Κατηγορία: Lightweight trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 221γρ. – 10mm drop (28/18mm)
Πριν περίπου τρεις μήνες, αρχίσαμε ξαφνικά να βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις για το επερχόμενο Nike Epic React.
Κάτι ακουγόταν το προηγούμενο διάστημα για το νέο αφρό που ετοίμαζε η Nike αλλά κανείς δεν ήξερε λεπτομέρειες. Πολλοί περίμεναν ότι θα είναι μια παραλλαγή του ZoomX που χρησιμοποιείται στο Vaporfly 4% αλλά και πάλι τίποτα δεν ήταν ξεκάθαρο. Το μόνο βέβαιο ήταν ότι το νέο υλικό θα αντικαθιστούσε τον Lunarlon, τον πιο μαλακό από τους αφρούς που διαθέτει η εταιρεία για τα δρομικά της μοντέλα.
Οι φωτογραφίες συνοδευόντουσαν από διάφορα νούμερα και χαρακτηριστικά, με το τμήμα marketing να δείχνει πως έχει δουλέψει εξίσου σκληρά με τα τμήματα σχεδίασης και παραγωγής. Nike είναι αυτή, άλλωστε…
Ο React είναι 11% πιο μαλακός από τον Lunar, 5% ελαφρύτερος και με 13% περισσότερη επιστροφή ενέργειας.
27.000 χιλιόμετρα δοκιμών, 400 διαφορετικοί συνδυασμοί και ρυθμίσεις του αφρού, με τους Mo Farah και Galen Rupp να συμμετέχουν στην εξέλιξή του. Πολύ cushioning αλλά και bounce συγχρόνως.
Επίσης, μεγάλη ανθεκτικότητα. Δόθηκαν σε δοκιμαστές παπούτσια που είχαν ήδη γράψει 800 χιλιόμετρα αλλά η αίσθηση που αυτοί απεκόμισαν, έμοιαζε για μόλις 30 χλμ, κατά μέσο όρο.
Μεγάλος ντόρος λοιπόν γύρω από το παπούτσι και πολλές υποσχέσεις. Βέβαια, λίγο πολύ τα ίδια ισχυρίζονται οι περισσότερες εταιρείες για τα νέα μοντέλα τους, απλά στην περίπτωση του Epic React ήταν ακόμη πιο αισθητό. Οι περισσότεροι θα θυμάστε όταν η Adidas λάνσαρε το Ultra Boost ως το “καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο”. Είχαν βάση οι ισχυρισμοί της; Καμμία. Εδώ που τα λέμε, δεν είμαι βέβαιος αν είναι καν για τρέξιμο το συγκεκριμένο… Η επιτυχία του παρ’ όλα αυτά, ήταν και είναι τεράστια και αυτό έχει να κάνει σαφώς και με το επιθετικό marketing.
Ας δούμε τι ακριβώς είναι το νέο Epic και πώς “δουλεύει”, γιατί καλή είναι η παράθεση αριθμών κι οι διαφημίσεις με τα αφρολέξ και τα ελατήρια αλλά η ετυμηγορία βγαίνει στον δρόμο.
Επάνω μέρος
Το επάνω μέρος του Epic είναι μία λεπτή πλεκτή κάλτσα. Αυτό, τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχει γλώσσα, αφρώδες στον αστράγαλο, δομικά στοιχεία ή κορδόνια που να λειτουργούν σαν… κορδόνια.
To Flyknit είναι λεπτύτερο, πιο εφαρμοστό αλλά και πιο ελαστικό απ’ ό,τι στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, με διαφορετική πυκνότητα ύφανσης, αναλόγως του σημείου. Εκεί όπου περνούν τα κορδόνια, υπάρχουν δύο overlays από σκληρό συνθετικό, τα οποία δίνουν μια ελαφριά δομή στο upper, βοηθούμενα κι από το επίσης σκληρό logo της Nike.
Στο πίσω μέρος υπάρχουν δύο μίνιμαλ κολάρα, ένα εξωτερικά κι ένα εσωτερικά, ενώ το χείλος γύρω από τον αστράγαλο είναι από σκέτο, πολύ ελαστικό ύφασμα. Γενικότερα, στο νέο Epic δεν υπάρχει πουθενά έστω και ελάχιστο αφρώδες. Επίσης, όπως συνηθίζει η Nike και σε άλλα μοντέλα της, στo μεσαίο τμήμα η γραμμή του παπουτσιού στενεύει αρκετά.
Να σημειώσω εδώ πως απ’ όσα μοντέλα με Flyknit έχω δοκιμάσει, τα συναισθήματα ήταν μάλλον ανάμεικτα. Πολύ άνετο κι ευχάριστο όταν πηγαίνεις αργά, σε πιο γρήγορους ρυθμούς ή στροφές όμως, αδυνατεί να συγκρατήσει σωστά το πόδι. Παρ’ όλα αυτά, στο Epic React έχουμε μια διαφορετική περίπτωση.
Στο πίσω μέρος υπάρχει μία “θηλειά”. Όσα παπούτσια έχουν κάτι αντίστοιχο, είναι απλά για να σε διευκολύνει στο να τα φορέσεις. Λειτουργικό μεν, χωρίς όμως να είναι κάτι απαραίτητο. Στο React αντιθέτως, είναι 100% απαραίτητη η θηλειά αυτή. Το ύφασμα γύρω από τον αστράγαλο είναι πολύ σφιχτό, ανεξάρτητη γλώσσα δεν υπάρχει για να “ανοίξεις” το παπούτσι, οπότε φανταστείτε ότι είναι σα να προσπαθείς να βάλεις το πόδι σου σε μια πολύ στενή κάλτσα. Ακόμη και στο “ψηλό” LunarEpic, η διαδικασία είναι ασυγκρίτως ευκολότερη. Γεγονός είναι ότι το ύφασμα ανοίγει αρκετά μετά από λίγο και το πόδι μπαίνει πολύ πιο άνετα, την πρώτη φορά όμως νομίζεις ότι δοκιμάζεις λάθος νούμερο.
