησε την διαδρομή και αν το δυνατόν προπονήσου πάνω σε αυτή, όπως κάνουν αυτοί οι αθλητές. Θέσε σημεία και ορόσημα που ανάλογα θα κινηθείς αμυντικά ή επιθετικά σχετικά με τον ρυθμό σου.

Άκου την αναπνοή σου. Έρευνες έχουν  δείξει πως η ελεγχόμενη αναπνοή, ακόμα και αν δεν αθλείσαι, βοηθάει στο να μειωθεί το στρες και αυξάνεται η εγρήγορση. Έτσι οι συγκεκριμένοι αθλητές παρόλο που η καρδιά τους χτυπαέι γρήγορα, η ελεγχόμενη αναπνοή τους βοηθάει να κατεβάσουν ρυθμούς και να αποκτήσουν έναν έλεγχο στο κορμί τους σχετικά γρήγορα. Χρειάζεται εξάσκηση η εναλλάγη από ταχεία αναπνοή σε βραδύτερη.

Να είσαι εκεί.  Με την έννοια του να έχεις πλήρη ενημερότητα του περιβάλλοντος και του τι συμβαίνει γύρω σου. Να πηγαίνεις τον αγώνα βήμα βήμα, στιγμή-στιγμή. Μην αποσπάσαι για το πιο μετά. Μείνε στην στιγμή και συγκεντρώσου σε αυτό.

Συγκεντρώσου στο γεγονός, όχι στο αποτέλεσμα. Σπασε την προσπάθειά σου σε μικρά κομμάτια μέχρι το τέλος και το αποτέλεσμα θα έρθει έτσι και αλλίως στο τέλος.

Συναγωνίσου τον εαυτό σου, όχι τους άλλους. Η πίεση αυξάνεται όταν οι άλλοι προστίθενται στον ανταγωνισμό. Πρώτα αναμετρήσου με σένα και του το τι μπορείς να πάρεις καλύτερο από σένα. Οι άλλοι είναι πολλοί και δεν μπορείς να τους νικάς όλους. Αν καταφέρεις να ξεπερνάς τον εαυτό σου θα σαι πάντα ευχαριστημένος. Αν συγκρίνεσαι όμως με τον Μπέκελε θα σαι μια ζωή δυστυχής και ανικανοποίητος.

Στρέψε την προσοχή σου
Είχαμε πει και σε προηγούμενο άρθρο πως η εστίαση της προσοχής του αθλούμενου εναλλάσεται είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω. Αν είσαι απο αυτούς που μόλις νοιώσουν το κορμί τους να κουράζεται αρχίζουν και κάνουν μνημόσυνα τότε βγες από εκεί τώρα! Επικεντρώσου στον πισινό του μπροστινού σου, στην όμορφη διαδρομή, στον τερματισμό ή βάλε επιτέλους εκείνα τα αναθεματισμένα ακουστικά και πάτα την ένταση στο φουλ!. Καμιά φορά θα χρειαστεί να εναλλάσεσαι μέσα έξω στην προσοχή σου και αυτό έιναι το ιδεατό για έναν αθλητή και δη δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Η σύγχρονη δρομική κοινότητα

Αφήστε μια απάντηση