Με το που καταφέρεις όμως να φορέσεις το παπούτσι, καταλαβαίνεις ότι άξιζε τον κόπο η ταλαιπωρία. Το ελαστικό ύφασμα αγκαλιάζει το πόδι, όχι απλά “σαν κάλτσα”, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά σαν δεύτερο δέρμα! Δίνει την αίσθηση ότι έχει πάρει το σχήμα του ποδιού σου, χωρίς να αφήνει πουθενά κενά και αέρα. Μόνο στην περιοχή των δαχτύλων είναι ελαφρώς πιο χαλαρό, στο ύψος κυρίως, κάτι που είναι αναμενόμενο. Πιστεύω δε πως αρκετά πέλματα θα μπορέσουν να “κουμπώσουν” τόσο καλά μέσα στο Epic, που δεν θα είναι καν απαραίτητη η χρήση των κορδονιών.
Ούτως ή άλλως, με τα κορδόνια δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα εν προκειμένω. Από την στιγμή που δεν υπάρχει η κλασική σχεδίαση, με τα δύο “ανεξάρτητα” πλαινά πάνω από μία γλώσσα, ουσιαστικά δεν έχεις τι να σφίξεις. Τα περιθώρια ρύθμισης της εφαρμογής είναι προκαθορισμένα και περιορισμένα, με όλη την δουλειά να γίνεται αποκλειστικά από την ελαστικότητα του Flyknit. Ακόμη και το συνθετικό δομικό στοιχείο που φιλοξενεί τις τρύπες, είναι κολλημένο επάνω στο ύφασμα και κινείται μαζί του, δεν μπορεί να βοηθήσει σε κάτι. Κι αν σφίξεις πολύ τα κορδόνια, θα διαπιστώσεις τελικά πως η αλλαγή στην εφαρμογή είναι αμελητέα, ενώ συγχρόνως κινδυνεύεις να νοιώσεις πίεση από το δέσιμο.
Φυσικά, η σχεδίαση του upper είναι βέβαιο πως δεν θα μπορέσει να φιλοξενήσει οποιοδήποτε σχήμα ή όγκο ποδιού. Αν κάποιος έχει πολύ φαρδύ πέλμα, το πιθανότερο είναι να νοιώσει πως ασφυκτιά μέσα στο παπούτσι, τόσο στο toe box όσο και την περιοχή της καμάρας, κυρίως. Επίσης, κάποιοι με πολύ στενή φτέρνα ίσως να μην καταφέρουν να την “κλειδώσουν” και η αίσθηση να είναι κάπως χαλαρή στο σημείο εκείνο. Πειραματιστείτε λίγο και με το πάχος της κάλτσας, θα κάνει διαφορά. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, το Epic χρειάζεται οπωσδήποτε δοκιμή πριν το αγοράσετε.
Τρέχοντας, το upper του Epic κυριολεκτικά εξαφανίζεται, δεν το αισθάνεσαι πουθενά. Ξέρω, το έχω ξαναπεί και για άλλα μοντέλα, εδώ όμως σχεδόν κυριολεκτώ. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το πρόβλημα των πλεκτών υφασμάτων (knit) που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούνται, είναι ότι η ελαστκότητά τους κάνει πιο χαλαρή την εφαρμογή και τελικά δεν καταφέρνει να κρατήσει το πόδι στις δύσκολες καταστάσεις (γρήγορος ρυθμός και στροφές). Γι’ αυτό τον λόγο, συνήθως χρησιμοποιούνται εξωτερικά πλαστικά panels και κολάρα, χωρίς να είναι πάντα αποτελεσματικά μάλιστα, ενώ συγχρόνως προσθέτουν όγκο και βάρος στην όλη κατασκευή.
Στο Epic φαίνεται να έχει βρεθεί ένας σχεδόν ιδανικός συνδυασμός ελαστικότητας και πυκνότητας του υφάσματος σε κάθε σημείο, μαζί με ένα καλοσχεδιασμένο πατρόν και τελικά το upper ακολουθεί το πόδι σαν ένα κομμάτι. Επιπλέον, διεπίστωσα ότι μετά από δύο ή τρία τρεξίματα, το Flyknit δείχνει (σα) να παίρνει το σχήμα του πόδιου, χωρίς όμως την αίσθηση ότι απλά ξεχείλωσε το ύφασμα. Μπορεί να είναι κι η ιδέα μου όμως.
Αν εξαιρέσουμε παρατεμένες στροφές με πραγματικά γρήγορο ρυθμό (π.χ. βιράζ στίβου), σε οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η σχεδίαση του επάνω μέρους είναι υποδειγματική. Απόλυτα σταθερή και πολύ άνετη παράλληλα. Κι αυτή είναι η γνώμη κάποιου που ξεκάθαρα προτιμάει το κλασικό mesh σε σχέση με τα πλεκτά υφάσματα.
Αν μπορούσα να βελτιώσω κάτι στο επάνω μέρος, θα πρεσέθετα με κάποιο τρόπο μία ή δύο σειρές Flywire στις τελευταίες τρύπες (αν και δεν είμαι οπαδός του), όπως στο Structure 21. Οπότε, αν κάποιος θελήσει μια πιο σφιχτή εφαρμογή για την φτέρνα, να έχει την δυνατότητα.
Όσον αφορά το νούμερο, πάτε στο κανονικό σας.
Τέλος, εντυπωσιακό είναι το ότι το Epic αποτελείται συνολικά από μόλις 10 “εξαρτήματα”: ύφασμα, σόλα, λάστιχο εξώσολας, κορδόνια, βάση κορδονιών, εξωτερικό κολάρο, εσωτερικό κολάρο, logo, πέταλο και θηλειά. Προφανώς αυτό έχει όφελος στον χρόνο παραγωγής αλλά και το κόστος της.
Σόλα και πάτημα
Παρόλο που η σχεδίαση του επάνω μέρους είναι πραγματικά ξεχωριστή, οι προβολείς εξ αρχής έπεσαν στο νέο υλικό της σόλας, το React. Και δικαιολογημένα θα λέγαμε, αφού αυτή θεωρείται η “ψυχή” ενός δρομικού παπουτσιού.
Η Nike κατασκεύασε το React στα δικά της εργαστήρια, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες εταιρείες που αγοράζουν το υλικό τους από διάφορες εταιρείες χημικών, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών η κάθε μία. Για παράδειγμα, ο Infinergy αφρός της BASF χρησιμοποιείται ως Boost και Everun ή το PEBA που συναντάμε στον ZoomX του Vaporfly 4% και σε κάποια μοντέλα της Reebok.
Η σόλα του Epic αποτελείται από συνθετικό λάστιχο ενιαίας πυκνότητας. Σε όλη την επιφάνεια στα πλαινά και από κάτω, ο αφρός είναι σμιλεμένος με αυλακώσεις σε κυματιστό μοτίβο, με το βάθος τους να ποικίλλει αναλόγως του σημείου. O σχεδιασμός έχει γίνει βάσει των σημείων φόρτισης του σώματος, οπότε η επιλογή των αυλακώσεων έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουμε σε κάθε τμήμα της επιφάνειας. Έτσι, τα βαθιά αυλάκια δίνουν περισσότερο cushioning, ενώ τα πιο ρηχά προσφέρουν σταθερότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος της εξώσολας αποτελείται από σκέτο React και μόνο στην φτέρνα και μπροστά υπάρχει λεπτό λάστιχο.
Δεν μπορώ να μιλήσω για την ανθεκτικότητά της σε βάθος χρόνου και κατά πόσο η όποια λείανση των αυλακώσεων θα επηρεάσει την συμπεριφορά του παπουτσιού. Το μόνο που θα μπορούσα να υποθέσω είναι πως οι ισχυρισμοί της Nike για σχεδόν τετραψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, δίνοντας έμφαση μάλιστα σε αυτό, είναι σίγουρα αποτέλεσμα δοκιμών και δεν μπορεί η πραγματικότητα να απέχει τόσο πολύ.
Ιδιαίτερη είναι η σχεδίαση στο πίσω μέρος και περιμετρικά της φτέρνας. Η σόλα προεξέχει αρκετά από το παπούτσι, έχοντας στο έπανω μέρος της ένα μεγάλο “πέταλο” από σκληρό πλαστικό. Η επιλογή αυτή έχει ως στόχο να σταθεροποιήσει τα 28mm του μαλακού αφρού κατά την προσγείωση. Παρόλο που σίγουρα ξενίζει οπτικά, τρέχοντας δεν γίνεται ούτε στο ελάχιστο αντιληπτή.
Η σόλα είναι ιδιαίτερα ανασηκωμένη εμπρός και πίσω (rocker), ενώ κι η ευκαμψία της είναι αρκετά μεγάλη.
Η Nike χαρακτηρίζει το πάτημα του νέου μοντέλου ως πολύ μαλακό και με επιστροφή ενέργειας συγχρόνως. Έννοιες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αντικρουόμενες, καθώς το βούλιαγμα μέσα σε ένα μαλακό αφρό δαπανούσε ενέργεια, ενώ μία σόλα με άμεση επαναφορά, είχε σίγουρα σκληρή ρύθμιση. Τα νέα υλικά όμως που έχουν έρθει στο προσκήνιο, έχουν πλέον αλλάξει αρκετά τους συσχετισμούς αυτούς.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το πάτημα του React δεν είναι μαλακό, τουλάχιστον με την έννοια που έχουμε συνηθίσει. Δεν πλησιάζει καν κάποια μοντέλα της premium cushioned κατηγορίας σε softness. Αυτό δεν το λέω ως αρνητικό αλλά για να ξέρουμε εξ αρχής για τι μιλάμε.
Περπατώντας, ναι, έχει όντως πολύ μαλακή και άνετη αίσθηση. Με το που αρχίζεις όμως να τον φορτίζεις τρέχοντας, η συμπεριφορά του αλλάζει. Αυτό που αποκομίζεις αμέσως, είναι πως υπάρχει πολύ μεγάλη απορροφητικότητα, πολλή προστασία κάτω από το πέλμα σου, ιδίως αν προσγειώνεσαι στην φτέρνα. Νοιώθεις μία γλυκιά αρχική βύθιση στο υλικό αλλά πολύ γρήγορα το πόδι σταθεροποιείται κι η πλατφόρμα κρύβει τον όγκο της. Όσο αυξάνεις δε ταχύτητα, ο αφρός σφίγγει ακόμη περισσότερο. Δεν ξέρω τι ιδιότητες έχει αυτή η σύνθεση που εχει κατασκευάσει η Nike (δεν υπάρχει καμμία σχετική ανακοίνωση), το σίγουρο όμως είναι πως δείχνει να προσαρμόζεται αναλόγως του ρυθμού. Για να μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις, το νέο Epic έχει πολύ cushioning αλλά με μία semi-soft ρύθμιση. Δεν έχει για παράδειγμα, την “πλούσια” αίσθηση ενός Vomero, δεν στοχεύει όμως και σε κάτι τέτοιο.
Γενικότερα, το cushioning είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο, ποτέ δεν λείπει, ποτέ δεν περισσεύει. Ιδανικό θα έλεγα, για ένα γρήγορο προπονητικό μοντέλο.
Σχετικά με την επιστροφή ενέργειας (ή καλύτερα, την μικρότερη απώλειά της, για να είμαστε πιο ακριβείς επιστημονικά), ο React τα καταφέρνει καλά. Το rebound δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό στις αργές ταχύτητες (λογικό άλλωστε), όταν όμως ανεβάσεις ρυθμό, το παπούτσι ζωντανεύει και γίνεται αρκετά “ενεργητικό”. Η αποσυμπίεση του αφρού είναι γρήγορη και παρά τα μεγάλα ύψη της σόλας, συμπεριφέρεται σαν performance μοντέλο. Σίγουρα υπολείπεται σε αίσθηση του εδάφους, το transition του όμως είναι πολύ αποδοτικό και δεν θυμίζει trainer. Σε αυτό βοηθάει και το μπροστινό τμήμα που είναι καλυμμένο με λάστιχο και σταθεροποιεί την σόλα την στιγμή της απογείωσης.
Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το χαμηλό του βάρος. Τα μόλις 221γρ, ιδιαίτερα λίγα για τόσο cushioning, διευκολύνουν τον διασκελισμό και τον κάνουν και πιο ξεκούραστο.
Αυτό που ίσως μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, ενώ δεν το περίμενα, είναι η σταθερότητα της σόλας. Ουσιαστικά, τα μόνα “βοηθήματα” που χρησιμοποιεί η Nike στον τομέα αυτόν, είναι η προεξέχουσα φτέρνα με το πλαστικό τμήμα και η πλατιά βάση πίσω και μπροστά (σε αντίθεση με το αρκετά στενό midfoot). Αν και το πάτημά του είναι απολύτως ουδέτερο, τόσο η προσγείωση όσο και η απογείωση γίνονται σταθερά και “σίγουρα”, παρά το ύψος της σόλας, την ευκαμψία της αλλά και την περιορισμένη χρήση λάστιχου στο κάτω μέρος.
Το Epic React είναι ένα ολοκληρωμένο προπονητικό παπούτσι, το οποίο μπορεί να φορεθεί άνετα σε καθημερινές προπονήσεις, μεγάλα long runs ή και recovery. Παράλληλα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιηθεί και σε tempo ρυθμούς, αρκετά γρήγορους μάλιστα, με μοναδικό συμβιβασμό το ότι δεν έχεις την επαφή με το έδαφος που ίσως κάποιοι προτιμούν. Το δε cushioning που διαθέτει, αφήνει τα πόδια και πιο ξεκούραστα στο τέλος.
Το δοκίμασα και σε διαλειμματική προπόνηση σε στίβο. Σίγουρα δεν είναι φτιαγμένο για εκεί μέσα, παρ’ όλα αυτά είχε αρκετή σπιρτάδα και το bounce κάτω από τα μετατάρσια ήταν ακόμη πιο έντονο. Και αρκετά σταθερό μάλιστα. Αντιθέτως, στα βιράζ και σε ρυθμούς <4’/χλμ, το Flyknit αδυνατούσε να συγκρατήσει το πόδι. Εν πάση περιπτώσει, απλά το αναφέρω, δεν αποτελεί επιλογή για τέτοια χρήση το Epic άλλωστε.
Μιας και αναπόφευκτα γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του React και του Boost, η γνώμη μου είναι πως το υλικό της Nike είναι περισσότερο συγκρίσιμο με το Everun, κυρίως λόγω της πιο σφιχτής και “συμπαγούς” ρύθμισης των δύο αφρών.
Για παράδειγμα, αν παίρναμε κάποιο από τα Ultra, Energy ή Supernova, τα οποία έχουν αντίστοιχα ύψη σόλας με το Epic, και τους αφαιρούσαμε το Torsion system και την πλήρη κάλυψη της εξώσολας με λάστιχο, το αποτέλεσμα θα ήταν… αλλού να πατούσες κι αλλού να βρισκόσουν!
Άλλη σύνθεση το React, άλλη το TPU, δεν βρίσκω τον λόγο να πρέπει οπωσδήποτε να τα συγκρίνουμε. Βέβαια, δεν μπορείς να μην επισημάνεις το σαφές πλεονέκτημα του χαμηλού βάρους του πρώτου σε σχέση με την βαριά πολυουρεθάνη.
Συμπέρασμα
Το Epic React είναι ένα εξαιρετικό παπούτσι, τόσο στα επί μέρους χαρακτηριστικά του όσο και σαν σύνολο. Είναι από τις καλύτερες trainers/tempo προτάσεις που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, σε καμμία πρίπτωση δεν “αλλάζει τα δεδομένα” στον χώρο, όπως πολλοί ίσως θα περίμεναν. Το πρόβλημα είναι ότι η Nike έταξε περισσότερα απ’ όσα τελικά προσφέρει και το υπερβολικό hype που δημιούργησε καταλήγει να αδικεί το μοντέλο της. Ακόμη κι εγώ, που υποτίθεται ότι έχω μια παραπάνω τριβή με τα δρομικά παπούτσια, έπεσα στην παγίδα και περίμενα κάτι “μαγικό” από τον React. Ίσως επηρεασμένος κι από την πρόσφατη περίπτωση του Vaporfly, όπου εκεί όντως είχαμε κάτι εντελώς ξεχωριστό.
Προσωπικά, παρότι ο νέος αφρός μου άρεσε πολύ, θεωρώ ότι το πραγματικό highlight του Epic είναι το επάνω μέρος του. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον knit υφάσματα, η Nike όμως πάει το πράγμα ένα βήμα παραπέρα. Η αδυναμία να προσαρμόσεις την εφαρμογή με τα κορδόνια, σίγουρα αποκλείει κάποια πόδια αλλά λίγο πολύ, έτσι συμβαίνει πάντα. Απ’ ότι λέγεται άλλωστε, αναμένεται και το Legend React, το οποίο θα έχει ένα πιο παραδοσιακό upper.
Καταλήγοντας λοιπόν, αφήστε τα αφρολέξ και τα τραμπολίνα για τους διαφημιστές και δείτε το Epic React απλά ως αυτό που πραγματικά είναι: ένα μοντέλο που φέρνει κάποιες νέες ιδέες, σωστά εκτελεσμένες και με ένα αρκετά μεγάλο εύρος χρήσεων και κοινού που απευθύνεται. Αν σας ταιριάξει η εφαρμογή του, θεωρώ ότι θα ικανοποιήσει ή και θα ενθουσιάσει τους περισσοτέρους.
Kalogeridis
Σε κάποιο σημείο αναφέρεις για τριψήφιο αριθμό χλμ. Προφανώς ήθελες να γράψεις τετραψήφιο. Πάμε για το επόμενο…
Nikos Pilikas
@kalogeridis Μα τετραψήφιο γράφει, δες… 😛
Sotiris Diamantopoulos
Σ’ ωραίος! Αναρωτιέμαι πού και πώς κολλάει στην υπάρχουσα γκάμα της Nike. Είναι πιο σκληρό από το Vomero, πιο ελαφρύ από το Pegasus. Σε σχέση με το Zoom Fly, είναι μάλλον περισσότερο κατάλληλο για τους πιο “θνητούς” δρομείς λόγω μεγαλύτερης ευκαμψίας, άρα πιθανόν να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αγώνες μαραθωνίου ή ημιμαραθωνίου. Εντωμεταξύ αναμένεται και το νέο Pegasus που πιθανόν να έχει μια γρήγορη έκδοση πέρα από την κλασική.
Nikos Pilikas
@sotiris_diamantopoulos Ευχαριστώ, φίλε μου!
Στην γκάμα της Nike παίρνει την θέση του LunarEpic, οπότε εξακολουθεί να είναι ένα μοντέλο ανάμεσα σε Pegasus και Vomero, με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ αυτά όμως. Πάτημα, Flyknit και φυσικά, βάρος.
Κάποια μικρότερη εταιρεία, ίσως να αναγκαζόταν να “κόψει” το Pegasus π.χ. αλλά εδώ χωράνε όλα. Άλλωστε, το introduction του React λογικό είναι ότι θα γινόταν με ένα μοντέλο που απευθύνεται σε πολλούς. Πάντως, καλό μοντέλο το Pegasus αλλά προσωπικά δεν θα μου έλειπε αν αντικαθίστατο από το Epic. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι αυτό θα πουλήσει πολύ περισσότερο και ως streetwear μοντέλο.
Σε σχέση με το ZF δεν τίθεται καν σύγκριση, μακράν πιο versatile και “δημοκρατικό”.
Το Pegasus 35 βγαίνει όπου να ‘ναι και θα υπάρξει λίγο αργότερα και το Pegasus Turbo, το οποίο θα είναι με ZoomX.
Sotiris Diamantopoulos
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ποτέ το LunarEpic στα υπόψη, μάλλον λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής τους. Έτσι, το Pegasus ήταν μια πολύ τίμια επιλογή για καθαρό προπονητικό παπούτσι, όχι πολύ βαρύ, όχι πολύ μαλακό, με μεγάλη αντοχή λόγω rubber κάτω και των zoom air bags. Τώρα με το React η τράπουλα μπερδεύεται λίγο, ειδικά αν βγάζει αρκετά χιλιόμετρα, όπως λένε οι της Nike. Ευχάριστος μπελάς θα είναι η επιλογή του επόμενου προπονητικού μου 🙂
Nikos Pilikas
Όντως από τα πιο τίμια παπούτσια το Pegasus αλλά αν σου κάτσει σωστά σαν εφαρμογή το Epic React, δεν συγκρίνονται κατά την γνώμη μου.
Όσο για την ανθεκτικότητα, τι να πω… Με τόσους ισχυρισμούς από πλευράς εταιρείας, θα μου κάνει εντύπωση αν δεν βγάζει τουλάχιστον 700χλμ.
Roberto4Carlos
@echetlos, έχουν γίνει πλέον εξάρτηση οι παρουσιάσεις σου και πραγματικά θα σε παρακαλούσα κάθε 2-3 μέρες να μας παρουσιάζεις και ένα νέο μοντέλο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο Νίκο.
Όσο αναφορά το συγκεκριμένο παπούτσι, η όλη συμπεριφορά της σόλας ποιο μοντέλο άλλης εταιρίας σου θυμίζει περισσότερο; Ή μήπως πιστεύεις ότι πλέον η ΝΙΚΕ έχει βάλει νέα standard στην κατηγορία ;
Nikos Pilikas
@roberto4carlos Χαχαχα… Κάθε 2-3 μέρες δεν ξέρω Μανώλη, πάντως δύο νέα μοντέλα περιμένουν να πάρουν σειρά. 😉
Νομίζω ότι το πιο κοντινό του είναι το Freedom (full Everun), σαν αίσθηση του αφρού και μόνο, όχι συνολικά.
Lachaniaris
Αυτό που γράφεις για την αντίδραση του υλικού στις μεγαλύτερες εντάσεις, μου θυμίζει το D3O που χρησιμοποιείτε σε ρούχα μοτό και σε εξοπλισμούς προστασίας. Μαλακό και ελαστικό σαν υλικό, αλλά με το που δεχθεί κρούση, σκληραίνει. Δεν το έχω βάλει ακόμα στο πόδι μου (αντιNikeάκιας γαρ…) αλλά μόνο και μόνο από την διαφήμιση τους, μου κάνει ένα κλικ να το δοκιμάσω. (όχι να το αγοράσω…) Σε ένα ξένο Review στα σχόλια έγραψε κάποιος Nike One One! Αν ισχύει το 10% από αυτό το σχόλιο, ίσως να έβαλε μυαλό η Nike, επιτέλους.
Nikos Pilikas
@giakamozisfotis Ναι, κατάλαβα ποιο υλικό λες, Φώτη. Είχε ο αδελφός μου μια τέτοια θήκη κινητού κι έκανε πλάκα στους φίλους του πετώντας το με δύναμη στον τοίχο!
Όχι, καμμία σχέση με Hoka ο React. Πολύ απορρόφηση αλλά δεν είναι super soft. Το υλικό μόνο του θυμίζει full Everun αλλά μαζί με την rubber εξώσολα. Περίπου τέτοια αίσθηση έχει αλλά χωρίς το βάρος του Everun.
ΑντιNikeάκιας, ε..; Εντάξει, εσύ βασικά οφείλεις να είσαι αντιeverythingbutsauconyάκιας! 😛
roukounas
Καταπληκτικο review για αλλη μια φορα Νικο. Αν και Nikeακιας εκρινες πως ηταν λιγο υπερβολικο ολο αυτο το hype με τη σολα του κ αυτο ειναι το σωστο.
Οσον αφορα το παπουτσι ελπιζω σε κανα 6μηνο που θα ψαχνομαι να παω να το δοκιμασω και να εχει μπει στα “προϊοντα με εκπτωση” στο επισημο site τους. :p
Nikos Pilikas
@roukounas Να ΄σαι καλά, Ηλία! 🙂
Όχι ρε συ, δεν είμαι Nikeάκιας… Είμαι με οτιδήποτε καλό κυκλοφορεί, ειλικρινά.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δύο χρόνια, η Nike έχει βγάλει μερικά τρομερά μοντέλα, ενώ παλιότερα, ήταν εντελώς αδιάφορη.
Όπως και μπορεί να κατακρίνω το Energy ή το Supernova αλλά λατρεύω το Boston, για παράδειγμα.
Το Epic είναι πολύ καλό. Αν μάλιστα παρουσιαζόταν χωρίς πολλά ταρατατζούμ, όπως το Elite ή το Streak π.χ., κάποιοι ίσως να έμεναν με ανοιχτό το στόμα. Απ’ την άλλη, ποιος μπορεί να κάνει υποδείξεις στη Nike σε θέματα marketing..; 😉
dimitrissss
@echetlos Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γράφεις και κατά πόσο achilles friendly είναι το κάθε παπούτσι!
Nikos Pilikas
@steven_tsok Τι εννοείς;
Steven Tsok
Μήπως είναι πολύ ελαφρύ παπούτσι για τα κιλά μου; Δε νομίζω ότι είμαι ιδιαίτερα ελαφρύς για δρομέας….
Nikos Pilikas
Μην ανησυχείς, έχει πολύ απορρόφηση και είναι και αρκετά σταθερό.
Lachaniaris
@echetlos Σε ότι είναι καλό στο πόδι μου, δεν λέω όχι! Απλά έχω καταλήξει πως κάποιες εταιρίες δε μου ταιριάζουν. Το pr στον Μαραθώνιο το έχω με Boston, το οποίο το έχω ακόμα στο σπίτι με 1300χλμ και καμιά φορά το ξαναφοράω! Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός με όλες τις μάρκες, απλά κάποιες μου έχουν αφήσει άσχημη εντύπωση. Πάντως το react θα το κάνω μια δοκιμή τουλάχιστον στο κατάστημα και αν κάτσει ευκαιρία (και στο πόδι μου) πχιος ξέρει;
Steven Tsok
@echetlos κατέληξα τελικά στο Nike Epic React και μπορώ να πω ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές…..
Steven Tsok
@echetlos Αν όλα πάνε καλά το Σάββατο θα δοκιμαστεί στον Ημιμαραθώνιο του Βόλου…..
Nikos Pilikas
@steven_tsok Κατευθείαν σε αγώνα..?!?!?
Steven Tsok
@echetlos το έχω δοκιμάσει κ σε ταρταν και σε άσφαλτο σε προπονήσεις 14-16χλμ κ προς το παρόν έχω πάρα πολύ καλές εντυπώσεις…..
Γιάννης Μπ.
@steven_tsok, Τελικά πως σου έχει φανει μέχρι τώρα? η εξώσολα πως τα πάει? σε διάφορα reviews δεξιά και αριστερά υπάρχουν και κάποια που “φοβούνται” για το κατά πόσο θα βγαλουν πάνω απο 500 km !!!!
Steven Tsok
Προς το παρόν είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος… Δεν έχω κανένα πρόβλημα… Κοντεύω τα 500χλμ κ το παπούτσι είναι σαν καινούργιο…. Βέβαια το φοράω μόνο σε ταρτάν κ άσφαλτο, χώμα δεν πατάει
Nikos Pilikas
@johnb Αυτή είναι η εξώσολα των Epic μου, μετά από ~120χλμ.
Σχεδόν μηδενική φθορά.
Επάνω αριστερά στο λάστιχο, όπου μοιάζει σαν γδαρμένο, φταίει η λήψη της φωτό.
Επίσης, στις άκρες του React που μοιάζει σαν λειασμένος, έτσι ακριβώς είναι το pattern του εξ αρχής.
Η δε αίσθηση του υλικού παραμένει όπως στα πρώτα χλμ.
Το 80% έχει γίνει σε τσιμέντο.
Γιάννης Μπ.
@Echetlos Ευχαριστώ Νίκο.. και μια “τελευταία” ερώτηση.. έτυχε καμιά φορά να περάσεις από κάπου που να είναι βρεγμένα ή να βρέχει γενικότερα? κρατάνε καθόλου? 🙂
Nikos Pilikas
@johnb Όχι, δεν έχει τύχει, Γιάννη.
Σε λείο τσιμέντο όπου τρέχω συνήθως (αρκετά σκονισμένο μερικές φορές), νομίζω ότι κρατάει καλύτερα από άλλα.
Steven Tsok
@echetlos μου έκαναν δώρο προχθές ένα ζευγάρι NIKE EPIC REACT ODYSSEY…. Από το Πάσχα και μετά φοράω το απλό Nike Epic React και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος….. Ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με το ODYSSEY;;;;
Nikos Pilikas
@steven_tsok Εσύ θα μας πεις..! 😛
Δεν το έχω φορέσει, δεν έχω άποψη. Λογικά, σαν αίσθηση πρέπει να είναι κοντά στο Epic. Πιθανώς πιο σταθερό λόγω του πλαστικού εσωτερικά και του περισσοτέρου λαστίχου από κάτω. Όχι ότι το Epic είναι ασταθές βέβαια.
Το upper αλλάζει αρκετά, πολύ πιο παραδοσιακό και με κανονικά κορδόνια και γλώσσα, σίγουρα θα βολέψει πολλά περισσότερα πόδια από το άλλο.
stressbuster
Τα εχω τρεξει 3 φορες τις 2 με βρεγμενο δρομο.Γλυστραγαν πολύ ειδικα στα σημεια που είναι το εξτρα υλικο στο πατημα.Ισως επειδή ηταν καινουργια και δεν εχει τριφτει το υλικο?
Δεν τα ξαναβαζω σε βρεγμενο, στο συντριβανι του Φλοισβου πολεμησα να μην σαβουριαστω.
Κατά τα αλλα μια χαρα παπουτσι, πηγα μισο νουμερο παραπανω από το κανονικο, τα αγορασα 90 ευρω και τα θεωρω ποιο σκληρα από τα πολύ μαλακα για τα γουστα μου Asics nimbus 20.
Ελαφρια, ανετα και ξεκουραστα.
Nikos Pilikas
@stressbuster Όντως γλυστράνε. Περιέργως βέβαια, γλύστραγαν πολύ σε βρεγμένο πεζοδρόμιο αλλά σχεδόν καθόλου στο βρεγμένο λείο τσιμέντο του Νιάρχος.
Εντάξει, ουδεμία σχέση με τα Nimbus.
Yiannis
Μετά από σχεδόν 80 χλμ χρήσης, κατέληξα ότι το react δεν μου ταιριάζει καθόλου. Όλα μου φαίνονται λάθος, το upper πολύ σφιχτό, το πλαστικό στο heel counter το λιγότερο ενοχλητικό, midsole απλά meh, ούτε ξεκούραστη για αργά ούτε responsive για γρήγορα, ένα κουραστικό παπούτσι απλά. Κάνοντας αναπόφευκτα τη σύγκριση με τα πραγματικά EPIC Lunarepic, έχω να πω ότι το upper του τελευταίου κ ο γερασμενος lunarlon, shit all over στο υπερεκτιμημένο Epic React. Τουλάχιστον είναι όμορφο για casual.
Sotiris Diamantopoulos
Εγώ πάλι δοκίμασα το Odyssey React (ίδιο midsole με το Epic React) φίλου και ομολογώ ότι μου άρεσαν. Είμαι βέβαια εθισμένος πλέον στο σχεδιασμό midsole της Nike, με τα κάπως υπερυψωμένα μετατάρσια, και οτιδήποτε άλλο και να φορέσω μου φαίνεται ότι κάτι λείπει. Στο React λοιπόν μου άρεσε αυτό το διαφορετικό cushioning σε σχέση με τον Cushlon. Και το ενδιαφέρον ήταν ότι δεν με χάλασε καθόλου όταν άνοιγα το pace. Βέβαια Lunarlon δεν έχω δοκιμάσει (οκ το Zoom Fly έχει lunarlon αλλά αυτό είναι άλλη περίπτωση), οπότε ευθεία σύγκριση δεν μπορώ να κάνω. Γιάννη @ichasone αν ταίριαζαν το νούμερα μας, θα σου το αγόραζα.
Nikos Pilikas
@sotiris_diamantopoulos Το τρέχω αυτές τις ημέρες το Odyssey. Σου φάνηκε στενό, Σωτήρη;
Sotiris Diamantopoulos
Ναι Νίκο. Ενώ είμαι 45 σε όλα μου τα Nike (πλην του Streak), στο Odyssey React δοκίμασα το 45.5 και μου ήταν ακριβώς. Το ίδιο και άλλος φίλος, που χθες το συζητούσαμε και μου έλεγε ότι ανέβηκε μισό νούμερο πάνω σε σχέση με ένα lunarglide που φορούσε
Nikos Pilikas
Ίδιο νούμερο φοράμε λοιπόν. Καλό αυτό, τώρα που έρχεσαι κι Αθήνα… 😉
Nikos Pilikas
@ichasone Καλημέρα, Γιάννη.
Το μόνο που θα μπορούσα να υποθέσω, είναι να έχετε κρύο επάνω και να έχει σφίξει πολύ ο αφρός.
Εντάξει, είναι και θέμα γούστου αλλά θεωρώ τον React από τους πιο ισορροπημένους αφρούς που υπάρχουν.
Yiannis
Φαντάζομαι ότι κάτι θα ξέρεις παραπάνω Νίκο, έχοντας δοκιμάσει μεγαλύτερο αριθμό παπουτσιών. Ο απολογισμός μου έγινε σε σύγκριση αφενός με τα παπούτσια που χρησιμοποιώ τώρα, Zante V4 k Freedom Iso κ αφετέρου με τα Lunarepic τα οποία τρώνε κράξιμο ενώ τα θεωρώ απ τα καλύτερα running παπούτσια ever. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αίσθηση είναι καλύτερη , είτε σε αργούς είτε σε γρήγορους ρυθμούς. Παρεπιπτόντως ανέβηκα και μισό νούμερο, άρα δε δικαιολογείται η τόσο σφιχτή αίσθηση του upper(στο freedom κ στο lunarepic νιώθεις ότι δεν φοράς τπτ ), ο αφρός μάλλον δεν ταίριαξε σε μένα. Από μένα είναι όχι 🙂 🙂 🙂
Nikos Pilikas
@ichasone Γιάννη, δεν υπάρχει “ξέρω εγώ, δεν ξέρεις εσύ”. Άπαξ και δεν σου έκατσε…
Τα υπόλοιπα είναι χάριν συζητήσεως.
Sotiris Diamantopoulos
Couldn’t agree more
Roberto4Carlos
@echetlos – @sotiris_diamantopoulos Παίδες, θα κάνω πλαστική ποδιού… να μεγαλώσω το μέγεθος για να αποκτήσω ίδιο νούμερο με το δικό σας ώστε να με προμηθεύεται παπούτσια…..
roukounas
Οι διαφορες με το Legend React ειναι μεγαλες? Φανταζομαι μονο στο upper θα ειναι.
Το βρισκω στο σαητ της Nike αρκετα φθηνα(55) και το σκεφτομαι. Αν και εγω το peg35 για daily/long και δεν χρειαζομαι αλλο, η τιμη με δελεαζει. Στην τελικη θα το χρησιμοποιω μονο για γυμναστικη.
Ειναι ιδιαιτερο παπουτσι οπως το Epic και πρεπει να το δοκιμασω πρωτα στο μαγαζι για μεγεθος & εφαρμογη?
Nikos Pilikas
@roukounas To upper σίγουρα θα είναι ζεστό με τόσο neoprene, Ηλία.
Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω πως κι η σόλα έχει κάποιες διαφορές. Κάπου το έχω διαβάσει.
Belial
Βρήκα σε μαύρο χρώματα τα παραπάνω παπούτσια στα 66€. Νομίζω τίμια για τα λεφτά τους. Στην Nike στην Πειραιώς. Στο κατάστημα outlet.
cranfield
Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους,
Θα ήθελα την γνώμη κάποιου που έχει το EPIC για το νούμερο που θα πρέπει να επιλέξω καθώς ο γιός μου αγόρασε το Odyssey – που ουσιαστικά είναι παρόμοιο με το EPIC- και πήρε 46 και το δοκίμασα (φοράω 44.5, 28.5) ήταν οριακά μεγάλο για εμένα και όταν το έτρεξα λίγο αποκόμισα την εντύπωση ότι πρέπει να πώ @ 45.5 (28.8). Επίσης βλέποντας τον πίνακα της Nike για 28.3 προτείνει 45 και για 28.8 45.5.
Γιάννης
Nikos Pilikas
@cranfield Στο κανονικό σου πας, Γιάννη.
Ακόμη κι αν το νοιώσεις λίγο στενό αρχικά, μετά από λίγο ανοίγει και παίρνει το σχήμα του ποδιού σου.
Periklis
@Echetlos ευχαριστώ!
Fotis Tasoulis
Μολις παρελαβα αλλα η γριπη με αφηνει στα pit προς το παρον και το σκ πιστευω να βγω για τα πρωτα χλμ… οταν τα φορεσα θυμηθηκα ενα τραγουδι με μια μικρη αλλαγη. Τα κορδονια ειναι πλεον περιττααααααααααααααα
naftony
Μετά από 100 χλμ. με το epic react FK 2, να πω και εγώ μερικές εντυπώσεις.
Το επάνω μέρος είναι εξαιρετικό. Μου έκατσε πολύ καλά, αγκαλιάζει όμορφα το πόδι, καθόλου σφικτό και κρατάει καλά, όχι όσο το reebok energy αλλά καλύτερα από το turbo 2. Πουθενά τριβές, πουθενά φουσκάλες, όλα άψογα.
Σε αργούς ρυθμούς δεν έχει να σου προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, ένα απλά καλό trainer με σχετικά σφιχτό πάτημα. Μόλις όμως ανοίξεις ρυθμό, νιώθεις τη σόλα να συμπιέζεται αρκετά και να αποσυμπιέζεται γρήγορα και άμεσα. Για να πω και τη μαύρη μου αλήθεια, δεν είδα και καμιά σοβαρή διαφορά με το turbo 2 σε tempo ρυθμούς, τόσο καλό είναι και μάλιστα με καλύτερο upper ( βέβαια το turbo είναι πολύ καλό σχεδόν σε όλους τους ρυθμούς). Γενικά εξαιρετική επιλογή, συμφωνώ απόλυτα με το review του Νίκου και το πήρα και 50 ευρώ.